Afv-portföljen Analys
Börsplus portfölj: En succésommar
Månadsskifte betyder att vi följer upp hur det går för Börsplus aktieportfölj, som alltid kan följas på Shareville. Och när vi gör det är det inte utan att vi önskar att det vore sommar året runt. Efter en uppgång i juni på 3 procent avancerar portföljen ytterligare 6 procent i juli. Allt som allt har den stigit med 13 procent sedan årsskiftet.
Juli betyder halvårsrapporter och lite fler än hälften av våra 14 innehav har lämnat sin i skrivande stund. Det är ett tillfälle att stämma av så att utvecklingen är på spåret jämfört med vad vi skissat på när vi investerade i aktien. I de allra flesta fall är det också så. Några korta ord:
- Swedbank. Stabilt resultat. Fortsätter det så här får man garanterat bra utdelning på knappt 7 procent och troligen uppvärdering med tiden.
- Ework. Bättre efter svagt Q1. Ledningen flaggar för att kostnadsexpansionen mattas. Rätt läge att äga inför detta.
- Coor. Kanske ett onormalt bra resultat på grund av höga rörliga intäkter. Värdering rimlig. Bra utdelning på 5-6 procent som känns säker.
- Axis. Kanonrapport som stöder en värdering långt över den budnivå som är ett slags golv för aktien.
- Autoliv. Lite svag utväxling på tillväxten på grund av valuta, råvarupriser mm. Prognos för årets tillväxt också i underkant. Men den stora bilden är att Autoliv är mycket billigt (EV/Ebit 7–8) om trenderna håller i sig.
- Nokia. Lönsamhet inom Nätverk mer pressad än väntat. Dåligt kassaflöde. Prognoser för 2018 behålls men ser svåra ut att nå. Vinstvarning? Billig aktie, men ett frågetecken.
Det är Nokia som är stenen i skon just nu. Vi överväger att sälja.
NCC och Bulten är de två nya innehav som vi tog in under juli, i bägge fallen efter att de lämnat rapport. I båda fallen handlar det också om relativt små poster. För Bultens del beror det på att vi redan har Autoliv i portföljen. Autoliv drivs delvis av samma, lite osäkra, faktorer som Bulten, som bilproduktion. Vi vill inte ta något extra stort bet på just den saken.
I NCC finns en klar möjlighet att nya vd Tomas Carlssons översyn av projektportföljen leder till fler nedskrivningar. Det kan pressa ned aktien lite till. I så fall är avsikten att köpa till mer NCC så posten blir lite större. Blir det ingen vinstvarning så bör kursen gå upp på lite sikt och då är vi i alla fall med på resan.
Under juli såldes posten i MAG Interactive efter hyfsad avkastning och den minipost i Veoneer som vi fick i egenskap av Autolivägare.
Även Mekonomen såldes när aktien rusade på halvårsrapporten. Här har bolagets jätteförvärv i Danmark/Polen ändrat förutsättningarna. Caset handlar nu mer om ledningens förmåga att få fram synergier, än om att börsen ska värdera upp den stabilitet vi anar i bolaget.
Mekonomen gav inklusive utdelning en avkastning på 8 procent under sin tid i portföljen.
Resterande innehav kommer nu att rapportera av sitt första halvår under augusti. Några vi håller lite extra öga på är Bahnhof och Moberg Pharma där aktiekurserna gått väldigt starkt under juli (+13 respektive 27 procent) vilket trappat upp förväntningarna på bra siffror rejält.
En tredje rapport som blir lite extra intressant är den från Green Landscaping. Vi tog en bevakningspost i bolaget under juni och får se om det är vettigt att köpa mer.
Kortsiktigt är sommartorkan ett frågetecken. Bra eller dåligt för Green Landscaping vars verksamhet till stor del består i att klippa gräs i parker och grönområden? Lite mer långsiktigt är det dock möjligheterna att konsolidera den nordiska marknaden som lockar.
Mycket kvar att syna, med andra ord. Vi hoppas sommaren fortsätter som den varit hittills. Både när det gäller vädret och avkastningen.
Om aktieportföljen
Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.
Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.
Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser