Meew: Digital uppfinnarverkstad till börsen

Snart noteras danska Meew på Spotlight. Verksamheten är bred och spänner från utbildning och IT-konsulting till investeringsverksamhet och utveckling av egna produkter.
Meew: Digital uppfinnarverkstad till börsen - curvex2
En av Meews satsningar är medtechprodukten Curvex. På bilden syns Curvex hjärnscanner som ska hjälpa personer med ADHD att undvika situationer där de blir stressade.

Meew (DKK)
Teckningskurs: 8,25 DKK Antal aktier: 7,1 m (efter IPO)
Börsvärde: 87 Mkr Nettokassa: 18 Mkr (efter IPO)
VD: Armin Kavousi Ordförande: Sam Jalaei

Meew (Teckningskurs 8,25 DKK) är ett danskt bolag som ska noteras på Spotlight. Företaget startades 2017 och har idag 43 anställda.

Kärnverksamheten är en IT-konsultrörelse kallad Meew Studios. Den står för nästan alla koncernens intäkter. Därtill har Meew ytterligare två ben. Dels utvecklar man egna produkter inom ett affärsområde man kallar Meew Brands, dels bedriver bolaget investeringsverksamhet i start-ups inom ramen för Meew Invest. Istället för pengar så är det konsulttimmar man investerar.

I och med noteringen vill Meew ta in 27 Mkr. Kapitalet ska gå till att öppna kontor i nya städer. Bolaget verkar ha sikte på Malmö, Göteborg samt Norge.

Förutom teckningskursen anges alla belopp i den här analysen i SEK. Som växelkurs har vi använt att 1 DKK ger 1,48 SEK.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Meew
Lista Spotlight
Omsättning rullande tolv månader 30 Mkr
Antal anställda 43
Teckningskurs 8,25 danska kr 
Rådgivare SeaHouse Capital
Storlek på erbjudande 27 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 87 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (13,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 80%
Investerare som ska teckna i IPO Peter Funch, IPO Nordic Fund, Bent Alsø A/S, Placing Corporate Finance for Customer, Villand Capital, m.fl. (50% i åtagande)
Garanter Gerhard Dal, IPO Nordic Fund, Bent Alsø A/S, Villand Capital, Armin Kavousi, m.fl. (30% i åtagande)
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2023-03-07
Beräknad första handelsdag 2023-03-16 (9 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 447 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter. Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Meew

# Garantiåtagande

Efter mer än 400 undersökta IPO-er ser Affärsvärlden ett starkt empiriskt samband mellan ett garantiåtagande och svag kursutveckling. Det låter tryggt med garanter men förmodligen är det ofta ett tecken på svaghet eller desperation. Om IPO:n misslyckas blir säljtrycket stort eftersom garanterna oftast säljer ut.
MEEW är täckt av garantiåtaganden till cirka 30 procent.

VD Armin Kavousi kommenterar:
Att ha garanter var för beror inte på att vi såg lågt intresse utan att vi var osäkra på hur marknadens mottagande skulle vara då inga noteringar har gjorts i Danmark på ett tag. Sedan vi lanserade erbjudandet har intresset varit högt och vi förväntar oss att aktien ska bli övertecknad och att garanterna därmed ej ska aktiveras.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

MEEW betalar cirka 4 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 13,5 procent av erbjudandet.

VD Armin Kavousi kommenterar:
Om man exkluderar ersättningen till garanterna, vilka vi räknar med att ej använda är emissionskostnaderna 10,2%.

# CV med plumpar
För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Operative chefen Christoffer Tybjerg har tidigare varit inblandad i två konkurser. Dels var han VD och ägare i bolaget Fifium ApS som gick i konkurs 2019 och dels var han VD och partner i Go Fish ApS som gick i konkurs 2018.

VD Armin Kavousi kommenterar:
90% av alla danska startups går i konkurs inom 5 år. Christoffer försökte och misslyckades med dessa två bolag som blev en del av den stora mängden. Detta hände innan han började hos Meew.

VERKSAMHET

Man kan beskriva Meew som ett bolag med tre något olika verksamheter.

  • Meew Studios. En konsultrörelse som står för nästan all omsättning, ca 30 Mkr. Exempel på tjänster är teknikutveckling, design, kommunikation och marknadsföring. Man bedriver även utbildning av utvecklare kallad för Meew Academy. Meew Studios jobbar dels med helt externa kunder där Meew inte har något ägarintresse. Dessa kunder står för cirka 75% av omsättningen. Bland annat har man flera danska myndigheter och danska Sydbank som kunder. Utöver de externa kunderna jobbar Studios personal även med uppdrag åt bolag där koncernen genom Meew Invest har ägarintressen samt med att utveckla koncernens egna produkter inom Brands.
  • Meew Brands. Nystartade dotterbolag som utvecklar egna produkter. Idag har inget dotterbolag någon betydande omsättning. Satsningarna finns inom olika branscher och teknikområden som VR, media och fintech. Det bolag som främst lyfts fram är Curvex – som startade 2018 och utvecklar en produkt som via hjärnscanning ger användaren information om stressnivåer med mera. Tanken är att Curvex ska genomföra en extern finansieringsrunda och påbörja försäljning, i Kina, under 2023. 
  • Meew Invest. Riskkapitalinvesteringar där bolaget vanligen får ägarandelar i utbyte mot konsulttjänster. I nuläget finns åtta innehav där ledningen särskilt lyfter fram Duel. Ett USA-bolag med en känd artist som delägare vilket ska offentliggöras under 2023. Duel har gjort en extern kapitalanskaffning och värderas till ca 100 Mkr. Meew har dock bara 2%. Baserat på bolagets egna uppgifter om vad värderingarna är har Invest ägarandelar värda ca 25 Mkr. Planen är att Invest ska göra exit efter 3-5 år.  

Vi tycker att konstruktionen med konsultverksamhet, investeringsverksamhet, utbildning och egna produkter känns ganska spretig. Bolaget betonar å sin sida att bredden kommer med finansiella och kunskapsmässiga synergier.

Nuvarande lönsamhet & mål

Meew redovisar en omsättning 30 Mkr för 2022, en rörelsevinst om 5,8 Mkr (19% marginal) och vinst på 2,3 Mkr efter skatt.  Konsultverksamheten verkar därmed vara ganska lönsam även om vissa aktiveringar av utvecklingskostnader ingår.

Ambitionen är att expandera bolaget under fortsatt lönsamhet. Vinster ska återinvesteras i verksamheten. I prospektet anges att de aggressiva expansionsplanerna skulle kunna innebära att Meew behöver resa mer kapital i framtiden, dock inte de närmsta 12 månaderna.

I prospektet anger bolaget sina finansiella mål för de kommande tre åren. Målet är att växa omsättningen med 25-30% och vinsten med 20-30% per år under perioden. Bolagets mål avseende lönsamhet beskrivs så här:

”Furthermore, the Company aims to increase the short-term EBITDA margin to 25 percent in the medium term.”

PERSONER

I prospektet listar bolaget ett ganska stort persongalleri. Vi går nedan igenom de tre som vi uppfattar som viktigast.

  • Armin Kavousi är Meews VD och grundare. Han kommer efter IPO:n äga någonstans runt 28% av Meews aktier. Kavousi har en masters-examen inom neurovetenskap från Aston University i Storbritannien. Han har tidigare varit engagerad i en lång rad entreprenörsprojekt.
  • Sam Jalaei är Meews ordförande. Jalaei äger idag 4% av Meews aktier och ska i IPO:n teckna sig för ytterligare 50 000 DKK. Han är partner i en affärsjuristbyrå som heter Magnusson.
  • Peter Funch är Executive Vice President i Meew och näst största ägare. Han kommer efter IPO:n äga 20% av aktierna. Funch drev i tolv år en IT-konsult-firma som heter Convision som han sedan sålde.

OPTIMISTISKT SCENARIO

Meew är en blandning av ett etablerat (konsult-)företag med just nu bra vinst och start-up och riskkapitalinvesterare i tidig fas (“pre-seed”). Vinsterna kommer investeras i nya och befintliga projekt. I den här analysen har vi inte gjort några finräknade prognoser utan istället räknat grovt på hur Meew skulle kunna gå i ett optimistiskt scenario. Se tabellen nedan.

Optimistiskt scenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 30 38 50 65
 – Tillväxt +170% +30% +30% +30%
Rörelseresultat 6 7 10 13
 – Rörelsemarginal 19,3% 19,3% 20,0% 20,0%
Resultat efter skatt 3 6 8 10
Vinst per aktie 0,56 0,81 1,09 1,42
P/E 15,0 11,2 8,6

I scenariot ovan har vi räknat med att omsättningen växer med 30% per år och att rörelsemarginalen ligger kvar runt 20%, vilket är ungefär i nivå med de finansiella målen. Konsultvinster i denna klass kanske värderas till 10x (ger 130 Mkr börsvärde) och till det kanske man kan tänka sig att värdet på Invest och Brands dubblats varje år (ca 200 Mkr). Det öppnar en uppsida på 2,5 gånger. Notera att den stora potentialen ligger i investeringsdelen av Meew. Det är investerare som tror på den och på bolagets upplägg med konsulting-mot-aktier som troligen ser värdet i Meew.

SLUTSATS

Efter att den här analysen publicerades har nya uppgifter framkommit som sätter bolaget i sämre dager. Vi publicerade en kommentar den 8e mars där vi ändrade rådet till teckna ej.

Det stora pluset vi ser i Meew är att de visar vinst vilket är något som är ganska ovanligt i segmentet av bolag med förhoppningsinslag.

Det stora minuset å andra sidan är att verksamheten verkar vara väldigt spretig. Vår erfarenhet säger att den här typen av bolagskonstruktioner inte brukar vara särskilt lyckade. Spotlight-kollegan Katalysen Ventures som har en delvis liknande konstruktion har till exempel inte lyckats få en hög värdering.

Sammantaget landar vi i ett neutralt råd för Meew.

Fem största ägare i Meew (efter IPO) Värde (Mkr) Andel
Armin Kavousi (VD) 24,6 28,3%
Peter Funch (Executive Vice President) 17,4 20,0%
Christoffer Tybjerg (COO) 9,5 10,9%
Trine H. Winther (CIO) 3,1 3,6%
Sam Jalaei (Styrelseordförande) 2,5 2,8%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser