Öppna börsdörren för Zesec of Sweden

Ett nytt bolag inom digitala nycklar söker sig till börsen. Nischen är intressant men bolaget är i tidig fas och viljan att betala för produkten något oklar.
Öppna börsdörren för Zesec of Sweden - Zesec

Zesec of Sweden (teckningskurs 7,10 kr) erbjuder en teknisk plattform för digitala nyckelsystem, som flyttar dörrnyckeln från nyckelknippan till mobiltelefonen.

För fastighetsägaren är nyttan med digitala nycklar bland annat att förenkla administration och minska kostnader. Tanken är att ta betalt av dessa per uppkopplad dörr. För den boende är en fördel att kunna ge budfirmor och andra tjänsteleverantörer smidigare tillträde till bostaden.

I dagsläget har bolaget inga intäkter att tala om men har omkring 500 uppkopplade entrédörrar som installerats i samband med pilotprojekt. Produkten sägs fungera med alla digitala låstillverkare oavsett fabrikat. Faktarutan nedan är Zesecs beskrivning av hur det hela fungerar.

Så fungerar Zesecs produkt

  1. Zesec installerar kostnadsfritt en modul vid entrédörren, vilket möjliggör för Zesecs app att kommunicera med entrédörren och skapa infrastrukturen till fastigheten genom att koppla på åtkomst för exempelvis sophämtning, blåljuspersonal, fastighetsskötare och post. Så fort modulen är installerad behöver fastighetsägaren inte längre administrera fysiska nycklar och koder till entréporten. Fastighetsägaren betalar en fast månadsavgift per uppkopplad dörr.
  2. Via modulen som installerats i steg 1 kan Zesec ge leveransbolag åtkomst till att leverera innanför entrédörren i fastigheten. Leveransbolagen betalar en månadsavgift baserad på hur många hushåll som nås.
  3. I fastigheter anslutna till Zesec kan boende och kontor ansluta sin privata dörr till Zesecs plattform och därmed ge åtkomst till de personer som man själv önskar. Detta förutsätter att kunden själv bekostar och installerar ett smart lås. Det finns ett flertal att välja mellan på marknaden. Däremot är det kostnadsfritt att ansluta detta smarta lås till bolagets app och att använda funktionerna.
  4. Boende med ett smart lås kan erbjudas leverans av varor och tjänster innanför dörren, ”In Home Delivery”. För ökad trygghet vid leveranser innanför dörren kan kunden välja att köpa till och ansluta en smart kamera till Zesecs plattform som dokumenterar leveransen i realtid. För anslutning av sådan kamera betalar kunden en fast månadsavgift.

Bolaget grundades 2017 av entreprenörerna Thomas Rejmell (nu operativ chef) och Björn Olsson (ej operativ) som äger 22% respektive 11% av aktierna efter erbjudandet. Kort efter grundandet anslöt Magnus Gilborne som delägare till bolaget. Gilborne har en bakgrund från försvars- och säkerhetsindustrin och är idag VD för Zesec med en ägarandel om knappt 3%.

Zesec of Sweden söker nu notering på NGM SME och 15 Mkr i nytt kapital. Värderingen är 57 Mkr (pre-money) och den som tecknar units får utöver aktien även en teckningsoption som ger rätt att teckna en ny aktie i juni 2022 till 30% rabatt, dock lägst 7,10 kr och högst 10,00 kr.

Kapitalet ska bland annat användas till att utveckla den digitala plattformen och säljorganisationen, etablera sig på nya geografiska marknader samt återbetala brygglån på drygt 3 Mkr. Inga befintliga aktier säljs.

LÄS MER OM AKTUELLA BÖRSNOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

IPO-GUIDE Zesec of Sweden
Lista NGM SME
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 12
Teckningskurs 7,10 kr
Rådgivare Mangold FK
Storlek på erbjudande 15 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 72 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (13,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 64%
Investerare som ska teckna i IPO Mangold FK, J.O. Möllerström Brothers Operation, EIME Consultants, Per Vasilis, Mikael Blihagen, m.fl. (64% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2021-05-21
Beräknad första handelsdag 2021-05-28 (7 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 306 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,9 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Zesec of Sweden.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar flagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Zesec of Sweden betalar cirka 2 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 13,6 procent av erbjudandet.

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Mangold som är mentor och finansiell rådgivare till bolaget är även teckningsåtagare i IPO:n. Vi hissar en flagga.

# Rabatterad emission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionsprogram.

Zesec of Sweden har enligt memorandumet registrerat två nyemissioner i år där den ena hade en teckningskurs som idag motsvarar 2,58 kronor per aktie och den andra 3,74 kronor per aktie. Det kan jämföras med aktuell IPO-teckningskurs på 7,10 kronor. Det framgår också att den första ska ha beslutats i maj 2020 och den andra i oktober 2020. Vi landar i att vi hissar en flagga.

Magnus Gilborne kommenterar:

– Anledningen till att emissionskursen har varit lägre vid de senaste registrerade emissionerna är att dessa är beslutade innan pilotprojekt och Zesecs senaste avtal. Emissionerna har dock registrerats senare än planerat pga den höga expansionstakten i kombination med den höga arbetsbelastningen i samband med pilotprojekten.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ ZESEC OF SWEDEN

Det här är ett produktbolag som ännu har mycket små intäkter, alltså en förhoppningsaktie. På grund av det stora inflödet av börsnoteringar och att Afv vid en första granskning inte finner bolaget intressant, begränsar vi oss här till några intryck av Zesec of Sweden.

  • Att Zesec of Sweden är ett bolag i tidig fas kan inte nog understrykas. I fjol omsatte bolaget blygsamma 46 000 kronor. Bolaget har dock lovande samarbeten med bland andra SBC, Svea Apartment och Chalmers Studentbostäder. De två sistnämnda jobbar med uthyrning på kortare tid och ser exempelvis möjligheter att spara pengar genom att digitalisera hela uthyrningsprocessen. Det låter lovande. Inget om potentiella intäkter nämns dock.
  • Även om digitala nycklar sannolikt kommer bli allt vanligare i framtiden undrar vi vilken betalvilja som finns i detta. Många hyresfastighetsägare har sannolikt en lång lista på tänkbara investeringar som är mer prioriterade än att hjälpa sina hyresgäster släppa in budfirmor i fastigheten. För bostadsrättsföreningar krävs både entrélösning (som måste beslutas av föreningen) och eget digitalt lås (som individen sannolikt får bekosta). En annan fråga är hur man ska få leveransföretag att betala för åtkomst till fastigheterna. Vi hittar inte i prospektet att några väsentliga avtal skulle ha tecknats med exempelvis budfirmor. Som jämförelse kan också nämnas att det blivande peerbolaget Amido administrerar över 800 000 digitala nycklar men redovisar ändå bara blygsamma intäkter på drygt 20 Mkr årligen.
  • Vi uppfattar det som att nyss nämnda Amido fokuserar mer på att minska kostnader för fastighetsskötare av flera byggnader med olika passersystem. Ett sådant kostnadsargument tror vi lockar fastighetsägare mer än möjligheten att kunna släppa in olika leverans- och tjänstebolag till fastigheten. Enligt Zesec är dock baksidan med Amidos lösning att den kräver befintliga passersystem och inte kan hantera mekaniska dörrar. Andra konkurrenter till Zesec är bland andra Assa Abloy, Glue och Parakey som alla kräver deras egen hårdvara för att fungera.
  • Zesecs första delmål är att nå 5% av hushållen i Göteborg, Jönköping, Stockholm och Malmö. Uppnår man detta anser man produkten vara etablerad i Sverige och då väntar lansering i större städer i Europa. Det är bra med höga ambitioner men etablering i städer som London, Berlin och Paris känns ganska avlägset när man fortfarande omsätter nära noll på hemmamarknaden.
  • Zesec har senaste året gjort två nyemissioner till kurser som är 64% respektive 47% lägre än rådande teckningskurs. För detta har bolaget tilldelats en flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide och mer om det finns att läsa i faktarutan tidigare i analysen.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Digitala nycklar är en intressant nisch som kommer växa framöver. Zesec är dock ett bolag utan intäkter i tidig fas med en produkt där viljan att betala är något oklar. Teknikhöjden framstår inte som överdrivet hög och på marknaden finns flera större konkurrenter.

Vi har svårt att kvantifiera vad det skulle betyda för bolaget ekonomiskt om man når delmålet att nå 5% av marknaden i Göteborg, Jönköping, Stockholm och Malmö. Men även i ett optimistiskt scenario har vi svårt att motivera ett börsvärde som är högre än vad Amido har idag, cirka 120 Mkr.

Om Zesec lyckas bevisa att kunderna är villiga att betala och omsättningen börjar närma sig 10-20 Mkr på årsbasis kanske ett sådant börsvärde är tänkbart. Då blir uppsidan för den som tecknar aktien knappt 70%. Det är ganska klent givet risken som är att intäkterna uteblir med total förlust som tänkbart utfall för investerarna.

Vi ser inga skäl att teckna Zesec of Sweden. Den som intresserar sig för digitala nycklar kan i stället kika närmre på Amido som redan har meningsfulla intäkter till en bara något högre prislapp.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Teckna ej
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Teckna
Zesecs största ägare efter erbjudandet Andel Kommentar
Square Nine Management & Holding AB 22,1% Thomas Rejmell (grundare och COO)
Ambassador of Kwan AB 11,9% Patric Sjögren (tidigare styrelseledamot)
Provatum Holding AB 11,3% Björn Olsson (grundare)
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET