Organoclick: Med det rätta virket

Miljöteknikbolaget Organoclick har uppvisat stark tillväxt de senaste åren. Kan satsningen på biokompositer bli den succé som många hoppas på så är de inte svårt att se uppsida i aktien.
Organoclick: Med det rätta virket - Organoclick
På bilden syns världens största havsbad i trä. Nämligen Århus havsbad i Danmark som är byggt av nästan 40 000 meter av Organoclicks trall OrganoWood. Trallen är behandlad med bolagets miljövänliga impregnering som skyddar mot både röta och eld.
Organoclick
Börskurs: 5,60 kr Antal aktier: 92,1 m
Börsvärde: 516 Mkr Nettokassa: 37 Mkr
VD: Mårten Hellberg Styrelseordförande: Jan Johansson

Organoclick (5,60 kr) är ett kemi- och materialteknikbolag som utvecklar, tillverkar och säljer lösningar baserat på funktionell fiberkemi. Konkret kan produkterna användas exempelvis inom vattenavvisande tyg och inom träbehandling för att skydda virket mot svampangrepp och brand. De kan därmed ersätta giftiga kemikalier som används för tryckimpregnering av virke idag. Organoclick har även en satsning på bindemedel som kan ersätta plaster.

Bolaget grundades 2006 och har sitt ursprung från forskning vid Stockholms Universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Försäljningen kom igång år 2012. Organoclick har produktionsanläggning och huvudkontor i Täby norr om Stockholm. Bolaget noterades 2015 och har idag cirka 35 anställda. VD tillika en av medgrundarna till Organoclick är Mårten Hellberg som även är en av bolagets största ägare.

Börsplus huvudscenario 2018 2019E 2020E 2021E
Omsättning 78 90 113 141
 – Tillväxt +3,4% +14,8% +25,0% +25,0%
Rörelseresultat -18 -7 6 17
 – Rörelsemarginal -22,7% -8,0% 5,0% 12,0%
Resultat efter skatt -20 -6 4 13
Vinst per aktie -0,27 -0,07 0,05 0,14
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital -45% -20% 14% 33%
Operativt kapital/omsättning 36% -25% -25% -25%
Nettoskuld/EBIT -1,5 2,3 -4,7 -2,7
P/E e.m e.m 112,0 40,0
EV/EBIT e.m e.m 85,1 28,4
EV/Sales 6,1 5,3 4,3 3,4

Organoclicks grundteknik är baserad på forskning inom så kallad biomimetik. Det vill säga ett sätt att framställa teknik där inspiration hämtats från olika strukturer och funktioner i naturen. Genom att ”klicka” på organiska molekyler till ytan på cellulosafibrerna skapas nya egenskaper som flamskydd, rötskydd, vattenavvisning och förändrade mekaniska egenskaper (därav bolagsnamnet Organoclick). Bolagets teknik möjliggör förnyelsebara material som kan ersätta bland annat oljebaserade plaster och traditionella giftiga träskyddsmetoder.

Koncernen är indelad i tre affärsområden.

  • Funktionellt trä (70 procent av omsättningen) säljer och marknadsför miljöklassat virke och miljömärkta träskyddsprodukter under varumärket Organowood.
  • Gröna ytbehandlingar & underhållsprodukter (28 procent av omsättningen). Säljer underhållsprodukter för fastigheter och bilvård under varumärkena Biokleen och Organotex. Affärsområdet levererar även produkter till kunder som säljs under deras varumärke (private label).
  • Biokompositer (2 procent av omsättningen). Säljer formgjutna kistor som säljs vidare till tillverkare av begravningskistor. Levererar även material som används som ljudabsorbenter. Dessutom finns flera utvecklingsprojekt inom möbeltillverkning och andra byggrelaterade material.

Bolagets produkter används sammanfattningsvis inom en rad olika områden. Där den största marknaden är byggsektorn och virket Organowood, som är ett nytt sätt att skydda trä från röta och eld. Alltså en ny form av impregnering. Se en film om Organowood via denna länk.

Den traditionella impregneringen går ut på att man använder olika former av tungmetaller. I Sverige används ungefär 5 000 ton tungmetaller årligen för att impregnera virke. Cirka 700 000 kubikmeter impregnerat virke säljs årligen i Sverige. Ungefär lika mycket går på export.

Marknaden för hållbart trä utgör cirka 10 procent av den totala volymen. Organowood sålde 8 500 kubikmeter virke under 2018 och hade således en total marknadsandel på cirka 1 procent samt drygt 10 procent inom det specifika segment hållbart trä. Det finns mer andra ord god tillväxtpotential inom detta segment.

Organowood säljs via en rad återförsäljare i Norden. Några exempel är Beijer byggmaterial, K-Rauta, XL-Bygg, Woody etc. Organoclicks ambition är att gå in på den tyska marknaden under 2020.

Mer om Organowood

Organowood lanserade år 2012 i samarbete med Bergs Timber. Tekniken som används i Organowood är små kiselmolekyler som binds in i träfibern. Kiselmolekylerna skapar ett fysiskt skydd mot eld och röta till skillnad från traditionell impregnering som enkelt uttryck är ett gift som dödar mikroorganismerna. Bergs Timber tillverkar alltså trallen och Organoclick tillhandahåller impregneringslösningen som är baserad på kisel.

Organoclick har ett brett återförsäljarnätverk som säljer Organowood. I Sverige har bolaget 280 återförsäljare, 50 i Finland via Sarokas som för övrigt är Finlands största privata byggvaruhus. Utöver detta har Organowood 30 återförsäljare i Norge och 30 i Danmark via Fröslev.

Största kundgruppen för Organowood är främst den professionella byggsektorn (75 procent av intäkterna) och i form av bolag som Skanska, NCC och JM. Slutbeställaren är ofta kommuner, då Organowood används på skolor och andra offentliga byggnader.

Konkurrerande virke är bland annat Sibirisk lärk, som namnet antyder växer i Sibirien. Detta träslag växer mycket långsamt vilket ger ett högt innehåll av kåda och garvsyra, som i sin tur fungerar som en slags naturlig impregnering.

Det finns även en konkurrent till Organowood. Nämligen företaget Lunawood med produkten Thermowood. Produkten Thermowood är värmebehandlad och är likt Organowood miljövänlig. En av Organowood konkurrensfördelar mot Thermowood är prisbilden. Virke från Organowood är nämligen cirka 30 procent billigare. De hållbara alternativen (dit Organowood tillhör) är i sin tur cirka 30-50% dyrare än vanligt tryckimpregnerat trä.

Koncernens näst största affärsområde innefattar lösningar för ytbehandlings- och underhållsprodukter för trä och textilier. Traditionellt sett har man använt så kallade PFAS-ämnen, (finns exempelvis i brandsläckare med skum) för att sådana ytbehandlingsprodukter. PFAS-ämnen är dock giftiga och håller på att förbjudas inom EU.

Organoclick säljer en impregneringsprodukt (Organotex) till konsument som bland annat säljs hos Naturkompaniet, Skistar och Sportamore. Konsumentmarknaden för detta segment som Organoclick adresserar är värd ungefär cirka 500 miljoner kronor årligen.

Tredje affärsområdet säljer produkter av biokompositer. Organoclick har tillsammans med Fredahl Rydéns som är en leverantör av begravningskistor utvecklat en ny kista. Den innehåller bara hälften så mycket träråvara som traditionella kistor då den formgjuts av biokompositen OrganoComp och är helt biologisk nedbrytbar. Fredahl Rydéns är för övrigt Nordens ledande tillverkare av begravningskistor. Lanseringen av kistan “Saga” skedde under maj 2019 och säljs via en rad begravningsbyråer.

Debatten om att förbjuda engångsprodukter av plast inom EU har varit på tapeten mycket det senaste året. Sedan dess har intresset för Organoclicks biobaserade bindemedel för så kallad nonwoven ökat kraftigt. Nonwonen kan används i olika typer av produkter. Exempelvis hygienprodukter, bordsdukar, våtservetter och ljudisolering.

Förenklat kan man säga att bolagen som arbetar med nonwoven-produkter vill ersätta deras nuvarande plastbindemedel med ett biobaserat alternativ. Organoclick har idag en produktportfölj som kan ersätta vissa plastbindemedel, men inte alla. Framöver kommer bolaget därför intensifiera arbetet med utveckling av nya biobaserade bindemedel. Denna marknad är värd miljardbelopp årligen.

Organoclick sålde sina första produkter 2012 och omsatte drygt 84 Mkr de senaste tolv månaderna. I slutet på 2016 förvärvades Biokleen. Att tillväxttakten minskade mellan 2017 och 2018 berodde på en avmattning i byggkonjunkturen.

Bruttomarginalen på koncernnivå var 28 procent första halvåret 2019. Dit allokeras dock en del fasta kostnader. Organoclick har från och med 2018 bytt redovisningsprincip från kostnadsindelad till funktionsindelad resultaträkning. Detta innebär förenklat att i den funktionsindelade resultaträkningen (som Organoclick numera tillämpar) ingår även fasta produktionskostnader.

Den underliggande bruttomarginalen på träprodukterna är runt 32-33 procent. Medan den är betydligt högre på andra produkttyper (exempelvis inom textiler). Under 2018 var bruttomarginalen på koncernnivå cirka 40 procent (omräknad enligt tidigare princip). Målsättningen är att nå 50 procent på sikt.

Utöver bruttomarginalmålsättningen är Organoclicks ambition att fördubbla omsättningen för koncernen till 2021 (med 2018 års försäljning som basår). På lång sikt strävar bolaget även efter att nå en rörelsemarginal på 20 procent.

Organoclick H1 2019 H1 2018
Omsättning 54,9 Mkr 49 Mkr
Tillväxt +12% +6%
Rörelseresultat -1,4 -5,2
Rörelsemarginal -2% -11%
Vinst per aktie -0,07 kr -0,10 kr

Ser vi till utvecklingen första halvåret 2019 ökade omsättningen med 12 procent samtidigt som rörelsemarginalen förbättrades till -2% (-11). Tittar vi på det andra kvartalet isolerat så levererade Organoclick ett positivt rörelseresultat på 0,7 Mkr.

Framöver handlar mycket om intåget i Tyskland under 2020. Organoclick jobbar med distributionssamarbeten och andra saker inför lanseringen på marknaden. Även samarbetet med nonwovenbolagen står högt upp på agendan.

Organoclick genomförde nyligen en riktad emission på 90 Mkr till ett antal institutioner. Organoclick har utestående preferensaktier (dessa är onoterade). I samtal med Börsplus uppger VD Mårten Hellberg att förbättring av kapitalstrukturen i bolaget står högt upp på agendan.

Ledningen uppger även att de har stor kapacitet i befintlig produktion och att organisationen kan växa med i stort sett oförändrade fasta kostnader. Skalbarheten med ökad försäljning verkar således ha potential att bli god om man får tro ledningen.

I vårt huvudscenario tänker vi oss att försäljningstillväxten accelererar under kommande år drivet av lanseringen i Tyskland och nya produktområden. På sikt är som sagt målsättningen att nå 20 procent rörelsemarginal. Dit tror vi inte Organoclick når 2021. Vi räknar med 12 procent.

Vi använder en multipel på 4 gånger (EV/Sales) försäljningen ett par år ut. Givet detta antagande är avkastningspotentialen cirka 20 procent.

Optimisten tror att Organoclick kommer gynnas rejält av förbudet mot plastartiklar. Då är inte otänkbart att se att aktien dubbleras (optimistiskt scenario). Risken är dock hög och om tillväxten kommer på skam är nedsidan stor (pessimistiskt scenario).

Börsplus slutsats

Organoclick gynnas av en rad strukturella miljötrender på marknaden. Tydliga exempel är den miljövänlig impregneringen av Organowood samt förbudet av plastprodukter inom EU. Där den sistnämnda kategorin har en betydande tillväxtpotential. Att VD äger cirka 10 procent av bolaget är ett plus. Riskerna är bland annat beroendet av byggsektorn och att de nuvarande produktsatsningarna inte faller väl ut. Likviditeten i aktien är heller inte superbra.

Vill man vara exponerad mot den pågående miljötrenden så ser vi Organoclick som ett intressant alternativ. Men för tillfället intar vi en neutral hållning och avvaktar hur lanseringen i Tyskland fortlöper.

Organoclick tio största ägare Andel
Bertil Hagman 11,3%
Mårten Hellberg 9,87%
Anders Wall 9,54%
Armando Cordova Ivanov 8,44%
Jonas Hafrén 6,91%
Anders Wall Stiftelser 6,84%
Ashkan Pouya 2,57%
Saeid Esmaeilzadeh 2,28%
Nordnet Pensionsförsäkring 2,11%
Staffan Salén 2,03%
Källa: Holdings per den 190630 (innan den riktade emissionen)
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.