Minesto djupdyker utan ankare

Göteborgsbolaget Minesto har utvecklat ett system för elproduktion ur långsamma havsströmmar. Nu tar Minesto in cirka 100 Mkr för att bygga sitt första kraftverk i kommersiell skala. Börsvärdet är cirka 350 Mkr så för att intressera sig för bolaget måste man hitta en miljardpotential. Det är inte omöjligt, men riskabelt. Att befintliga huvudägare inte kan eller vill ta sin andel i emissionen stämmer till eftertanke.

I Börsplus krönika Marknadskraften är bästa kraftkällan resonerar vi om Minesto (börskurs 3,19 kronor den 9/2).

”I tidvatten och havsströmmar finns gigantiska krafter som inte borde vara omöjliga för människan att dra nytta av. Företag och forskare världen över driver nu 160 olika projekt för att hitta lösningar som fungerar både tekniskt och kommersiellt. Ett sådant företag är svenska Minesto.”

”Börsbolaget som sådant är ett intressant exempel på klimatarbete som har chans att göra skillnad. Det hela bygger på lång teknisk utveckling från Chalmers och Saab AB. Minestos system består av en stor ”vinge” med flytkraft som rör sig i vattnet på cirka 20 meters djup utifrån hur strömmarna går. Under vingen är en turbin och generator monterade. Det hela är förankrat i havsbotten på cirka 100 meters djup men kan enkelt fås att flyta upp till ytan för årlig service.

Genom åren har Minesto investerat 100-tals miljoner i sitt system. Nu tar man in pengar för att finansiera en fullskalig pilotanläggning i Wales, där det vuxit fram ett industrikluster för tidvattenenergi. Utöver i Wales driver Minesto dotterbolag i Taiwan och vill gärna etablera sig på Europas Atlantkust så att man kan få EU-bidrag även efter en Brexit.”

MINESTO
VD: Martin Edlund
Styrelseordförande: Bengt Adolfsson
Antal anställda: 54
Nyckelpersoners ägande: Cirka 25 %
Lista: First North
Aktiekurs: 3,19 kr
Antal aktier ink. utspädn: 111 miljoner
Börsvärde: 354 Mkr
Nettokassa: 150 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -100 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.
NYEMISSIONEN
Teckningskurs: 11,20 kr / unit (4 aktier + 1 TO)
Erbjudande: 103 Mkr + ev 65 Mkr via TO
Rådgivare: Stockholm Corp. Finance
Sista anmälan (*) 16 februari
(*) Ofta en dag tidigare via annan än rådgivare.

Börsplus syn på Minesto

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag gör Börsplus enligt ett format som skiljer sig från vanliga börsaktier.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledningen äger relativt lite aktier. Största ägaren med 35 procent är Bengt Adolfsson som sedan 2010 har investerat 130 Mkr i Minesto. I den aktuella nyemissionen tar han dock bara 6 procent. Likartat är det med näst största ägaren Midroc. Ägarandelen är 25 procent och i emissionen tecknar Midroc 4 procent. Minesto saknar alltså tunga ankarinvesterare som lägger in friska pengar i bolaget. Det är ett klart minus.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Martin Edlund har en relevant bakgrund och ledningen ger överlag ett gediget intryck. En duktig ledning räcker dock inte alltid till för att lyckas kommersialisera ny teknik.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Vi känner tilltro till att Minesto är en seriös och ambitiös satsning. Däremot funderar vi över hur man ska tolka det faktum att i princip alla världens andra cirka 160 projekt inom havsenergi satsar på lägen med höga flöden, så kallade ”hot spots”.

Minesto är i princip ensamma om inriktningen på långsamma havsströmmar. Minesto kallar ”hot spots” för en nisch men har alla andra verkligen tänkt fel?

Är det inte mer logiskt att plocka de lågt hängande frukterna (hot spots) först innan man ger sig på långsamma havsströmmar? Minestos strategi innebär också att man ofta är på djupare vatten längre från land vilket inte gör saken lättare.

Minesto har också långt kvar innan tekniken är mogen för storskalig drift. Anläggningen i Wales måste följas av förbättrade produktgenerationer.

För att Minestos system Deep Green ska bli en succé måste man hitta rätt avvägning mellan slitage och materialkostnader, minimera elförlusterna och optimera styrsystemet så att vingen med turbinen ”träffar rätt” aerodynamiskt.

Det här är säkert överkomliga utmaningar rent tekniskt men det måste göras inom en begränsad budget och innan konkurrerande tekniker når kritisk massa och får ett för stort kostnadsförsprång.

Optimistiskt scenario

I ett optimistiskt scenario kan man tänka sig att Minesto får en miljardvärdering inom ett antal år. Det är inget värde man kan härleda ur resultaträkningen utan snarare något som kan verka rimligt om Minesto tecknar avtal med stora energibolag om storskaliga anläggningar.

Då finns ett ”optionsvärde” i Minestos teknik som kan motivera ett börsvärde i miljardklassen. Från detta miljardvärde ska dock dras utspädning för minst en ytterligare nyemission. Planen är att det ska ske via teckningsoptioner med lösenpris 7 kronor per aktie. Chansen är alltså en dryg dubbling i aktien.

Pessimistiskt scenario

Den ena risken är finansiell. Om börskursen ligger under 7 kronor, motsvarande ett börsvärde på 800 Mkr, blir det inget ytterligare kapital från teckningsoptioner 2019. Då krävs ytterligare en nyemission med sannolikt stor utspädning.

Den andra och i längden värre risken är att tekniken inte blir bra nog tillräckligt snabbt för att bli kommersiellt intressant för större aktörer. I båda fallen är nedsidan stor och kommande emissioner lär göras djupt under dagens kursnivåer.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Nyemissionen ska ge cirka 100 Mkr nu och ytterligare 65 Mkr från teckningsoptioner under 2019 om börskursen då är över 7 kronor. Det är nästan ett krav för annars fordras en till nyemission med värre utspädning. Vi tror att det är huvudscenariot för Minesto. Det utesluter inte att Deep Green kan bli framgångsrikt men vi tror att aktien kan köpas billigare längre fram.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.