Mer dansk cannabis mot börsen            

Haussen kring cannabis-aktier har försvunnit men branschen fortsätter att utvecklas. Inte minst i Danmark där läkare får skriva ut på recept. Danska DanCann är ett bolag som vill etablera sig såväl som importör, odlare och som utvecklare av nya läkemedel på området.
Mer dansk cannabis mot börsen             - sdlz9_EDpk2kJU_NormalPreview
Bild från cannabis-odling i Odense. Börsaktuella DanCann har ännu inte startat sin odling och satsar på en annorlunda teknik än den vanliga.
DanCann Pharma (DDK) Oktober 2020
VD: Jeppe Krog Rasmussen
Styrelseordförande: Magnus Østergaard Dahlmann
Antal anställda: 5
Nyckelpersoners ägande: Cirka 28 %
Lista: Spotlight Stockmarket Denmark
Aktiekurs: 4,50 kr
Antal aktier efter IPO: 20,7 miljoner
Börsvärde: 93 Mkr
Nettokassa: 41 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -5 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på fulltecknat erbjudande, före teckningsoptioner.

DanCann Pharma (4,50 danska kr) är ett danskt företag startat 2018. Affärsidén är att importera, forska inom, producera och sälja medicinsk cannabis.

I första skedet sker detta för hemmamarknaden Danmark. Där får läkare skriva ut cannabis-mediciner inom ramen för ett fyraårigt pilotprogram. På sikt vill DanCann expandera till fler länder och utveckla nya cannabisprodukter.

Företaget är i uppbyggnadsskedet. DanCann saknar intäkter och de myndighetstillstånd som krävs för att marknadsföra och sälja medicinsk cannabis i Danmark. Nuvarande status:

  • En anläggning för inomhusodling byggs i en före detta möbelfabrik i Ansager på Jylland. Konstruktionen blir klar under Q4. Odling ska ske i renrum under LED-belysning med en teknik kallad aeroponics. Anläggningen ska vara godkänd av danska läkemedelsverket innan utgången av 2021, enligt bolagets plan.
  • En andra anläggning för vidareförädling byggs i anslutning till den första. Byggstart Q1 2021. Den ska vara av EU-GMP-klass. Där ska doser i form av exempelvis kapslar tillverkas. Även forskning ska bedrivas. Godkännande under 2022 är målet.
  • Redan under 2021 hoppas bolaget kunna sälja importerade cannabis-mediciner i Danmark. Ett leverantörsavtal har tecknats med Kanada-bolaget MediPharma Labs. En ansökan om importtillstånd ska lämnas in under Q4 2020.

På sikt vill bolaget satsa på forskning och egna unika produkter. DanCann talar bland annat om att utveckla nya läkemedel på basis av andra aktiva substanser än de som vanligen används i cannabisplantan, nämligen THC och CBD.

Bolaget erbjuder units inför en notering på Spotlight Danmark. En unit består av 5 aktier och två teckningsoptioner. Priset är 22,50 danska kr. Kapitalet ska främst gå till byggnation av bolagets andra anläggning. Optionen ger rätt att teckna en ny aktie för 6 kr under september nästa år.

Läs mer om aktuella börsintroduktioner på IPO-guiden

IPO-GUIDE DanCann Pharma
Lista Spotlight
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 5
Teckningskurs 4,50 kr (ink 2 TO @ 6 kr / 5 aktier)
Rådgivare Corpura
Storlek på erbjudande 42 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 132 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (12,7% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 75%
Investerare som ska teckna i IPO Andreas Johansson, Jimmy Jönsson, JJV Invest, Tobias Schön, Alexander Ivarsson, m.fl. (75% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2020-10-23
Beräknad första handelsdag 2020-11-12 (20 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 247 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 4,0 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar inga flaggor i DanCann Pharma

# Rabatterad emission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionsprogram.

I vår preliminära granskning hissade vi en flagga gällande en riktad emission som bolaget gjort under våren 2020. Men efter kontakt med bolaget förstår vi att rabatten inte alls var så hög som vi trodde. Vi har därmed tagit bort flaggan.

Affärsvärldens syn DanCann Pharma

Det här är ett utvecklingsbolag utan intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger knappt 30% av aktierna. Det rör sig huvudsakligen om grundare och VD Jeppe Krog Rasmussen. Han äger cirka 25% efter IPO:n. I övrigt har bolagets operativa chef (COO) 1,9% av aktierna.

En egenhet är att VD, CFO och COO får 100 000 danska kr var i bonus om börsnoteringen genomförs.

Ungefär 75% av erbjudandet finns det teckningsåtaganden för. Merparten av detta är från investerare som deltog i en nyemission i april i år (teckningskurs 3,94 kr). Insiders i form av två styrelseledamöter har åtaganden på knappt 0,3 Mkr.

De största ägarna efter VD är bolaget JJV Invest med 12%, före nyemissionen, och Futur Pension med knappt 9%.

2. Track-record nyckelpersoner

VD Jeppe Krog Rasmussen, född 1995, beskrivs i prospektet som en framgångsrik privat investerare. Han grundade bolaget 2018. Den operative chefen Morten Martinsen, född 1988, har jobbat på bolaget sedan 2018 och är expert på inomhusodling på läkemedelsområdet. Bakgrund inom akademisk forskning.

Styrelseordförande Magnus Østergaard Dahlmann har tidigare haft en rad chefsroller inom danska storbolag som Solar. Det gäller även ledamoten Carsten Trads. Sedan 2015 driver han dock eget bolag inom företagsutveckling för start-up-bolag. I styrelsen sitter också svensken Per Wester som kommer från läkemedelssidan. Han var VD för forskningsbolaget Alzinova 2015-2020.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Det danska pilotprogrammet

Den danska försöksverksamheten med medicinsk cannabis inleddes 2018. Det så kallade pilotprogrammet löper till 2022. Alla intressenter verkar dock utgå från att det förlängs.

Regelverket ger läkare rätt att förskriva medicinsk cannabis. Det sker i första hand till smärt- och MS-patienter men det finns inga direkta begränsningar.

Staten subventionerar läkemedlen med 50% upp till 10 000 danska kr per år. De är trots det relativt dyra för patienten.

Totalt har drygt 8 000 patienter fått cannabis på recept sedan 2018.

Företaget riktar i första skedet in sig på den danska marknaden för medicinsk cannabis. Där pågår sedan 2018 ett fyra-årigt pilotprogram som tillåter läkare att förskriva cannabis-produkter till patienter. Danmark har ännu inte utvecklats till någon särskilt stor marknad. Totalt under 2018 och 2019 har det sålts cannabis på recept för cirka 83 miljoner danska kr.

Det finns en rad omständigheter som begränsat marknaden. En är att tillgängligheten av produkter är låg. I nuläget finns bara tre importerade standardprodukter. Detta hänger ihop med att odlare och importörer haft problem att uppfylla de strikta krav som danska myndigheter, främst läkemedelsverket, ställt upp. Många minns säkert att tidigare Spotlight-noterade Stenocare tvingades ta bort sina produkter från marknaden sedan deras leverantör haft icke-godkända odlingar.

Enligt undersökningar som DanCann refererar i sitt prospekt är den svarta marknaden för medicinsk cannabis betydande på grund av höga priser och låg tillgänglighet för legala preparat.

DanCanns strategi är att verka i hela värdekedjan från FoU till odling och vidareförädling. Men i allra första skedet är idén att importera produkter till Danmark från den kanadensiska leverantören MediPharm Labs. Detta framstår som en trovärdig partner. Bolaget är noterat med ett börsvärde på 900 Mkr och fick nyligen ett avtal med ett stort läkemedelsbolag, STADA, om att förse den tyska marknaden med cannabis-produkter.

Det ska dock framhållas att DanCann ännu saknar tillstånd att sälja i Danmark. Det verkar inte trivialt att få detta.

På sikt är strategin att odla egen råvara och utveckla egna produkter. När det gäller odling har det vanliga i Danmark varit att konvertera vanliga växthus till cannabisodlingar. Tuffa regler kring bruk av bekämpningsmedel med mera har gjort att myndigheterna till alldeles nyligen inte godkänt en enda sådan anläggning.

DanCanns idé är däremot att odla cannabisplantor inomhus i renrum med en teknik kallad aeroponics. Aeroponic innebär att plantorna inte växer i jord utan att deras rötter svävar fritt och får näring med jämna mellanrum från en fördimmad näringslösning. Denna metod reducerar behov av bekämpningsmedel, möjliggör snabbare odling och ger mycket god kontroll av växternas odlingsmiljö.

Inomhusodling och aeroponics är ett område som drar till sig stora investeringar. Delvis på grund av oro för att klimatförändringar reducerar de normala skördarna i framtiden. Det är inte en mogen teknologi. En av utmaningarna är det krävs mycket el för att driva LED-belysningen.

Inom cannabis är sådan odling ingen vanlig odlingsmetod alls, men den förekommer. Företaget JWC har varit en aktiv förespråkare. De gick dock i konkurs nyligen. Vi känner inte till att detta är kopplat direkt till deras odlingsmetoder. Många cannabis-bolag har gått under i år.

Till skillnad från JWC så bygger DanCann inte ett eget system utan köper en lösning från en av få leverantörer som finns på området, ett bolag kallat AEssenseGrows. Enligt DanCann är deras system beprövat och används av odlare i Schweiz, USA, Kanada och Sydafrika.

Förhoppningen är att anläggningen, kallad Biotech Pharm1, blir klar i år och testskördar kan odlas under nästa. Anläggningen måste inspekteras och godkännas av läkemedelsverket innan cannabis därifrån kan användas och säljas. Detta hoppas DanCann ska ske under Q4 nästa år.

Att välja en icke konventionell metod för odling ter sig vågat men företagsledningen menar att detta är en metod som ger bäst kvalitetskontroll. DanCann avser inte konkurrera med de volymmässigt stora aktörerna utan vill differentiera sig genom unika produkter och varumärken. Då krävs full kontroll över kvaliteten i råvaran.

Finansieringen av odlingsanläggningen är i stora stycken redan säkrad genom en emission i våras. Bolaget har kvar 13 miljoner danska kr i kassan för detta. Den nuvarande emissionen på 40 miljoner danska kr ska mer gå till bolagets andra anläggning för vidareförädling och FoU.

Teckningsoptionerna kan ge ett tillskott på ytterligare 15 Mkr. Det kapitalet ska investeras i aktiviteter för att nå nya marknader utanför Danmark och Skandinavien. Exempelvis Tyskland.

Om den nuvarande emissionen fulltecknas och teckningsoptionerna ger ytterligare kapitaltillskott, så bedömer DanCann att bolaget har kapital för drift fram till dess att det når positivt kassaflöde. Detta ske under 2022.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Få försäljningstillstånd och börja sälja importprodukter 2021-2022 i Danmark.
  • Myndighetsgodkännande av Biotech Pharma1 och lyckad odling.

För att DanCann ska vara en trovärdig satsning är det avgörande att bolaget får de nödvändiga tillstånden på plats. Hur oddsen för detta ser ut vet vi väldigt lite om mer än att det är långt ifrån trivialt. Det är bara två aktörer som importerar produkter till Danmark till exempel.

Optimistiskt scenario

BOLAG Idag Tänkbart 2022/23
Avklarad milstolpe Distributionsavtal 25 Mkr omsättning + odling
Kommande värdedrivare (i) Försäljningstillstånd + egen produktion Lansering av egna produkter
Värderingsmodell (ii) 10x försäljningen
Resultatnivå, årstakt Cirka -5 Mkr 5 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 93 Mkr 250 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 140%

Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Affärsvärldens huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Affärsvärlden enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Affärsvärldens (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Affärsvärldens optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

 

Direkt efter noteringen kommer DanCann ha ett börsvärde kring 93 miljoner danska kr (ca 135 Mkr) och 40 miljoner kr i kassan. Det bolag som ligger närmast till hands att jämföra med är danska Stenocare. De har tidigare sålt importprodukter i Danmark men tvingades dra tillbaka dessa i mitten av 2019. Nu är bolaget på gång igen med en ny leverantör och hoppas få OK till försäljning under innevarande kvartal. Stenocare har även initiativ inom odling men är hemliga kring detaljerna.

Stenocare har ett börsvärde på 186 miljoner danska kr (260 Mkr) och drygt 40 Mkr i kassan. I ett optimistiskt scenario är det inte orimligt att DanCann kan replikera Stenocares framgångar i Danmark och därtill ha ett antal värdefulla optioner inom egna produkter, utlandsexpansion och liknande som inspirerar placerarna.

Det sista (enda) kvartalet då Stenocare sålde för full maskin i Danmark omsatte man 4,3 miljoner och tjänade 1,5 miljoner. Det var Q1 2019. Om DanCann taktar något liknande på en framöver lite mer konkurrensutsatt, men större, marknad kanske 25 Mkr omsättning med 5 Mkr i resultat är rimligt? 10x den försäljningsvolymen ger 250 miljoner i börsvärde.

Om bolaget lyckas med sina ambitioner inom läkemedelsutveckling är potentialen ännu större. Detta ligger dock längre fram i tiden.

Pessimistiskt scenario

Marknaden för medicinsk cannabis är reglerad och aktörerna är helt utelämnade till beslut och regelverk hos myndigheter. Den tydligaste risken är att DanCann inte lyckas uppfylla villkor för att få försäljningstillstånd i Danmark. Då är värdet i bolaget mycket litet.

DanCann har dock flera järn i elden och skulle i så fall kanske kunna lyckas som odlare och underleverantör. Men i termer av utfallsmöjligheter bör man se en investering i bolaget av den karaktären att hela insatsen kan gå förlorad.

Affärsvärldens slutsats

DanCann är ett bolag som ännu befinner sig i en tidig fas. En leverantör för import och en av odlingsteknologi har upphandlats men i övrigt måste många pusselbitar falla på plats innan detta blir en framgång. Strategin verkar dock vettig. Att satsa på differentiering snarare än volymproduktion.

Att detta är nyckelpersonernas första industriella projekt ökar risken upplever vi. De försöker sig på något mycket svårt. Dels regulatoriskt svårt vilket Stenocares öde visar. Men också svårt rent tekniskt i och med att DanCann litar till ett icke konventionellt vis att odla.

Chansen finns att satsningen på det heta området aeroponics kan ge lite hype. Sentimentet kring medicinsk cannabis är däremot inte vad det en gång var.

 

Så ser Affärsvärlden på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET