Northern CapSek Ventures: Vad finns i kappsäcken?

Northern CapSek är ett investmentbolag som har planer på att notera aktien på NGM. Transparensen är bristfällig och bolagets track record svårt att följa.
Northern CapSek Ventures: Vad finns i kappsäcken? - WEB_SPORT
CapSek är ett investmentbolag vars målsättning är att bygga upp en portfölj med 15-20 innehav. För närvarande har bolaget fyra innehav. Foto: TT Bildbyrån

Northern CapSek Ventures (teckningskurs 11 kr) är ett investmentbolag som investerar i noterade och onoterade bolag. Bolagets investeringsportfölj består för tillfället av tre portföljbolag. Två av dessa är noterade på Spotlight nämligen AppSpotr och Hoodin. Det tredje bolaget är onoterade Glase Fintech, som tidigare var en del av det noterade bolaget Seamless som sedan bytte namn till Invuo Technologies.

CapSek bildades 2015 och har huvudkontor i Göteborg. Bolaget har två anställda. Detta är VD Henrik Jerner samt Peter Wendel som är arbetande styrelseordförande.

Bolaget genomför en företrädesemission inför noteringen på NGM. Emissionslikviden uppgår till 12,1 Mkr plus en eventuell övertilldelningsoption på ytterligare 1,8 Mkr. Teckningskursen för en unit uppgår till 11 kronor. En unit består av en aktie och en teckningsoption.

CapSeks investeringsmodell baseras delvis på betalning med CapSek-aktier. CapSek framhäver detta som ett viktigt skäl till att notera aktien. Då den i framtiden kan användas som betalningsvaluta vid förvärv.

Läs mer om Northern CapSek Ventures på IPO-Guiden

IPO-GUIDE Northern CapSek Ventures
Lista NGM SME
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 2
Teckningskurs 11,00 kr
Rådgivare Ingen rådgivare
Storlek på erbjudande 12 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 42 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (8,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 64%
Investerare som ska teckna i IPO Peter Wendel (via bolag), Axator Energy, Jonas Sjöberg, Vertex Förvaltning, Cocolabel, m.fl. (64% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Åtta flaggor
Sista teckningsdag 2020-06-26
Beräknad första handelsdag 2020-07-07 (11 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tio flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 230 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 3,0 för småbolag och 4,1 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tio flaggor i Northern CapSek Ventures

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

“Styrelseordförande Peter Wendel har många roller: 1) han är ordförande i två av de tre bolagen som CapSek investerat i, 2) han hyr ut lokal till CapSek, 3) han är genom sitt bolag Ekapaif största ägaren i bolaget, 4) han lotsar bolag från sin egen investeringsplattform (Ekapaif) till CapSek mot betalning.

Det är inte helt oproblematiskt att styrelseordföranden lotsar bolag från sin egen investeringsplattform och får ersättning för det. Hyreskopplingen är heller ingen fördel. Vi hissar en flagga.”

# Svaga finanser

Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det smärtsamt tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar inom ett år.

Bolaget gjorde i december 2019 en nyemission på 8 mkr (där kapitalet gick till investeringar i portföljbolag). Trots kapitaltillskottet behövde CapSek i maj 2020 uppta ett brygglån på 2,5 MSEK som kostar bolaget minst 10% i ränta på tre månader. Denna kapitalanvändning sammantaget med att det inte finns någon aktuell balansräkning och kassaflödesanalys väcker viss oro. Vi hissar en flagga.

# Framtida kapitalbehov

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

Det ges ingen information i prospektet om finansieringsbehovet efter 12 månader.

# Överdrivet fokus på trender och omvärld 

Affärsvärlden gillar bolag som kan och vill prata konkret om den egna verksamheten. Övergripande säljsnack om heta trender (som AI, Big Data, VR och elbilar), buzzwords (Agilitet, CSR, IoT) och framtida mångmiljardmarknader är en varningsflagga eftersom det är en metod som ofta används för att locka godtrogna investerare.

CapSeks prospekt innehåller väldigt lite information om gjorda investeringar men investeringsområden som SaaS, IoT och AI lyfts fram desto mer där varje område anges ha mångmiljardmarknad. Vi hissar en flagga.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

“Då bolaget är ett investmentbolag och har gjort bara tre investeringar tycker vi att det vore klart rimligt att prospektet borde ha beskrivit när investeringarna gjordes, hur stora investeringarna var och vad innehaven är upptagna till för värde i balansräkningen idag. Det som framgår är vad värdet av innehaven var per årsskiftet. Det är väl tunt.

Det anges i prospektet att det finns en jävskommitté och advisory board, men det framkommer inte vilka som sitter i dessa anslutningar.

Det finansiella underlaget i prospektet är från årsskiftet. Det hade varit rimligt med en Q1-rapport.

Under rubriken Samarbeten i prospektet framgår att CapSek har tecknat samarbetsavtal med tre investeringsplattformar men sedan under Väsentliga avtal står det att CapSek har avsiktsförklaringar om samarbetsavtal med dessa investeringsplattformar.

Vi utger dubbla flaggor för bristfällig information.

# Val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

Det är en dålig signal när ingen rådgivare vill bli förknippad med en notering. IPO-guiden har som policy att utdela dubbla flaggor när ingen huvudrådgivare anges i memorandumet. I CapSeks prospekt anges att Mangold är projektledare (inte finansiell rådgivare). Vi tolkar formuleringen som att Mangold inte är huvudrådgivare. I enlighet med vår praxis tilldelas därför bolaget två flaggor för detta.

# Omoget bolag?

När bolag växer behövs nya strukturer, processer och system för att hantera ökad komplexitet och en större organisation. Om bolag börsnoteras utan att detta är på plats så ökar det risken för bakslag.

Per årsskiftet hade bolaget noll anställda. I maj anställdes två personer. Vi hissar en flagga.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Ordföranden har varit suppleant i två bolag som försatts i konkurs och en styrelseledamot har varit engagerad i en företagsgrupp där moderbolaget och de tre dotter/intressebolagen försatts i konkurs. Vi hissar en flagga.

INCITAMENT NYCKELPERSONER

VD i CapSek är Henrik Jerner sedan januari 2020. Jerner äger 471 aktier i CapSek. Det är blygsamt.

Styrelseordförande är Peter Wendel. Wendel är för övrigt även styrelseordförande för CapSeks två noterade porföljbolag AppSpotr AB och Hoodin AB. Wendel äger 71 970 aktier i bolaget. Samt 968 202 aktier genom bolaget Ekapaif som i sin tur ägs till cirka 45 procent av Growth Mgmt AB som ägs till 100 procent av Peter Wendel.

Styrelseledamot Lennart Bergström äger 163 095 aktier. Totalt sett äger nyckelpersoner 32 procent av aktierna.

TRACK RECORD NYCKELPERSONER

VD Henrik Jerner har bland annat suttit i styrelsen för Apotea AB. I prospektet framgår att Jerner har över 15 års erfarenhet av direktinvesteringar i bolag, främst bolag i uppstarts och tillväxtfas.

Ordförande Peter Wendel har mer än 30 års erfarenhet av företag i start-up skede enligt information från prospektet. Erfarenheten inkluderar roller som innovatör, entreprenör, anställd, VD och grundare.

Målsättning

CapSeks målsättning är att göra upp till fyra investeringar per år de kommande åren. På lång sikt är ambitionen att portföljen ska bestå av 15-20 bolag. CapSeks målbild är även att nå en ägarandel upp emot 30 procent i respektive portföljbolag långsiktigt. En annan målsättning är att generera en avkastning på 20 procent per år (IRR) mätt över en femårsperiod.

Capsek strävar efter “en diversifierad portföljsammansättning samt genom att investera i bolag som har bevisat sin affärsmodell.”

Det låter ju vettigt. Men för tillfället finns alltså enbart tre innehav.

Capsek beskriver även att de “investerar i tillväxtbolag med skalbara affärsmodeller och som har potential att etablera sig internationellt i större skala. Vi är långsiktiga och engagerade ägare med ett team som har lång erfarenhet av att investera i tillväxtbolag.”

Detta låter ju inte heller dumt. Men det finns å andra sidan oroväckande lite information om portföljbolagen och dess utveckling i prospektet samt i den tilläggsinformationsfolder som finns om CapSek.

I tabellen nedan finns en sammanställning över koncernens tre portföljbolag.

Bolag Omsättning Rörelseresultat Ägarandel av bolaget Investeringstidpunkt Bokfört värde
AppSpotr AB 5,1 Mkr -24,8 Mkr 5,83% 2018 2,1 Mkr
Hoodin 1,8 Mkr -5,6 Mkr 8,41% 2018 5,7 Mkr
Glase Fintech AB 0 -11,6 Mkr 3,93% 2018 0 Mkr

Vi har ingen stark åsikt om varken AppSpotr eller Hoodin. Gemensamma nämnaren är att intäkterna är blygsamma och förlusttakten hög.

CapSeks tredje innehav är onoterade Glase Fintech AB. Glase Fintech AB köptes loss från börsbolaget Seamless Distribution AB i december 2017 för 8 Mkr. Seamless Distribution AB bytte för övrigt senare namn till Invuo Technologies och gick i konkurs hösten 2018.

I juni 2019 avyttrade Glase Fintech AB dotterbolaget SEQR Group till norska bolaget Hudya. På CapSeks hemsida kan man läsa följande:

Glase Fintech har rättigheterna till en mobil betalningstjänst som möjliggör mobila betalningar i butik samt även hanterar digitala kvitton, kampanjerbjudanden och banköverföringar. Glase Fintechs teknik samt dotterbolag såldes under 2019 till en norsk aktör. CapSek investerade första gången 2017.”

Går man in på Glase hemsida så framgår det att är verksamheten är såld till just norska Hudya. Detta bekräftar även VD Henrik Jerner till Affärsvärlden.

I prospektet går att läsa att “i dagsläget finns det en kassa på drygt sju MSEK i bolaget”. CapSeks äger 3,93 procent av Glase Fintech AB. VD för Glase Fintech är Peter Fredell. Tidigare VD för Seamless Distribution AB.

På frågan om CapSek kan berätta något mer kring transaktionen av Glase Fintech och Hudya hänvisar VD Henrik Jerner till att det i dagsläget inte är möjligt på grund av sekretessavtal.

Hur har portföljbolagen utvecklats?

Dessvärre är detta mycket svårt att följa. Det finns ingen tydlig information kring detta, varken i bolagets prospekt eller informationsfolder. Det framgår heller inte hur mycket pengar CapSek har investerat i respektive portföljbolag eller när investeringarna gjordes.

När Affärsvärlden är i kontakt med CapSek uppger VD Henrik Jerner följande: “Första investeringarna i Appspotr, Hoodin och Glase Fintech gjordes under 2018, följdinvesteringar i Hoodin och Appspotr gjordes under 2019 och 2020.”

Hur mycket pengar har ni investerat i respektive portföljbolag? Henrik Jerner svarar. Per december 2019: Appspotr 2,1 msek, Hoodin 5,7 msek och Glase Fintech 1,5 msek. Under 2020 har vi investerat ytterligare 2 msek i Appspotr.

Detta är också information som inte framgår i prospektet eller informationsfoldern på ett tydligt sätt. I bolagets informationsfolder framgår det däremot vad respektive innehav är bokfört till. Se sammanställning ovan.

Varför redovisar ni inget substansvärde i prospektet? VD Henrik Jerner svarar. “Vi är ett tillväxtbolag där värdet ligger i vårt team, affärsupplägg och framtida värdeskapande och därav har vi inte hunnit bygga upp så mycket substansvärde avseende innehav ännu.”

Det finns således inget konkret substansvärde att förhålla sig till. I tabellen nedan har vi gjort en uträkning baserat på AppSpotr och Hoodins börsvärde. Onoterade Glase Fintech har vi generöst värderat till bolagets kassa som uppgår till 7 Mkr. CapSeks andel är 0,3 Mkr. Totalt sett är värdet på innehaven 8,7 Mkr. Börsvärdet efter noteringen är drygt 40 Mkr givet en fulltecknad emission. Efter avdrag av emissionskostnader på 1 Mkr från emissionslikviden finns en kassa på 11 Mkr.

Bolag Börsvärde CapSeks andel Värde
AppSpotr AB 47,9 5,83% 2,8 Mkr
Hoodin 66,9 8,41% 5,6 Mkr
Glase Fintech AB Onoterat, 7 Mkr? 3,93% 0,3 Mkr
Totalt 8,7 Mkr

Affärsvärldens slutsats

Northern CapSek Ventures är ett relativt nybildat bolag. Historiken är kort. I prospektet och informationsfoldern är det otydligt kring hur bolagets investeringar utvecklats historiskt sett. Det framgår inte heller vad bolagets substansvärde är. Ska man teckna aktier i investmentbolag vill man både ha en acceptabel substansrabatt samt god säkerhetsmarginal i form av en noteringsrabatt.

Portföljen är inte diversifierad utan består av tre innehav. Varav två är noterade. Tycker man dessa bolag verkar vara spännande så kan man investera i dessa direkt på börsen. Transparensen är undermålig. CapSek kommer framöver dessutom enbart att släppa rapporter på halvårsbasis. Vi ser inga som helst skäl till att teckna aktien. Rådet blir således teckna ej.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder