Analys IPO-guiden Linc
Linc – Ett hälsosamt val
Linc AB | |
Teckningskursintervall: 56-73 kr (mittpunkt 64,50 kr) | Substanspremie vid teckningskurs: 5-10% |
Börsvärde: 3780 Mkr | Antal aktier: 58,6 mn |
VD: Karl Tobieson | Ordförande: Bengt Julander |
Linc AB (teckningskursintervall 56-73 kr) är ett investmentbolag med inriktning på hälsovårdssektorn. Bolagets strategi är att investera och utveckla små och medelstora produktorienterade bolag inom medicinteknik och läkemedel.
Investeringarna görs i både noterade och onoterade bolag. Generellt sker investeringar inom läkemedelsutveckling typiskt sett i tidigare fas jämfört med investeringar inom medicinteknikområdet, som ofta sker i kommersiell fas.
Linc ser sig själva som en aktiv och långsiktig ägare och har ett brett industriellt nätverk för att stötta portföljbolagen. De största noterade innehaven är Calliditas Therapeutics, MedCap och Sedana Medical. De tre innehaven utgör tillsammans cirka 75% av substansvärdet på totalt 2,5 miljarder kronor.
Bolaget gör nu en emission inför notering på Nasdaq Stockholm. Erbjudandet uppgår till 1200 Mkr och avser nyemitterade aktier. Teckningskursen kommer fastställas inom prisintervallet 56 – 73 kronor per aktie baserat på en premie i förhållande till substansvärdet den 26 maj 2021. Premien kommer vara mellan 5% – 10%. Teckningskursen kommer inte överstiga 73 kronor. Första handelsdag är 28 maj. Emissionslikviden skall användas för investeringar i både nya och befintliga innehav. Fokus är framför allt på onoterade bolag.
IPO-GUIDE | Linc |
Lista | Nasdaq Mid |
Omsättning rullande tolv månader | 0 Mkr |
Antal anställda | 3 |
Teckningskurs | 64,50 kr (56,00 – 73,00) |
Rådgivare | ABG Sundal Collier, SEB |
Storlek på erbjudande | 1 200 Mkr (varav 100% nyemission) |
Börsvärde vid IPO | Cirka 3 780 Mkr |
Emissionskostnad | Cirka 64 Mkr (5,3% av erbjudandet) |
Säkrad andel av IPO* | 69% |
Investerare som ska teckna i IPO | Nordea Investment Management, Capital World Investors, Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur, Enter Fonder, m.fl. (69% i åtagande) |
Garanter | – |
Flaggor** | En flagga |
Sista teckningsdag | 2021-05-27 |
Beräknad första handelsdag | 2021-05-28 |
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden). ** Särskild metodik. Se faktaruta nedan. Källa: Affärsvärlden / bolaget |
En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide
Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 312 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.
Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Linc
# Hög emissionskostnad
För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar flagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.
Linc betalar cirka 64 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 5,3 procent av erbjudandet.
# Komplext erbjudande
Breda kursintervall är den vanligaste formen av erbjudande som är komplext för investerare att bedöma. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller upplägg där det är svårt att beräkna antal aktier eller nettoskuld.
Linc har ett kursintervall på 30%, vilket vid första anblicken verkar mycket. I praktiken ska dock priset sättas i intervallet 5-10% högre än substansvärdet. Det stora teckningsintervallet är enligt bolaget bara till för att ta höjd för kursrörelser i de noterade portföljbolagen. Vi hissar mot den bakgrunden ingen flagga.
Linc grundades 1991 av Bengt Julander, som är utbildad apotekare och har en lång erfarenhet från hälsovårdssektorn både från operativa roller och som investerare.
I höstas tillträdde Karl Tobieson som VD på Linc, då han lämnade VD-posten på MedCap efter 12 år. Innan Tobieson arbetade på MedCap drev han en corporate finance firma tillsammans med en partner. Thomas Bergh tillträdde som CFO på Linc i höstas. Han var tidigare investeringsansvarig på MedCap och har bakgrund inom investment bankning på Morgan Stanley i Stockholm och UBS i London. Karl och Thomas har arbetat tillsammans på MedCap sedan 2016.
Karl Tobieson har ett starkt track record från åren på MedCap. Under åren Tobieson var VD steg MedCap-aktien över 23 gånger. Karl Tobieson och Bengt Julander började arbeta tillsammans våren 2007, då Linc investerade i MedCap. Tobieson tillträdde senare som VD.
Bengt Julander kommer efter förestående emission äga cirka två tredjedelar av aktierna i Linc. Karl Tobieson och Thomas Bergh innehar köpoptioner från Bengt Julander. Tobieson har rätt att köpa 2 miljoner aktier (cirka 3,4% av Linc) och Bergh har rätt att köpa 1 miljon aktier (motsvarande 1,7% av aktierna). Köpoptionerna löper till och med 1 oktober 2023 med lösenpris på 65,70 kronor per aktie.
Viktiga händelser Linc
1991 – 1992 Pharmalink och Linc grundas
1993 Förvärv av Stille AB
1999 Huvudprojektet i Calliditas Therapeutics förvärvas, börsnotering Stille
2004 Nya Pharmalink bildas, projekt separeras i eget bolag (nuvarande Calliditas Therapeutics) och försäljning av produktportfölj inleds.
2005 Pharmalink säljer produktportfölj till Meda, Sedana Medical grundas
2007 Investering i MedCap
2008 Förvärv av aktier i nWise AB
2012 Förvärv av aktier i Swevet
2013 Investering i Animal Probiotics
2014 Förvärv av aktier Arcoma
2015 Investering i Athera Biotechnologies
2016 Försäljning av innehav i Meda, Bringwell och Boule Diagnostics. Investering i Cinclus Pharma
2017 Börsnotering av Sedana Medical, förvärv av aktier i Medivir
2018 Investering i Index Pharmaceuticals, börsnotering av Calliditas Pharmaceuticals, förvärv av aktier i Elos Medtech, investering i Sciety, investering i Gesynta Pharama,
2019 Försäljning av innehavet i Midsona, grundande av Part Production Sweden
2020 Investering i Addera Care, OncoZenge, Sixera Pharma och Synartro. Börsnotering av Calliditas i USA. Investering i Epicyt Pharma och Flouguide. Värdet av innehavet i Athera Biotechnologies justeras ned efter negativt besked i portföljbolagets kliniska studie.
2021 Investering i Initiator Pharma, Nyemission i Epicyt Pharma, Gesynta Pharma, Animal Probiotics. Förvärv av aktier i Synartro, Cinclus Pharma, Calliditas. Nyemission i Index Pharmaceuticals och Medivir. Nyemission förvärv av aktier och börsnotering av OncoZenge. Investering i OssDsign. Försäljning av innehavet i Elos Medtech.
Lincs investeringsfokus är som sagt både på noterade och onoterade bolag. Inom läkemedelsbenet är fokus på specialistläkemedel. Det vill säga läkemedel som förskrivs av läkare på sjukhus och ofta är inriktade mot nischer eller smalare indikationer. Linc investerar alltså i regel inte i konsumentläkemedel eller receptfria produkter.
När det gäller läkemedelsinvesteringar kan det handla om bolag som utvecklar produkter med kända och beprövade molekyler men som exempelvis används i en ny formulering. Det vill säga levereras/upptas oralt i stället för intravenöst eller tvärtom. I medicinteknikbolagen sker investeringarna som sagt i något senare skede, ofta när produkten är lanserad och har bevisat sig i någon mån.
Investeringsintervallet är ofta mellan 25- 250 Mkr. Bland Lincs noterade innehav är bolaget ofta större ägare. Bolagen har vanligtvis huvudkontor i Norden men fokus på en global marknad. Ofta med inriktning på USA. Linc uppger att de har en flexibel ägarhorisont utan någon bortre gräns. Det vill säga en “buy&hold-strategi”. Även om bolaget också gjort exits under åren.
Innehaven i Calliditas Therapeutics, MedCap och Sedana Medical står för tre fjärdedelar av substansvärdet. För att investera i Linc behöver man således ha någon form av tilltro till dessa bolag. Även om det långsiktiga värdeskapandet för Linc sannolikt handlar om ledningens förmåga att finna nya onoterade bolag som kan bli “nya” Calliditas eller Sedana.
Calliditas är ett biofarmabolag som fokuserar på att utveckla nya behandling av sällsynta sjukdomar, med initialt fokus på njur- och leversjukdomar. Fokus är på en kronisk njursjukdom (Bergers sjukdom). Den adresserbara marknaden är 4-5 miljarder dollar. Calliditas har ansökt om snabbgodkännande och i april 2021 beviljade amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA prioriterad granskning för bolaget.
MedCap är ett decentraliserat konglomerat inom hälsovårdsområdet med två affärsområden. Medicinteknik samt Specialistläkemedel. Affärsvärlden senaste analys av MedCap mynnade ut i ett köpråd och finns länkad här intill. Linc AB är största ägare i MedCap med 20% av aktierna. Karl Tobieson äger också aktier privat i MedCap (3,6%).
Sedana Medical är ett medicinteknikbolag som har utvecklat en teknologi inom sedering. Alltså nedsövning av patienter där man ger lugnande eller sövande medel till patienter i inhalerad form, i stället för intravenöst som annars är standard. En intervju med bolagets VD Christer Ahlberg från våren 2020 finns länkad här intill. Ahlberg har tidigare varit VD på Unimedic Pharma som ägs av MedCap. Ahlberg kommer inom kort att lämna VD-posten på Sedana Medical och blir i stället VD på Cinclus Pharma som Linc äger 2,7% av.
Affärsvärlden har även köpråd på medicinteknikbolaget Stille, som bland annat säljer kirurgiska instrument. För Arcoma som är verksamma inom röntgen har Affärsvärlden en neutral hållning.
Även om den noterade portföljen står för merparten av värdet idag så ligger ledningsgruppens fokus framför allt på att hitta nya investeringar bland onoterade bolag.
Av de onoterade innehaven är Affärsvärldens gissning att Cinclus Pharma är närmst en börsnotering. Innehavet i Athera Biotechnologies har nyligen skrivits ned till noll efter en misslyckad klinisk studie. Genom åren har Linc enbart haft ett fåtal bolag där investeringar har skrivits ned. Risken i läkemedelsutvecklande bolag är ofta hög men med diversifiering och riskspridning minskar beroendet av enskilda bolag. Risken är exempelvis att Calliditas inte erhåller godkännande eller att något annat går snett på vägen för Sedana Medical.
I grafiken nedan visas hur substansvärdet i Linc utvecklats det senaste tio åren.
Att investera i hälsovårdssektorn är intressant ur flera aspekter. Demografin med en växande och åldrande befolkning är som bekant en tydlig driftkrav för marknaden. Vården tampas med ökade kostnader och är i ständigt behov av nya läkemedel och medicintekniska produkter som skapar patient- och samhällsnytta. Covid-19 har medfört nya utmaningar och har satt press på vårdsystemet världen över.
Sammantaget har Linc och Bengt Julander uppvisat en imponerande avkastning över tid. Linc har ett starkt varumärke och gott renommé i sektorn med ett brett industriellt nätverk. Karl Tobieson har också ett stark track record från MedCap-tiden.
För att investera i Linc behöver man som investerare ha en någorlunda tilltro till kärninnehaven Calliditas, MedCap och Sedana Medical. På längre sikt handlar det mer om ledningens förmåga att hitta nya värdeskapande investeringar. För den som vill ha exponering mot hälsovårdssektorn är Linc ett sunt alternativ. Teckningskursen kommer fastställas som en premie på 5-10% av substansvärdet den 26 maj. Det är ingen farlig prislapp. Det är inte svårt att tänka sig att Linc kommer få en betydligt högre substanspremie än så som noterat bolag. Se bara på hur vissa av de andra svenska investmentbolagen värderas. Affärsvärldens råd för Linc blir att teckna.
Ägare | Innehav | Andel |
---|---|---|
Bengt Julander (privat och via Cronhamn Invest) | 2580 Mkr | 68.3% |
Nordea Investment Management | 164 Mkr | 4.3% |
Capital World Investors | 158 Mkr | 4.2% |
Handelsbanken Fonder | 150 Mkr | 4% |
Swedbank Robur | 130 Mkr | 3.4% |
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser