Nordic Asia – ny Kinainvesterare mot IPO

Kinesiska aktier har inte varit i ropet under 2021. Kanske visar det sig vara ett köptillfälle? Den som tror på något sådant kan överväga att teckna IPO-bolaget Nordic Asia.
Nordic Asia – ny Kinainvesterare mot IPO - 1625731887-na-team-sweden-kopia
Ledningen i Nordic Asia med VD Yining Wang som andre person från vänster.
Nordic Asia
Teckningskurs: 7,5-10,5 kr Antal aktier: 35,9 m
Börsvärde: 323 Mkr Substansrabatt 0%
VD: Yining Wang Ordförande: Michael Thurow

Nordic Asia Investment Group (teckningskurs 7,5-10,5 kr) är ett investmentbolag som startade 2019 i Stockholm. Idén är att investera i börsbolag i Kina – ett tillgångsslag som nordiska placerare är underviktade i anser Nordic Asia. Bolaget har exklusivt samarbete med ett lokalt analysteam i Shanghai.

Per sista september uppgick substansvärdet till drygt 107 Mkr. Det domineras helt av börsportföljen som i sin tur innehåller innehav som Tencent, Alibaba och Geely men även gott om namn som troligen är helt obekanta för svenska börsentusiaster.

VD:n heter Yining Wang som är en av tre grundare. Wang är född 1987 i Kina men uppvuxen i Sverige. Han har bakgrund från Assa Abloy och var då stationerad i Hong Kong under fem år. Wang äger aktier för beskedliga 0,15 Mkr i bolaget men är å andra sidan en av de största ägarna i ett bolag som via preferensaktier har förtur till utdelning i Nordic Asia. Mer om det nedan.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Nordic Asia
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 4
Teckningskurs 9,00 kr (7,50 – 10,50)
Rådgivare Partner FK
Storlek på erbjudande 200 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 323 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (2,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 50%
Investerare som ska teckna i IPO Kari Stadigh, Ulf och Bo Eklöf Invest, Safe Return Asset Management Nordic för kunders räkning, Pong Invest, Knil, m.fl. (50% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-12-06
Beräknad första handelsdag 2021-12-16 (10 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 399 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Nordic Asia

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.

Incitamentsstrukturen i Nordic Asia är väl beskriven och inte orimlig, men vi saknar information om nyckelpersonernas track record för investeringar i kinesiska bolag. IPO-guiden hissar mot den bakgrunden en flagga.

Teckningskursen kommer att sättas till substansvärdet per aktie den 6 december. Priset väntas bli mellan 7,5 och 10,5 kr.

Bolaget har tagit in runt 120 Mkr i ett handfull nyemissioner sedan starten. Bland större ägare finns riskkapitalnestorn Mikael Ahlström (knappt 15% inför IPO) och investeraren Peter Lindell (knappt 15%). Nu vill Nordic Asia få in ytterligare 200 Mkr genom nyemission av B-aktier. Erbjudandet kan utökas med 100 Mkr. Ingen utförsäljning sker.

Av erbjudandet på 200 Mkr har ankarinvesterare paxat hälften. Bland dessa finns en del kända namn. Claes Mellgren och Per-Olof Andersson från AQ Group. Kari Stadigh, ex-VD i Sampo. Bolag med ägarband till Bengt Julander. Det rör sig inte om riktigt stora belopp i dessa kretsar (5-20 Mkr) men är ändå en imponerande uppslutning kring ett rätt nytt bolag.

Idé & portfölj

Nordic Asias investeringsinriktning är på marknadsledande kinesiska bolag som har goda tillväxtutsikter genom exponering mot ökad privatkonsumtion. Bolagen ska ha ett börsvärde motsvarande 1 miljard dollar eller mer. Småbolag eller onoterat är alltså inte aktuellt.

Tack vare strukturen som investmentbolag kan Nordic Asia äga sina innehav långsiktigt, lyfter man fram. Nordic Asia har inga lån och avser inte använda sig av det framöver heller.

Investeringarna styrs mot tre teman.

  • Övergången till 5G. Nordic Asia äger främst hårdvaru-case på detta tema som antenn- och transceivertillverkare.
  • Alltmer av konsumtionen väntas ske via marknadsledande plattformar som JD.com och Alibaba, tror Nordic Asia. Dessa två bolag finns i portföljen.
  • Lokala varumärken. Nordic Asia ser en trend att dessa tar andelar från utländska varumärken tack vare kostnadsfördelar men också ökad kvalitet. Exempel på innehav är Anta Sports.

Tabellen nedan anger ett urval av portföljens större innehav- som står för 40% av substansen – samt hur de värderas baserat på prognoser från Factset.

Bolag Bransch Portföljvikt* Kurs-utv 1 år, %** P/e-tal 2022E Tillväxt/år 2020-23E Dir-avkastning
Alibaba E-handel 2,9% -51 13,7 24% 0,0%
ANTA Sports Sport & Mode 3,8% 20 28,1 34% 1,0%
China Tourism Handel 4,0% 14 28,2 51% 0,8%
Eoptolink Telekom 4,4% -15 20,8 45% 0,4%
Futu Holdings Finans 3,9% 17 15,7 90% 0,0%
JD.com E-handel 4,0% 1 42,9 30% 0,0%
Luxshare Precision Elektronik 5,0% -17 26,0 34% 0,3%
S.F. Holding Mobilitet 4,6% -16 39,7 33% 0,3%
Shenzhen Intern. Sport & Mode 3,8% -32 4,5 3% 7,1%
Xiaomi Mobilitet 3,9% -29 15,8 31% 0,0%
Medel -11 23,6 38% 1,0%
Kommentar: Sammanställning av Afv som kan avvika från vilka aktieslag NAIG har. * Per 30/9 2021 **Lokal valuta

Det som framför allt sticker ut är den höga förväntade tillväxten på i medeltal 38% per år under 2020-2023. Däremot är det inte utpräglat billiga aktier som Nordic Asia prioriterat. Det framgår också att kinesiska aktier inte varit riktigt i ropet under det senaste året.

Substansvärdet var 107,9 Mkr eller 8,49 kr per aktie per sista september.

Bolagets mål

  • Årlig avkastning på minst 15% för investerarna
  • Dela ut 50% av mottagna utdelningar
  • Förvaltningskostnad på max 1,5% av substansvärdet

Eftersom företaget startade 2019 är det för tidigt att utvärdera hur bra de når denna målbild. Vi konstaterar att Nordic Asia rest mer än 120 Mkr i nyemissioner sedan starten och hade ett substansvärde på 107 Mkr per sista september.

Under 2021 har substansvärdet sjunkit med cirka 16%, enligt bolagets hemsida.

I årstakt ligger förvaltningskostnaden på 1,9% av substansen men kapitaltillskottet från IPO:n ändrar siffrorna.

Kostnader & incitament

Ledningspersonernas incitament är inte i första hand som ägare av samma aktieslag som investerarna i Nordic Asia. Istället kontrollerar de via bolaget NAAG alla utgivna C-aktier i Nordic Asia.

C-aktien har en röststyrka på 10 gånger den B-aktie som investerare tecknar och fungerar som en preferensaktie. Den ger innehavaren rätt till 10% av substansvärdeökningen/aktie under ett kalenderår – givet att substansen per årsskiftet överstiger substansvärdet per sista december alla tidigare verksamhetsår.

Utdelning av detta belopp har förtur framför annan vinstutdelning i bolaget.

Skulle substansvärdet stiga 15% årligen får Afv saken till att ”avgiften” inklusive denna C-aktie-utdelning skulle ligga på knappt 3%. Det är något mer än breda Kinafonder (1,7-2,0%). I den händelse substanstillväxten blir mycket hög kan avgiften också klättra rejält.

Inlösenrätt (?)

Det principiellt problematiska med upplägget är att substanstillväxten kan ske utan att aktieägarna tjänar lika bra med pengar – om aktien handlas till substansrabatt. Låt vara att det är mindre troligt att aktien skulle handlas med rabatt i ett scenario där värdet ökar kraftigt på portföljen.

Risken för rabatt är ändå högst relevant. Om kinesiska tillgångar är ur mode kan den troligen bli rätt stor vilket skulle drabba ägare som av ett skäl eller annat behöver sälja sitt innehav. För att mildra problemet finns en konstruktion med inlösenrätt en gång per år.

Aktieägare kan skriftligt påkalla inlösen till substans i maj varje år. Det finns dock en skrivning i bolagsordningen att inlösen inte får påverka bolagets möjlighet att bedriva sin kärnverksamhet vilket gör det hela lite godtyckligt. Det går lätt att tänka sig att hela inlösenbeloppet inte betalas ut.

Förhoppningen är sannolikt att blotta förekomsten av inlösenmöjligheten ska hålla rabatten borta.

Slutsats

Kinesiska aktier har bra nyckeltal. Att investera hos någon som förstår sig på att manövrera runt de politiska risker som lurar i Kina lockar.

Om detta är Nordic Asia är svårt att säga. De har inget track record vi kan lita till i alla fall. Däremot är investerings-idén tydlig och särskiljer bolaget från de Kinafonder svenska placerare annars är hänvisade till och som mest påminner om index med sin obligatoriska topptrio TSCM, Tencent och Alibaba.

Afv är försiktigt positiva till Nordic Asia och anser att den som är intresserad av Kina kan investera.

Ägare efter IPO* Andel aktier Andel röster
Curitas 5,0% 18,0%
NAAG** 2,5% 16,4%
Pavor 0,7% 4,9%
Cidro Förvaltning 5,0% 3,3%
Acervo 4,5% 3,0%
Pong 1,5% 1,0%
Spånan Invest 1,3% 0,9%
Gustav A Eriksson 1,3% 0,9%
Måsskäret Invest 1,3% 0,8%
Peter Lindell 1,3% 0,8%
Connecting Capital 1,3% 0,8%
*Exklusive utökat erbjudande. **Äger alla C-aktier. NAAG ägs av bolagets tre grundare samt Mikael Ahlström
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser