Lundbergs: Bara för den långsiktige

Det är en blygsam rabatt på Fredrik Lundbergs investmentbolag, som inte tar särskilt mycket höjd för att högre räntor sätter press på skog och fastigheter. Industrivärden-aktien är ett tydligare koncentrat på de industribolag vi gillar bäst i sfären.
Fredrik Lundberg,
Fredrik Lundberg, storägare i Industrivärden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Lundbergföretagen
Börskurs: 495,00 kr Antal aktier: 60,3 m
Börsvärde: 122 760 Mkr Substansrabatt: 5%
VD: Fredrik Lundberg Ordförande: Bo Selling

Kort om Lundbergs historia

1944 grundade Lars Erik Lundberg den byggmästarrörelse som senare skulle kallas Lundbergs. Fokus låg ursprungligen på bostadsbyggande och verksamheten etablerades på många håll i Mellan- och Sydsverige.

Men byggrörelsen blev sedermera fastighetsägande. Och fastighetsägandet breddades i sin tur till ägande av andra företag och även aktieposter i börsbolag. 1983 börsnoterades bolaget med Fredrik Lundberg som VD och portföljen koncentrerades till ett mer begränsat antal innehav. Idag är det noterade investmentbolaget Sveriges tredje största.

En av de verkligt stora maktpjäserna i svenskt näringsliv. Lundbergs (495 kr) är Fredrik Lundbergs investmentbolag med ett totalt substansvärde på omkring 130 miljarder kronor. Fredrik Lundberg äger själv 40,3% av aktierna medan de två döttrarna Louise Lindh och Katarina Martinson äger 13,2% respektive 11,6%.

Skogsbolaget Holmen, teknikhandelskoncernen Indutrade, det egna fastighetsbolaget Lundbergs Fastigheter samt fastighetsbolaget Hufvudstaden är fyra av de större pjäserna i portföljen.

Allra störst och viktigast är dock innehavet i Industrivärden som står för drygt 20% av substansvärdet. Via Industrivärden kontrolleras i sin tur ett antal andra för sfären viktiga bolag så som AB Volvo, Sandvik, Handelsbanken och SCA. En ägarstruktur som innebär att Fredrik Lundberg med familj genom egna aktieinnehav på omkring 100 miljarder kronor är ett huvudsakligt inflytande i bolag med ett börsvärde på över 1 700 miljarder kronor.

Långsiktig strategi

Maktskiftet i Industrivärden är väl bland de mer dramatiska förändringarna i det absoluta toppskiktet av svenskt näringsliv på senare tid. Det hela kulminerade 2015 i spåren av SCA-härvan då ett antal tidigare Industrivärdentoppar tvingades lämna bolaget.

Grunden till övertagandet började dock läggas redan i början av 2000-talet. En långsiktighet som är signifikativ för Fredrik Lundberg. Den som går fem eller till och med tio år tillbaka i tiden ser egentligen inga större förändringar i Lundbergföretagens portfölj mot idag. Namnen är desamma. Förändringstempot är lågt och risknivån likaså.

Så används kassaflödet

Lundbergs kassaflöden 2018-2022
Utdelningar från innehav +9,4 mdr
Överskott fastighetsrörelsen +4,3 mdr
Återinvesterat i fastighetsrörelsen -3,8 mdr
Aktieköp befintliga innehav -6,5 mdr
Utdelningar till Lundbergs ägare -3,3 mdr
Finanskostnader, skatt och övrigt -1,5 mdr
Summa = -1,5 mdr

Tabellen bredvid är en summering av fem års (2018-2022) in- och utflöden av kapital i Lundbergs. Totalt 9,4 miljarder kronor har flutit in i form av utdelningar från portföljbolagen. Av detta har 6,5 miljarder kronor återinvesterats genom att köpa ytterligare aktier i befintliga innehav. 3,3 miljarder kronor har delats ut till Lundbergs aktieägare.

Överskottet från det egna fastighetsbolaget (4,3 miljarder kronor) har i mångt och mycket återinvesterats inom fastighetsrörelsen.

Finansiella poster, betald skatt och övriga kostnader har totalt dragit ungefär 1,5 miljarder. Av detta är förvaltningskostnader en mycket liten del som totalt uppgår till mindre än 0,1% av det totala substansvärdet.

Nettot av alla in- och flöden har resulterat i att nettoskulden ökat med ungefär 1,5 miljarder under perioden. Totalt är skuldsättningen dock mycket begränsad och merparten hör ihop med den helägda fastighetsverksamheten.

Ökar i befintliga innehav

Det är inte helt lätt att bedöma utfallet av Lundbergs större aktieköp. 2018-2020 investerades exempelvis extra mycket i Handelsbanken. Under 2019-2021 köpte bolaget en hel del aktier i Industrivärden. 2021 köpte man stora poster i Sandvik. Hittills i år har man köpt mest i Industrivärden följt av Sandvik och dess avknoppning Alleima.

Inga av de större affärerna verkar skett till direkt dåliga kurser så vitt vi kan bedöma. Däremot är flera av aktierna oförändrade sett över ett par års tid. Klart bäst har Alleima gått som är upp 100% hittills i år.

Fastighetssvacka inget som rör nålen

Lundbergs Fastigheter Fördelning av årshyror (2022)
Bostäder 40%
Kontor 37%
Butiker 13%
Övrigt 10%

Drygt 20% av substansvärdet utgörs av det egna fastighetsbolaget Lundbergs Fastigheter. Det handlar om bostäder, kontor och en mindre del handel. Fredrik Lundbergs uppväxtort Norrköping står för 23% av värdet. Stockholm (22%) och Linköping (16%) är störst därefter.

2021 var fastigheterna bokförda till en genomsnittlig direktavkastning på cirka 3,5%. Under 2022 steg den siffran till drygt 3,7% och nu ligger den gissningsvis strax norr om 4,0%. Det är fortfarande en ganska låg siffra givet att över 70% av beståndet finns i mindre orter, utanför storstäderna.

Fastigheterna tas upp till sitt bokförda värde i Lundbergs substansvärde, totalt 28 miljarder kronor. Tar man höjd för att direktavkastningskravet kan stiga ytterligare 0,5 procentenheter skulle det innebära en värdeförlust på cirka 3 miljarder kronor, eller motsvarande 12 kronor per Lundbergs-aktie.

Det skulle i sin tur minska investmentbolagets rabatt från knappt 5% till drygt 2%. Inget plus, men knappast något som kommer avgöra ifall aktien är långsiktigt köpvärd eller inte. Snarare kanske det uppstår köplägen i fastighetssektorn för den med stark balansräkning.

Slutsats

Det är ingen betydande rabatt vare sig i Lundbergs (5%) eller innehavet Industrivärden (5%). Indutrade är fortsatt en ganska dyr aktie, och i såväl Holmen som Lundbergs Fastigheter är högre räntor en risk.

Fredrik Lundberg är också tydlig med att man inte letar nya innehav, utan kommer fortsätta öka i befintliga. Något som även gäller för Industrivärden. Gillar man inte investmentbolagets nuvarande portfölj är valet således enkelt – äg inte aktien.

Investmentbolagens totalavkastning per år 5 år 10 år 20 år
Investor 18% 19% 18%
Lundbergs 9% 16% 14%
Industrivärden 7% 12% i.u.
Börsindex (SIXRX) 10% 12% 12%
Källa: bolagens årsredovisningar för 2022.

För den som gillar investmentbolag är Lundbergs inget dåligt långsiktigt val. Däremot föredrar vi Investor (läs analys här) och nog även Industrivärden.

Den sistnämnda aktien är ett tydligare koncentrerat på de industribolag vi gillar bäst i sfären och vi har just nu köpråd på nästan 80% av värdet i Industrivärdens portfölj. Samtidigt slipper man skog, fastigheter och det stora innehavet i den dyra Indutrade-aktien.

För Lundbergs stannar vi med ett neutralt råd.

Lundbergföretagens tio största ägare Värde (Mkr) Kapital Röster
Fredrik Lundberg 49 793 40,3% 70,5%
Louise Lindh 16 283 13,2% 11,0%
Katarina Martinson 14 290 11,6% 10,7%
Spiltan Fonder 3 845 3,1% 0,7%
Alecta Tjänstepension 1 850 1,5% 0,3%
Vanguard 1 399 1,1% 0,3%
BlackRock 1 259 1,0% 0,2%
Axel Martinson 997 0,8% 0,2%
Caroline Martinson 997 0,8% 0,2%
Erik Lindh 997 0,8% 0,2%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser