MTG: Ett volatilt år

Bolagsförsäljningar och en vikande spelmarknad gjorde 2022 till ett volatilt år för MTG. Men spelkoncernen är välpositionerade inför nya utmaningar 2023.
MTG: Ett volatilt år - battles2_game
Bild på ett spel utvecklat av Ninja Kiwi. Ett spelbolag från Nya Zeeland som MTG förvärvade 2021.
MTG B
Börskurs: 83,31 kr Antal aktier: 127,0 m*
Börsvärde: 10 584 Mkr Nettokassa: 2 007 Mkr**
VD: Maria Redin Ordförande: Simon Duffy
*Efter avslutat återköpsprogram

**Inkl. leasingskuld och köpeskillingar

MTG (83,31 kr) är en mobilspelskoncern som omsätter runt 5 miljarder kronor. Bolagsgruppen består idag av fem spelstudios: Innogames, Hutch, Ninja Kiwi, Kongregate och PlaySimple.

Största ägare med 13,4% av aktierna är bolaget EHM efter ett aktieutbyte i början av juni i år. EHM ägs av säljarna till Innogames, det tyska spelbolaget som MTG investerade i 2016 vilket blev starten på koncernens omställning till spelsektorn.

Affärsvärldens huvudscenario 2022E 2023E 2024E
Omsättning 5 600 5 880 6 292
– Tillväxt +42% +5% +7%
Rörelseresultat 896 1 000 1 132
– Rörelsemarginal 16,0% 17,0% 18,0%
Resultat efter skatt 342 574 614
Vinst per aktie 2,69 4,52 4,83
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 10% 10% 10%
Nettoskuld/EBITA -2,9 -3,2 -3,4
P/E 31,0 18,4 17,2
EV/EBITA 8,9 7,4 6,0
EV/Sales 1,4 1,3 1,1
Kommentar: Förvärvsavskrivningar är exkluderade ur samtliga nyckeltal.

Sedan i somras rapporterar bolagen enligt nedan segment, som de kallar franschiseverksamheter. I dessa redovisas koncernens fem spelutvecklare inom respektive spelkategori.

SLAGIG UTVECKLING 2022

MTG har haft ett volatilt år, där den stora saken var försäljningen av e-sportverksamheten ESL i början av året (mer om det här). Bolaget fick bra betalt och sitter efter utdelningar och återköp av aktier på en nettokassa på 2 miljarder kronor. I samma veva som försäljningen gick bolaget ut med aggressiva mål om att nå en omsättning på 8 miljarder kronor och en justerad Ebitda-marginal på 23-25% 2025.

Tillvaron som renodlad mobilspelsutvecklare blev dock inte lika glassig som planerat. Ganska snart efter avyttringen av ESL försämrades marknaden för de tillväxtfokuserade spelbolagen. Från en tidigare prognostiserad marknadstillväxt om 5% har undersökningsföretaget Sensor Tower reviderat ned sina helårsprognoser för spelarnas konsumtion. Nu räknar man med att marknaden kommer att minska med 2% för helåret, för att sedan återgå till en genomsnittlig årlig tillväxt om 5% och hålla den takten till 2026.

MTG:s organiska tillväxt ligger på -4% för årets första tre kvartal, långt ifrån det tidigare målet om en organisk tillväxttakt på 6-8%. Proforma-tillväxten, det vill säga inklusive fjolårets förvärv av Ninja Kiwi och PlaySimple som om de alltid varit en del av MTG, ligger dock på 8%. I samband med Q3-rapporten reviderade bolaget 2022 års tillväxtprognos till att handla om en proforma-tillväxt på 5-6%, justerat för valutaeffekter. De långsiktiga ambitionerna för 2025 kvarstår.

Givet den osäkra marknaden har bolaget investerat mindre än planerat i marknadsföring. De två senaste kvartalen har investeringarna i användarförvärv legat runt 500 Mkr, det vill säga runt 35% av intäkterna. Bolagets tidigare guidning har legat kring 39-42%. De uteblivna investeringarna har dock fört med sig att lönsamheten är stark. För årets första nio månader ligger Ebitda-marginalen på 22,2%.

Men utsikterna är fortfarande osäkra framåt. Q4 är ett viktigt kvartal i termer av användarintag. VD Maria Redin skriver i Q3-rapporten att tanken är att öka investeringarna i användarintag till över 35% av intäkterna. Hon skriver också att hon förväntar sig att den justerade Ebitda-marginalen kommer vara runt 23-24% för helåret, om bolagets marknadsplan “får stöd av den rådande miljön på marknaden”.

INTÄKTSMIXEN I FOKUS

MTG har alltså en stor nettokassa att sätta i spel, men man verkar inte ha bråttom. Bolaget väntar ut den knepiga marknaden och “tittar inåt” istället.

Maria Redin pratar mycket om bolagets nylanserade Flow Platform, som ska fungera som ett gemensamt lager för de olika enheterna i koncernen. Det är en plattform som ska hjälpa de olika koncernbolagen, som finns utspridda över hela världen, att effektivisera processer och fördela resurser bättre.

Det återstår att se vad resultatet av detta projekt blir, men det hela låter lite som en uppgraderad version av Microsoft OneDrive och känns inte så väldigt inspirerande. Dock kanske det kan hjälpa de sämst presterande spelen. Racingspelen i Hutch befinner har stött på marknadsföringsproblem i och med de nya IDFA-avtalen (identifier for advertising, mer om det i intervjun). Via plattformen har de nu implementerat nya marknadsföringsverktyg.

Ett stort fokus ligger på att förbättra intäktsmixen i koncernen. Som det ser ut idag är ordspelsutvecklaren PlaySimple stjärnan både när det kommer till tillväxt och lönsamhet. Bolaget har en annonsdriven affär där bolaget får betalt för “ögonen i spelet”. Denna intäktsström vill MTG ha mer av, och man är också intresserad av prenumerationsbaserade intäktsmodeller. Koncernens huvudsakliga intäktskälla har sedan förvärvet av Innogames 2016 varit mikrotransaktioner i spelen.

STRUKTURAFFÄRER I GÖRNINGEN?

Trots den stora pengapåsen från början av året har det varit dåligt med förvärvsaction från MTG. Det är inte bolagsspecifikt, hela förvärvsmarknaden har stannat av och sektorkollegor verkar snarare sälja av än köpa nytt. MTG är i ett bra läge där de till skillnad från många konkurrenter sitter på en nettokassa och kan bottenfiska när tillfälle ges.

Bolaget letar kompletterande förvärv mellan segmenten där de idag är aktiva, det som kallas casual gaming respektive midcore. Man vill bli en heltäckande spelare och bättre på att använda sig av “cross-promoting“, alltså att locka spelarna mellan koncernspelen. Detta i sin tur kan också förbättra intäktsmixen.

Det finns också budspekulationer åt andra hållet. MTG har sedan avknoppningen från Kinnevik 2018 inte haft någon tydlig huvudägare, vilket gjort bolaget till en återkommande budkandidat. Sedan 2020 finns även aktivistfonden AOC högt upp i ägarlistan (mer om det i intervjun).

Maria Redin är tydlig med att bolaget har för avsikt att vara en köpande aktör på spelmarknaden. Kanske är samgående med en annan mobilspelsjätte ett alternativ? MTG har en ganska liten spelportfölj fördelat på fem spelstudios, men bolagets nettokassa borde locka flera av de skuldsatta sektorkollegorna.

HUVUDSCENARIO

Den osäkra marknaden gör det svårt att skissa kring den närmsta framtiden för MTG. Givet att spelportföljen har presterat 8% i tillväxt på årets nedåtgående marknad föreställer vi oss att en årlig tillväxt runt 5-7% borde vara möjlig.

Årets lönsamhet har varit stark, men vi tror att den nya annonsfinansiering kan ge än mer skjuts till marginalerna. Vi räknar med en Ebita-marginal på 18% ett par år ut. Med en investeringsnivå på 3-4% av omsättningen borde det betyda att Ebitda-målet runt 24% ligger inom räckhåll. Vi applicerar en EV/Ebita-multipel på 10x, motsvarande en EV/S-värdering runt 1,8x, får vi en uppsida på 43%.

SLUTSATS

Mobilspelsmarknaden har fått sig en törn under 2022, men MTG har ändå lyckats växa helt okej på en nedåtgående marknad. Q4 blir ett viktigt kvartal för MTG och rekryteringen av nya användare.

Sammanfattningsvis lockas vi av MTG:s nya annonsfinansieringsstrategi och den stora nettokassan som känns helt rätt i dessa tider. Vi upprepar köprådet.

Tio största ägare i MTG Värde (Mkr) Kapital Röster
EHM Holding GmbH 1 548,3 13,4% 12,9%
Active Ownership Corporation S.à r.l. 1 012,2 8,8% 8,5%
Modern Times Group MTG AB 831,2 7,2% 7,0%
Swedbank Robur Fonder 562,4 4,9% 4,7%
Handelsbanken Fonder 533,3 4,6% 4,5%
Atairos 413,7 4,1% 4,0%
Nordea Fonder 378,8 3,3% 3,2%
Vanguard 346,5 3,0% 2,9%
Marathon Asset Management 299,9 3,0% 2,9%
Syquant Capital 271,7 2,3% 2,3%
Källa: Holdings
  • Skribent äger aktier i bolaget
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser