NanoEcho: IPO med hög svårighetsgrad

Lundabolaget NanoEcho utvecklar en lösning för bättre diagnostik av rektalcancer. Marknaden bedöms som stor. Samtidigt är svårighetsgraden i projektet hög.
NanoEcho: IPO med hög svårighetsgrad - nanoechos-system
På bilden syns NanoEchos system för diagnostik av rektalcancer.
NanoEcho Juni 2024
VD: Linda Persson
Styrelseordförande: Daniel Johnsson
Antal anställda: 8
Nyckelpersoners ägande: Cirka 11%
Lista: First North
Teckningskurs: 0,40 kr/aktie
Antal aktier efter IPO: 123,0 miljoner
Börsvärde: 49 Mkr
Nettokassa efter IPO: 34,9 Mkr
Resultatnivå, årstakt: -15 Mkr

NanoEcho (teckningskurs 0,40 kr) utvecklar en lösning för diagnostik av rektalcancer. Bolaget startades 2013 och har säte i Lund.

Majoriteten av rektalcancerpatienter genomgår ett stort kirurgiskt ingrepp. Enligt bolaget skulle ett mindre ingrepp räcka för nio av tio rektalcancerpatienter. Det skulle innebära stora besparingar för samhället i form av vårdkostnader men även innebära bättre livskvalitet för patienterna. NanoEchos produkt är tänkt att kunna identifiera ifall tumören har spridit sig från tarmen till de närliggande lymfkörtlarna vilket är en viktig indikation på hur långt gången cancern är. Det skulle enligt bolaget kunna innebära att fler patienter endast behöver ett mindre kirurgiskt ingrepp.

Bolagets produkt är i dagläget utvecklad men ännu ej marknadsgodkänd. Planen är att lämna in en ansökan om marknadsgodkännande 2027. • Innan dess måste det först påvisas att produkten är säker att använda och fungerar kliniskt.

Motivet bakom noteringen är att ta in pengar för att finansiera fortsatt utveckling och testning av produkten samt bolagets löpande kostnader.

Historiskt har bolaget finansierats genom nyemissioner riktade till privatinvesterare.

Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE NanoEcho
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 8
Teckningskurs 0,40 kr 
Rådgivare G&W FK
Storlek på erbjudande 30 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 49 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (13,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 24%
Investerare som ska teckna i IPO Quiq Holding AB, G&W Holding AB, Hager Consulting AB, Nosterix Aktiebolag, Tord Labuda, m.fl. (24% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2024-06-14
Beräknad första handelsdag 2024-06-28 (14 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 458 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i NanoEcho

# Framtida kapitalbehov

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

NanoEcho har för närvarande inga intäkter. Pengarna som tas in med emissionen ska räcka till och med juli 2025. Planen är att 2027 lämna in ansökan om marknadsgodkännande för bolagets produkt. Hur bolaget ska finansieras efter pengarna från emissionen tagit slut är oklart. Vi hissar en flagga.

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.

I prospektet finns ingen information om aktiekapitalets utveckling.

Vi hissar en flagga.

# Val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

Uppdatering: NanoEcho har under teckningstiden tydliggjort CA-rådgivare och IPO-guiden slopar därmed flaggan.

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Styrelseordförande och huvudägare Daniel Johnsson har de senaste fem åren varit styrelseledamot i två bolag som gått i konkurs och ett som likviderats.

Vi hissar en flagga.

# Försenad process

När en noteringsprocess försenas är det ofta något dåligt som ligger bakom. Strul med teckningsåtaganden? Bråk med rådgivare/garanter? Ouppfyllda listningskrav?

23 maj gick bolaget ut med att prospektet väntades publiceras dagen efter, 24 maj. Det dröjde sedan till 28 maj innan prospektet publicerades.

Vi stannar vid en upplysning.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ NANOECHO

Det här är ett bolag med relativt små intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Nyckelpersoners ägande post-IPO Värde (Tkr) Andel
Daniel Johnsson (styrelseordförande) 5 373 10,9%
Magnus Santesson (CTO) 30 0,1%
Linda Persson (VD) 27 0,1%
Kristina Hallström (CCO) 16 0,0%
Henrik Ljung (CFO) 9 0,0%
Ulrika Axelsson (Klinisk direktör) 4 0,0%
Sammanlagt 5 460 11,1%

Styrelseordförande Daniel Johnsson är huvudägare i NanoEcho och kommer efter noteringen att äga knappt 11% av bolagets aktier. Om man räknar med teckningskursen 0,40 kr per aktie blir hans ägande efter noteringen värt 5,4 Mkr. Hela Johnssons portfölj är värd 174 Mkr enligt Holdings.

Ledningens ägande i NanoEcho är tunt. Ledningen verkar även satsa mycket lite egna pengar i noteringen. VD Linda Persson, kliniska direktören Ulrika Axelsson och CTO Magnus Santesson har endast lämnat teckningsåtagande om 4 000 kr var i noteringen. VD Linda Persson har en ersättning på 140 000 kr i månaden.

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

  • Styrelseordförande Daniel Johnsson har under merparten av sin karriär varit verksam inom distribution av IT-produkter. Bland annat har han varit tidig investerare i Fractal Gaming och Inet. Han sitter även i styrelsen för Tura. Han har många investeringar i onoterade bolag där han sitter i styrelsen. Han är även huvudägare i noterade Irlab med 8,7% av bolagets aktier. Irlab har 750 Mkr i börsvärde.
  • VD Linda Persson är disputerad inom medicinsk teknik från Lunds Universitet. Innan hon blev VD för NanoEcho jobbade hon fem år hos amerikanska medtech-jätten Baxter International med titeln Head of project management office. Sedan jobbade hon ett år hos EON Sverige med deras plan för omställning till fossilfrihet.
  • CFO Henrik Ljung är auktoriserad revisor. På NanoEchos hemsida nämns att han varit CFO för fyra börsbolag tidigare, Acconeer, Carbiotix, Qlife och Sardus. Livsmedelskoncernen Sardus köptes ut från börsen 2007. De tre andra bolagen är ned mycket kraftigt på börsen sedan de noterades.
  • CTO Magnus Santesson grundade och var sedan VD för den mindre teknikkonsulten Mobytech som sedan såldes till en branschjätte. Likt Linda Persson har han även varit chef hos Baxter International.
  • Kliniska direktören Ulrika Axelsson är disputerad inom immunologi från Lunds Universitet. Efter en akademisk karriär har hon jobbat med affärsutveckling inom hälsosektorn.

3. TROVÄRDIGHET FÖR PRODUKT OCH STRATEGI

Bolagets teknik bygger på att järnoxidbaserade nanopartiklar injiceras runt patientens lymfkörtlar som ska undersökas. Nanopartiklarna agerar kontrastmedel i en ultraljudsundersökning där sjuk vävnad i lymfkörtlarna ska kunna urskiljas. 

Det kontrastmedel av nanopartiklar som NanoEcho tänker använda heter Ferrotran och ska köpas in från holländska SPL Medical. Ferrotran är nyutvecklat och genomgår för närvarande kliniska studier för användning vid diagnosticering av prostatacancer där Ferrotran används som kontrastmedel vid undersökning med magnetröntgen.

SPL verkar vara en liten firma med kontrastmedlet Ferrotran som enda produkt. Det finns ganska lite skrivet om SPL. Utöver det med SPL känner vi inte till några viktiga industriella samarbeten.

NanoEcho har en avsiktsförklaring som ger bolaget exklusivitet att använda SPL:s kontrastmedel för ultraljudsbaserade undersökningar.

I prospektet framgår att NanoEcho bedömer att de behöver 135 Mkr utöver nuvarande kassan för att kunna ta produkten hela vägen till ett marknadsgodkännande. Om emissionen blir fulltecknad tillförs bolaget 26 Mkr. Bolaget behöver alltså få in ytterligare 109 Mkr för att ta sig till ett marknadsgodkännande.

Bolaget ska de kommande tolv månaderna förbereda en så kallad “proof of concept-studie” som ska visa att produkten är säker och fungerar. Som vi uppfattar det planeras studien alltså inte vara klar utan endast förberedd tills andra halvåret 2025 då nuvarande pengarna tar slut.

4. OPTIMISTISKT SCENARIO

Om allt går som NanoEcho tänkt kommer bolaget vara värt mångdubbelt om några år. Som referens så anger NanoEcho en marknadspotential för sin lösning på 9 – 18 miljarder kr per år från 2030.

För att det ska gå i lås behöver dock en rad bitar falla på plats. I relativ närtid tror vi följande är nödvändigt:

  • Nano Echos maskin och SPL Medicals kontrastmedel Ferrotran måste funka som tänkt. Båda måste även klara sina studier.
  • Här och nu är NanoEchos kassa i princip tom. 24% av NanoEchos nyemission är nu säkrad med teckningsåtaganden. För att bolaget ska klara sig utan att ta in pengar inom tolv månader måste emissionen bli i princip fulltecknad.
  • Även om emissionen blir fulltecknad kommer bolagets pengar att ta slut andra halvåret 2025. Därefter måste NanoEcho återigen lyckas ta in pengar. Detta måste vara till okej villkor om inte de investerare som går in nu ska bli brända.

PESSIMISTISKT SCENARIO

Nedsidan i ett pessimistiskt scenario är mycket stor. Exempelvis skulle NanoEchos produkt kunna visa sig inte fungera som tänkt. En annan stor risk är hur bolaget ska finansieras när de pengar som nu tas in tar slut.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Uppsidan i ett optimistiskt scenario där bolaget lyckas med sin plan är så klart stor.  Det är dock hög svårighetsgrad på det bolaget företar sig, då lösningen litar till ett helt nyutvecklat kontrastmedel.

Lång tid till marknadslansering och intäkter (fast allt är relativt när det gäller utvecklingsbolag) samtidigt som vi inte ser tydligt värdehöjande steg innan nästa kapitalanskaffning gör oss tveksamma till aktiens utsikter.

Vi känner oss inte särskilt lockade av att chansa med den här aktien. Bland annat då nyckelpersonerna i dagsläget har litet ägande och nu knappt verkar stoppar in några egna pengar i emissionen. Vårt råd blir teckna ej.

Största ägare post-IPO Värde (Mkr) Andel
Quiq Holding AB (SO Daniel Johnsson) 5,4 10,9%
Maxistans AB 1,3 2,6%
Cloudo AB 1,2 2,5%
MTT Capital 1,0 2,0%
Sammanlagt 8,9 18,0%

SÅ SER AFFÄRSVÄRLDEN PÅ FÖRHOPPNINGSBOLAG

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  1. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  2. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  3. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser