Nyfosa: En balansakt nära coronastupet

Fastighetsbolaget har nära nog nått 2022 års målsättning att växa fastighetsbeståndet till 25 miljarder. Men det har skett på bekostnad av balansräkningen. Nu är det hög tid att konsolidera finanserna.
Nyfosa: En balansakt nära coronastupet - Nyfosa SKF
Nyfosa äger främst kontors- och lagerfastigheter utspridda i stora delar av landet. Fastighetsportföljen är värderad till närmre 25 miljarder kronor. I bild syns huvudkontoret för SKF som under 2020 lämnar Nyfosa och flyttar till nya lokaler ett stenkast bort på andra sidan Säveån i Göteborg.
NYFOSA
Börskurs: 54,40 kr Antal stamaktier: 184,5 mn
Börsvärde: 10 037 Mkr Belåningsgrad fastigheter: 56%
P/E-tal (EPRA): 9,1 Substansrabatt (EPRA): -24%
VD: Jens Engwall Styrelseordförande: Lars Johan Ericsson

Nyfosa (54,40 kr) avknoppades från Hemfosa för ett och ett halvt år sedan. Bolaget äger gissningsvis en bit över 300 fastigheter utspridda runt om i landet.

Medianfastigheten skulle kunna vara en kontorsfastighet på ett par tusen kvadratmeter. Eller en lagerlokal uthyrd till ett (åtminstone i börsmått mätt) litet företag. Ungefär hälften av fastighetsbeståndet utgörs av kontor och 30 procent av lager/logistik.

Som grafiken nedan visar har aktien drabbats hårt i krisen. Bolagets värdering relativt substansvärdet har rasat från rejäl premie till rabatt.

Sedan noteringen har bolaget växt rejält. Då var ambitionen att snabbt och opportunistiskt växa fastighetsbeståndet från 15 till 25 miljarder kronor för att sedan börja dela ut pengar till aktieägarna. Ungefär dit har Nyfosa nu kommit och i mars presenterades nya finansiella mål:

  • Kassaflödet per aktie ska växa med 10 procent årligen.
  • Minst 40 procent av kassaflödet ska distribueras till ägarna (via utdelning, återköp eller sakutdelning).

Vi gillar att fokus ligger på kassaflöde (snarare än redovisade vinster) och mäts per aktie (snarare än i absoluta tal). Det är enligt oss helt rätt väg att gå.

Baserat på de uppgifter som finns i Nyfosas färska kvartalsrapport bedömer vi kassaflödet i nuvarande bestånd till 5,93 kr per aktie. Det stämmer också väl överens med den schablonmetod som Affärsvärlden använder för att bedöma intjäningsförmågan i fastighetsbolag. För Nyfosa uppgår den bedömningen till 5,98 kr per aktie.

Aktiens P/E-tal blir då drygt 9 vilket gör Nyfosa till ett av de billigaste fastighetsbolagen på börsen i förhållande till intjäningsförmågan. Några andra billiga sektorkollegor är bland annat ”norrlandsbolagen” NP3 och Diös samt hotellfastighetsbolaget Pandox. En tolkning är förstås att samtliga på ett eller annat sätt är extra utsatta i coronakrisen.

I ett pessimistiskt scenario där driftnettot minskar med 15 procent och finansieringskostnaderna stiger 10 procent faller vinsten/kassaflödet till omkring 4,50 kr per aktie. P/E-talet stiger då till 12. Det är fortfarande billigt så det är knappast här skon klämmer i Nyfosa.

NYFOSAS RESULTATRÄKNING
I ett pessimistiskt scenario med 15% lägre driftöverskott och 10% högre finansieringskostnader
Idag Pessimistiskt scenario Kommentar
Hyresintäkter 1 904 Mkr Idag 10,7% vakansgrad
Driftskostnader -568 Mkr Idag 70% överskottsgrad
DRIFTSÖVERSKOTT  = 1 336 Mkr  = 1 133 Mkr Antar 15% lägre driftöverskott
Central administration -85 Mkr -85 Mkr
Finansnetto -353 Mkr -389 Mkr Snittränta från 2,4% till 2,6%
FÖRVALTNINGSRESULTAT  = 898 Mkr  = 660 Mkr
Övriga intäkter (intressebolag m.m.) 206 Mkr 175 Mkr 50% ägande i Söderport
RESULTAT FÖRE SKATT  = 1 104 Mkr  = 835 Mkr
Resultat per stamaktie (EPRA) 5,98 kr 4,52 kr P/E från 9,1 till 12,0
Avkastning på eget kapital, stamaktier 9,2% Schablon exkl. värdeförändring
Källa: Affärsvärldens beräkningar / Nyfosa. EPRA är enhetligt definierade nyckeltal för fastighetsbranschen.

Problemet är snarare den snabba expansionen som till viss del skett på bekostnad av balansräkningen. Vid avknoppningen var belåningsgraden betryggande 50 procent. Nu är den 56 procent trots att fastigheterna värderats upp något det senaste året.

Med facit i hand är det lite oturligt att bolaget köpt på sig rejält med fastigheter innan krisen. Nu lär Nyfosa behöva samla sina finansiella muskler under krisen i stället för att skopa upp fastigheter billigt från pressade säljare.

Bra i sammanhanget är åtminstone att bolaget lyckades ta sig ur den planerade affären med SBB där Nyfosa skulle köpt ytterligare fastigheter för 8 miljarder kronor.

Merparten av Nyfosas finansiering består av banklån. Bolaget har närmre en miljard i kassan och ytterligare 800 Mkr i redan beviljat låneutrymme. Bolagets obligationslån på 1,5 miljard förfaller först i maj 2022. Likviditetsrisken förefaller vara under kontroll.

Men mycket skuld ger ändå kraftig hävstång i ett scenario där fastighetsvärdena faller. I det pessimistiska scenariot nedan skulle belåningsgraden stiga till 72 procent och därmed överskrida det finansiella målet på 65 procent.

I det fallet skulle också substansvärdet falla från 71 till 37 kr per aktie. Aktiekurser nedåt 30 kr är då en fullt tänkbar verklighet.

NYFOSAS BALANSRÄKNING
I ett pessimistiskt scenario med 15% lägre driftöverskott och 10% högre avkastningskrav (från 5,4 till 5,9%)
Idag Pessimistiskt scenario
Förvaltningsfastigheter 25,0 mdr 19,3 mdr
Fastighetsvärde per kvm 11,2 tkr/kvm 8,7 tkr/kvm
Belåningsgrad fastigheter 56% 72%
Belåningsgrad totala tillgångar 50% 64%
Substansvärde per aktie (EPRA NAV) 71 kr 37 kr
Källa: Affärsvärldens beräkningar, kan skilja mot hur bolaget rapporterar.

Med många små och utsatta hyresgäster samt en halvklen balansräkning står Nyfosa relativt svagt i coronakrisen.

Klarar sig bolaget någorlunda helskinnat finns å andra sidan stor potential på lite sikt (se optimistiskt scenario i reglaget nedan).

Positivt är också att hela sju insynspersoner har köpt aktier under krisen. VD Jens Engwall har shoppat för totalt 23 Mkr utspritt över flera köptillfällen. Vi noterar också hans kyliga tajming med en snittkurs som uppgår till knappt 45 kr. Idag står aktien 20 procent högre så signalvärdet har minskat något.

I det korta perspektivet kan man ändå tänka sig att substansvärdet kommer falla. Till exempel var coronaeffekterna inte helt kända vid bolagets senaste värdering av fastighetsbeståndet. Aktiens rabatt på börsen förblir sannolikt hög i närtid såvida inte krisen snabbt blåser över med mildare effekter än väntat. Bolaget lär också behöva lägga mer fokus på skuldkontroll än nya värdeskapande affärer under kommande kvartal.

Givet de förutsättningarna ser vi aktien som ganska rimligt prissatt på nivåer kring 50-55 kr. Affärsvärlden har haft köpråd på aktien sedan noteringen och har den för tillfället även i portföljen. Här och nu väljer vi dock att släppa våra aktier och ge ett neutralt råd.

Nyfosas tio största ägare Värde (Mkr) Andel
Länsförsäkringar Fonder 899 9,0%
Swedbank Robur Fonder 798 8,0%
Handelsbanken Fonder 499 5,0%
Fjärde AP-fonden 366 3,7%
AB Sagax 348 3,5%
Vanguard 324 3,3%
SEB Fonder 309 3,1%
Norges Bank 307 3,1%
ICA-handlarnas Förbund 298 3,0%
Jens Engwall 278 2,8%
Källa: Holdings

___________________________

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF
Annons från AMF