Mobiplus på minus mobiliserar visst köpintresse

Ett snabbt kursfall på 25 procent från den färska noteringen gör att marknadsföringsfirman Mobiplus nu har en helt skälig värdering. Åtminstone i jämförelse med den potential som finns om bolaget kan fortsätta växa med lönsamhet. Vi känner dock oro för hur Mobiplus klarar att både integrera förvärv och samtidigt underhålla och utveckla en förbluffande bred palett av tjänster och produkter.

En one-stop-shop för alla som säljer något. Så profilerar sig marknadsföringsbolaget Mobiplus (börskurs 5,50 kronor 7/6)

Mobiplus vill alltså erbjuda en helhetslösning för alla som marknadsför sig via sms, nyhetsbrev och många andra digitala kanaler.

En styrka i Mobiplus är, enligt vd Fredrik Alsgren, att man hela tiden mäter effekten av marknadsföringen vilket gör att man kan anpassa budskapet om man märker att det inte ger förväntad effekt.

Idag har Mobiplus cirka 2000 företag som kunder och omsättningen landade i fjol på 24 Mkr med en rörelsemarginal på dryga 6 procent. Detta är dock omräknat för att koncernen vuxit kraftigt under 2016 via förvärv. Mobiplus siktar på att expandera i Norden inom ett par år och ut i Europa inom fem år. Det är aggressivt för ett bolag med under 20 anställda som ändå säger sig ha starka erbjudanden inom:

  • SMS-tjänster
  • E-posttjänster
  • Nyhetsbrev
  • Hemsidor och e-handel
  • Sökmotoroptimering och marknadsföring
  • Sociala medier
  • Konsultationer inom bland annat systemförvaltning
  • App- och systemutveckling
  • Fasta reklamplatser utomhus
  • Digitala storbildsskärmar
  • Annonsering i butiker

Det är nästan ett verksamhetsområde per anställd. Då kan det inte vara lätt att både ha kompetenshöjd, leveransförmåga och säljkraften som behövs för att ett litet bolag ska växa med lönsamhet.

Mobiplus
VD: Fredrik Alsgren
Styrelseordförande: Calle Mörck
Antal anställda: Cirka 20 personer
Nyckelpersoners ägande: Cirka 74 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 5,50 kr
Antal aktier ink. utspädn: 5.4 miljoner
Börsvärde: 30 Mkr
Nettokassa: 4 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka 1 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Mobiplus

Det här är en aktie vars risknivå ligger nära förhoppningsbolagets, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Visserligen tjänar Mobiplus pengar (åtminstone proforma) men likviditeten är låg och branschen snabbrörlig.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Styrelseordförande och vd är huvudägare via sitt bolag som äger 74 procent av Mobiplus. Likviditeten i aktien är väldigt tunn så det helt klart så att grundarnas investering står och faller med att Mobiplus levererar. En investering i Mobiplus är alltså nästan som en onoterad investering i så måtto att man måste förlita sig på entreprenörerna, som i detta fall åtminstone har helt rätt ekonomiska incitament.

2. Track record nyckelpersoner

Den verksamhet som huvudägarna drivit upp var fram till ifjol oerhört liten med endast fyra anställda. Hösten 2016 förvärvades dock Västsvenska Idékonsult varvid antalet anställda ökade med 14 personer. Teamet bakom dagens koncern är alltså ute på delvis ny mark och det vill till att integrationen funkar bra både hos medarbetare och kunder. Så här långt bör man inte ta ut några segrar i förskott.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Med tanke på den nya koncernstrukturen och att Mobiplus har ett väldigt brett erbjudande med många olika produkter och tjänster är det omöjligt att känna sig särskilt trygg med att Mobiplus kan leva upp till alla fantastiska påståenden i den egna marknadsföringen. Inom flertalet områden möter Mobiplus en uppsjö konkurrenter.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

För det första måste man anta att de färska förvärven (i maj förvärvades en till liten marknadsföringsbyrå med tre anställda) kommer in bra i Mobiplus och att både kunder och duktiga medarbetare stannar kvar.

För det andra måste man anta att Mobiplus klarar att leverera med kvalitet och lönsamhet på sina väldigt många produkter och tjänster även på sikt, i en miljö där särskilt digital marknadsföring ändras snabbt.

För det tredje måste man anta Mobiplus klarar att växa snabbt, organiskt och via förvärv.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är tillväxt och att man kan hålla åtminstone en hygglig lönsamhet. Att hoppas på både snabb tillväxt och marginaler uppemot de 20–25 procent som Mobiplus strävar mot är för optimistiskt även i vårt optimistiska scenario.

Mobiplus Idag Tänkbart 2020
Värdedrivare (i) Omsättning Omsättning
Uppnådd nivå Värdedrivare Cirka 28 Mkr 60 Mkr
Värderingsmodell (ii) EV / Sales = ca 1,0x EV / Sales = 2,0x
Resultatnivå, årstakt Cirka 1 Mkr Cirka 5 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 30 Mkr 120 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 300%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar. För Mobiplus är omsättning och tillväxt primära värdedrivare.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Här räknar vi helt käckt med att Mobiplus dubblar omsättningen på fyra år. Det är aggressivt men inte otänkbart givet möjligheten till fler billiga förvärv om det visar sig att nyss gjorda förvärv funkar. Med en sådan tillväxthistorik i bagaget är det helt rimligt att aktien värderas till ungefär dubbla omsättningen, alltså 120 Mkr totalt. Det indikerar en uppsida på 300 procent från nuvarande börsvärde 30 Mkr.

Pessimistiskt scenario

Små tjänsteföretag inom snabbt föränderliga IT-nischer är bräckliga ting. Vi noterar också att Mobiplus tre mest kända referenskunder är Lekmer, Nelly och Cdon, alla tidigare inom den svajande Qliro-koncernen. Med andra ägare kanske dessa referenskunder väljer andra marknadsföringslösningar. Lägg på lite avhoppade medarbetare och lite förluster så kan värdet i Mobiplus utan vidare halveras.

Börsplus slutsats

Mobiplus noterades på Aktietorget i maj till kursen 7,30 kronor per aktie. Sedan dess har aktien alltså rasat med cirka 25 procent samtidigt som man avtalet om ett till synes billigt nyförvärv. Personerna bakom Mobiplus ger också ett seriöst och bra intryck och det lockar ju alltid att köpa en aktie som fallit. Men vi känner stor skepsis inför möjligheten att det blir lätt att klara av bolagets ambitioner. Har vi dock det minsta fel i detta så är Mobiplus en relativt intressant aktie. Liknande potential som ett forskningsbolag om det går bra, men inte samma skyhöga risknivå.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET