NGS Group: Vanvårdade marginaler

Sjunkande intäkter och marginaler har varit temat i NGS det senaste året. Kommer vändningen så är uppsidan i aktien betydande.
NGS Group: Vanvårdade marginaler - NGS
NGS Group är ett rekryterings- och bemanningsbolag med verksamhet inom bland annat vården.
NGS Group
Börskurs: 18,50 kr Antal aktier: 9,0 m
Börsvärde: 167 Mkr Nettoskuld: 46 Mkr

Inklusive leasingskuld.

Ex IFRS 16 (30,9 Mkr)

VD: Ingrid Nordlund Styrelseordförande: Bertil Johanson

NGS Group (18,50 kr) är ett bemannings- och rekryteringsbolag med fokus på uthyrning av läkare, sköterskor och socialtjänst. Bolaget har även verksamhet inom ekonomi- och chefsrekrytering.

Historiskt sett har NGS uppvisat stabila marginaler kring 7-8 procent. Men de senaste åren har marginalerna pressats rejält.

Kan marginalerna vända upp igen så finns sannolikt betydande uppsida.

Men kommer vändningen i närtid?

Börsplus huvudscenario 2018 2019E 2020E 2021E
Omsättning 625 550 539 545
 – Tillväxt -8,5% -12,0% -2,0% +1,0%
Rörelseresultat 36 19 22 25
 – Rörelsemarginal 5,8% 3,5% 4,0% 4,5%
Resultat efter skatt 28 14 16 18
Vinst per aktie 3,16 1,51 1,75 2,04
Utdelning per aktie 1,00 0,50 0,60 0,70
Direktavkastning 5,4% 2,7% 3,2% 3,8%
Avkastning på eget kapital 13% 6% 7% 8%
Operativt kapital/omsättning 5% 5% 4% 4%
Nettoskuld/EBIT 0,8 0,9 0,2 -0,4
P/E 5,9 12,3 10,6 9,1
EV/EBIT 5,9 11,1 9,9 8,7
EV/Sales 0,3 0,4 0,4 0,4

Vi på Börsplus har skrivit om NGS Group en hel del (sök i analysarkivet). Intäkter och marginaler för NGS började minska under 2018 och den negativa trenden har fortsatt in i 2019. De krympande intäkterna beror på bland annat på ett tuffare marknadsklimat då regionerna (kommuner och landsting) minskat beroendet av inhyrd personal.

Den förekommer även en hel del prispress på marknaden och NGS har själva valt att avstå från vissa uppdrag inom läkarbemanning på grund av låg lönsamhet. Det låter som ett klokt val. Å andra sidan har marginalen fortsatt ned.

Sjukvården brottas ständigt med utmaningar i form av resursbrist och ökade kostnader. Tidvis förekommer politiska diskussioner om vårdbemanning är rätt väg att gå. Hur de politiska landskapet blåser och synen på vinster i välfärden är osäkra faktorer.

För ett par veckor sedan rapporterades det mycket om ett stort varsel på Karolinska Sjukhuset i Solna. 250 läkartjänster och 350 undersköterskor har varslats. För några dagar sedan varslades dessutom 100 tjänster på Danderyds Sjukhus och 100 stycken på SÖS (Södersjukhuset). För den som är extra intresserad finns här ett inslag från SVT som berör dessa varsel.

I diagrammet nedan visas marginalutvecklingen för NGS samt börskollegan Dedicare som också är verksamma inom vårdrekrytering.

Som synes i grafen är trenden negativ. De båda bolagen verkar lida av en tuffare marknad och prispress. Dedicare hade en period där bolaget uppvisade en rörelsemarginal på över 12 procent. Men denna nivå visade sig inte vara uthållig. Dedicares marginaler bottnade möjligen under Q1 2019 på 2,9 procent. Det är i nivå med NGS rörelsemarginal under det andra och tredje kvartalet 2019.

Bolag NGS Group Dedicare
Omsättning 576 Mkr 784 Mkr
Tillväxt -12% -3%
Rörelseresultat 24,9 Mkr 37,6 Mkr
Rörelsemarginal 4% 5%
EV/EBIT R12M 8,5 12,2
Aktiekurs 1 år -16,7% -18,9%

I tabellen här intill visas utvecklingen för NGS och Dedicare de senaste tolv månaderna. NGS värderas till 8,5 gånger rörelsevinsten. Det är inte särskilt högt, å andra sidan vittnar det sannolikt om att aktiemarknaden räknar med fortsatt pressade vinster. Värderingen i bemanningssektorn brukar heller inte vara särskilt hög, då konkurrensfördelarna vanligtvis är få.

Förutom ovan nämnda faktorer så har brist på läkare och sjuksköterskor pressat upp arvodena till underkonsulterna, alltså den inhyrda vårdpersonalen. Även ökad konkurrens från andra bemanningsbolag och särskilt icke auktoriserade bolag. Bemanningsbolagen upplever i vissa fall således press från två håll. Både kunder och anställda.

Marknaden för bemannings- och rekryteringstjänster för bolag som är anslutna till Almega omsatte ungefär 31 miljarder kronor 2018. Det är i nivå med utfallet 2017. Statistik från Almega visar att knappt 40 procent av vårdbemanningen utfördes av auktoriserade företag under 2016.

De auktoriserade bolagen och har bland annat krav på att göra pensionsavsättningar i enlighet med kollektivavtal. De icke auktoriserade företagen har inte samma krav på att följa kollektivavtal under de kan istället erbjuda högre löner utan avsättningar för tjänstepension etc.

Sammanfattningsvis finns alltså en hel del utmaningar på marknaden. Något annat som är direkt negativt är att NGS från och med 2019 har valt att redovisa verksamheten i ett enda segment. Tidigare hade var redovisningen betydligt mer transparent då NGS redovisade utvecklingen för Bemanning respektive Ledarförsörjning.

Motiveringen till den denna nya uppdelningen löd: “Detta som en konsekvens av vårt arbete med att öka synergierna mellan de olika affärsområdena och växa våra gemensamma affärer inom såväl bemanning och rekrytering som executive search.” Det låter som en tafatt bortförklaring. Nu när verksamheten presterar sämre så är det ännu mer viktigt att vara transparent.

Resultattappet i det tredje kvartalet berodde på sämre utveckling för SOURCE och Human Capital (verksamhet i chefsrekrytering) som haft en utdragen start på rekryteringsprocesserna efter semestern än motsvarande kvartal föregående år. Kanske är konkurrens extra tuff inom detta segment? Börskollegan SJR har också verksamhet inom detta segment.

NGS finansiella mål är:

  • Nettoomsättningstillväxt på 10 procent (organiskt och förvärv)
  • Rörelsemarginal om 7 procent över tid.
  • Nettoskuldsättningsgrad om högst 50 procent av eget kapital
  • Utdelningen ska uppgå till mellan 40 och 50 procent av resultatet efter skatt beaktat koncernens likviditet och finansiella ställning.

Skulle NGS vara i närheten av att uppnå de finansiella målen de kommande åren så är uppsidan betydande. Men det är långt ifrån vårt huvudscenario utan snarare något mer i stil med det optimistiska scenariot.

Vår tro är att NGS fortsatt kommer avstå affärer med alltför låga marginaler för att istället prioritera förbättrad lönsamhet. Omsättningsmässigt räknar vi därmed att försäljningen även minskar 2020 fast i betydligt mindre takt än under 2019. Vi skissar även på att rörelsemarginalen stärks successivt och når 4,5 procent 2021. En multipel på 8 gånger rörelseresultatet ger en uppsida på cirka 30 procent.

Risken är att såväl omsättning som marginaler fortsätter utfört och då finns mer nedsida i aktien (pessimistiskt scenario). Vi har noterat att styrelseledamoten Gerth Svensson köpte 3000 aktier till ett värde om 55 000 kr nyligen. Bra, men ganska blygsamt. Vi noterar även att den norske affärsmannen Petter Stordalen köpt aktier.

Börsplus slutsats

2019 har varit ett tufft år för hela bemanningssektorn. NGS är inget undantag med lägre intäkter och marginaler. Risken är att marginalerna kommer vara pressade ytterligare en tid och att det kanske blir ännu värre innan det blir bättre?

Avsaknaden av (större) insynsköp gör att vi inte tror det är bråttom att köpa NGS. Rådet blir således neutral även om potentialen vid en operativ vändning är lockande.

NGS Group tio största ägare Andel
Charlotte Pantzar Huth 28,0%
Erik Juhler 15,5%
Avanza Pension 5,66%
Fredrik Grevelius 4,43%
Petter Stordalen (Strawberry Capital AS) 3,58%
Nordic Cross Asset Management 3,24%
Illuminator Holding AB 3,08%
HealthInvest Partners 1,94%
Madeleine Odgren 1,64%
Per Odgren 1,53%
Källa: Holdings

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET