Plejd levererar lysande tillväxt men är aktien värd sitt pris?

Plejd fick ett genombrott förra året med sina produkter för belysning som kan styras med mobilen. Börsen har hissat aktien och branschgiganten Schneider Electric har köpt en kontrollpost. Nu är värderingen skyhög men tillväxtmöjligheterna är också riktigt goda. Vad ska man som investerare fokusera på?
Plejd levererar lysande tillväxt men är aktien värd sitt pris? - 135d5e19-d8a4-4128-93af-0a8832135705fitcroph450q80upscaletruew800s738c0bfc72da40c89757671996e5ea471aca667b

Aktietorgsbolaget Plejd (börskurs 73,80 kr 3/5) säljer egenutvecklade produkter för smart belysning och då i första hand en dimmer som kan styras med mobilen. En närmare beskrivning kan ses i den korta reklamfilmen nedan.

För ett år sedan hade Mölndalsbolaget just dragit igång försäljningen. Börsplus synade aktien och gillade förutsättningarna (läs här). Strategin var tydlig och lovande. Den byggde på att få med sig elektrikerna som installerar den här typen av produkter.

Produkterna gjordes lätta att handskas med, de använder etablerad och stabil teknik (Bluetooth) och priset sattes lågt – bara obetydligt mer än för traditionella dimmers vilket gjorde det lätt för elektrikern att sälja in den till kunden. För någon hundralapp extra fås möjlighet att styra lampor med mobilen, lägga upp scenarion och liknande.

Gensvaret blev klart över förväntan. Under 2017 såldes 80 000 enheter vilket gav 30 Mkr i intäkter. Tillväxten har accelererat i år med intäkter på 17,5 Mkr i första kvartalet, upp nästan 3 gånger jämfört med fjolårskvartalets 6,3 Mkr. Bolagets tillverkningspartner, Scanfil, har haft svårt att tillverka i nivå med efterfrågan och börjar först nu komma i fas.

Plejd
Börskurs: 71 kr VD: Babak Esfhani
Antal aktier (miljoner): 9,15 Ordförande: Pär Källeskog
Börsvärde: 675 Mkr
Nettokassa: 75 Mkr
SvD Börsplus huvudscenario
2017 2018E
Omsättning 30 83
– Tillväxt 556% 175%
Rörelseresultat 1 -7,2*
– Rörelsemarginal 3,1% -9%
Resultat efter skatt 3 1
EV/Sales 19,9 7,2
* Exklusive aktiveringar

Framgångarna för Plejd har inte gått obemärkta förbi varken i elbranschen eller på börsen. Aktien har rusat 250 procent under det senaste året. Börsvärdet ligger numera kring 675 Mkr. En viktig faktor i uppvärderingen är att bolaget fått en ny huvudägare i form av franska storbolaget Schneider Electric.

Detta är en av Europas största tillverkare inom bland annat Plejds kategorier, som dimmers, med enorma resurser och försäljningskraft. Att Schneider väljer att köpa in sig, och nu är största ägare med 15 procent av aktierna, är en stor kvalitetsstämpel. Posten köptes till kursen 46 kronor. På sikt finns planer på operativ samverkan men affären är färsk och hittills har inga konkreta resultat i den vägen kommit ut.

Frågan är om uppvärderingen av aktien speglar dessa framsteg fullt ut eller om den har mer att ge. Det hänger på ett par saker.

  1. Hur länge håller den nuvarande supertillväxten i sig?
  2. Kan Plejd få ut lönsamhet ur de växande intäkterna?

Det är kanske enklast att tackla den senare frågan. Just marginalerna var en faktor vi var osäkra kring i förra analysen. Kan Plejd tjäna okej med pengar när man bygger produkter med dyrare komponenter än traditionella dimmers och samtidigt bara tar ut en mindre prispremie?

På den här punkten har bolaget inte bevisat sig fullt ut men utvecklingen är ändå mer lovande än oroande.

  • En grovt estimerad bruttomarginal ligger kring 40 procent (resultat efter kostnader för råmaterial/insatsvaror). Det är en nivå som påminner om halvavancerade elektronikprodukter. En bra start för hyfsad lönsamhet.
  • Redovisat resultat (Q1 2018) är plus 3 Mkr. Då lyfter aktiverade kostnader siffran med 5,5 Mkr vilket ska spegla framtidsinvesteringar. Även om vi räknar bort detta så talar vi alltså inte alls om någon stor förlusttakt utan runt 2 Mkr. Det är inte något att bråka om för ett bolag i tillväxtfas och som lägger stora belopp på utveckling (5,5 Mkr är en fjärdedel av kostnadsmassan).

Det är i alla fall inte otänkbart att marginaler på 10-15 procent är möjliga i en mer mogen fas. Tittar man på tillverkare av traditionella produkter i kategorin är sådana siffror snararst i underkant.

Frågan om tillväxtutsikterna är knivig. På kort sikt talar inget för att det ska bromsa. Än så länge säljs bara två Plejd-produkter på den svenska marknaden. I år ska en handfull nya produkter lanseras samtidigt som Plejd expanderar in i Norge (startskottet blir en elmässa i slutet av maj) och till Finland. Detta bäddar för fortsatt tillväxt.

På sikt kan fler marknader bli aktuella, inte minst om man samverkar med Schneider. Tankar finns att erbjuda grundtekniken till armaturtillverkare som därmed kan få uppkoppling på sina produkter. Troligen kommer det under lång tid finns en rad sådana ”tillväxt-optioner” i Plejd som bygger förväntningar ihållande hög försäljningstillväxt.

Konkurrensen lär förstås också tillta. Nya tekniker kan komma. Inom nyproduktion, där Plejd inte fokuserar, kan systemlösningar växa fram som ger andra aktörer vind i seglen. Det händer mycket inom konsumentprodukter där ”smartheten” byggs in i själva lamporna (IKEA är ett exempel).

Vi tycker att exempelvis Schneiders investering tyder på att Plejd håller bra teknikhöjd och har ett koncept som inte lätt låter sig kopieras.

Även om bästa gissningen är att Plejd fortsätter växa så är det svårt att sätta en siffra på vad detta innebär i miljoner kronor nästa år eller 2020. Här och nu begränsar vi oss till att skissa upp ett positivt scenario för 2018. Kvartalssiffrorna nedan är exklusive aktiverade utgifter för FoU.

Här ligger alltså omsättningen på dryga 80 Mkr för helåret och rullar kring 110 Mkr i om ett år. Vi tror inte att lönsamheten blir så bra, exklusive effekter av aktiveringar. Plejd prioriterar tillväxt, har en nettokassa kring 70 Mkr och lär inte spara på krutet för att ta marknadsandelar.

Hur ska man värdera ett Plejd som den här tiden nästa år har 80-100 Mkr i årsomsättning, växer 50-75 procent och har potential att nå 10-15 procent marginal? I tabellen nedan listar vi hur några andra små ”superväxare” presterar och värderas på börsen (Börsplus analyser på samtliga kan du hitta i Analysarkivet).

Små superväxare
Bolag Intäkter, Mkr* Tillväxt** Marginal-potential*** EV/Sales*
Plejd 41 187% 15% 14,6
BIM Object 84 177% 20% 19,0
G5 Entertainment 1135 93% 15% 2,6
MIPS 126 70% 45% 10,0
Angler 120 65% 30% 7,0
Swedencare 86 49% 25% 6,1
Genomsnitt 107% 25% 9,7
* Rullande 12 månader
** Senaste kvartal jämfört med samma ett år tidigare
*** Långsiktig marginal i positivt scenario. Börsplus gissning
Källa: Börsdata & Börsplus

Slår vårt scenario in så skulle Plejd mot början av nästa år prestera ungefär i linje med hur Angler Gaming, MIPS och Swedencare gör nu. De värderas till 6-10 gånger intäkterna. Dra av en rabatt för lägre lönsamhet och Plejd känns rimligt prissatt till 5 gånger intäkterna. Det betyder ett börsvärde kring 500–550 Mkr och därtill finns säkert runt 40-50 Mkr i kassan. Det blir i nivå med nuvarande bolagsvärde.

För att se en hygglig uppsida får man tänka sig att värderingen stiger till 8 gånger intäkterna lite grovt om ett år. Inte alls orimligt, men man bör vara medveten om att endast den yttersta tillväxteliten begåvas med sådana multiplar.

Rent värderingsmässigt skulle vi alltså luta åt att aktien är rimligt till högt värderad. Men man bör inte stirra sig blind på den här typen av osäkra kalkyler. Det finns som sagt en rad möjliga tillväxtben inom Plejd som kan driva upp siffrorna framöver. Håller tillväxten i sig så faller värderingen snabbt till intressanta nivåer.

En faktor som gör att aktien inte är någon riktig favorit för vår del är att teknik- och marknadsutvecklingen är mycket snabb och svårsynad i bolagets nisch. Det är inte säkert att dagens ledare behåller sitt försprång. Detta plus risken för att aktien straffas hårt efter sin kursrusning om försäljningstrenden viker, gör att vi stannar vi ett neutralt råd.

Bolags största ägare Andel av röster & kapital Kommentar
Schneider Electric 15,30% Storbolag. Köpte till 46 kr
Pluspole Holding AB 7,90% Konsultbolag som Plejd köpt
Erik Calissendorff 5,46% Plejds grundare
Babak Esfahani 4,37% Bolagets vd sedan 2010
Avanza Pension 3,78%
ALMI 3,58% Tidig finansiär
Nordnet Pensionsförsäkring 3,02%
Parsight AB 2,80% Pär Källeskog. Styrelseordförande
Novaraner AB 1,83%
Bengt Nilsson 1,03% Ex-VD IFS. Sitter i styrelsen
Christian von Koenigsegg 0,97% Sportbilsentreprenör

Plejds ägare

Ägarbilden har ändrats efter att Schneider blivit huvudägare och Plejd valt att köpa in det konsultbolag som skött mycket av produktutvecklingen, Pluspole, med egna aktier som betalning. Dessa bägge aktörer är nu största ägare.

Två nyckelpersonerna i övrigt är Erik Calissendorff (grundare) och Babak Esfahani (vd) som äger 4,3 respektive 5,5 procent av bolaget.

Esfahani sålde i mars 30 000 aktier för cirka 1,9 Mkr men äger trots det mer aktier nu än vid noteringen efter deltagande i en företrädesemission i fjol. Calissendorff har sålt ungefär en femtedel av sina aktier efter noteringen. Det skedde för ungefär ett år sedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.