Potential till en excellent notering

Noteringsaktuella IT-konsulten Exsitec har uppvisat en fin tillväxt de senaste åren och har en relativt hög andel återkommande intäkter. Kan utvecklingen fortsätta finns goda möjligheter till att aktien kan bli en bra placering. Bland teckningsåtagarna finns dessutom investmentbolaget Creades, vilket ger noteringen en extra stjärnglans.
Exsitec
Exsitec är en IT-konsult som hjälper bolagets kunder att digitalisera och effektivisera sin verksamhet. Exsitec tillhandhåller programvaror inom exempelvis affärssystem och lagerhantering. 27% av koncernens intäkter är av återkommande karaktär.
Exsitec
Teckningskurs: 35,00 kr Antal aktier: 11,7 m
Börsvärde: 410 miljoner Nettokassa: 47 miljoner (efter emission)
VD: Johan Kallblad Ordförande: Peter Viberg

Exsitec (teckningskurs 35 kr) är en IT-konsult eller systemintegratör som säljer och implementerar IT-system åt företag samt tillhandahåller supporttjänster.

Exsitec säljer helhetslösningar som till exempel affärssystem och bokföringsprogram (återförsäljare åt Visma). Bolaget säljer även system för säljstöd (på branschspråk kallat CRM) samt programvaror för beslutsstöd, inköp och lagerhantering.

Exsitec utvecklar inga egna programvaror utan arbetar med ungefär ett tiotal programvaruleverantörer och fungerar som en slags återförsäljare för dessa.

Bolaget grundades år 2000 och har huvudkontor i Linköping. Totalt sett har Exsitec 10 kontor i Sverige och ett i Danmark. Exsitec har 240 anställda och 750 kunder. VD är Johan Kallblad sedan 2010. Kallblad äger 1,3 miljoner aktier motsvarande cirka 11 procent av bolaget.

Affärsvärldens huvudscenario 2020E 2021E 2022E
Omsättning 300 318 328
 – Tillväxt 15% 6% 3%
Rörelseresultat 45 46 46
 – Rörelsemarginal 15,0% 14,5% 14,0%
Resultat efter skatt 34 35 35
Vinst per aktie 2,92 2,99 2,98
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning -2% -2% -2%
Nettoskuld/EBIT -1,8 -2,5 -3,3
P/E 12,0 11,7 11,8
EV/EBIT 7,3 6,3 5,6
EV/Sales 1,1 0,9 0,8
Kommentar: Rörelseresultat avser Ebita, det vill säga exklusive immateriella förvärvsavskrivningar (goodwill).

Bolaget skall snart noteras på First North. Erbjudandet i samband med noteringen uppgår till 70 Mkr och omfattar 2 miljoner aktier, varav 1,5 miljoner nyemitteras motsvarande en emissionslikvid på 52,5 Mkr. Därutöver säljer bolagets huvudägare Standout Capital 500 000 aktier.  33 Mkr av emissionslikviden skall användas för att amortera lån och resterande del till tillväxtsatsningar. Creades AB, Cliens Småbolag och Syringa Capital (Erik Syrén, VD för CRM-bolaget Lime Technologies) har tillsammans tecknat aktier för 45 Mkr motsvarande cirka 64% av emissionen.

Läs mer om Exsitec och andra noteringar på IPO-Guiden

IPO-GUIDE Exsitec
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 295 Mkr
Antal anställda 240
Teckningskurs 35,00 kr
Rådgivare Erik Penser Bank
Storlek på erbjudande 70 Mkr (varav 75% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 410 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (7,1% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 64%
Investerare som ska teckna i IPO Creades , Cliens Småbolag, Syringa Capital (64% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2020-09-08
Beräknad första handelsdag 2020-09-16 (8 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 231 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 3,0 för småbolag och 4,1 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar inga flaggor i Exsitec

Exsitec är ett tillväxtbolag. Försäljningen har ökat från cirka 80 Mkr 2014 till drygt en kvartsmiljard 2019. De senaste fem åren har bolaget vuxit organiskt med i snitt 14% per år. Utöver det har Exsitec även gjort en handfull förvärv. Den förvärvade tillväxten har varit drygt 3% per år i snitt. Ambitionen är att även fortsättningsvis växa via förvärv. Målsättningen över tid är att växa med 15% årligen (organiskt och förvärv), vilket alltså bolaget klarat av historiskt sett.

De flesta andra börsbolag redovisar enligt IFRS. Exsitec redovisar däremot enligt K3-regelverket vilket innebär att bolaget gör årliga avskrivningar på goodwill. IFRS-bolag gör istället en årlig nedskrivningsprövning. Exsitec framhäver därav Ebita-resultatet, alltså justerat för immateriella förvärvsavskrivningar (goodwill). Målsättningen är att nå en rörelsemarginal på Ebita-nivå på 15%. I fjol var rörelsemarginalen 14,1%. Snittet de senaste fem åren är drygt 18%. Exsitecs målsättning är även att dela ut 40% av det operativa kassaflödet.

Förvärvshistorik

2012, Exsitec förvärvar Sundit, en specialist på Visma Business.

2015, Arego förvärvas, en specialist på Visma.net.

2017, Exsitec förvärvar EGBS, som är inriktade på beslutsstödsystem.

2018, Exsitec förvärvar 55% av danska bolaget iAdvice som är specialist på Visma Business.

2019, Ark Systems förvärvas (fokuserar på CRM-system).

Exsitec vill inte kommentera vad de i regel har betalat för förvärven. Men det verkar handla om en multipel på mellan 5-10 gånger rörelsevinsten beroende på företagens storlek och erbjudande.

Exsitec tillhandahåller verksamhetsstödjande IT-lösningar åt företag och organisationer. Målgruppen är företag med 50 – 1000 Mkr i omsättning som är i behov av att digitalisera och/eller effektivisera sin verksamhet. Några exempel på system som Exsitec säljer är:

  • Affärssystem (Visma Net och Visma Business)
  • System för beslutstöd (QlikView och Power BI)
  • E-handel (börsnoterade Litium)
  • Elektronisk fakturahantering (Merdiusflow och Visma)
  • CRM
  • Lager och logistik (eazystock och Bitlog).

Exsitec framhäver att de har lång erfarenhet av att implementera IT-system samt ett välkänt varumärke. Värdeskapandet består av att Exsitec tillhandahåller många programvaror som kompletterar varandra och bildar ett bra IT-stöd för kundens verksamhet. Exsitec hjälper till att konfigurera, integrera och anpassa programvarorna. Exsitec har en hög grad av återanvändning, där bolaget försöker undvika att bygga hjulet från början i respektive projekt. Exsitec har alltså byggt moduler (integrationer) mellan olika program som kan återanvändas.

Men det handlar även om att exempelvis skräddarsy applikationer för att göra data och funktionalitet tillgänglig. Exsitec tar alltså hand om hela processen från ax till limpa. Vilket gör att bolagets kunder kan fokusera på sin kärnverksamhet.

Nedan följer intäktsfördelning per geografi och per intäktstyp.

Exsitec tecknar avtal för programvaran/programvarorna med kunderna. Programvarorna säljs oftast genom prenumerationsmodell. Exsitec erhåller en del av den återkommande intäkten så länge som kunder använder programvarorna. Därutöver tillkommer tjänster för implementation och förvaltning etc. Existec har sällan ensamrätt att sälja programvarorna.

Två tredjedelar av Exsitecs omsättning är konsultintäkter. Drygt 25% är av återkommande karaktär antingen från programvarorna (23% ifjol) eller från supportintäkter (4% ifjol).

Bolaget har som sagt cirka 750 aktiva kunder. Kundberoendet är lågt. Ingen enskild kund stod för mer än 2% av intäkterna 2019. De tio största kunderna utgjorde mindre än 15% av koncernens totala omsättning ifjol. Det är positivt. Cirka en tredjedel av intäkterna härrörde från kunder som varit kund i minst fem år.

Av Exsitecs 240 anställda arbetar omkring 190 som konsulter. Ungefär 30 stycken arbetar inom försäljning och marknadsföring och resterande personal med diverse ekonomifunktioner och leveransområdeschefer etc.

Konkurrenter är ofta mindre leverantörer som fokuserar på en eller ett fåtal applikationer. Bolaget Direktkonsult är en konkurrent. De säljer likt Exsitec programvara från bland annat Visma och har även system beslutsstöd, lagerhantering och e-handel. Exsitecs menar att deras konkurrensfördel är att de har en bred palett av system och färdiga integrationer mellan systemen.

En annan konkurrent är Orango, de har samma affärsmodell som Exsitec och levererar tjänster och programvaror inom affärssystem. Orango tillhandahåller främst produkter från Microsoft och blandar i regel inte produkter från olika leverantörer, menar Exsitec.

Orango är omsättningsmässigt (330 Mkr) ungefär jämnstora med Exsitec. Orango har 240 anställda och sju kontor i Sverige. I slutet på 2019 förvärvade riskkapitalbolaget FSN Capital Orango och slog då ihop bolaget med holländska Fellowmind och finska Ecraft. Den nya koncernen har nu omkring 1000 anställda och omsätter cirka 1,3 miljarder kronor årligen. I koncernen ingår även bolaget Endeavor som förvärvades av Fellowmind 2018. Endeavor redovisade en rörelsemarginal (Ebit) på knappt 17% år 2018.

I slutet av 2017 förvärvade danska affärssystemkonsulten Columbus svenska iStone för 570 Mkr (motsvarande 0,7x försäljningen). Våren 2019 förvärvade CGI svenska Acando för 4,3 miljarder kronor motsvarande en multipel på 1,4 gånger omsättningen samt 15,4 gånger rörelsevinsten (Ev/Ebit) räknat på rullande tolv månader.

Nyligen presenterade riskkapitalbolaget Triton ett bud på svenska IT-konsulten HiQ på 4 miljarder kronor. Det motsvarar en multipel på 2,3 gånger omsättningen eller 20,5 gånger rörelsevinsten (Ebit) på rullande tolv månader. Det sker med andra ord en del konsolidering på marknaden.

Marknaden för olika typer av IT-system och molnlösningar uppvisar en underliggande tillväxt. Drivkrafter är exempelvis en ökad automatisering och digitalisering.

Första halvåret 2020 ökade Exsitec omsättningen med 28%. Rörelseresultatet, Ebita, förbättrades också medan rörelsemarginalen i stort sett var oförändrad.

Exsitec H1 2020 H1 2019
Omsättning 149,8 Mkr 116,9 Mkr
Tillväxt 28,2% Okänt
Ebita 26,0 Mkr 20,0 Mkr
Ebita-marginal 17,4% 17,2%

2020 tänker vi oss att Exsitec omsätter cirka 300 Mkr och att rörelsemarginalen landar på 15%. Framöver räknar vi med en tillväxt på 3-6% per år. Det är betydligt lägre än bolagets historiska tillväxttakt. Notera att prognoserna är exklusive förvärv. Vi räknar med att marginalen pressas något. Samtidigt är det inte heller fel att vara konservativ. Använder vi en konsultmultipel på 9 gånger rörelsevinsten (Ev/Ebita) finns en uppsida på 40% på radarn.

R12M Exsitec Precio Fishbone
Omsättning 294,9 Mkr 250,5 Mkr
Ebita 42,8 Mkr 25,9 Mkr
Ebita-marginal 14,5% 10,4%
EV/S 1,3 x 1,7 x
EV/EBITA 9,2 x 16,1 x

Den mindre noterade IT-konsulten Precio Fishbone är omsättningsmässigt ungefär jämnstora med Exsitec. Precio handlas till betydligt högre multiplar relativt Exsitec.

Bolagen i peer-tabellen nedan har en del likheter med Exsitec. Samtidigt menar Exsitec att de skiljer sig en hel del från traditionella IT-konsulter då Existec har en relativt hög andel återkommande intäkter (27%) från programvara och support. Det talar för att Exsitec kan få en hög värdering på börsen. Å andra sidan är bolaget relativt litet vilket talar för att Exsitec skall värderas med rabatt mot större IT-konsulter.

Väntetiden från sista teckningsdag till notering är 8 dagar. I dessa virustider kan mycket hända på ett par veckor.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2021E EV/Ebit 2021E EV/Sales 2021E Ebit-marginal 2021E % Årlig tillväxt 2020-2022 %
Avensia -20,9 14,9 10,8 1,0 9,1 19,5
B3 0,4 11,8 8,3 0,5 5,8 9,4
HiQ (efter Tritons bud) 46,9 23,3 16,9 2,0 11,6 5,6
KnowIT 22,1 16,6 11,7 1,1 9,6 5,6
Tieto 12,6 11,0 9,4 1,2 12,6 2,8
Genomsnitt 12,2 15,5 11,5 1,1 9,7 8,6
Källa: Factset
Definition Inkl. utdelningar Börskurs delat med vinst per aktie 2021E Bolagsvärde (börsvärde + nettoskuld) delat med rörelseresultat 2021E Bolagsvärde (börsvärde + nettoskuld) delat med omsättning 2021E Förväntad rörelsemarginal 2021E Årlig tillväxt omsättning 2020-2022

Exsitec har uppvisat en solid tillväxt över tid och har en stor andel återkommande intäkter och höga marginaler. Tritons bud på IT-konsulten HiQ nyligen kom mycket lägligt för Exsitecs del och det har skett en del konsolidering i sektorn senaste åren.

Noteringen backas upp av Sven Hagströmer och investmentbolaget Creades vilket är positivt. Allt Creades tar i för tillfället verkar förvandlas till guld. Exsitecs tillväxtmöjligheter verkar goda och behovet av digitala lösningar är ständigt växande.

Vårt råd blir att teckna aktien.

Ägare Innehav Andel
Klas Hillström via bolag 175 Mkr 42.7%
Peter Viberg via bolag 112 Mkr 27.3%
Johan Kallblad via bolag 45.5 Mkr 11.1%
Creades 25 Mkr 6.1%
Cliens Småbolag 15.1 Mkr 3.7%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group