Nivika tar fastigheterna till börsen

Intresset för fastighetsaktier är stekhett. Nivika är det andra fastighetsbolaget på kort tid att söka sig till börsen. Tillväxtstrategin är lovande men aktien något dyr.
Nivika tar fastigheterna till börsen - Nivika
Nivika äger och utvecklar fastigheter.
NIVIKA FASTIGHETER
Teckningskurs: 85,50 kr Antal stamaktier: 56,4 mn
Börsvärde: 4 825 Mkr Nettobelåningsgrad: 45%
P/E-tal (EPRA): 32,5 Substanspremie (EPRA): 18%
VD: Niclas Bergman Ordförande: Elisabeth Norman

Nivika Fastigheter (teckningskurs 85,50 kr) är ett fastighetsbolag som äger och utvecklar fastigheter. Bolagets bestånd är värderat till 6,9 miljarder kronor och utgörs av en blandning av industri, bostäder, kontor och annat.

Nivika grundades år 2000 av makarna Niclas Bergman (VD) och Viktoria Bergman (ledamot). Huvudkontoret finns i Värnamo och det geografiska fokuset är idag på södra Sverige. Jönköping står för 43% av fastighetsvärdet följt av Värnamo med 26% och Växjö med 21%.

Noteras på Stockholmsbörsen

Nivika ska nu noteras och tar i samband med det in 1 miljard kronor. Kapitalet ska användas till fortsatt tillväxt genom förvärv och nyproduktion av bostäder och kommersiella fastigheter för eget långsiktigt ägande.

Inga befintliga ägare säljer aktier. Utöver grundarna som äger 18,3% av kapitalet före noteringen hittar vi i ägarlistan bland annat f.d. sågverksägaren Santhe Dahl (20,1%), Benny Holmgren (13,6%) som är VD och ägare av Holmgrens Bil samt Håkan Eriksson (9,0%) som också är Ferronordics största ägare.

Ett antal fondbolag med Tredje AP-fonden och Swedbank Robur i spetsen har åtagit sig att förvärva aktier för totalt 600 Mkr i erbjudandet. 60% av erbjudandet är därmed säkrat på förhand.

IPO-GUIDE Nivika Fastigheter
Lista Nasdaq Stockholm
Omsättning rullande tolv månader 406 Mkr
Antal anställda 46
Teckningskurs 85,50 kr
Rådgivare Danske Bank, SEB
Storlek på erbjudande 1 000 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 4 825 Mkr
Emissionskostnad Cirka 70 Mkr (7,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 60%
Investerare som ska teckna i IPO Tredje AP-fonden, Swedbank Robur Fonder, Weland Värdepapper, E. Öhman J:or Fonder (60% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2021-12-01
Beräknad första handelsdag 2021-12-03
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 399 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i Nivika Fastigheter

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Nivika Fastigheter betalar cirka 70 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 7,0 procent av erbjudandet.

# Storaffär inför IPO

Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en varningsflagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Under räkenskapsåret som avslutades 31 augusti 2021 har bolaget förvärvat fastigheter för 1,1 miljarder. Totalt fastighetsvärde per samma datum var 6,9 miljarder jämförelsevis. Ytterligare förvärv har också gjorts därefter. Vi hissar en flagga.

# Täta personkopplingar

Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten. IPO-guiden avstår ofta från att dela ut en flagga om vi bedömer att de positiva aspekterna av täta personkopplingar kraftigt överstiger riskerna.

Grundarna till Nivika Fastigheter är makarna Bergman. De är storägare och största ägare sett till antal röster. Paret Bergman äger också andra bolag från vilka diverse tjänster köps in. Beloppen är dock små i sammanhanget.

Under oktober 2021 förvärvades fastighetsportföljen SantHem från bland annat Santhe Dahl som också är storägare i Nivika. Köpet skedde genom kvittning mot nyemitterade B-aktier.

Vi landar i att inte hissa en flagga för detta utan stannar i en upplysning.

Fastighetsägare med tillväxtambitioner

Nivika är idag främst ett fastighetsägande bolag med industrifastigheter som största enskilda kategori. Men ambitionen är att fortsätta växa genom projektutveckling. Av beståndet på 6,9 miljarder kronor utgörs knappt 0,5 miljarder av projekt under byggnation. Utöver det finns planerade projekt med en bedömd investeringsvolym om närmre 6 miljarder kronor varav ungefär 1,7 miljarder gäller projekt med lagakraftvunnen detaljplan.

Merparten av bolagets större projekt gäller nybyggnation av hyresbostäder. Målet är att växa fastighetsbeståndet till 12 miljarder kronor 2025 där andelen bostäder och samhällsfastigheter ska utgöra 60% jämfört dagens 35%. Nivika räknar alltså med att beståndet kommer ändra skepnad under kommande år i takt med att nya projekt färdigställs.

Bostadsstrategin bygger mycket på träbaserade moduler som prefabriceras industriellt via den egna husfabriken med anläggning i Torsvik någon mil söder om Jönköping. Nivika investerar nu i expansion av kapaciteten med målet att trefaldiga produktionstakten från en till tre moduler per dag, motsvarande en årlig produktion om 450-500 färdiga lägenheter. Bolagets mål är att växa förvaltningsresultat per aktie med minst 15% per år över konjunkturcykeln.

Affärer med huvudägarna

Intjäningsförmågan Per 31 augusti Kommentar
Hyresintäkter 406 Mkr 4,7% vakansgrad
Driftskostnader -122 Mkr 70% överskottsgrad
Driftnetto =284 Mkr
Central administration -28 Mkr
Finansnetto -108 Mkr Snittränta 2,5%
Förvaltningsresultat =148 Mkr
Förvaltningsresultat per aktie 2,63 kr P/E (EPRA) 32,5x
Avkastning på eget kapital 6,0% Exkl. värdeförändringar
Källa: Affärsvärldens beräkningar / bolaget. P/E-tal baseras på förvaltningsresultat och exkluderar därmed värdeförändringar och eventuell skatt.

Utöver den intjäningsförmåga som visas i tabellen bredvid har Nivika efter balansdagen ingått avtal om ytterligare förvärv av totalt 40 fastigheter till ett underliggande värde om knappt 1,4 miljarder. Merparten av dessa har idag tillträtts och adderar ytterligare cirka 70 Mkr i hyresvärde.

Ett av bestånden värderat till 585 Mkr har köpts av Santhe Dahl som också är största ägare i bolaget med drygt 20% av kapitalet före noteringen. Detta beskrivs som en engångssak och Dahl har inga andra större fastighetsbestånd kvar efter affären.

En annan närståendetransaktion som kan nämnas är att bolagets fjärde största ägare Benny Holmgren också är största hyresgäst genom Holmgrens Bil som efter de senaste förvärven kommer stå för omkring 7% av Nivikas hyresintäkter. Hyreskontraktet ska dock ha mycket lång löptid enligt bolaget.

En tredje sak på samma tema som kan nämnas är det faktum att Nivika köper diverse tjänster från bolag som grundarna kontrollerar. Det gäller bland annat lönehanteringstjänster och städtjänster. Även prefabricerade badrumsmoduler till bolagets nyproducerade bostäder köps in via ett bolag som grundarna kontrollerar. Generellt handlar allt detta om ganska små belopp.

Även Nivikas ”strategiska förvärv” av husfabriken Husgruppen Modulsystem Jönköping AB är ett bolag som köptes av grundarna för 10 Mkr i februari 2021. Också detta beskrivs som en engångssak som hänger ihop med hur koncernen tidigare varit strukturerad.

Det verkar inte som att man ska oroa sig för ytterligare affärer av det här slaget framöver. Då ser vi egentligen inga större problem eller risker kopplade till upplägget heller.

Värderingar för ett antal fastighetsbolag

Bolag Börsvärde Fastigheter Substanspremie P/E-tal EPRA
Balder 131,3 mdr Bostäder, övrigt 55% 24
Stendörren 9,0 mdr Lager/logistik, kontor, lätt industri 85% 27
Catena 24,1 mdr Lager/logistik 100% 28
NP3 19,3 mdr Industri, handel, kontor 261% 31
Nivika 4,8 mdr Industri, bostäder, övrigt 18% 33
Trianon 10,5 mdr Bostäder, samhällsfastigheter, handel, kontor 100% 38
Corem 12,3 mdr Lager/logistik, kontor 32% 43
Wallenstam 54,7 mdr Bostäder, övrigt 54% 44
Sagax 119,2 mdr Lager/logistik, lätt industri 341% 45
Genomsnitt 116% 35
Källa: Affärsvärldens sammanställning. P/E-tal är ungefärliga och kan exkludera transaktioner som skett efter senaste rapport.

En udda fågel

Det är en ganska udda blandning fastigheter som Nivika äger med industri och bostäder som största kategorier. I tabellen ovan har vi exkluderat renodlade bostads- och samhällsfastighetsbolag samt bolag med tung exponering mot kontor och handel. Kvar blir en brokig skara som i genomsnitt handlas till över 100% substanspremie och P/E-tal på 35. Den senare siffran tror vi är mest relevant och Nivika noteras till ett P/E på knappt 33.

Affärsmodellen med egen tillverkning av industriellt prefabricerade hyres- och studentbostäder i trä leder dessutom tankarna till fastighetsbolaget K2A som handlas till 230% substanspremie och P/E-tal långt över 100. Det är dock ett bolag med betydligt större andel fastighetsutveckling så den jämförelsen leder sannolikt tankarna fel här.

Teckna aktien?

Fastighetssektorn är just nu dyr och börsen värderar många fastighetsbolag långt högre än värdet av de underliggande fastighetstillgångarna. Det finns gott om fastighetsbolag som är dyrare än Nivika mätt mot substansvärdet. Den som gillar små fastighetsbolag och vill spela detta relativa värderingsspel kan teckna aktien.

En störande detalj är att bolaget mitt under brinnande noteringsprocess kallat till extra bolagsstämma för att dela ut 24 Mkr till tidigare ägare. Detta efter att man redan stängt den balansräkning som nu visas upp i prospektet. Beloppet i sig är ingen större sak men är lätt att missa och onödigt sniket. Det rimmar inte heller med den utdelningspolicy bolaget nu antar där man pratar om ingen eller låg utdelning kommande år för att kapitalet ska återinvesteras i tillväxt.

Med ett i våra ögon rimligt P/E-tal på 20-25 så skulle detta vara en IPO att undvika. Men det är svårt att blunda för att börsen just nu har en helt annan idé om hur fastighetsvinster ska prissättas. En kursuppgång för Nivika skulle inte förvåna och vi ställer oss därför neutrala till noteringen av Nivika.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group