Portföljen: Säljer ENRO KV1

Som ett ovanligt spekulativt drag så köpte Börsplus portfölj in Eniros Konvertibellån i höstas. Det har varit en vådlig resa som givit oss rätt kalla fötter och nu när konvertibelkursen studsat upp lite så stänger vi positionen.
Portföljen: Säljer ENRO KV1 - 3e9e2813-7239-4d47-86cb-7581f87b0086fitcroph450q80upscaletruew800s78b6bc473bd43b04f2ccd321b5c3f338be06ff0a

Här är de analyser på Eniro som Börsplus publicerat. Vi har haft starkt sälj på preferensaktien (rätt) men varit lockade av såväl konvertibellånet och den nyligen noterade obligationen. (Stamaktien ser vi som värdelös.)

Den korta förklaringen till varför vi köpte in konvertibeln till Börsplus portfölj är följande bedömningar:

  1. De som bestämmer i Eniro är obligationsägarna som har en fordran på brutto 1,2 miljarder kronor om tre år.
  2. Obligationsägarna kommer bara tvinga Eniro att ställa i betalningarna (och alltså inte återbetala konvertibeln) om de anser att optionsvärdet av själva börsplatsen (alltså chansen att göra fler publika emissioner) är lägre än konvertibelns värde på cirka 30 Mkr.
  3. Det är väldigt mycket kostnader och arbete förenat med att rekonstruera eller konkursa ett bolag som Eniro. Det bästa för obligationsägarna är sannolikt att försöka hålla skutan flytande och om 2–3 år hoppas att det finns ett värde som gör det möjligt att refinansiera åtminstone delar av obligationslånet. Den processen kanske underlättas om man inte dessförinnan har försatt moderbolaget i konkurs.

Nu har vi dock börjat tvivla en del på premiss nummer tre. Då kan det vara så att även premiss två faller. Då kanske det är rationellt för obligationsägarna att ta över alla pantsatta dotterbolag, sätta moderbolaget Eniro i konkurs och därmed sopa bort alla aktieägare och konvertibelägare.

Vi kan inte bedöma om risken för detta är 30, 50 eller 90 procent men den är inte noll och då tycker vi att runt 75 procent är en ganska okej kurs. Lite fegt måhända men nu sålde vi alltså innehavet i konvertibeln till kursnivån 75 procent. Inräknat erhållen utdelning så blev det en liten förlust på 4 procent som följd av kostnaden för courtage.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase