MTI Investment: Osäkra äventyr i Afrika

Ett litet investmentbolag med onoterade tillgångar i Tanzania gör entré på First North. Ska man teckna IPO:n?
MTI Investment: Osäkra äventyr i Afrika - Ecohomes
MTI Investments portföljbolag Ecohomes bygger prisvärda byggnader i Tanzania. Skärmdump från Ecohomes hemsida 8/12/2021.
MTI Investment SE December 2021
VD: Pontus Engström
Styrelseordförande: Trond Randøy
Antal anställda: 3
Nyckelpersoners ägande efter IPO: Cirka 23 %
Lista: First North
Teckningskurs: 40,20 kr per unit motsvarande 13,40 per aktie
Antal aktier efter IPO: 5,4 miljoner
Börsvärde: 72 Mkr
Nettokassa efter IPO: 17 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -9 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på antal aktier efter IPO.
Resultatnivå har beräknats som resultat Q1-Q3 2021 i årstakt. Vid omräkning från Euro har kursen EUR/SEK 10,10 använts.

MTI Investment (teckningskurs 13,40 kr) är ett investmentbolag med fokus på Tanzania. Bolaget har fyra kärninnehav i branscherna fastighetsbyggnation, mejeriprodukter, kosmetik & skönhetsvård och avfall & sophantering.

Nu ska MTI noteras på First North och gör i samband med det en nyemission. Units bestående av tre aktier och två teckningsoptioner är till salu för 40,20 kr styck.

Efter emissionskostnader, konvertering av brygglån och exklusive övertilldelningsoption tillförs bolaget ca 18 Mkr. Kapitalet ska användas till investeringar i de befintliga portföljbolagen samt i nya.

En teckningsoption ger rätt att teckna en ny aktie under februari-mars 2023 för motsvarande 70% av aktiepriset. Dock lägst kvotvärdet cirka 2 kr och högst 20,10 kr.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE MTI Investment
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 11 Mkr
Antal anställda 3
Teckningskurs 13,40 kr
Rådgivare Mangold FK
Storlek på erbjudande 22 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 72 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (12,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 80%
Investerare som ska teckna i IPO Handelsbanken Fonder, Mangold FK, Jussi Ax, Wilhelm Risberg, Stiftelsen H&M Foundation, m.fl. (80% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-12-13
Beräknad första handelsdag 2021-12-21 (8 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 405 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i MTI Investment

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Mangold är teckningsåtagare samtidigt som de är finansiell rådgivare. IPO-guiden hissar en flagga.

MTI Investments VD Pontus Engström kommenterar:

“Merparten av emissionen täcks av befintliga aktieägare, styrelse och ledning liksom nya aktieägare som t.ex. Handelsbanken Fonder. Att Mangold även själva tar lite risk i emissionen menar vi signalerar kredibilitet och förtroende för MTI, och det är nödvändigt inte minst när man ska sätta emissionskursen. Mangold agerar även Certified Adviser i samband med noteringen – vilket är den vedertagna praxisen i branschen. Mangold kommer endast äga 2,27% av MTI Investment vid en fulltecknad IPO.”

BAKGRUND

MTI Investment grundades 2014 av Pontus Engström, Trond Randøy och Neema Mori. De tre känner varandra från den akademiska världen.

Engström (VD) har en doktorsexamen inom mikrofinans och var då mycket i både Afrika och Sydamerika. Han har också varit CFO för Svenska Missionskyrkan. Övrig erfarenhet inkluderar även DNB, Credit Suisse och Boston Consulting. Randøy (Ordförande) är från Norge och har en doktorsexamen inom International Management. Han har stark bakgrund inom den akademiska världen med mer än 25 år som professor vid olika universitet. Randøy är också största ägare med drygt 16% av aktierna efter noteringen. Neema Mori (Rådgivare) är från Tanzania och har även hon en doktorsexamen i International Management. Hon sitter också bland annat i styrelsen för en bank i Tanzania.

Totalt har nyckelpersonerna i MTI ett ägande på 23% efter noteringen och 12 mån lock-up.

Bolagets intresse för den Östafrikanska marknaden grundar sig i ett antal faktorer:

  • Snabbväxande region
  • Regionen genomgår en ökad urbanisering med en snabbt ökande ung befolkning
  • Ökande konsumtionskraft i takt med en ökande medelklass
  • Små och medelstora företag utgör majoriteten av antalet företag

PORTFÖLJBOLAGEN

MTI har fyra kärninnehav:

Ecohomes är ett byggbolag med fokus på att bygga prisvärda byggnader. MTI investerade i Ecohomes 2016 och det är nu MTI:s viktigaste innehav. Ecohomes omsatte under årets tre första kvartal 1,1 MEUR och var lönsamt.

Shambani Milk, är ett mejeri som tillverkar och säljer pastöriserade mejeriprodukter. Shambani omsatte under årets tre första kvartal knappt 0,4 MEUR och gjorde en mindre förlust. Bolaget var MTI:s första investering när de investerade 2015.

Atsoko, erbjuder prisvärda och säkra skönhetsprodukter till konsumenter i medelklassen. Atsoko omsatte under årets tre första kvartal 0,7 MEUR och gick med förlust. Bolaget genomgår en omställning till att sälja under eget varumärke samt via franchise-butiker. MTI investerade 2015.

Zanrec, är ett avfallshanteringsföretag på turistön Zanzibar utanför Tanzania. Affärsidén är att samla in och återvinna avfall mot en serviceavgift från hotell och boende på ön. Zanrec omsatte under årets tre första kvartal 0,2 MEUR och var lönsamt. Marknadsandelen bland öns hotell är cirka 20%. MTI investerade 2015.

På sikt är ambitionen att ha en portfölj bestående av 10-15 bolag. Tre sektorer där MTI ser möjligheter är fastighet, teknik och avfallshantering.

Inom fastighet vill MTI fortsätta stötta Ecohomes. Bland annat finns ett projekt för etablering av bankkontor där förhandling sker med en av de större bankerna. Ecohomes vill bygga och äga bankkontoren med banken som hyresgäst. MTI ser också stora möjligheter för Ecohomes inom kontor och bostäder på grund av den snabba urbanisering och befolkningstillväxt som sker.

Inom teknik är det främst investeringar inom bredband som finns på radarn och inom avfallshantering vill MTI dels expandera Zanrecs verksamhet på Zanzibar samt investera i nya bolag i Tanzania eller östra Afrika.

SVÅRVÄRDERADE ONOTERADE INNEHAV

Några bolagsvärderingar ges inte i bolagsbeskrivningen. Bokfört substansvärde får Afv till cirka 3,8 MEUR motsvarande cirka 39 Mkr. Nyemissioner har skett varje år sedan starten och totalt har cirka 45 Mkr satsats i bolaget. Kursen till vilken bolaget har tagit in pengar har varit 18 NOK under senare år. Kursen på 13,40 kr per aktie nu ger en pre-money värderingen på 50 Mkr. Det motsvar en substanspremie på knappt 30%.

Möjligen är marknadsvärdet på MTI:s tillgångar högre än det bokförda värdet dock. Nyligen investerade dansken och medgrundaren av Netcompany Group, Claus Jørgensen 0,3 MUSD i Zanrec. I transaktionen värderas Zanrec till 2 MUSD pre-money. MTI ägande minskade till 61% i samband med investeringen. Sedan tidigare har också Holländska DOB Equity investerat.

MTI är långsiktiga och har i dagsläget inga exitplaner utan vill fortsätta äga bra bolag länge. I samtal med Afv säger MTI att de inte stängt dörren för exit eller del-exit helt då det kanske behövs en bevisad värdeskapande affär för att skapa förtroende för bolaget och tillit till möjligheterna i Tanzania.

STORA RISKER

Investeringar i tillväxt- och frontier-marknader är att förknippa med stora risker. Det har MTI också fått erfara genom en investering i köttproducenten Chobo. Investeringen gjordes i form av lån. Investeringen gick fel när bolaget inte ville betala tillbaka lånet. MTI har dragit Chobo inför rätta och vann tvisten 2018 men ännu inte fått några pengar. MTI saknar ytterligare lagliga påtryckningsmedel och har skrivit ner tillgången till noll. Förlusten blev drygt 0,9 MEUR.

En viktig lärdom som MTI tog med sig är att i fortsättningen bara investera i personer och bolag som de känner väl. En viktig person i sammanhanget är Neema Mori boendes i Tanzania. Via henne hittades Ecohomes och Shambani Milk. Zanrec och Atsoko kommer visserligen inte från hennes nätverk men grundades av svenskar.

Affärsvärldens reflektioner

  • Det här är ett investmentbolag med onoterade tillgångar i en svårinvesterad marknad.
  • Lokal närvaro och lokalkännedom blir avgörande för att lyckas över tid. Att MTI har lärt sig om riskerna den hårda vägen ger förhoppningsvis en större försiktighet framöver.
  • Fastighet, teknik och avfallshantering verkar vara vettiga samhällstrender att följa.
  • Att Handelsbanken Fonder är teckningsåtagare är positivt och ger signalen att en investering i MTI är affärsmässig och inte ett välgörenhetsprojekt. Hur man ska se på H&M stiftelsens ägande är mera oklart.
  • Negativt är att lokala personer inte har något större ägande.
  • Enligt statistik från Affärsvärldens IPO-guide har bolag som noterats av Mangold varit av blandad kvalitet och framgång.

Affärsvärldens slutsats

Att två av bolagen nu är lönsamma är positivt. Att Zanrec lockar andra investerare är även det positivt. Man måste ha ett särskilt intresse för östra Afrika eller känna extra stor tillit till personerna bakom MTI för att teckna denna IPO. Inget av det stämmer in på Afv och, tror vi, inte heller på den absoluta merparten av våra läsare.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Teckna ej
3 eller 4 = Neutral
5 eller 6 = Teckna

Större ägare MTI Investment Andel* Kommentar
Trond Randøy 16.4% Grundare & Styrelseordförande
Stiftelsen H&M Foundation 9.5% Tecknar nya aktier för 0,4 Mkr
ADB Invest 4.5% Fredrik Gottlieb, ordförande för Garantum Fondkommission
Pontus Engström 4.3% Grundare & VD
Handelsbanken Fonder 3.5% Ny ägare och största teckningsåtagare med 2,5 Mkr
*Givet fulltecknad emission
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold