Afv-portföljen Analys Gränges
Nya tag i portföljen
Vi rundar av den här veckan genom att titta till Börsplus portfölj som för övrigt också kan följas på Shareville. Det har varit en del rockader på sistone.
Vi valde att teckna oss i Engelska Skolan och precis som de flesta andra fick vi 60 aktier i tilldelning. Sedan tidigare finns Academedia med i portföljen men skolinslaget blir ändå inte överdrivet tungt. Dessa bägge aktier står för åtta procent av portföljvärdet.
Det som varit på tal har varit att öka ytterligare i Engelska Skolan. Vi noterar att ankarinvesteraren Öresund ökade på sitt innehav med 5 procent redan första handelsdagen, vilket är ett gott tecken. Både på en absolut och en relativ betygsskala ser aktien fin ut – vore det inte för den något diffusa politiska risken så skulle p/e-tal över 20 inte alls vara otänkbart. Nu är det cirka 18 på vår prognos för nästa år. Beslutet blev dock att avvakta för stunden.
Efter en halvdan rapport såldes innehavet i H&M på fredagen. Mer om skälen till detta finns i vår kommentar här. Aktierna gick för 244 kronor vilket innebär att H&M gav en avkastning på minus 19 procent under sin tid i portföljen. Ju längre tiden gått, desto mer tveksamma har vi blivit till att bolagets tillväxtmodell kan leverera det som förväntas av en aktie med multiplar på 20 gånger vinsten och mer. Kärnkompetensen att öppna och driva butiker är inte lika värdefull längre, kan man misstänka.
Efter dessa manövrar ligger kassan på 17 procent av portföljvärdet och det har känts prioriterat att sätta den i arbete. I översynen för två veckor sedan var inköp av någon preferensaktie på tapeten och Ratos var ett förslag. Att investmentbolaget klipper till med en stor affär i form av Plantagen kan på marginalen tala för att inlösen inte är lika prioriterat längre. Å andra sidan sålde en insider preffar för 0,5 Mkr i veckan som var vilket dödar intresset för den idén.
Två andra förslag som var uppe var Firefly och Autoliv. Det är två aktier som vi tidigare analyserat gillande. Firefly är ett välskött litet teknikbolag med egna produkter som värderas riktigt lågt. Men just nu pekar trenderna i försäljning och vinst nedåt. Autoliv var delvis på tal i kraft av egna meriter – marknadsledare, fin tillväxtkomponent i form av aktiva säkerhetsprodukter och rimlig värdering. Delvis lyftes aktien fram som ett alternativ till vårt innehav i Gränges.
Det rör nämligen på sig i aluminiumsektorn då ett kinesiskt bolag nyligen köpt Aleris som tillhör Gränges största konkurrenter inom material för värmeväxlare. Prislappen kan visserligen ses som ett plus för Gränges. Kineserna gav 11 gånger rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda) för Aleris. Gränges handlas klart under den nivån, till 7-8 gånger samma mått. Svenskarna köpte sitt amerikanska ben, Noranda, för 6,5 gånger ebitda. Det ser alltså ut som en bra affär i sammanhanget.
Men ett minus är kinesernas rykte som prisdumpare och att affären rent generellt visar på en trend att aktörer inom aluminium letar efter, och investerar i, högförädlade nischer givet att lönsamheten är mycket pressad för producenter av råvaran liksom inom lågförädlade produkter. Så konkurrensen kan öka framöver för Gränges.
Liknade bekymmer plågar ju inte Autoliv som annars delvis påminner om Gränges och därför är ett alternativ. Vi följer den här utvecklingen men valde att inte göra någon förändring nu.
Det var allt för den här veckan – trevlig helg!
NYTT BLAND FAVORITERNA
På listan över Börsplus favoriter finns de aktier vi gillar lite extra bland våra köpråd. Du hittar hela listan här.
TROAX
Troax, på listan över cykliska favoritaktier, har gått urstarkt sedan vi satte köp på aktien i början av maj. Kursen är upp 51 procent. Nu värderas den i linje med vårt optimistiska scenario och så mycket mer är kanske inte att hoppas på.
Vi tar ut Troax från favoritlistan. Kvar bland de cykliska bolagen är NGS, Firefly, Lammhults och Volvo.
Avslutningsvis en kort sammanfattning av veckans analysskörd:
ENGELSKA SKOLAN
Vi började veckan med att tipsa om skolföretaget Internationella Engelska Skolan som en bra aktie att teckna nu när det går till börsen. Historiken är finfin med god organisk tillväxt till bra lönsamhet. Framtiden ter sig också ljus med 120 000 barn i kö för att gå i bolagets skolor. Vore det inte för den lätt läskiga politiska risken så skulle detta vara en p/e 20-aktie. Nu får man den klart billigare.
CONSILIUM
Det här är ett företag inom brandsäkerhet som framför allt är starka på system för fartyg och olje-och gasindustrin. Alltså industrier där investeringsviljan inte är på topp för närvarande vilket också börjar att sätta avtryck i Consiliums resultatutveckling. Frågan är hur illa det blir framöver. Inte så väldigt illa tror vi, men osäkerheten kring de stora kundgrupperna gör ändå att prislappen på aktien inte direkt lockar.
VICTORIA PARK
Fastighetsbolaget Victoria Park lanserade i veckan nya finansiella mål vilket fick ett varmt mottagande på börsen. När vi tittade närmare på aktien så blev slutsatsen att mycket kokar ned till ett par rätt kniviga frågor. Tror du att Sverige i framtiden kommer lyckas lösa utmaningarna kring integration och utanförskap? Tror du dessutom på långsiktigt låga räntor? Då är det solklart köpläge i aktien. Vi andra får stå och vackla vid sidlinjen.
STILLFRONT
De senaste åren har en liten sektor inom gaming tagit form på börsen. Vi har tidigare analyserat Paradox och undersökte den här veckan Stillfront. Det är ett mycket mindre företag än Paradox som fortfarande är i uppbyggnadsskede men vi gillar affärsmodellen. Det finns en hygglig möjlighet att det här kan vara ett väsentligt större bolag om några år och då kan aktien bli riktigt bra
H&M
H&M:s rapport fick ett blandat mottagande på börsen under fredagen. Först föll den kraftigt farhågor kring kommande reor på grund av högt lager. Men kursen repade mod när vd Karl-Johan Persson sa att rörelsemarginalen ”troligen” blir högre nästa år än innevarande i en intervju med Direkt. Det skulle vara ett välkommet trendbrott, helt klart. Vi har dock blivit alltmer skeptiska både till H&M vinstförmåga och värdering under senare tid.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.