Optifreeze kräver fortsatt kyla av ägarna

Optifreeze hoppas kunna lansera sin teknologi för frysning och kylning av frukt och grönt inom kort. Marknadsintroduktionen är rejält försenad så det skulle vara smakfullt för aktieägarna. Värderingen av bolaget visar att förväntningarna är höga och vi intar en avvaktande hållning till aktien.
Optifreeze kräver fortsatt kyla av ägarna - cc61aad6-e77a-47ef-8432-153e7cefe5cdfitcroph450q80upscaletruew800s34f8584801ddfb8949500aad0ad406dacaf3daa4

Optifreeze (börskurs 16,30 kronor 27/11) har en teknologi som förhindrar kristallbildning vid nedfrysning av frukt och grönt. Resultatet blir att grönsaker, frukt, bär och örter som fryses ner behåller sin struktur efter upptining och ser ut och smakar som före nedfrysning. Teknologin kan också användas vid kylförvaring med effekten att hållbarheten förlängs. Det skapar möjligheter för livsmedelsindustrin i form av färre kassationer och fräschare frysprodukter.

Teknologin bygger på vakuumbehandling och kortvariga högspänningspulser i kombination med en behandling av naturligt förekommande sockerarter. Konceptet har utvecklats av forskare vid institutionen för livsmedelsteknik i Lund. Här är ett videoklipp från bolaget, på engelska, där en av uppfinnarna bakom det hela förklarar lite närmare.

Optifreeze är noterat på Aktietorget sedan sommaren 2014 och bolaget har sedan dess framför allt jobbat med att skala upp processen. Nu finns en fullskalig pilotanläggning som kan processa mer än 1000 liter råvara per timme. Tanken är att genomföra flera testkörningar med ett antal kunder.

Optifreeze har till exempel sedan lång tid tillbaka ett samarbetsavtal med Orkla som innebär att livsmedelsjätten ska medverka vid industrialisering och kommersialisering av teknologin. Enligt Optifreeze finns inga konkurrenter med liknande teknik på marknaden. Optifreeze har ett metodpatent för teknologin som täcker Europa och USA.

Optifreeze genomförde i september en företrädesemission som tillförde bolaget 17,5 Mkr före emissionskostnader. Samma dag som emissionsutfallet meddelades kom också beskedet att dåvarande vd Nick Kramer lämnar bolaget. Tidigare styrelseordförande Göran Hedbys blev tillfällig vd och ledamot Anders Hättmark tog plats som styrelseordförande. Just nu pågår arbetet med att rekrytera en ny vd.

Optifreeze November 2017
VD: Göran Hedbys
Styrelseordförande: Anders Hättmark
Antal anställda: 5
Nyckelpersoners ägande: Cirka 9%
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 16,30 kronor
Antal aktier ink. utspädn: 10,1 miljoner
Börsvärde: 165 Mkr
Nettokassa: 20 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -10 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Optifreeze

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Generellt är incitamentet för de som ska driva bolaget till framgång lågt. Ledning och styrelse i Optifreeze äger cirka 9 procent av bolaget. Det är främst de båda uppfinnarna Petr Dejmek och Federico Galindo som står för insiderägandet. Tidigare vd Nick Kramer äger direkt och indirekt cirka 3 procent av Optifreeze.

Det är ändå positivt och värt att nämna att styrelsesuppleanten Johan Möllerström hade ett teckningsåtagande via närstående motsvarande 1,25 procent av kapitalet i den senaste nyemissionen.

Störste ägaren är Arc Aroma Pure som har cirka 15 procent av aktierna. Arc Aroma Pure var med och grundade Optifreeze 2011 och är noterat på First North. Företaget är också en central leverantör av den tekniska utrustning som Optifreeze använder sig av.

2. Track record nyckelpersoner

Ingen stort plus i det här bolaget enligt Börsplus bedömning. Flera av nyckelpersonerna har en del relevant erfarenhet från livsmedelsbranschen.

Det gäller exempelvis tillförordnade vd Göran Hedbys som är ingenjör med lång erfarenhet från främst Alfa Laval och då tillämpningar inom Food. Även styrelseordförande Anders Hättmark, med sin kompetens inom marknad och affärsutveckling, har erfarenhet från livsmedelsindustrin. I styrelsen hittar vi också Elisabeth Yllfors som bland annat har erfarenhet från Unilever och Nestlé.

Att ta en uppfinning från den akademiska världen till en industriell process är dock inget som de inblandade lyckats bra med, så vitt vi kan utröna. Det är just vad Optifreeze behöver göra.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Optifreeze utvecklar två produkter. Produktionslinjen Opticept och kasetter med förladdade blandningar, Opticap, som är en förbrukningsartikel och unik för varje produkt. Intäkter ska genereras genom försäljning av produkter alternativt licensiering av teknologi. Marknaden för frys- och kylprodukter är självklart mycket stor och behöver inte närmare definieras.

Optifreeze har tydliga målsättningar:

  • Under 2017 ska en testproduktion hos en aktör inom livsmedelsbranschen visa att teknologin fungerar i industriell skala.
  • OptiCept-systemet lanseras 2018 och två system installeras.
  • För 2019 är målsättningen att installera fyra system.
  • År 2020 ska Optifreeze nå breakeven.

I samband med listningen på Aktietorget 2014 prognostiserar ledningen full produktion för sex produktionslinjer 2017. Det skulle resultera i en omsättning på cirka 100 Mkr år 2017 och ett resultat efter skatt på 15-20 Mkr. Verkligheten blev att omsättningen första halvåret i år blev noll kronor och resultatet minus 5,3 Mkr.

Sommaren 2016 lovade dåvarande vd Fredrik Westman vid en presentation att Optifreeze nästa år skulle kunna erbjuda marknaden en CE-märkt utrustning för produktion i stor skala. Westman var också säker på att det skulle finnas produkter ute på marknaden 2017. Inget av detta har inträffat.

Förseningar i utvecklingsbolag är inte ovanligt men konsekvensen blir att trovärdigheten för Optifreeze, och de mål man nu kommunicerar, inte är på topp.

Ett kritiskt moment för Optifreeze är att uppskalningen av processen är genomförbar och att teknologin kan integreras i det industriella flödet till en rimlig kostnad. Teknologin ger produkterna förbättrade egenskaper men kostnaden för det måste tas någonstans. Antingen genom fördelar i leveranskedjan eller som ett högre pris för slutkonsumenten.

Förlängd hållbarhet leder bland annat till billigare transporter och förbättrad produktkvalitet kan stärka konkurrensförmågan. Optifreeze uppger att industrialiseringen hittills fungerat och att pilotanläggningen kan processa mer än 1000 liter råvara per timme. Samtidigt är det tydligt att fler tester krävs och att det är i uppskalningen förseningarna ligger.

Optifreeze har några samarbetsavtal som skänker projektet viss trovärdighet, i första hand de med Orkla och John Beam Technologies (JBT).

Avtalet med Orkla är viktiga, inte minst för aktiemarknadens förtroende för Optifreeze. Samma dag som avtalet tillkännagavs steg aktien rejält. Beskedet då var att avtalet skulle leda till en större lansering 2016. Så har inte blivit fallet och förseningar kan vara påfrestande i avtalsrelationer. Exakt vilka resurser Orkla lägger på projektet är oklart för oss. 

JBT är ett stort bolag och en tänkbar återförsäljare för Optifreeze som ledningen tidigare fäst stora förhoppningar kring. Inga nyheter kring relationen har kommit på sistone. Samarbetet med JBT nämns inte bland företagets väsentliga avtal i senaste memorandumet.

Den här typen av industriella samarbeten med storbolag ses ofta som en fjäder i hatten för utvecklingsbolag men mynnar ofta ut i väldigt lite. De är svåra att värdera. För Optifreeze del verkar relationen med Orkla inte utvecklas så snabbt som man önskat och den med JBT förefaller tonas ned.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Framgångsrika testkörningar hos kund
  • Försäljning av Opticept eller en licensaffär

Optrifreeze måste genomföra testkörningar hos kunder som leder till affärer. Det är vad aktiemarknaden räknar med.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är att få fram konkreta tecken på att processen fungerar i industriell skala, som framgångsrika testprojekt och kommersiella installationer.

Optifreeze Idag Tänkbart 2020
Värdedrivare (i) Försäljning Försäljning
Uppnådd nivå Värdedrivare Uppskalning av processen Omsättning 100 Mkr
Värderingsmodell (ii) e.m EV/s 5
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr 15-20 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 165 Mkr 500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 200%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

En optimist tänker sig att bolaget går i land med framgångsrika testprojekt, exempelvis med Orkla, och lyckas omsätta detta till skarpa installationer. Det gäller dessutom att Optifreeze utvecklar en fungerande affärsmodell för sin teknik.

Kan man exempelvis visa upp en order på en anläggning för en viss tillämpning, till exempel behandling av sallad innan nedfrysning i färdigrätt, ökar oddsen att kunderna (eller åtminstone börsen) ser potentialen i nya tillämpningar exempelvis på den stora marknaden för jordgubbar och bär.

Att omsätta ett sådant scenario i intäkter och vinster är dock svårt. Optifreeze anger inte hur mycket en installation kan generera i intäkter eller hur många installationer man ser potential för. En tolkning är att man fortfarande pröva sig fram kring sin affärsmodell.

Om vi utgår från vad ledningen hoppades på för 2017 i samband med noteringen på Aktietorget (2014) och lägger på tre års försening så skulle en omsättning på 100 Mkr vara möjligt år 2020. Blir resultatet efter skatt då 15-20 Mkr så kan Optifreeze tänkas vara värderat till 500 Mkr.

Pessimistiskt scenario

Optifreeze har kapital nog för att driva verksamheten i ett år och producera en komplett produktionslinje som kan säljas till en slutkund. Med tanke på vad bolaget lovat tidigare och de uppenbara förseningarna går det inte att utesluta ytterligare förseningar. Sker det så kommer en kapitalinjektion att krävas.

Optifreeze modifiering av frukt och grönt ska inte förväxlas med genmanipulation där ett socker eller protein flyttas från ett livsmedel till ett annat för att skapa nya egenskaper. Men hur konsumenterna väljer att se på saken är ett frågetecken.

Optifreeze har ett par väsentliga avtal som är av stor betydelse för bolaget. Kopplingen till grundaren Arc Aroma Pure är tydlig avseende teknologin och problem i den relationen skulle ställa till det för Optifreeze. Avtalet med Orkla är också viktigt.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Optifreeze värderades inför notering på Aktietorget sommaren 2014 till 24 Mkr. Idag är värderingen cirka 160 Mkr. Det visar på kyliga aktieägare som räknar med att Optifreeze är nära ett kommersiellt genombrott och får man tro bolaget borde det vara dags för det. Produktionskapaciteten är på plats och samarbetsavtal finns och fler är att vänta enligt ledningen.

Börsplus väljer trots det att inta en avvaktande hållning till aktien. Värderingen är ganska tilltagen och risken för ytterligare förseningar och därmed ett nytt kapitalbehov är överhängande. Optifreeze har lovat vitt och brett sedan noteringen utan att leverera. Det är inte förtroendeingivande. Vi kan få anledning att ändra vår uppfattning om Optifreeze lyckas sälja en produktionslinje inom kort.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET