Portföljen: Acceleration i augusti

Efter att portföljen rusat 10 procent under augusti verkar det komma en liten rekyl i september. Potentialen ser dock bra ut för våra bolag.
Portföljen: Acceleration i augusti - 776cb7f0-f606-4f45-803f-971bdd46d165fitcroph450q80upscaletruew800sb4d09e4af8b68488167a834964a12db30103e232

Efter månadsskiften brukar vi sammanfatta utvecklingen för Börsplus aktieportfölj. Nu, lite sent, kan vi konstatera att augusti blev bästa månaden hittills med en uppgång på nästan 10 procent. Portföljen är i skrivande stund plus 23 procent sedan årsskiftet.

Under augusti stuvade vi om en smula genom att minska innehavet i BIMObject med två tredjedelar och sälja hela posten i Bahnhof. I båda fallen tog vi hem vinster på över 100 procent och sålde mest av värderingsskäl. Vi får se om det var rätt.

Samtidigt har vi köpt mer aktier i de två befintliga innehaven Autoliv och Green Landscaping, och tog dessutom in nya poster i Global Gaming och Bilia. De fordonsrelaterade nyförvärven har inte fått någon riktigt övertygande start utan är ned runt 10 procent hittills under september.

Autoliv är nu den billigaste aktien bland de storbolag vi bevakar. Vi värderar de långsiktiga vinsterna till 9 gånger (EV/Ebit) och räknar med att bolaget kan leverera den orderingång man säkrat till lite bättre marginal än idag. Slår detta in är aktien värd uppåt 1100 kr.

Det har inte framkommit något som starkt ifrågasätter att det är möjligt även om problemen för storkunden Ford är oroande. Ford lär umgås med tankar på att skota flera bilmodeller och satsa helt på SUV:ar och pick-ups. Något annat som blir intressant att se framöver är om Cevian väljer att sälja sin post i Autoliv, drygt 8 procent, eller kanske rentav öka den.

För Bilias del är vi mer frågande till nedgången. Nordea var ute och sänkte rådet på aktien till ”behåll”. Å andra sidan köpte en styrelseledamot aktier för 3,5 Mkr i samma veva. Precis som för Autoliv tyckte vi man bara behöver använda konservativa antaganden för att se värde i aktien (34 procent, enligt vår funktion ”Uppsidan”). Dessutom närmar sig utdelningstider med stormsteg…

Bland våra gamla innehav är utvecklingen blandad vilket inte är så konstigt när vi jobbar med många innehav, idag 17 stycken. Spelrelaterat har det tufft inför den svenska omregleringen. Den stora insiderförsäljningen i Catena Media påverkar nog också vårt innehav Net Gaming extra negativt. Spel har tillsammans med fordon alltmer växt fram som den sektor där värderingarna börjar bli riktigt låga.

På pluskontot noterar vi Moberg Pharma som följt upp sin fina halvårsrapport med en framgång inom sitt läkemedelsprojekt MOB-15. Alldeles nyligen meddelade nämligen bolaget att man säkrat tillräckligt med patienter i USA för att starta fas 3-studier. Framgångsrika studier vore en massiv trigger och att man passerat patientrekryteringen var en viktig milstolpe. Ett bra urval ger tydligare resultat.

Allt som allt är vi hyggligt nöjda med portföljen som den ser ut idag. Det finns ett par innehav som börjar se fullvärderade ut men detta med att sälja på värdering verkar inte vara vår bästa gren (läs här) så vi ligger lågt ett tag till. Generellt sett är dock potentialen god i våra aktier. Konsulterar vi Uppsidan, som sammanställer de riktvärden våra analyser ger för de aktier vi synar, är bilden så här.

Tolkningen är inte att man ska vänta sig en hastig uppvärdering i linje med den här avkastningspotentialen. Det är mer så att om vi inte varit alldeles för generösa med våra antaganden om framtida vinster och värderingar så finns gott värderingsstöd för portföljen som helhet.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från AMF