Linc: Ett sunt alternativ

Hälsovårdsinvesteraren Bengt Julanders investmentbolag Linc handlades till en rejäl substanspremie efter noteringen ifjol. Nu värderas aktien kring substansvärdet. Bolaget har en rad intressanta innehav med lockande potential samt en stor kassa.
Linc: Ett sunt alternativ - Linc1
Linc är ett investmentbolag med fokus på hälsovårdssektorn. Till vänster i bild, grundare och styrelseordförande Bengt Julander. Till höger i bild, VD Karl Tobieson.
Linc
Börskurs: 47,20 kr Antal aktier: 57,9 mn
Börsvärde: 2734 Mkr Substansrabatt: 2,7%
VD: Karl Tobieson Ordförande: Bengt Julander

Linc AB (47,20 kr) är ett investmentbolag med inriktning på hälsovårdssektorn. Bolagets strategi är att investera och utveckla små och medelstora produktorienterade bolag inom medicinteknik och läkemedel.

Investeringarna görs i både noterade och onoterade bolag. Generellt sker investeringar inom läkemedelsutveckling typiskt sett i tidigare fas jämfört med investeringar inom medicinteknikområdet, som vanligt genomförs när bolagen nått kommersiell fas.

Linc ser sig själva som en aktiv och långsiktig ägare och har ett brett industriellt nätverk för att stötta portföljbolagen. De största noterade innehaven är MedCap (20,3%), Calliditas Therapeutics (16,9%) och Sedana Medical (8,8%) och Stille (8,4%). De fyra innehaven utgör tillsammans 54% av substansvärdet på totalt 2,8 miljarder kronor.

Största ägare med 65% av aktierna är grundaren tillika ordförande Bengt Julander. VD Karl Tobieson äger inga aktier men däremot 2 miljoner köpoptioner som löper till och med 1 oktober 2023 med lösenpris på 65,7 kronor per aktie. Tobieson var VD på MedCap mellan 2008-2020.  CFO Thomas Bergh (tidigare investeringschef på MedCap) äger 1 miljon köpoptioner med samma lösenpris och period som VD.

Linc-aktien noterades på Nasdaq Mid Cap i slutet av maj 2021 då bolaget tog in 1,2 miljarder. Teckningskursen var 67 kronor per aktie vilket motsvarade en premie på 10% jämfört med substansvärdet vid den tidpunkten. Linc har ett brett nätverk av personer med branschspecifik kunskap som bolaget använder på konsultbasis.

Innehaven i MedCap, Calliditas Therapeutics, och Sedana Medical och Stille står tillsammans för över hälften (54%) av substansvärdet. För att investera i Linc behöver man således ha någon form av tilltro till dessa bolag. Vi på Affärsvärlden har köpråd på tre av Lincs fyra största innehav. Rådet för Sedana är neutral.

MedCap är ett decentraliserat konglomerat inom hälsovårdsområdet med två affärsområden. Medicinteknik samt Specialistläkemedel. Linc är största ägare i MedCap med 20% av aktierna. Karl Tobieson som är ordförande i MedCap äger också aktier privat i bolaget (1,23% av aktierna). MedCap är ett av de största innehaven i Afv-portföljen sedan i våras.

Läkemedelsbolaget Calliditas har utvecklat produkten Tarpeyo mot behandling av den kroniska njursjukdomen IgA-nefropati. Bolaget lanserade på den viktiga amerikanska marknaden under Q1 2022 och nu sker lansering tillsammans med tyska Stada i Europa. Linc är tredje största ägare med 9,3% av aktierna.

Sedana Medical har utvecklat en teknologi inom sedering. Alltså nedsövning av patienter där man ger lugnande eller sövande medel till patienter i inhalerad form, i stället för intravenöst som annars är standard. Aktien har haft det riktigt tuff under 2022 och är ned cirka 74%. Bolaget har en välfylld kassa. Sedanas produkt Sedaconda ACD fick marknadsgodkännande i Europa under sommaren 2021. År 2024 är Sedanas målsättning att erhålla marknadsgodkännande i USA och lansera 2025. Linc är största ägare i Sedana med 10,2% av aktierna.

Medicinteknikbolaget Stille säljer kirurgiska instrument såsom saxar och pincetter samt specialbord som används vid bland annat hjärt- och kärlkirurgi. Bolaget omsätter omkring 240 Mkr per år. Linc är också här största ägare (42% av aktierna).

Bland bolaget övriga noterade innehav återfinns medicinteknikbolaget Arcoma (inget aktuellt råd) och hjälpmedelsbolaget AdderaCare (neutral). De båda aktierna har haft det tufft senaste året är och ned cirka 60%. En plump i protokollet senaste året är OncoZenge som utvecklar en läkemedelskandidat mot oral mukosit. I våras kom rejäla bakslag för bolaget då de tvingades avbryta den planerade fas-3-stuiden då produktformuleringen bedömdes utgöra en potentiell patientsäkerhetsrisk. I slutet av augusti kom en positiv nyhet med goda resultat från en toxicitets- och säkerhetsstudie.

I tabellen nedan visas hur några av Lincs innehav som har väsentlig omsättning och hur de värderas.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2023E EV/Ebit 2023E EV/Sales 2023E Ebit-marginal 2023E % Årlig tillväxt 2023E-2024E %
MedCap 0,9 15,8 15,0 2,5 16,6 8,1
Calliditas -5,6 21,1 20,3 2,2 10,9 154,3
Sedana Medical -72,3 neg neg 7,4 -10,2 55,0
Medivir -22,0 neg e.m 9,7 -318,3 124,2
Arcoma -60,8 11,9 10,7 0,7 6,1 15,7
AdderaCare -60,7 e.m 65,5 0,4 0,6 6,2
Genomsnitt -36,7 16,3 27,9 3,8 -49,1 60,6
Källa: Affärsvärlden / Factset

Ett av Lincs större innehav i den onoterade portföljen är läkemedelsutvecklingsbolaget Cinclus Pharma. Troligen kommer Cinclus att börsnoteras så småningom. Christer Ahlberg som tidigare var VD på Sedana är numera VD på Cinclus. Dessförinnan var Ahlberg VD för Unimedic Pharma som ägs av MedCap. Nyligen utsågs Tove Christiansson till ny VD för hjälpmedelsbolaget AdderaCare. Christiansson har varit VD på ett annat hjälpmedelsbolag, nämligen Abilia som också ägs av MedCap.

De onoterade bolagen värderas vanligtvis utifrån senaste finansieringsrundan. Osäkerheten gällande värdering är som bekant alltid högre för onoterade bolag. Samtidigt utgör Lincs onoterade portfölj än så länge en relativt liten del (9%) av det totala substansvärdet.

Ledningens fokus ligger på att hitta nya investeringar både noterade och onoterade bolag. Från 2010 fram till och med 2020 ökade Linc substansvärdet med i genomsnitt 29% per år. Mycket imponerande. Det är såklart matematiskt enklare att öka substansen från en lägre bas. Stark historik av värdeskapande är ett plus i kanten.

I grafiken nedan visas hur bolagets substansvärde och aktiekurs utvecklats sedan noteringen ifjol. Initialt värderades Linc till en mycket hög substanspremie. I takt med att börsen gått ned och Lincs innehav har sjunkit har substanspremien successivt minskat. I skrivande stund värderas Linc-aktien till rabatt mot substansen. Lincs förvaltningskostnader uppgick under 2021 till 0,8% av substansvärdet.

Många av de noterade investmentbolagen värderades till höga premier ifjol. Vid årsskiftet 2021/22 var substanspremien över 79% för Linc. Substansvärdet har minskat med 21% sedan årsskiftet medan aktien har mer än halverats.

Linc har en stark kassaposition på 650 Mkr som utgör cirka 25% av substansvärdet. Att bolaget har mycket torrt krut att investera nu när värderingarna kommit ned rejält bland både noterade och onoterade bolag är mycket positivt. En risk i Linc är att fyra innehav står för mer än hälften av substansen samt att aktiemarknaden kommer värdera investmentbolagen till högre substansrabatt.

Sammantaget har Linc en gedigen historik av värdeskapande. VD Karl Tobieson äger inga aktier men har däremot stor exponering via 2 miljoner optioner som kan lösas in till kursen 65,7 kronor per aktie innan 1 oktober 2023.

Hälsovårdssektorn är relativt konjunkturokänslig. Det betyder inte att bolagen kommer vara opåverkade men sannolikt inte lika påverkade som bolag i andra branscher.  Värderingsmultiplarna har generellt varit höga de senaste åren framför allt för snabbväxande medicinteknikbolag.

Investerare som vill ha långsiktig exponering mot hälsovårdssektorn så framstår Linc-aktien som ett sunt val. Rådet blir köp.

Tio största ägare i Linc Värde (Mkr) Andel
Bengt Julander 1 783,1 65,2%
Nordea Fonder 124,1 4,5%
Enter Fonder 120,7 4,4%
Capital Group 111,4 4,1%
Swedbank Robur Fonder 101,5 3,7%
Handelsbanken Fonder 81,1 3,0%
Danica Pension 52,9 1,9%
Investering & Tryghed A/S 52,9 1,9%
Avanza Pension 23,9 0,9%
SEB Fonder 14,1 0,5%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  65,2%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF
Annons från AMF
Annons från Spotlight Stock Market