Ngenic – energiteknik till First North

Det Uppsalabaserade energiteknikbolaget Ngenic ska noteras. Pengarna går främst till att skala upp säljorganisationen vars produkter syftar till att mäta, visualisera, och optimera kundernas el- och fjärrvärmekonsumtion.
Ngenic
Ngenic Track. Med produkten kan privatpersoner ställa in önskad temperatur och på så vis minska elnotan. Foto: Ngenic
Ngenic Maj 2021
VD: Björn Berg
Styrelseordförande: Anders Ericsson
Antal anställda: 46
Nyckelpersoners ägande: Cirka 31 %
Lista: First North
Teckningskurs: 40,50 kr
Antal aktier ink. utspädning: 4,5 miljoner
Börsvärde: 182 Mkr
Nettokassa: 45 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -11,2 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på max antal aktier.

Ngenic (teckningskurs 40,50 kr) grundades 2010 och är ett Uppsalabaserat energiteknikbolag med över 40 anställda. Produktutbudet syftar till att mäta, visualisera och optimera el- och fjärrvärmekonsumtion. I dagsläget omsätter Ngenic 13 Mkr och bär kostnader kring 30 Mkr.

Med hjälp av bolagets produkter kan privatpersoner och fastighetsägare minska sina elkostnader, fastighetsägare kan även debitera konsumtionen på individnivå. Elnätsbolagen kan använda denna aggregerade data för att minska efterfrågan vid effekttoppar och kapacitetsbrist. Det sistnämnda är också Ngenics vision, att vara en del av lösningen till de problem som elnäten och dess ägare står inför.

Nu tar bolaget in 42 Mkr efter emissionskostnader och kvittning. Pengarna ska användas till att skala upp försäljningsorganisationen, vidareutveckla nätoptimeringserbjudandet och användas som rörelsekapital.

Erbjudandet består av en aktie som kostar 40,50 kr. Det ger ett börsvärde efter noteringen om 180 Mkr. 75% av emissionen är säkrad och ny storägare blir bolaget Polar Structure AB som inriktar sig på investeringar i infrastrukturrelaterade bolag med hållbarhetsprägel.

LÄS MER OM NGENIC OCH AKTUELLA NOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

IPO-GUIDE Ngenic
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 13 Mkr
Antal anställda 46
Teckningskurs 40,50 kr
Rådgivare Redeye
Storlek på erbjudande 60 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 180 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (7,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 75%
Investerare som ska teckna i IPO Polar Structure, Björn Berg, Roger Karlsson via bolag, Anders Ericsson, Ej namngivna (75% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2021-05-21
Beräknad första handelsdag 2021-06-08 (18 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 308 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i Ngenic

# Lång väntetid
Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är 10 dagar eller mer så hissar Affärsvärlden flagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Ngenic-aktien börjas handla 18 dagar efter sista anmälningsdag.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag
Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en flagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Bolagets största ägare har lock up avtal på sina befintliga innehav i 12 månader, vilket vi inte har någon synpunkt på. Vi noterar dock att drygt en femtedel av aktuell IPO kommer att tecknas (delvis genom kvittning) av bolaget Polar Structure vari en styrelseledamot i Ngenic är verksam. Polar Structures befintliga aktier omfattas av lock up men inte de nya. Polar Structure blir genom teckningen största ägare i Ngenic och merparten av dess innehav kommer inte omfattas av lock up. Vi hissade initialt en flagga men vi har slutligen landat i att nöja oss med att upplysa om läget.

Ngenics VD Björn Berg kommenterar:

– Ledamoten och Polar Structure är en ny ägare i bolaget – dels genom kvittning av en konvertibel, förvärv av befintliga aktier och genom teckning i föreliggande nyemission och att samtliga aktier som de förvärvat är till samma kurs som i föreliggande nyemission. De har ändå valt att lägga de befintliga aktierna under lock-up och dessutom har skyldighet att rapportera all handel i Ngenics aktier för såväl sig själv och för Polar Structure. Vi menar att deras medverkan i transaktionen är en stark signal.

# Bristfällig information
Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Normalt redogörs det i IPO-prospekt för alla teckningsåtagare. I Ngenics prospekt redogörs inte för vilka som ligger bakom ungefär en tredjedel av teckningsåtagarna. Det är en brist.

Av kassaflödesanalysen i prospektet kan vi utläsa att Ngenic gjorde en nyemission om cirka 15 Mkr under 2020 men några villkor för den finner vi inte. Prospektet är visserligen ett EU-Tillväxtprospekt som innebär begränsningar gällande innehållet men det brukar finns sätt att redogöra för tidigare emissioner ändå.

Vi hissar en flagga.

Ngenics VD Björn Berg kommenterar:

– Vi noterar att det finns ett intresse att redovisa tidigare emissioner. Tyvärr så är man begränsad till att göra det i tillväxtprospekt. Emissionen avser en konvertibel som beslutades och upptogs 2019. I mars 2020 konverterades konvertibeln om 15 MSEK till en kurs om 38 SEK per aktie. Emissionen registrerades hos Bolagsverket i juli 2020.

# Täta personkopplingar
Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten.

Enligt Ngenics prospekt finns det släktskap mellan bolagets VD och en styrelseledamot. Det framgår inte hur de är släkt.

Under den preliminära granskningen har vi fått information från bolaget om att det inte avser ett nära släktskap. Vi landar i att vi inte hissar någon flagga.

# CV med plumpar
För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

En styrelseledamot i Ngenic har varit ledamot i ett bolag som försattes i konkurs ett halvår efter hans avgång. Vi stannar vid att upplysa om detta och utdelar ingen flagga.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ NGENIC

Det här är ett utvecklingsbolag med små intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Styrelse och ledning ägare runt 31% av bolaget. Polar Structure med runt 10% av bolaget är Ngenics största ägare. Vi räknar in det innehavet bland nyckelpersonernas eftersom Polar Structures ordförande och medgrundare Karim Sahibzada sitter i Ngenic-styrelsen. Teknologichefen och medgrundaren Olof Lindbom äger 6,2%. Även den vetenskaplige chefen och medgrundaren Fredrik Fernlund har 6,2% av bolaget. VD Björn Berg äger 5,8%. Styrelseordförande Roger Karlsson äger 0,6%. Näst största ägare är Simon Josefsson Datakonsult med runt 8%.

Ser man till årsredovisningen för 2020 krävs emissionslikviden för att säkra fortsatt drift av bolaget. Där framgår också att bolaget inte lyckats genomföra en större kapitalresning under 2020. Däremot har en konvertibel värd 15 Mkr konverterats till aktier till kursen 38 kr.

Det finns tre teckningsoptionsprogram som totalt kan öka antalet aktier med ca 150 000 eller runt 3%. Programmen kan tecknas under december 2022, juni 2024 och augusti samt september 2025 med lösenpris om 40 kr respektive 57 kr och 57 kr. Det framgår inte vem som äger teckningsoptionerna.

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

Bolagets VD Björn Berg är även VD och styrelseledamot i Professionell ägarstyrning i Sverige AB och Professionell ägarstyrning Pääb II AB, med tillgångar kring 60 Mkr vardera. PÄÄB investerar i nystartade bolag och är involverade i den första utvecklingsfasen innan bolagen säljs vidare. Bolaget har tidigare investerat i Ngenic men sålt sitt innehav. Att VD Björn Berg äger 5,8% procent av bolaget är positivt. Samtidigt kan engagemanget i PÄÄB stjäla fokus från Ngenic.

Ser man till styrelsen finns det en bred bakgrund i energibranschen. Roger Karlsson som är styrelseordförande har grundat elhandelsbolaget Scandem som var en relativt stor spelare innan bolagets såldes till Jämtkraft. På Jämtkraft har styrelseledamoten Anders Ericsson verkat som VD. Idag är Ericsson VD för Svensk Energi och sitter även i styrelsen för nynoterade Dlaboratory som Afv tidigare har skrivit om. Styrelsen ser trovärdig ut med sin bakgrund inom elbranschen.

Ledamoten Karim Shahibzada är jurist och har bland annat varit med och grundat fastighetsbolaget Hemfosa. Shahibzada är engagerad i Polar Structure som är Ngenics största ägare.

I styrelsen hittar vi även medgrundaren och den vetenskaplige chefen Fredrik Fernlund.

3. TROVÄRDIGHET PRODUKT OCH STRATEGI

Ngenic säljer en rad olika produkter, inriktade mot privatpersoner, fastighetsägare och elnätsbolag.

  • Tune: Bolagets första produkt från 2011. Med produkten kan privatpersoner ställa in önskad temperatur och på så vis minska elnotan. Produkten är en smart termostat som styr vattenburen värme (t.ex. bergvärme, fjärrvärme, elpannor och frånluftsvärmepumpar) och passar villaägare. För privatpersoner är priset 5 000 kr. Man kan även välja att betala 50% av priset och ha ett abonnemang om 50 kr per månad. Tune säljs även till rabatterat pris via elhandelsutmanaren Tibber. Produkten består av tre vita dosor. En ställer man i rummet som bäst representerar huset temperaturmässigt, den andra kopplas till routern och den sista dosan kopplas till värmesystemet. Såhär fungerar det.
  • Track:  Sedan 2019 erbjuder man Track som ger kunden en bild av sin elförbrukning både historiskt och i  realtid. Track är ytterligare en dosa som kopplas till energimätaren och kostar 800 kr. Det krävs att Tune-produkten redan är installerad.
  • Fairshare: Efter förvärv av Compwell AB 2018 erbjuder man Fairshare och har även ett polskt dotterbolag. Produkten ger möjlighet till individuell mätning och debitering (IMD) för ägare av fastigheter och flerbostadshus.
  • Tune Highrise: Ny tjänst från 2020. Ger fastighets- och flerbostadshusägare möjlighet att kontrollera temperaturen på sina fastigheter. Således kan fastighetsägaren minska elnotan likt Tune.
  • Gridtuner: Ny företagstjänst från 2020 men som har testats som pilotprojekt under ett antal år. Ger nätägare möjligheten att minska efterfrågan vid effekttoppar och kapacitetsbrist som annars kan bli en dyr historia. Detta gör man genom att minska förbrukningen hos slutanvändarna vid effekttoppar, exempelvis genom att temporärt sänka värmen i en fastighet eller använda lagrad energi för uppvärmning istället för att avlasta nätet. Tjänsten kräver enligt Affärsvärldens bedömning att en kritisk massa Tune-installationer finns i nätägarens kundbas.

Av nettoomsättningen på 13 Mkr utgör för närvarande hårdvaruförsäljning 38%, abonnemangstjänster 29% och projektintäkter 33%. Sett till produktsegment utgör Fairshare och Track 64% av omsättningen. Tune, Highrise och Gridtuner utgör resterande 36%. Ngenic är också distributör för Apator SA när det gäller debiteringsmätare.

Ser man till marknaden skattar Ngenic den totala tillgängliga fastighetsmarknaden till 20 miljarder kr i hårdvaruförsäljning och ytterligare 1,5 miljarder i årliga tjänsteintäkter. Ngenic uppskattar att flexibilitetsmarknaden är värd kring 6 miljarder kr i årliga intäkter samt 30 miljarder kr i initial investering. Detta skulle innebära en helt ny marknad. Det är inte helt tydligt om den initiala investeringen är dubbelräknad då bolagets andra produkter behövs för att Gridtuner ska fungera.

Marknaden ser väldigt stor ut i förhållande till omsättningen. Vidare tolkar vi det som att den adresserbara marknaden även inkluderar lägenheter/villor som redan har en lösning likt Ngenic. Skattningen av flexibilitetsmarknaden ser enligt Affärsvärldens bedömning högst spekulativ ut. Det är därför svårt att se till skattningen av den totala marknaden i bedömningen av bolaget.

Ngenic ingår även i ett ramavtal med ett antal andra aktörer genom Sinfra som gäller debiteringsmätare. Totalt uppskattas inköp inom mätare för 1,6 miljarder kr kommande år. Hur stor del av detta Ngenic kan få vet vi inte men gissar att det blir en liten andel och att detta också rör sig om lågmarginalsförsäljning.  Därför har vi inte lagt någon större vikt vid ramavtalet i nuläget.

Bolaget ska även lansera sig på den norska marknaden.

Det finns ett par regulatoriska fördelar som kan gynna försäljningen. Bland annat ska flerbostadshus ha individuell mätning och debitering. Idag finns det ca 400 000 lägenheter som inte uppfyller kraven. Riksdagen har även klubbat att alla elmätare ska ha ett slutkundsinterface så att de kan använda digitala tjänster till 2024.

Hittills har bolaget lyckats etablera kommersiella relationer med 70 energibolag i Norden, varav 50 av dessa kommersiella relationer är i tidig fas. Man har även 100 bostadsrättsföreningar som kunder. Samtidigt är omsättningen blygsam på 13 Mkr och man har främst växt genom ett förvärv av Compwell som genom produkten Fairshare dubblade nettoomsättningen. Kostnadskostymen är relativt stor, kring 30 Mkr där personalkostnader utgör kring 20 Mkr.

TROVÄRDIGHET OCH STRATEGI

Vi tror att det är en utmaning att engagera privatpersoner i sin elnota. Med besparingar kring 10% som bäst blir det det sannolikt svårt att engagera den breda massan. Detta gäller alltså Tune och Track. Samtidigt ska elmätarna enligt riksdagen ha ett kundinterface, vilket Ngenics produkt syftar till att lösa. Kanske kan det regulatoriska trycket driva försäljningen här.

Fairshare, som står för den största delen av omsättningen enligt vår bedömning, gynnas av att de fortfarande är runt 400 000 lägenheter som inte har IMD. Här tror vi att försäljningen kan fortsätta. Vi saknar detaljer kring hur Highrise har tagits emot på marknaden.

När det gäller nätoptimering genom Gridtuner, har bolagets lyckats med två pilotprojekt med Jämtkraft och Upplands Energi, vilket är positivt. Trots detta tror vi att det är långa försäljningsprocesser och att det kan vara svårt att komma in som leverantör. Det är även jättar som Vattenfall, Ellevio och Eon som kontrollerar hälften av kommunernas nät, vilket gör att ett kontrakt här skulle vara viktigt för att få försäljningen att ta fart.

Strategin går ut på att öka försäljningsarbetet genom emissionslikviden. Detta är viktigt. Samtidigt ter det sig något oklart i prospektet vilket område bolaget ska lägga krut på. En tydligare försäljningsplan hade varit att föredra. Intrycket är även att bolaget lägger stort fokus på sin vision kring att optimera elnäten. Det här tror vi är en betydligt mer komplex marknad att slå sig in på i större skala och kräver enligt vår bedömning att bolaget når en kritisk massa i sitt övriga produktutbud. Vi är även osäkra på incitamentsstrukturen när det gäller Gridtuner. Slutkunderna ska installera hårdvaran som elnätsbolagen sedan kan använda för att optimera nätet och minska sina kostnader. Även om minskade nättariffer kan vara en följd av detta ter det sig som något långsökt.

4. NÖDVÄNDIGA ANTAGANDEN I OPTIMISTISKT SCENARIO

  • I ett optimistiskt scenario ökar försäljningstillväxten kraftigt. Kanske främst genom ökad försäljning till privatpersoner samt fastighetsägare. Vi tänker oss i ett sådant scenario att bolaget kan växa 30% om året och nå runt 50 Mkr i omsättning.
Ngenic Idag Tänkbart 2025
Avklarad milstolpe Försäljning på ca 10 Mkr och pilotprojekt. 50 Mkr i intäkter och Gridtuner i skarp användning hos kunder.
Kommande värdedrivare (i) Ökad installerad bas av Tune-produkter. Fler pilotprojekt inom Gridtuner. Ytterligare tillväxt och expansion i Norden
Värderingsmodell (ii) EV/Sales 10 EV/Sales 7,5
Resultatnivå, årstakt Cirka -11,2 Mkr Kring nollan?
Börsvärde, Mkr (iii) 182 Mkr 375 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 110%

Vid en kraftig försäljningstillväxt finns en optimistisk vinstchans om 110%. Här har bolaget nått en försäljning kring 50 Mkr och vi tror att resultat bör landa kring nollan. Gällande multipel har vi landat i EV/Sales 7,5. I linje med multipel för Dlaboratory som vi tidigare har skrivit om.

PESSIMISTISKT SCENARIO

I ett pessimistiskt scenario tar inte försäljningen fart och bolaget tvingas göra flera nyemissioner för att finansiera sin fortlevnad.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Intrycket är att Ngenic har svårt att få riktigt fäste med sina Tune- och Track-produkter på konsumentmarknaden och att bolagets energi och vision läggs mycket på systemprodukten Gridtuner. Den är intressant men krävande för kunderna och har långa säljcyklar.

En stor del av dagens intäktsbas är förvärvad. Kanske kan det nya produktutbudet och försäljningsavtalet med norska Tibber ge ny kraft? Viss regulatorisk medvind finns också. Afv finner dock bolaget rätt diffusa kring hur de ska ta till vara på detta.

Bolag inom elmarknaden har inte varit särskilt populära på börsen. I närtid har både Nilar och Dlab floppat med sina noteringar. Vi ser inga tydliga inslag i Ngenic som gör att vi vågar tro på ett annat öde för detta bolag.

Ägare Innehav Andel
Polar Structure 18.2 Mkr 10.1%
Simon Josefsson Datakonsult 14.2 Mkr 7.9%
Fredrik Fernlund 11.2 Mkr 6.2%
Olof Lindbom 11.2 Mkr 6.2%
Björn Berg 10.7 Mkr 5.9%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET