På en ny våglängd

Den av röda och halva dagar upphackade veckan lider mot sitt slut. Fingerprint satte nya höga finansiella mål. Börsplus lanserade en podcast och vi skrev ett antal analyser där vi hittade åtminstone en köpvärd aktie. Vi har också fått upp spår på några intressanta bolag vilket bör leda till matnyttiga analyser framöver.
På en ny våglängd - 5eacb1b2-94e3-4304-84e1-736e78a9e70cfitcroph450q80upscaletruew800s9db18fdefe4613157ce82688573d9e4261dd3ae3

Stimulerande radioprat via mobilens podcast-app är perfekt sällskap på cykeln, i trädgården och i löpspåret. Jag älskar det och lyssnar oftast flera timmar varje dag.

I tidigare veckokrönikor har jag puffat för Nordnets podcast Sparpodden som jag alltid medverkar i. Sparpodden är en Sveriges största ekonomipoddar och passar alla som har ett brett intresse för aktier och sparande.

Nu kompletterar vi det med att också ge ut en egen och lite smalare podcast som helt enkelt heter samma som vi gör, alltså SvD Börsplus. Börsplus podcast har fått ett väldigt fint första mottagande.

Börsplus podcast kommer under trivsamma former gå lite mer på djupet. Ett bra exempel är väl det ganska nördiga pilotavsnittet där Andreas Cervenka och jag diskuterar banksystemet, som Andreas är väldigt negativ till.

Jag håller i princip med Andreas om nackdelen med höga skulder i en ekonomi men jag är inte så orolig på kort och medellång sikt. Med centralbanker som själva trycker sina pengar och fritt bestämmer räntenivån så kan man rulla eventuella obalanser vidare i flera decennier till. Det må vara osunt men det är likväl möjligt och troligt, som jag ser på saken. Om det låter intressant, lyssna gärna på podcasten och bilda er en egen uppfattning.

Vill ni istället gå pang på och lyssna på 100 procent aktiesnack rakt igenom så ska ni lyssna på diskussionen med Daniel Svensson, ny analysredaktör på Börsplus sedan förra veckan.

Diskussionen är ganska mycket en presentation av Daniel där vi pratar om:

  • Vad letar Daniel efter för slags aktier?
  • Hur utvecklas man som investerare?
  • Tillväxtbolag eller värdeaktier?
  • Särskilda situationer?
  • Bolag som flyttar upp en division?

Ett gäng bolag hinner vi med också. Se lista i faktarutan.

Aktier som diskuterades i Börsplus podcast

  • Fingerprint
  • Gunnebo
  • Bahnhof
  • Nordax
  • Resurs
  • Collector
  • Studsvik
  • Follicum
  • Vadsbo
  • Netent
  • Mr Green
  • Unibet
  • Leo Vegas
  • Betsson
  • Catena Fastigheter
  • Catena Media
  • Biogaia
  • Axis
  • Cinnober

I veckan har vi på Börsplus så klart skrivit en hel del analyser, även om börsen bara varit öppen till 70 procent.

Fenomenet Fingerprint hade också bolagsstämma och presenterade nya finansiella mål.

Tillväxt
Fingerprint Cards mål är att intäkterna har en genomsnittlig årlig tillväxttakt om cirka 60 procent från 2016 till 2018.

Lönsamhet
Fingerprint Cards mål är en rörelsemarginal på minst 35 procent för varje år från 2016 till 2018.

Vår kommentar till Fingerprints mål är väl att lönsamhetsmålet förutsätter bruttomarginaler klart över 40 procent. Det vore en stor bedrift i en miljö av tilltagande konkurrens.
Man kan fråga sig hur styrelse och ledning över huvud taget kan ha en klar bild av prisbilden så långt fram som 2018.

Särskilt eftersom tillväxtmålet tydligt belyser osäkerheten om framtiden på Fingerprints marknader. Prognosen för 2016 är ju en omsättning på 7,0-8,5 miljarder kronor och det breda spannet speglar en osäkerhet som ju inte gärna vara mindre för 2017 och framåt.

Fingerprint anger en volymtillväxt för marknaden som ligger över de egna tillväxtmålet men frågan är hur stor prispressen blir och hur mycket marknadsandel som Fingerprint kommer förlora. Att fortsätta ha cirka 100 procent marknadsandel utanför Apple och Samsung är inte realistiskt.

Fingerprints aktie är väldigt billig om man tror på de finansiella målen. Men vi tror helt enkelt inte på dem.

Däremot tror vi på att duktiga företagsledningar över tid bygger fina bolag. Det är vad vi har sett i Dist IT.

Köprådet i Dist IT i veckan är intressant eftersom det här finns både en låg värdering och flera tänkbara “triggers” till ett möjligt kurslyft. Läs mer via länken nedan.

Det kan också bli ett köpråd i Paradox, det omtalade spelbolaget som nu går till First North. I detta fall finns det dock goda skäl att vänta till sista stund med att sätta ner foten eftersom den spännande premiären för rymdsprelet Stellaris sker imorgon, mitt i teckningstiden. Med denna analys presenterar vi bolaget där vi lyfter på ett par faktorer ni kanske inte sett på andra ställen.

Vitrolife (sälj) är ett fantastiskt bolag men när en aktie är “priced for perfection” så känner vi att det är omöjligt att inte ge rådet sälj. Det är helt enkelt för bräcklig grund som värderingen vilar på.

I måndags blev det inget regelrätt råd av typen köp eller sälj men likväl ett tydligt råd om att man ska tänka sig för två gånger innan man hoppar på någon investering som kommer från Mangold eller Novestra. Undvik dem.

Som tur är finns det många andra företag och investerare som vi gärna tar rygg på. I veckan som kommer ska vi nog på det temat kunna presentera ett par köpvärda aktier.

Lyssna på #Sparpodden

Varje vecka är jag med i Sparpodden som ges ut av vår kommersiella partner Nordnet. Medskyldiga till Sparpodden är Nordnets Jocke Bornold och Eva Trouin och ett stående inslag är att vi försöker besvara alla bra lyssnarfrågor.

Vill du fråga något?
Mejla mig då på borsplus@svd.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från AMF