Lappland Guldprospektering återvänder till börsen

Åren innan finanskrisen var Lappland Goldminers ett av de hetare prospekteringsbolagen på börsen med över 1 mdr kr i börsvärde. Det slutade med konkurs 2014, men delar av rörelsen drivs vidare och noteras nu på Spotlight under namnet Lappland Guldprospektering.
Lappland Guldprospektering återvänder till börsen - lappland_borrkarna
På bilden syns en borrkärna med synligt guld från Lappland Guldprospekterings fyndighet Stortjärnhobben.
Lappland Guldprospektering Oktober 2024
VD: Karl-Åke Johansson
Styrelseordförande: Tomas Björklund
Antal anställda: 0
Nyckelpersoners ägande: 28,1%
Lista: Spotlight
Aktiekurs: 60 kr
Antal aktier: 1,1 miljoner
Börsvärde: 66 Mkr
Nettokassa: 23 Mkr
Resultatnivå, årstakt: 0,5 Mkr

Lappland Guldprospektering (60 kr) prospekterar efter guld i främst södra Lappland. Bolaget noteras idag (15 oktober) på Spotlight. Inför noteringen skedde en emission riktad mot allmänheten där teckningskursen var 50 kr.

Bolaget grundades 1994 av tre prospekteringsintresserade lärare och en geolog. Kvartetten ligger bakom en stor del av de guldfyndigheter som hittats i södra Lappland de senaste decennierna. Fyndigheterna Svartliden, Fäboliden, Fäbodtjärn och Stortjärnhobben är samtliga funna av kvartetten. Två av grundarna är fortfarande verksamma i Lappland Guldprospektering med roller inom prospektering.

I början av 00-talet blev Lappland Guldprospektering uppköpt av Lappland Goldminers. Då Lappland Goldminers gick i konkurs 2014 köpte Tomas Björklund och Karl-Åke Johansson som båda varit engagerade i Lappland Goldminers ut Lappland Guldprospektering från konkursboet.

Lappland Goldminers huvudprojekt Fäboliden

Lappland Goldminers huvudprojekt var Fäboliden som ligger väster om Lycksele. Bolaget hade bearbetningskoncession och miljötillstånd för projektet men hann inte komma igång innan konkursen. Dragon Mining som drev Svartlidengruvan köpte upp Fäboliden från konkursboet. Efter att projektet bytte huvudägare behövde tillstånden sökas om. Dragon Mining nekades miljötillstånd med hänvisning till att transporterna skulle riskera skada oskyddade trafikanter och störa rennäringen.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ LAPPLAND GULDPROSPEKTERING

Det här är ett utvecklingsbolag utan betydande intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

En reflektion är att oddsen för gruvutvecklingsbolag överlag inte verkar vara så bra. Det finns idag ett tiotal noterade svenska bolag vars huvudverksamhet är att öppna en gruva. Av Sveriges tretton aktiva gruvor är det endast tre som öppnats de senaste 30 åren, Fäbodtjärn, Kaunis och Lovisagruvan. Både Kaunis och Lovisagruvan har krävt en konkurs på vägen för att kunna bli livskraftiga.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Lappland Guldprospektering har inga bonusprogram eller optionsprogram till nyckelpersoner. Däremot är nyckelpersonerna storägare i aktien.

Styrelseordförande Tomas Björklund är bolagets största ägare med 23% av bolagets aktier och 58% av rösterna. Aktieposten är vid nuvarande kurs värd 15 Mkr. Vi uppfattar det som en mycket viktig tillgång för Tomas Björklund.

VD Karl-Åke Johansson äger aktier för 0,6 Mkr och CFO Thomas Häggkvist för 3 Mkr.

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

VD Karl-Åke Johansson är geolog och har en lång karriär hos Boliden bakom sig. Bland annat har han varit teknikchef för hela koncernen. Tomas Björklund har en bakgrund inom finansbranschen och var bland annat partner i Merchant under 1980-talet. Han startade därefter Matteus Fondkommission varigenom han kom i kontakt med kvartetten som grundade Lappland Guldprospektering.

Björklund kom sedermera att engagera sig på heltid för Lappland Goldminers, på den tiden Lappland Guldprospekterings noterade moderbolag. Senare kom även Johansson att ansluta sig till Lappland Goldminers som VD. Under åren som följde hittade bolaget fyndigheten Fäboliden som man även lyckades få miljötillstånd och bearbetningskoncession.

2009 lämnade Johansson och Björklund Lappland Goldminers efter att ha sett sig som utmanövrerade av en annan ägargrupp. Några år därefter gick Lappland Goldminers i konkurs varefter Johansson och Björklund köpte loss Lappland Guldprospektering som ägde rättigheterna till Stortjärnhobben.

Johansson är styrelseordförande i Igrene vilket vi knappast betraktar som en merit. Thomas Häggkvist som är styrelseledamot och CFO i Lappland Guldprospektering är även VD i Africa Resources, en mycket tveksam satsning som sett sin aktie gå ned med 93% sedan noteringen 2018.

3. TROVÄRDIGHET STRATEGI

Lappland Guldprospekterings huvudsakliga tillgång och fokus är guldfyndigheten Stortjärnhobben. Därutöver har bolaget en guldfyndighet som heter Graninge. Denna är dock inte särskilt väl undersökt ännu.

Bolaget bedriver parallellt även prospektering inom ett antal undersökningstillstånd i främst det område i södra Lappland som kallas guldlinjen.

Lappland Guldprospektering har nu 23 Mkr i kassan. Bolaget har låga overhead-kostnader, under 1 Mkr per år. Pengarna kommer främst att gå till provborrning vid Stortjärnhobben.

Bolaget presenterar två mål för vad man ska åstadkomma de kommande åren.

  • Att klassificera en mineralreserv om 0,5 miljoner uns guld vid Stortjärnhobben. Som referens är det ungefär tio gånger större än Botnia Explorations fyndighet vid Fäbodtjärn.
  • Prospektera fram ytterligare en fyndighet inom tre år.

STORTJÄRNHOBBEN

Bolaget har idag en bearbetningskoncession för Stortjärnhobben. Bolaget har även fått en markanvisning för sitt område vid Stortjärnhobben. En sameby har dock överklagat beslutet och besked om Lappland Guldprospektering ska få köpa marken för 4 Mkr väntas inom några månader.

Mineraliseringen är cirka 700 meter lång och går i dagen över ett stort område. Det mest höghaltiga inslaget är en sju meter lång borrsektion med 9 gram guld per ton. Stortjärnhobben är förmodligen betydligt större men samtidigt betydligt låghaltigare än Fäbodtjärn.

Stortjärnhobben är geokemiskt lik den vid Dragon Minings färdigbrutna gruva Svartliden, cirka sex mil bort. Mineral från Stortjärnhubben har framgångsrikt provanrikats vid Svartlidens anrikningsverk.

Nästa steg är att klassificera en malmresurs (ett steg innan reserv där man ännu inte planerat hur brytningen ska gå till) för fyndigheten. Det kommer att kräva betydande provborrning samt provbrytning. Vi bedömer det som möjligt men inte säkert att bolaget kommer kunna klassificera Storjärnhobbens storlek definierat som malmresurs inom 2-3 år utan att ta in mer pengar. Därefter kommer sannolikt mer pengar att behöva tas in för att ta projektet vidare.

Efter att fyndighetens storlek fastställts måste bolaget ansöka om miljötillstånd och ta fram en lönsamhetsstudie. När miljötillstånd och lönsamhetsstudie väl finns på plats kan ett investeringsbeslut om att anlägga en gruva fattas.

ÖVRIG PROSPEKTERING

Bolaget har även identifierat en guldfyndighet vid Graninge i Sollefteå kommun. Fyndet är baserat på provtagningar gjorda från ytan. Planen är att framöver borra vid Graninge.

Därutöver har bolaget en rad undersökningstillstånd som sträcker sig från Hälsingland i söder till mellersta Lappland i norr. Inom dessa licenser har man ännu inte hittat några fyndigheter. Prospekteringen där handlar om att leta vid ytan vilket inte kostar särskilt mycket.

4. NÖDVÄNDIGA ANTAGANDEN I OPTIMISTISKT SCENARIO

För att Lappland Guldprospekterings planer ska gå vägen måste följande inträffa:

  • Rättsprocessen om att köpa marken vid Stortjärnhobben går bolagets väg.
  • Borrprogram visar att Storrjärnhobben är så stor och höghaltig som ledningen hoppas.
  • Kassan räcker för att genomföra borrprogram vid Stortjärnhobben och bolagets andra aktiviteter.

OPTIMISTISKT SCENARIO.

Lappland Guldprospektering kommer inte ens i ett optimistiskt scenario vara lönsamt 2027. Vi har därför valt att värdera bolaget utifrån de mineraltillgångar det är tänkbart att bolaget belagt vid denna tidpunkt.

Går allt på räls för bolaget skulle provborrningar och andra undersökningar kunna belägga 0,5 miljoner uns i linje med bolagets mål 2027.

Vi gissar att ett uns i marken då kan värderas till 1 000 kr per uns. Det här baserar vi löst på värderingen av Botnia Exploration som vid slutet av 2022 värderades till cirka 1 400 kr per uns reserv och mineraltillgång. Botnia hade då kommit betydlig längre med Fäbodtjärn och hade så gott som alla tillstånd klara. Å andra sidan har guldpriset stigit kraftigt sedan slutet av 2022.

Lappland Guldprospektering Idag Tänkbart 2027
Avklarad milstolpe Blockfynd och initial borrning visar på guldförekomst vid Stortjärnhobben Ett omfattande borrprogram påvisar att Stortjärnhobben innehåller 0,5 miljoner uns guld med en halt som kan medge lönsam brytning
Kommande värdedrivare (i) Resursklassifiering av Stortjärnhobben, ja till marköpet, upptäckt av nya fyndigheter Genomförbarhetsstudie Stortjärnhobben, resursklassifiering av Graninge
Värderingsmodell (ii) 1 000 kr per uns guld i mineraltillgång
Resultatnivå, årstakt -1 Mkr – 5 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 66 Mkr 500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 657%

TABELLFÖRKLARING OPTIMISTISKT SCENARIO

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Affärsvärldens huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Affärsvärlden enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och vid full utspädning. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Affärsvärldens (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Affärsvärldens optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

PESSIMISTISKT SCENARIO

Lappland Guldprospektering är ännu i förhoppningsskedet och saknar intäkter. Börsvärdet är 66 Mkr. Bolaget kommer att behöva nå finansiering framöver. Om bolaget inte når stora framgångar i sin prospektering med de pengar som nu tas in är nedsidan i aktien mycket stor.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Nyckelpersonerna i Lappland Guldprospektering har en relevant bakgrund för bolagets satsning. De har även satsat betydande privata resurser i satsningen.

Lappland Guldprospektering har flera lovande prospekteringsuppslag och kassa som borde räcka för att kartlägga åtminstone Stortjärnhobben.

Uppsidan är stor men så är också riskerna. Den som är intresserad av guldprospektering kan överväga en post men vi utfärdar inte ett generellt köpråd.

Tio största ägare i Lappland Guldprospektering Värde Mkr Kapital Röster
Tomas Björklund (SO) 15,0 22,8% 57,6%
Nordnet Pensionsförsäkring 7,2 11,0% 6,0%
Thomas Häggkvist 2,9 4,3% 2,4%
Nils Sandstedt 1,2 1,8% 1,0%
Karl-Åke Johansson (VD) 0,6 0,9% 0,5%
Rune Löderup 0,6 0,9% 0,5%
Ulf Sedig 0,6 0,9% 0,5%
Hans Andersson 0,6 0,9% 0,5%
Sven Rasmusson 0,6 0,9% 0,5%
Torgny Irlander 0,6 0,9% 0,5%
Källa: bolagets memorandum
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF