Afv-portföljen Analys
Portföljen: Mörkt oktober

Månadsskifte betyder att vi tar en titt på hur det går för Börsplus portfölj. Den har gått riktigt starkt i år men tog precis som börsen en smäll i oktober. Nedgången blev 6 procent.
Portföljen är i skrivande stund ändå +19 procent sedan årsskiftet.
Ser man på förlorarlistan bland börsens storbolag så är intrycket att oktober bjöd på en rätt brutal men förutsägbar kursslakt. Cykliska bolag tog bestraffningen på hakan. Namn som Altas, SKF och Volvo är ned 15-20 procent. Mer konjunkturstabila pjäser som AstraZeneca, Securitas och Telia står mot. Tolkningen är att det främst är konjunkturutsikterna som spökar.
Att vår portfölj klarat sig relativt sett bra hänger till stor del ihop med att vi inte har så värst mycket cykliskt. Våra största förlorare var:
- BIMObjects –25%
- Moberg Pharma –18%
- Ework –16%
I de två första fallen handlar det om mindre bolag med stora kurslyft i ryggen. Det är inte ovanligt att de tvingas ge tillbaka lite uppgång när börsen skakar. För Ework fanns däremot en svag delårsrapport med i bilden.
Trots att konsultmäklaren fortsätter att leverera finfin tillväxt så ökar inte rörelsevinsten. Placerare som väntat sig se lite mer skalbarhet hade anledning att bli besvikna. Börsplus hänger ändå kvar vid Ework.
På den positiva sidan i portföljen utmärkte sig följande aktier under oktober:
- Bilia +18%
- Loomis +15%
- Global Gaming +8%
Bilia kom med en rapport som visar att verksamheten rullar på, och då särskilt de lönsamma serviceaffärerna. Det räckte för ett kurslyft efter att aktien pressats stenhårt tidigare under hösten. Bilia är fortfarande en p/e-10-aktie sett till nästa års vinst och får vara kvar i portföljen.
Global Gaming blev en vinnare efter att ett bud på konkurrenten MRG. Premien på 49 procents visat att det finns aktörer som ser ett klart större värde i speloperatörerna än börsen gjort på sistone.
Månaden dominerades av de stundtals kraftiga börsrasen. Som värst var börsen ned 11 procent under oktober men nedgången slutade alltså på 7 procent för månaden. Värsta dag, 11 oktober, föll index 2,8 procent. Det är ändå en rätt måttlig nedgång jämfört med de ras på 4 procent och mer som exempelvis Nasdaq bjudit på. En påminnelse om att det kunde vara mycket värre.
Vi har inte haft någon färdig plan för portföljen i händelse av börsras. Den har hela tiden haft en defensiv prägel. Inte mycket cykliska aktier. Cirka 20 procent av värdet i kassa, räntebärande (Eniro konvertibel) och särskilda situationer (Axis). Ryggradsreaktionen vid kursfall är att leta köplägen och går man in i en nedgång med stark defensiv är det enklare att trycka på köpknappen.
Tyvärr har inte den typ av cykliska aktier som ledde nedgången tillhört våra favoriter.
Den enda utpräglade bottenfiske vi ägnade oss åt var att plocka in Loomis i portföljen 11 oktober till kursen 264 kr. Loomis är ett av världens största bolag inom värdetransporter och får kanske inte riktigt den uppskattning man förtjänar här i Sverige. Här är ju kontanthantering på nedgång men det gäller inte resten av världen. Hur som helst kunde man köpa aktien för p/e 11. Det är intressant för ett ledande bolag som historiskt varit skickligt på att växa genom förvärv.
Loomis kommer med sin delårsrapport imorgon fredag.
Att köpa mer bank hade nog varit på agendan för oss om det inte vore för detta med penningtvätten i Baltikum. I början av oktober hade Reuters en artikel om att de misstänkta transaktionerna var så stora att Danske Bank inte rimligen kunde ha hanterat dessa själva. Nu hamnade Swedbank, och delvis SEB, i strålkastarljuset. Vi valde att sälja posten i Swedbank för 205 kr.
Men i grund och botten gillar vi bank rätt skarpt. De erbjuder oligopolliknande vinster som i andra branscher (som livsmedel) värderas till p/e 20 men som inom bank kan köpas till halva priset. När Reuters uppgifter avvisades och Swedbank dessutom backades upp av myndigheter på båda sidor vårt hav, valde vi att köpa tillbaka posten (dessutom 10 kr billigare). Kanske ska vi öka framöver?
I övrigt har månaden mest handlar om att trimma portföljen. Axis såldes efter att Canon till sist köpt ut Elliott och gav en vinst på cirka 9 procent i portföljen. NCC kom med dåliga besked vid sin kapitalmarknadsdag. Vi sålde till ungefär samma kurs som vi gick in på.
Portföljuppställningen inför november är ganska lik oktobers. Det cykliska inslaget är litet och främst från fordonsindustrin – Autoliv, Bulten och Bilia. De två underleverantörerna övertygade inte med sina rapporter under oktober men vi har behållit aktierna. Det finns mycket risker inom bilindustrin men två saker vi gillar med Bulten och Autoliv jämfört med annan cyklisk industri är följande:
- Man kan vara hyggligt säker på att de är 10-20 procent större 2020 än idag. Detta tack vare redan vunna kundavtal. Det är en utmärkt start för att också prestera högre vinster.
- Bolagen värderas lågt med p/e-tal kring 10 och EV/Ebit 7-8. Som jämförelse värderas en bredare grupp verkstadsbolag till p/e 14 och EV/Ebit 11.
Men vi erkänner att delårsrapporterna kunde varit bättre. I bägge fallen minskade bolagens rörelsemarginaler trots hjälp av en intäktstillväxt på 6 procent (organiskt). Bättre än så måste det bli. Vi tror på det.
I övrigt fortsätter Moberg Pharma att vara största innehav efter Coor och Nokia. Antalet innehav fortsätter att vara stort, 17 stycken. Diversifiering, en låg andel cykliska aktier och kassa på 13 procent ger oss råg i ryggen även om november skulle bli en ny svag börsmånad.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.