Nidhogg vill starta gruva utan pengar och kunskap

Nidhogg Resources vill återstarta två nedlagda järnmalmsgruvor i Dalarna. Det är dock så mycket fel och konstigheter runt bolaget att man frågar sig hur i hela friden ett sådant bolag kan få vara noterat.
Nidhogg vill starta gruva utan pengar och kunskap - 438154302_766354282278048_681663684718737665_n
På bilden som tagits av Äventyrsgruvan syns hur polisen avvisar Nidhoggs styrelseordförande Ulrich Andersson och hans son Carl-Adam Andersson från Tuna-Hästberget.
Nidhogg Resources Oktober 2024
VD: Ulrich Andersson
Styrelseordförande: Niclas Biörnstad
Antal anställda: 0
Nyckelpersoners ägande: 38%
Lista: Spotlight
Aktiekurs: 0,025 kr
Antal aktier: 2,3 miljarder (efter nyemission)
Börsvärde: 56 Mkr (efter nyemission)
Nettokassa: 6 Mkr (efter nyemission)
Resultatnivå, årstakt: -0,01 Mkr

Nidhogg Resources (0,025 kr) listades i somras på Spotlight genom ett omvänt förvärv av det havererade vaccinforskningsbolaget Eurocine. Bolagets verksamhet är att försöka återstarta två nedlagda järnmalmsgruvor i Dalarna. Nidhogg undersöker även investeringar inom vätgas och olja. Hittills har bolaget investerat under 20 000 kr i sina projekt.

Bolaget genomför nu en nyemission på 5 Mkr riktad till innehavare av teckningsrätter. Kursen är 0,02 kr per aktie och sista teckningsdag är 25 oktober. Emissionen är garanterad till 95% av styrelseledamoten Mats Ekberg som i ersättning får 35 miljoner befintliga aktier i Nidhogg, värda cirka 0,8 Mkr.

Bolaget grundades juni 2023 av Niclas Biörnstad och Ulrich Andersson. Grundarna känner varandra sedan de båda var engagerade i Gripen Oil & Gas, ett bolag som i början av 2010-talet letade efter olja i Motala och på Gotland. Även det bolaget var listat på Spotlight (då Aktietorget).

Gripen Oil & Gas

Historien om Gripen Oil & Gas fick inte ett lyckligt slut. Marknadsplatsen avnoterade Gripen mot bolagets vilja. Sedan dess har verksamheten styrts om till att leta diamanter i Afrika i det numera NGM-listade bolaget Africa Resources. Diamantaktien är ned 93% sedan noteringen 2018.

TVÅ JÄRNMALMSPROJEKT

Nidhoggs två huvudsakliga projekt är järnmalmsprojekt vid Tuna-Hästberget i Borlänge kommun och Vintjärn i Faluns kommun. Vid båda dessa platser har Stora Kopparbergs tidigare bedrivit järnmalmsbrytning. Tuna Hästberget lades dock ned 1968 och Vintjärn 1979.

Nidhogg har inte genomfört några undersökningar som bekräftar järnhalt och storlek av eventuella fyndigheter. Bolaget hänvisar istället till att man hittat lösa stenar som innehåller 40% järn.

Nidhogg har ännu inte genomfört några provborrningar vilket behövs för att fastställa en mineralreserv och för att kunna ta fram en sedvanlig brytningsplan.

“NIDHOGG HAR INTE FÖRSTÅTT PROCESSEN”

I prospektet för Nidhoggs pågående nyemission skriver Nidhogg att de i april skickade in de två miljökonsekvensbeskrivningar som ska ligga till grund för om bolaget får genomföra provbrytning vid Tuna-Hästberget och Vintjärn. Sedigheh Abdollahi, miljöhandläggare hos Länsstyrelsen i Dalarna uppger för Afv att “Nidhogg inte har förstått processen” och att det är direkt felaktigt att de skulle ha skickat in de ansökningar de skriver i prospektet att de skickat in. Nidhogg har däremot skickat in ett material som Länsstyrelsen betraktar som ett underlag för de samråd som hållits. Detta underlag är däremot mycket begränsat i sitt omfång och kan inte ses som kompletta ansökningar.

LOVAR POSITIVT KASSAFLÖDE 2025

Nidhogg räknar med att de 5 Mkr man nu tar in kommer att räcka till att bolaget blir kassaflödespositivt vilket man räknar med ska inträffa 2025. Det är ett direkt skrattretande påstående. 5 Mkr räcker inte på långa vägar för att täcka de investeringar som krävs för att återstarta gruvbrytning. Nidhogg kommer även att behöva ställa en ekonomisk säkerhet för att ens få tillstånd att provbryta.

Nidhoggs investerare bör räkna med att nästa nyemission kommer senast nästa år.

SAKNADE ÅRSREDOVISNINGAR

Nidhogg avtalade nyligen om att förvärva Big Rock Mineral AB genom ett så kallat earn-in-avtal. Big Rock Mineral AB äger undersökningstillstånden för Vintjärn i Faluns kommun.

Säljare av Big Rock Mineral AB är Big Rock Energy AB som ägs av Ulrich Andersson med familj. Varken Big Rock Mineral AB eller Big Rock Energy AB har skickat in sina årsredovisningar för 2023 som skulle ha varit inskickade senast i juli i år.

Flera av Nidhoggs nyckelpersoner har konkurser bakom sig.

TVISTEN MED ÄVENTYRSGRUVAN

Det pågår redan idag verksamhet i den nedlagda gruvan i Tuna-Hästberg. Det är den ekonomiska föreningen Äventyrsgruvan som bedriver upplevelseverksamhet, bland annat dykning i de vattenfyllda underjordsdelarna av gruvan. Av säkerhetsskäl, både för de som vistas i gruvan och de som eventuellt skulle röra sig ovanför har Äventyrsgruvan spärrat av området för att undvika att någon människa antingen själva faller ned i gruvhålen eller råka välta ned stenar på de som vistas under.

Nidhoggs styrelseordförande Ulrich Andersson och hans son Carl-Adam Andersson som är VD för Big Rock Mineral klättrade i våras över stängslet varpå Äventyrsgruvan ringde polisen som kom och avvisade Nidhogg. Äventyrsgruvan polisanmälde händelsen då de anser att deras personal och besökare utsattes för livsfara av Nidhogg. Nidhogg försvarar sig med att de ska ha fått tillåtelse av både SGU/Bergsstaten och Äventyrsgruvan att fritt gå in på området. I kontakt med Afv tillbakavisar både Bergsstaten och Äventyrsgruvan påståendet.

Bergsstaten uppger via mail för Afv att en arbetsplan där prospekteringsarbetet beskrivs måste godkännas av både fastighetsägaren och övriga sakägare. Om fastighetsägaren inte godkänner arbetsplanen kan prospektören begära att Bergsstaten istället godkänner planen. Nidhogg har dock inte inkommit med någon sådan begäran.

AFFÄREN MED BRANDBEE

Vi tycker det finns många konstigheter kring bolaget. Ett exempel är en planerad affär att köpa undersökningstillstånd i Småland av börsnoterade Brandbee för ca 33 Mkr i Nidhogg-aktier. En i våra ögon mycket stor summa för en sådan tillgång. Hela poängen med affären skulle dock vara att få med Brandbees storägare Fredrik Crafoord som garant i Nidhoggs nyemission, enligt vad Nidhoggs VD själv uppger för Afv. Upplägget blev nu inte av och ersattes istället av den aktuella lösningen med Mats Ekberg som garant, men det hela är avslöjande för bolagets prioriteringar.

SLUTSATS

Att Nidhoggs nyckelpersoner varken klarar att skicka in årsredovisningar till Bolagsverket eller ansökningar till Länsstyrelsen säger allt vi behöver veta men det finns även många andra varningsflaggor:

  • Nyckelpersoner utan lyckade liknande satsningar under bältet.
  • Har endast investerat småpengar hittills i projekten.
  • Amatörmässighet i kontakter med myndigheter.
  • Kommit på kant med lokalsamhället.
  • Totalt orealistiska prognoser om lönsamhet i närtid.

Det är även absurt att dessa projekt där det investerats mindre än 20 000 kr skulle vara värda över 50 Mkr på börsen.

Håll er undan från denna aktie.

Tio största ägare i Nidhogg Resources Värde (Mkr) Andel
Niclas Biörnstad 14,4 28,9%
Ulrich Andersson 4,2 8,5%
Avanza Pension 0,4 6,3%
Göran Erlandsson 0,2 3,8%
Montico Invest AB 0,2 3,6%
Samuel Samuelsson 0,2 2,6%
Zlatko Brebric 0,1 2,2%
Mats Ekberg 1,0 1,9%
Signe Kirkebjerg Nielsen 0,1 1,6%
Nordnet Pensionsförsäkring 0,1 1,5%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  38,3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser