Plexian: IPO inom kortlösningar

Malmöbolaget har inte en ägarbild eller uppbackning av insiders som gör att Afv kan tänka sig att teckna aktien.
Plexian
Plexian Mars 2021
VD: Staffan Mattson
Styrelseordförande: Per-Ola Rosenqvist
Antal anställda: 8
Nyckelpersoners ägande: Cirka 6 %
Lista: First North
Aktiekurs: 5,00 kr
Antal aktier efter IPO: 14,3 miljoner
Börsvärde: 72 Mkr
Nettokassa: Ca 30 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -13 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på antal aktier initialt efter IPO.

Plexian (teckningskurs 5,00 kr) är ett Malmöbolag med åtta anställda som vill noteras på First North. Bolaget startade i slutet av 2017 och har ännu inga intäkter att tala om. Under 2020 var rörelseförlusten 13 Mkr. Budskapet är att bolagets produkt ska lanseras på allvar i år och generera betydande intäkter.

Produkten kallas Edge och vänder sig till företag som har många kunder eller medlemmar. Plexian har träffat ett avtal med en sådan kund i dagsläget. Det är gymkedjan Fitness24Seven. De har 300 000 kunder i Sverige. Edge är baserad dels på ett kreditkort (Visa), dels en mobilapp. Kortet ska Fitness24Seven använda för inpassering till sina gym. Det fungerar också att betala med.

Plexians idé är att medlemmen ska få erbjudanden i appen som sedan kan betalas med kortet. De har avtal med ett 80-tal handlare som kan ge sådana erbjudanden, bland annat SF och Nextory. Om en kund väljer att köpa utgår en kommission. Denna delar Plexian, deras kund (här 24SevenFitness) och medlemmen på. Medlemmen får riktiga pengar i cashback insatta på kortet.

Den finurliga är att Plexian har tillgång till medlemmens köphistorik och därmed kan förmedla mer personanpassade erbjudanden. Ett exempel som bolaget lyfter fram är om en solresa bokats. Då kan AI-lösningen i appen se till att erbjudanden om badkläder och annat reserelaterat lyfts fram. Detta ska öka konverteringen, är tanken.

Bolaget tänker sig att kommissioner kommer vara merparten av intäkterna. Planen är att lansera köp-nu-betala-senare-funktioner som gör ränta och avgifter till ett annat intäktsben av betydelse.

Status för projektet är att lösningen provkörs i två städer i Skåne av Fitness24Seven. Avsikten är lansering på hela kundbasen under 2021.

Samtal pågår med ytterligare en partner. Det tror Plexian blir till ett avtal i sommar och produktlansering till hösten. Bolagets mål är att ingå totalt två nya avtal med partners under 2021 och sedan nå lönsamhet under 2022.

Företaget erbjuder investerare att teckna units för 40 kr. Då får man 8 aktier och en teckningsoption. Optionen ger rätt att teckna en ny aktie till 30% rabatt i januari 2022. Erbjudandet tillför bolaget initialt 38 Mkr före kostnader.

Läs om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Plexian
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 1 Mkr
Antal anställda 8
Teckningskurs 5,00 kr
Rådgivare Eminova
Storlek på erbjudande 38 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 71 Mkr
Emissionskostnad Cirka 6 Mkr (15,8% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 76%
Investerare som ska teckna i IPO Dividend Sweden, Jens Miöen, Tass, Per-Ola Rosenqvist via bolag, Sami Sulieman, m.fl. (76% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2021-03-30
Beräknad första handelsdag 2021-04-14 (15 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 287 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Plexian

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar flagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Plexian betalar cirka 6 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 15,8 procent av erbjudandet.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en flagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Vid IPO brukar de största ägarna skriva på ett lock up avtal på 12 månader. Plexians största ägare har lock up som stäcker sig bara 6 månader. Vi hissar en flagga.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Det framgår inte av Plexians prospekt om personer i styrelse och ledning har konkurser i bagaget. Vi saknar också kassaflödesanalys. Vi hissar en flagga.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ PLEXIAN

Det här är ett bolag utan intäkter med högtflygande planer, alltså ett förhoppningsbolag. På grund av det stora inflödet IPOer har Afv inte gjort en analys utan endast en översiktlig granskning baserad på prospektet.

  • Styrelse och ledning äger ca 8% av bolaget inför noteringen. En låg siffra som faller under 6% initialt efter noteringen. VD och medgrundare Stefan Mattson har en post cirka 1% efter IPO. Han äger dock optioner som kan ge drygt 3% av bolaget 2024 om kursen når 13,75 kr. Mattsons har bakgrund inom Ikano Bank 1999-2009. Innan Plexian drev han egen konsultverksamhet.
  • Största äger heter Sami Sulieman. Han är medgrundare, ex-VD och äger 54% inför noteringen. Deltar med 0,5 Mkr som åtagare. Jobbade under 2020 som konsult åt bolaget och fick ett arvode på 2 Mkr. Sulieman har bland annat drivit bolaget Prescott Lewis som sysslat med försäljning/rådgivning kring finansiella produkter per telefon och personliga möten. Till skillnad från de andra storägarna har han endast sex månader lock-up på sina aktier. Detta har renderat i en flagga hos IPO-guiden.
  • Styrelse och ledning tecknar för 1,55 Mkr i nyemissionen. Största åtagare är Dividend Sweden. Över hälften av teckningsåtagandena är från aktörer som inte offentliggörs. Ägarbilden är spridd och 38% av aktierna lyder inte under lock-up efter noteringen.
  • Bolaget har ett börsvärde på drygt 70 Mkr direkt efter noteringen. Då har Plexian en kassa på uppskattningsvis 30 Mkr. Avtalet med Fitness24Seven är det enda som ger trovärdighet åt projektet i dagsläget. Att utrullningen av lösningen följer plan blir nu viktigt. Annars riskerar hela satsningen falla. Vad Afv förstår har samarbetet försenats tidigare, men det är inte så konstigt givet gymindustrins problem under pandemin.
  • Det finns liknande affärsmodeller som har fungerat. Vi tänker exempelvis på Awardit. En skillnad är att de även agerar handlare och alltså har en produktmarginal att leva på. Plexian har en modell som potentiellt sett är mer skalbar då de helt förlitar sig på partners för produkt och kund. Risken är att appen inte används nog för att generera de volymer som krävs för att täcka kostnaderna. Plexian är beroende av att partners främjar användningen.

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  •  1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser