Långt kvar för Acucort

Noteringsaktuella Acucort tar fram en produkt för akuta allergiska reaktioner som man hoppas kunna introducera redan 2019. Vi har svårt att se planerna som helt realistiska och oroas av att man trots tio års arbete inte ens har en tillverkningspartner klar.
Långt kvar för Acucort - 137b7d2a-9a6f-4996-b58c-6918fc925bdefitcroph450q80upscaletruew800s6eb9bc963ec350052559eae68e8c0d7880b80a23

Orden ”akut” och ”kortison” har tillsammans givit inspiration till bolagsnamnet Acucort. Glukokortikoider eller i dagligt tal kortison används dagligen av miljontals människor runt om i världen. Akuta allergiska reaktioner och behandling av krupp samt illamående i samband med cellgiftsbehandling är exempel på indikationer för glukokortikoider. Dessa produkter är effektiva, men klumpiga att använda och bära med sig, alternativt kräver medicinsk personal.

Det lilla Skånebolaget Acucort håller därför på att utveckla produkten Dexa ODF, som är en tunn film innehållande den starka glukokortikoiden dexametason. Filmen läggs på tungan och löser upp sig inom 10–15 sekunder.

De primära fördelarna som bolaget lyfter fram är enkelheten att bära med sig en tunn film i exempelvis plånbok eller mobilskalet och att den tunna filmen inte går att spotta ut. Just att den inte går att spotta ut kan vara en fördel när man ger den till barn.

Allergi är stort och växande område och bolagets räkneexempel pekar på en möjlig miljardomsättning om ett läkemedel som Dexa ODF blir framgångsrikt.

Acucort har fått och ansökt om patent för att skydda Dexa ODF för användning i akuta situationer utanför vårdmiljö. Andra kända läkemedel mot allergiska reaktioner är exempelvis Claritin (receptfritt antihistamin) och Epipen (receptbelagd adrenalinpenna från Mylan som förvärvade Meda).

Efter flera års utvecklingsarbete i varierande tempo siktar bolaget nu på en nyemission och notering på Aktietorget.

ACUCORT Mars 2017
VD: Mats Lindfors
Styrelseordförande: Sten Sörensen
Antal anställda: 1 + konsulter
Nyckelpersoners ägande: Cirka 32 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 6,90 kr
Antal aktier ink. utspädn: 7,1 miljoner
Börsvärde: 49 Mkr
Nettokassa: 18 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -9 Mkr
Källa: SvD Börsplus / Bolaget Räknat på max antal aktier.
BÖRSNOTERINGEN: Nyemission
Teckningskurs: 6.90 kr / aktie
Erbjudande: 15.2 Mkr
Rådgivare: Aktieinvest FK
Sista anmälan (*) 28 mars
(*) Ofta en dag tidigare via annan än rådgivare.

Börsplus syn på Acucort

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Största ägare i Acucort är Puls Invest, som man kan beskriva som ett ett nätverk av investerare inom life science som stödjer bolag i unga skeden med råd och dåd och inte minst pengar. Puls Invest äger en dryg fjärdedel av Acucort efter börsnoteringen. Därutöver är det dock ganska klent beställt. Privatägandet från styrelse (där tre ledamöter också är partners i Puls Invest) och vd summerar till cirka 5 procent. Vd Mats Lindfors äger bara 0,2 procent av bolaget men har optioner på ytterligare 1,7 procent av bolaget (lösenkurs 9 kronor 2020).

2. Track record nyckelpersoner

Vd Mats Lindfors har primärt erfarenhet av marknadsföring och försäljning. Han har varit knuten till bolaget i ett drygt år men de närmaste utmaningarna handlar om andra områden, nämligen produktion och tillstånd.

Utöver vd är Acucort ett virtuellt bolag där konsulter, rådgivare och underleverantörer driver projektet framåt. Inget fel i det men som aktieägare är man lite utlämnad till en enda heltidsarbetande nyckelperson.

Börsplus generella åsikt är nämligen att styrelsearbete inte är det som driver ett bolag framåt. Styrelsen kan vara hur kompetent som helst men vanligtvis träffas styrelsen inte mer än några timmar i kvartalet och då hinner man i bästa fall lägga fast en arbetsplan. Själva jobbet görs inte i styrelserummet.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Emissionskapitalet skall framförallt användas till:

  • Avslutande produktutveckling och uppskalning av produktionen
  • Förberedelse för de slutgiltiga kliniska studierna i EU och USA
  • Fortsatt expansion av patentskydd.
  • Bearbetning av potentiella licenstagare/distributörer.

Att ens klara den första punkten innan man har en långsiktig tillverkningspartner kontrakterad blir svårt. Därför är det oroväckande att Acucort sedan 2007 har jobbat med två olika tilltänkta tillverkningspartners (filmtillverkarna LTS Lohman och Tesa Labtec) utan att ha kommit vidare med någon av dessa. Blir det enklare att komma i mål tredje gången gillt med en helt ny partner?

De efterföljande punkterna är inte heller några lätta saker.

Dexa ODF bygger på beprövade substanser vilket gör att de regulatoriska hindren blir betydligt lägre än vad som är vanligt vid läkemedelsutveckling. Det är som sagt ändå stora hinder kvar. Planen är att lansera en receptförskriven produkt i EU kanske så tidigt som 2019. Nyemissionen vid listningen för Aktietorget kommer dock inte räcka hela vägen.

– För att fullfölja styrelsens planer för registrering och kommersialisering av Dexa ODF kommer det att krävas ytterligare kapitaltillskott om cirka 22 MSEK. Kapitaltillskottet kommer att bli nödvändigt under 2018 eller 2019 och kan ske genom nyemission eller genom en industriell partner, skriver Acucort i investeringsmemorandumet.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Ett optimistiskt scenario bygger på att Acucort lyckas med alla fyra punkter under den förra rubriken.

Däremot behövar man inte tro på Acucorts målsättning att kunna nå fram till en lansering 2019. Möjligen året efter men det finns mycket längs vägen som kan dra ut på tiden och/eller gå över budget.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är att jobba sig närmare målet om en receptförskriven produkt som kan lanseras av en licenspartner.

ACUCORT Idag Tänkbart 2019
Värdedrivare (i) Avsluta produktutveckling. Hitta tillverkningspartner. Säkra stabil produktion. Förbereda slutgiltiga kliniska studier. Utökat patentskydd. Bearbeta licenstagare/distributörer. Förhandlingar med licenstagare/distributörer. Slutfas av godkännande för lansering.
Uppnådd nivå Värdedrivare Letar tillverkningspartner och jobbar med övriga processer. Goda utsikter lansera Dexa ODF inom 24 mån.
Värderingsmodell (ii) ej meningsfullt Liten chans till miljardomsättning motiverar värde upp till halv miljard.
Resultatnivå, årstakt Cirka -9 Mkr Negativt
Börsvärde, Mkr (iii) 49 Mkr Cirka 300 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 500%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingen avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Acucort är ett klassiskt förhoppningsbolag så till vida att man har ganska lätt att se en potential till mångdubbling. I räknexemplet ovan högg vi till med ett framtida värde på 300 Mkr men det kan lika gärna vara ännu mer. Poängen är i alla fall att uppsidan är fantastisk eftersom utgångspunkten är ett i absoluta tal lågt börsvärde på 50 Mkr och en tänkbar miljardprodukt vid regnbågens slut. Risken är dock därefter och vårt optimistiska scenario ser vi denna gång som snudd på orealistiskt med tanke på att Acucort trots tio års arbete har så många stora milstenar framför sig.

Pessimistiskt scenario

Det är tunt ägarmässigt entreprenörsskap av ”kött och blod” i Acucort och att man inte ens hittat en tillverkningspartner på tio år kan tolkas som att det finns något stort frågetecken bakom hela projektet.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Det tar vi fasta på när det gäller Acucort eftersom det finns så allvarliga frågetecken kring projektets utsikter. Uppsidan är som sagt fantastisk men vi ser det som lite väl orealistiskt för att landa i något annat än att avråda långsiktiga investerare från Acucort.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.