Nischat Nordax lockar

Nischbanken Nordax har inte gjort någon större succé på börsen hittills och särskilt inte i jämförelse med konkurrenten Collector. Men torsdagens kvartalsrapport visar att banken har en god och behärskad tillväxt och fortsätter det i den stilen bör det resultera i högre kurs än dagens. Vi tror på det.
Nischat Nordax lockar - f6f49577-b18a-42dc-a8f3-7c400117e19cfitcroph450q80upscaletruew800sd025da81d1468675c86938fc31bb6cb6a351fb2f

Nordax är en nischbank som riktat in sig på att erbjuda större blancolån till kunder i Sverige, Norge, Finland samt i Tyskland. Med drygt 11 miljarder kronor i utestående lån tillhör Nordax de större nischspelarna inom blancolån, eller privatlån som det också kallas. Storleksmässigt är de jämbördiga på området med Resurs Holding som snart börsnoteras.

Med ökad efterfrågan på privatlån och feta räntemarginaler för långivarna är det möjligt att expandera med mycket god lönsamhet i den här nischen. Mycket av börsens fokus ligger därför på hur mycket tillväxt Nordax kan skapa vilket i sin tur handlar om att öka nyutlåningen och därmed den totala låneboken.

Efter en lite trög start under början av sin börskarriär så har det lossnat för Nordax på tillväxtfronten. Nyutlåningen har ökats från en nivå kring 0,9 miljarder kronor i början av förra året till en takt på lite drygt 1,1 miljarder de två senaste kvartalen. Låneboken ökar 14 procent i årstakt under senaste kvartalet. Ihop med fortsatt förbättrade räntemarginaler ökar det Nordax vinst bra och i första kvartalet var ökningstakten 22 procent.

Man ska alltid vara vaksam på kvaliteten i tillväxten hos finansföretag och på den punkten ser Nordax ut att hålla måttet. Utlåningen kommer huvudsakligen från bolagets egna kanaler i form av direktmarknadsföring (brev) och från att befintliga kunder lånar mer eller förlänger sina återbetalningstider. Att expandera i den kanalen har historiskt medfört låga kreditförluster för Nordax och sannolikt mindre press på räntevillkoren särskilt jämfört med att sälja via låneförmedlare.

En liten tvekan kan man känna inför att en stor del av tillväxten kommer från ökad utlåning i Norge där ekonomin försvagas. Samtidigt syns ingen tendens till växande kreditförluster på den marknaden, vilket är positivt. Den stora tillväxtmöjligheten på lite sikt vore om bolaget fick fotfäste med sin satsning i Tyskland. Det finns tendenser som pekar på det men ledningen är ännu ovilliga att storsatsa i väntan på mer information kring återvinning av förfallna lån.

Överlag framstår Nordax som ett konservativt skött bolag och det skulle förvåna oss om till exempel kreditförlusterna skulle börja skena iväg. Det drivs av en grupp personer med lång erfarenhet från branschen som grundade Nordax 2003, bland annat nuvarande vd och storägare Morten Falch.

För stunden ser det med andra ord ganska bra ut för Nordax. På längre sikt kan man fundera över hur bolagets konkurrensfördelar kommer att stå sig i takt med att trycket ökar på den attraktiva privatlånemarknaden. Vi har sett att Resurs under Nordic Capital kommit att satsa stort i den nischen och att Collector i senaste rapporten berättar att man riktar in sig på just Nordax segment (stora lån till stabila kunder). I Finland har en annan nischbank, Norwegian Bank, gått in och tagit stora marknadsandelar under första kvartalet vilket sänkt Nordax tillväxttakt där.

Vi tror ändå att Nordax har viktig konkurrensfördel i att man helt specialiserat sig på lite större blancolån och under mer än 10 år samlat data kring den nischen. Det är information som nu används för att styra bolagets marknadsföring och kreditbeslut. Dessutom bör Nordax kunna drivas kostnadseffektivt med fokus på en enda produkt.

Idag handlas aktien till 42 kronor på börsen vilket ger Nordax ett börsvärde på 4,7 miljarder kronor. I vad vi tycker är ett normalt scenario borde aktien kunna stå i 55 kronor inom några år vilket inklusive utdelningar motsvarar en potential på 36 procent. Det bygger inte på att aktien får en tillväxtvärdering, vilket man kan argumentera för att den förtjänar. Det framstår som köpvärt.

Läs fördjupad analys ↓

Fördjupad analys Nordax

SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 888 1 066 1 225 1 348
– Tillväxt 10,6% 20,0% 15,0% 10,0%
Rörelseresultat 250 426 502 553
– Rörelsemarginal 28,2% 40,0% 41,0% 41,0%
Resultat efter skatt 195 332 392 431
Vinst per aktie 1,76 3,00 3,50 3,90
Utdelning per aktie 0,50 1,00 1,25 1,50
P/E 24,1 14,1 12,1 10,8
EV/EBIT 18,4 10,8 9,1 8,3
EV/Sales 5,2 4,3 3,7 3,4

Nordax affärsmodell

Nordax affärsidé är simpel: låna in pengar till en låg ränta och låna ut till halvriskabla kunder utan säkerhet till hög ränta. Den typiske kunden är en medelålders bostadsägare med en inkomst något över genomsnittet. Med andra ord någon som har råd att låna pengar men egentligen inte borde göra det. Sannolikt är kunden ofta redan högt belånad eftersom pengarna i runt hälften av fallen används till att lösa andra dyrare lån. I den andra hälften används pengarna för att piffa till bostaden (vilket tyder på att låntagaren redan har bolån upp till taknocken) eller till ren konsumtion. Nordax lånar maximalt ut upp till 500 000 kronor med en längsta återbetalningstid på 15 år. Men trots riskabel utlåning är Nordax ett lönsamt bolag. Efter att drygt 15 procent av intäkterna (eller cirka 1,5 procent av lånestocken) har slukats av kreditförluster kvarstår ett rörelseresultat på ungefär 40 procent.

Merparten av låneaffärerna får Nordax in genom egen marknadsföring och merförsäljning till redan befintliga kunder. Men runt 15 procent av affärerna får bolaget in genom låneförmedlare till vilka Nordax måste betala provision. På lånejämförelsesidor är dessutom konkurrensen hårdare vilket ytterligare tynger marginalen på dessa affärer.

Nordax finansiering är mer konservativ (och dyrare) än den hos många liknande aktörer. Mindre än hälften av inlåningen kommer från de kunder som sparar pengar i banken. Det är lågt men troligen hälsosamt, speciellt med tanke på att Nordax från första början lockar till sig en stor andel räntekänsliga kunder som är villiga att byta bank när man erbjuds några tiondelars procent högre ränta någon annanstans. Resterande finansiering kommer i huvudsak från banklån och olika typer av emitterade värdepapper.

Nordax marknad

Den nordiska marknaden för privatlån utgörs av en total kreditstock på ungefär 240 miljarder kronor. Det innebär att Nordax med sin låneportfölj om 11,3 miljarder kronor skulle ha en marknadsandel på knappt 5 procent. Tillväxten i privatlån förväntas vara kring 4-6 procent under kommande år, i stort drivet av ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet. Detta påverkar konsumenters optimism och ökar privat konsumtion vilket i slutändan driver Nordax affär. Utöver det lever vi idag med rekordlåga räntor vilket gör krediter mer attraktivt och ökar benägenheten att lånefinansiera konsumtion.

För ren in- och utlåning, som detta ändå handlar om, finns det gott om konkurrenter. Marknaden växer och flertalet nischbanker växer snabbare än marknaden genom att ta andelar från storbankerna. Men det är rimligt att tro att en så enkel produkt borde vara hårt konkurrensutsatt och den oroligt lagde kan fundera på vad konkurrensfördelen i verksamheten egentligen är. Tar nischbankerna marknadsandelar för att de med aggressivare och smartare marknadsföring hittar dåligt betjänade storbankskunder? Eller är det så att nischbankerna får de kunder som ingen annan vill ha och att de systematiskt undervärderar riskerna i att låna ut mycket pengar till högt skuldsatta människor? I dagsläget finns det inget som tyder på det senare, men det är först i lågkonjunktur som man verkligen kan se hur riskfylld utlåningen har varit. Visserligen klarade Nordax åren under och efter finanskrisen relativt väl även om bolaget kraftigt minskade på nyutlåningen. Men mycket har hänt sen dess och utlåningen har växt kraftigt.

Tittar man i detalj på Nordax olika marknader så har Bank Norwegian klivit in i Finland och tagit stora marknadsandelar. I Norge tar ekonomin stryk av det vikande oljepriset men än så länge har det inte lett till några större problem. Sverige går fortsatt mycket starkt med låga kreditförluster. Tyskland har Nordax identifierat som en intressant marknad och sedan 2012 är banken verksam där i mindre skala. Avsikten är att skaffa data om sitt kundsegment för att i ett senare skede öka investeringar i marknadsföring. Nyligen började banken erbjuda inlåning i Tyskland vilket är ett tecken på att satsningen går lovande. Än så länge är dock Tyskland en olönsam marknad på grund av höga kreditförluster vilket i sin tur speglar höga reserveringar och en konservativ ansats. Sammanfattningsvis växer ändå både låneportfölj och rörelseresultat på samtliga marknader under det senaste kvartalet.

Nordax strategi och mål

Nordax satsar idag enbart på en enda produkt, privatlån. Detta görs med ett fokus på vad man bedömer är finansiellt stabila kunder som vill låna stora belopp. Nordax har också en ganska sund inställning till balansen mellan in- och utlåning, där man strävar efter att någorlunda matcha både löptid och valutamix hos utlåningstillgångarna och skulderna. Bolaget driver verksamheten centralt från ett kontor i Stockholm vilket bland annat syftar till att minska kostnaderna.

Nordax finansiella mål är:

  • Behålla en avkastning på över 3 procent på genomsnittliga lån netto över en konjunkturcykel.
  • 40 procent utdelning av årets resultat efter skatt.
  • Kärnprimärkapitalrelation över 12 procent och total kapitalrelation över 14 procent, samt en buffert på minst 1,5 procentenheter över kraven på kärnprimärkapitalrelationen och total kapitalrelation.

I dagsläget klarar Nordax av samtliga av dessa mål. Bolaget har en nettoavkastning på knappt 4 procent på lånestocken och kärnprimärkapitalrelationen ligger på 13 procent vilket jämföras med minimikravet som för Nordax är 8,5 procent.

Nordax aktie

Nordax har sedan börsnoteringen för snart ett år sedan handlats ungefär i det spann på 38-45 kronor som aktien då bjöds ut till. Idag kostar aktien 42 kronor vilket ger Nordax ett börsvärde på nära 5 miljarder kronor. Analytikerkåren förväntar sig fortsätt tillväxt i regionen 15 procent per år med rörelsemarginaler kring 42-45 procent under kommande år. Våra estimat är något lägre än så i båda fallen. Aktien handlas idag till 14 gånger vår förväntade vinst efter skatt för innevarande år.

Nordax grundades 2003 av en grupp personer, bland annat dagens vd Morton Falch, med bakgrund inom GE Financial Services. De är fortfarande större ägare i bolaget men huvudägare är sedan 2010 den brittiska riskkapitalfonden Vision Capital. Vision minskade sitt ägande kraftigt i samband med börsnoteringen och är troligen ingen långsiktig ägare. Andra större ägare är Robur och Carnegie Fonder.

Tidigare aktieanalyser:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från Archelon