PledPharma: Håller nerverna i styr genom studietider

PledPharma har inlett kliniska fas III-studier för läkemedelskandidaten PledOx som skyddar mot de perifera nervskador som ofta uppkommer i samband med cellgiftsbehandling vid tjock- och ändtarmscancer. Risken är hög men värderingen är låg jämfört med andra bolag i samma fas.
PledPharma: Håller nerverna i styr genom studietider - 6cf1aa8c-cf85-46eb-86fd-aebbd368de41fitcroph450q80upscaletruew800s5e23dec01c6dc759ec4f6485817ab2a110bc4642

First North-noterade PledPharma (17 kr) utvecklar läkemedel som skyddar kroppen mot oxidativ stress. Det är ett livshotande tillstånd som kan orsakas av till exempel cellgiftsbehandling och paracetamolförgiftning. Bolaget har två betydande tillgångar.

Läkemedelskandidaten PledOx ska reducera nervskador i samband med cellgiftsbehandling för patienter med tjock- och ändtarmscancer. Standardbehandling vid cellgiftsbehandling baseras på oxaliplatin där nervskador är en biverkning.

PledOx har genomgått en framgångsrik fas IIb-studie med 173 patienter. Studien visade att patienter med metastaserad tjock- och ändtarmscancer som gavs PledOx hade en lägre risk att drabbas av perifera nervskador än placebogruppen. PledOx administreras enkelt som en förbehandling till cellgiftsbehandlingen utan att påverka effekten av kemoterapin.

Den andra läkemedelskandidaten Aladote ska minska risken för akut, livshotande, leverskada i samband med paracetamolförgiftning. I USA inträffar cirka 80 000 fall av paracetamolförgiftning årligen enligt PledPharma. Ungefär hälften av fallen är oavsiktliga.

En proof-of-principle studie på 24 patienter har genomförts och visat säkerhet och tolerabilitet. Behandlingen visade tecken på effekt som sekundär målsättning. Därmed går PledPharma vidare också med Aladote. 

PledPharma Januari 2019
VD: Nicklas Westerholm
Styrelseordförande: Håkan Åström
Antal anställda: 9
Nyckelpersoners ägande: Cirka 4 %
Lista: First North
Aktiekurs: 15,85 kr
Antal aktier ink. utspädn: 51 miljoner
Börsvärde: 808 Mkr
Nettokassa: 265 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -125 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på PledPharma

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersonerna i Pledpharma äger för lite aktier för vår smak. Undantaget är styrelseordförande Håkan Åström som äger cirka 1,5 procent av bolaget. Däremot har majoriteten av nyckelpersonerna betydande optionsinnehav som kan lösas in till aktier sommaren 2021. Lösenkurs är 26 kronor. Den eventuella utspädningen blir som mest knappt 5 procent.

Största ägare är Staffan Persson med cirka 21 procent av kapital och röster. Staffan Persson har en bakgrund som storägare i många noterade bolag som till exempel Spago Nanomedical, Cinnober, Unibet och Synthetic MR. Staffan Persson har ett mycket gott rykte som ägare.

2. Track record nyckelpersoner

I början av 2017 skedde en hel del förändringar i ledning och styrelse. Laguppställningen förstärktes rejält. Det 14 man starka ledningsgarnityret i Pledpharma har tunga meriter och kompetensen att ta ett läkemedelsprojekt från utveckling till marknad finns på plats.

Vd Nicklas Westerholm tillträdde sommaren 2017 efter cirka 20 år inom AstraZeneca. Styrelseordförande Håkan Åström har haft flera höga positioner inom större läkemedelsbolag bland annat vd för Pharmacia och styrelseordförande för SOBI. Åström är hedersdoktor i medicin vid Sahlgrenska Akademin. Ledamot professor Sten Nilsson är en auktoritet inom urologisk onkologi med cirka 200 publicerade vetenskapliga artiklar. Han återfinns i styrelsen för noterade bolag som Spago Nanomedical och Dextech Medical. Ledamot doktor Gunilla Osswald är vd för Bioarctic.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

PledPharma har under senare år justerarat sin strategi för huvudprojektet PledOx

Hösten 2016 meddelade bolaget att man beslutat sig för att ta PledOx vidare till registrering i Europa och USA på egen hand. Tidigare var tanken ta PledOx vidare med en partner, men intresset var för svagt. Alternativt var villkoren som erbjöds för dåliga. Den nya strategin krävde mer kapital och PledPharma tog in cirka 400 Mkr i en nyemission.

Aktiemarknaden blev besviken över denna manöver och aktien föll rejält. Vi gissar att tanken fortfarande är att sälja hela projektet till en större aktör men att bolaget ligger lite lågt med det för att inte bygga upp nya förväntningar.

PledOx är en ”first in class” läkemedelskandidat. Eftersom det inte finns någon motsvarande behandling är det svårt att uppskatta hur stor marknaden kan tänkas vara. PledPharma uppskattar marknadspotentialen för de fem största EU-länderna, Japan och USA till cirka 1,5 miljarder dollar baserat på cellgiftsbehandling med oxaliplatin som är standardbehandling idag vid tjock- och ändtarmscancer. Användningen av PledOx har potential att utökas till fler indikationer på sikt. Det kan handla om andra cancertyper där behandlingen kan leda till nervskador, till exempel vissa behandlingar för bröstcancer.

PledOx fas III program består av två dubbelblinda, randomiserade, placebokontrollerade studier som totalt inkluderar cirka 700 patienter som genomgår cellgiftsbehandling mot tjock- och ändtarmscancer. Studierna genomförs i USA, Asien och Europa. Godkännanden från relevanta myndigheter är på plats. Första patienten är inkluderad sedan i november. Rekryteringsprocessen bedöms ta cirka ett år. Patienterna följs upp ungefär lika länge.

Rekryteringen kan många gånger vara svårare än vad bolag hoppas på. PledPharma samarbetar med cirka 100 olika vårdgivare för att säkerställa rekryteringen. PledPharma har knappt 300 Mkr i kassan och den pågående fas III-studien uppges vara fullt finansierad. Förhoppningen är att studien ska vara klar i slutet av 2020.

Ett samarbetsavtal med japanska Solasia Pharma har ingåtts avseende rätten att utveckla och kommersialisera PledOx i vissa delar av Asien. Solasia står för den asiatiska delen av fas III-studierna vilket motsvarar en finansiering på 10-15 miljoner dollar. Utöver det innebär avtalet milstolpsbetalningar upp till 83 miljoner dollar.

Nyligen erhöll PledPharma cirka 50 Mkr i samband med att den första patienten kom igång. Kommer projektet i mål och ett läkemedel når marknaden får PledPharma även royalties i storleksordningen 10-15 procent på försäljningen. Avtalet är en rejäl bekräftelse på den kommersiella potentialen i PledOx. Viktigt är så klart också att det öppnar upp den asiatiska marknaden som annars hade fått vänta.

Det finns idag inga substanser på marknaden som konkurrerar med Aladote vilket också gör Aladote till ”first in class”. Den befintliga behandlingen med NAC i samband med paracetamolförgiftning fungerar om den ges inom 8 timmar. För patienter som når vården senare än så finns inget alternativ. Det är svårt att bedöma storleken på marknaden. En möjlig uppskattning enligt PledPharma är cirka 240 miljoner dollar i USA. Nästa steg i utvecklingen är en fas II-studie som väntas inledas innevarande år. PledPharma har ansökt om särläkemedelsstatus för Aladote i USA.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Fas III-studier för PledOx följer plan utan väsentliga förseningar eller bakslag
  • Någon form av samarbetsavtal med partner som kommersialiserar PlexOx i USA och Europa.

Att ro den pågående kliniska fas III-studien för PledOx i mål utan problem och förseningar är så klart den viktigaste värdedrivaren i PledPharma framöver. Går det vägen borde det ligga öppet för kommersialisering med en partner och åtminstone en dubbling av aktien (optimistisk scenario nedan).

Att PledOx blir aktuellt för ytterligare indikationer och/eller Aladote tas in i fas II-studier är faktorer inte nödvändigtvis måste falla på plats i vårt scenario, men de är inte osannolika och skulle öka värdet på bolaget ytterligare.

PledPharma i ett optimistiskt scenario

PledPharma Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe Inledda fas III-studier Framgångsrik fas III-studie
Kommande värdedrivare (i) Fas II-studier Aladote Marknadslansering/licensavtal
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -125 Mkr neg
Börsvärde, Mkr (iii) 808 Mkr 2 000 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 150%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

PledPharma har ett börsvärde på cirka 800 Mkr. För det får man en fullt finansierad fas III-studie för ett lovande projekt med en betydande marknad vid framgång. Den kommersiella potentialen bekräftas av avtalet med Solasia. Till det kommer ytterligare ett projekt med god uppsida i Aladote.

Jämfört med andra läkemedelsutvecklande bolag i samma fas är värderingen låg. Det är inte svårt att se aktiekursen ta sig tillbaka till gamla toppkurser över 50 kronor om PledOx studierna utvecklas enligt plan. Uppsidan är därmed betydande.

Om PledOx utökar till ytterligare indikationer blir PledPharma ännu mer intressant för en potentiell tagare.

Pessimistiskt scenario

Det finns självklart en risk att resultaten från fas III-studierna inte blir tillräckligt bra för att registrera ett läkemedel. Det är en generell risk som gäller i all läkemedelsutveckling.

När strategin ändrades hösten 2016 var beskedet att ytterligare 350 Mkr utöver nyemissionen på 400 Mkr skulle komma att behövas för att nå ett marknadsgodkännande. Efter det har samarbetet med Solasia inletts. Hur det påverkar det framtida kapitalbehovet är oklart. Aktieägare bör dock ställa in sig på att ytterligare kapitalanskaffningar framöver är sannolikt.

Det får också betraktas som oklart vad som händer om cellgiftsbehandling med oxaliplatin tappar sin roll som standarbehandling vid tjock- och ändtarmscancer. Det skulle kunna ske om nya alternativ till behandling dyker upp. PledPharmas egen utvärdering pekar på att cellgiftsbehandling baserad på oxaliplatin kommer att vara standard inom överskådlig framtid.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

PledPharma har alla ingredienserna på plats för att vara en intressant placering för bioteknik-investorer. Värderingen får betraktas som låg – speciellt om PledOx användningsområde kommer att utökas. En investering i ett läkemedelutvecklande bolag med bara en väsentlig tillgång och ytterligare en lite mer avlägsen möjlighet är dock alltid en chansning. Gissningsvis blir PledPharma antingen en riktigt bra placering på sikt, eller en dålig. Vår bedömning är att uppsidan är större än nedsidan.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold