Lagercrantz skruvar upp takten

Efter två år av blygsam tillväxt ska Lagercrantz skruva upp förvärvstakten. Satsningen kallas Lagercrantz mot miljarden. Räcker det för att göra aktien köpvärd?
Analys Lagercrantz
Dotterbolaget ISG Systems kamera- och detekteringssystem används för trafikövervakning. Foto: Lagercrantz
Lagercrantz
Börskurs: 110,50 kr Antal aktier: 203,5 m
Börsvärde: 22 491 Mkr Nettoskuld: 1 527 Mkr
VD: Jörgen Wigh Ordförande: Fredrik Börjesson

Lagercrantz (110,5 kr) är en teknikkoncern med förvärv i centrum. Bolaget tillhör börsens så kallade serieförvärvare. På rullande tolv månader omsätter Lagercrantzs över 60 dotterbolag runt 4,7 miljarder kr.

Största ägare är familjen Börjesson som kontrollerar runt 29% av rösterna. I våras tog Fredrik Börjesson över som styrelseordförande. Bolagets långvariga VD, Jörgen Wigh, äger aktier värda cirka 260 Mkr.

Affärsvärldens förvärvsscenario 2020/21 2021/22E 2022/23E 2023/24E
Omsättning 4 091 5 070 5 763 6 512
 Organisk tillväxt -4,0% +10,0% +3,0% +3,0%
 – Tillväxt -2,1% +23,9% +13,7% +13,0%
Rörelseresultat (Ebita) 529 811 922 1 042
 – Rörelsemarginal (Ebita) 12,9% 16,0% 16,0% 16,0%
Resultat efter skatt 388 577 657 740
Vinst per aktie 1,91 2,83 3,20 3,60
Utdelning per aktie 1,00 1,36 1,54 1,74
Direktavkastning 0,9% 1,2% 1,4% 1,6%
Avkastning på eget kapital 22% 29% 28% 27%
Avkastning på operativt kapital 71% 96% 73% 53%
Nettoskuld/Ebita 2,5 1,9 2,0 2,1
P/E 57,9 39,0 34,5 30,7
EV/Ebita 45,4 29,6 26,0 23,0
EV/Sales 5,9 4,7 4,2 3,7
Kommentar: Inkluderar redan kända förvärv och modellerade förvärv

Verksamhet

Lagercrantz knoppades av från Bergman och Beving under 2001. Bolaget har sedan dess skiftat om från att syssla med elektronikhandel till att ha en bredare produktportfölj med stort fokus på egna produkter. Idag är bolaget en teknikkoncern verksam inom el, styr- och reglerteknik, säkerhet, nischade produkter och produkter för automatisering, järnvägsinfrastruktur samt byggnation av förnybar energi.

Nytt för i år är att ledningen delar upp verksamheten i fem nya segment (tidigare fyra): Electricity, Control, TecSec, Niche Products och International.

Affärsområden

  • Electricity: Består av 14 verksamheter med försäljning främst i Nordeuropa. En majoritet av bolagen tillhandahåller egenutvecklade el- och infrastrukturrelaterade produkter. Kunderna finns inom eldistribution, transmission, förnyelsebar energi, järnvägsinfrastruktur samt inom batteritillverkning och laddning. Står för drygt 29% av omsättningen och 26% av rörelseresultatet. Ebita-marginalen ligger på 17%. Ambitionen är att förvärva drygt 1-2 bolag per år.
  • Control: Består av tio företag inom styr- och reglerteknik. Det handlar om styrning och reglering av processer och maskiner samt distribution av produkter för nätverk, signalbehandling, ljud/bild, belysning och övervakning. Ambitionen är att förvärva runt två bolag per år. Affärsområdet står för drygt 13% av nettoomsättningen, 12% av rörelseresultatet och har en marginal runt 16%.
  • TecSec: Området består av sju bolag inom teknisk säkerhet. Verksamheten omfattar säkerhetsföretag med teknisk övervakning, inpassering och larm samt taksäkerhet, brandskydd och sprinkler. Bolaget svarar för 15% av omsättningen och 16% av rörelseresultatet. Marginalen ligger runt 18%.
  • Niche Products: Består av drygt 15 verksamheter, främst med egenutvecklade produkter. Exempel på nischer är slipsystem för knivar, specialdörrar för nischapplikationer, ventiler för flödesregler och pumpar för livsmedel. Segmentet står för 26% av omsättningen och 30% av Ebita.  Rörelsemarginalen är högst, kring 20%.
  • International: Inom affärsområdet hittar vi nischade teknikexportbolag med verksamheter i Danmark, Tyskland, Polen och Storbritannien. Det handlar främst om specialiserade distributörer inom elektronik och elektrifiering. Segmentet står för 18% av omsättningen, 14% av Ebita. Segmentet har koncernens lägsta lönsamhet, kring 13%.

De två största segmenten är Electricity och Niche Products som svarar för 56% av rörelseresultatet före förvärvsavskrivningar (Ebita). I de två segmentet ligger Ebita-marginalen mellan 17-20%. För gruppen uppgick marginalen till hela 16% under det första halvåret, en bra bit över över tidigare års snitt kring 13%. Den organiska tillväxten landade på hela 13% under samma period.

Den positiva marginalutveckling beror främst på ett ökad fokus på egna produkter, som kännetecknas av högre marginaler, samt ökade marginaler genom förvärv. Vi skissar på att Lagercrantz tjänar 16% även framgent, vilket är högt ur ett historiskt perspektiv. Den höga organiska tillväxten beror delvis på lätta jämförelsekvartal samt på ett starkt affärsklimat. På lite längre sikt räknar på en organisk tillväxt kring 3%.

Förvärvsstrategi

Ledningens målsättning är att resultatet före skatt ska växa med 15% per år. En tredjedel av detta ska ske organiskt, resterande del ska ske genom förvärv. Den nya strategin, som kallas Lagercrantz mot miljarden, ska leda till att bolaget når 1 miljard i resultat före skatt inom fem år. Det nya tillväxtmålet ligger en bra bit över bolagets genomsnittliga omsättningstillväxt sedan 2015, kring 7%.

Förvärvsobjekten är främst nischade produktbolag i norra Europa. Prioriterade marknader är Norden, Tyskland, Polen, Benelux och Storbritannien. Förvärvsbolagen ska ha en beprövad affärsidé och helst vara etta eller tvåa inom sin nisch med en stabil intjäningsförmåga. Bolagen styrs decentraliserat och behåller sina lokala varumärken. Förvärvstakten ska uppgå till 5-8 bolag per år. Bolaget har identifierat över 200 bolag som intressanta kandidater.

Slutligen har ledningen ett stort fokus på att öka andelen egna produkter, främst via förvärv. I Q2 uppgick andelen försäljning av egna produkter till 68%. Målsättningen är att nå en andel om 75%. Utöver högre marginaler ökar även denna typ av produkter möjligheten för organisk tillväxt, främst genom export.

Förvärvshistorik

Under 2020/21 förvärvades sju bolag med en total omsättning på 320 Mkr. Det motsvarar en förvärvstakt på drygt 7,5%. I genomsnitt omsatte bolagen runt 50 Mkr.

Under 2021/22 har Lagercrantz riktat in sig på större bolag. I genomsnitt ligger omsättningen på 130 Mkr. Bara på två kvartal har bolaget passerat fjolårets takt och de båda stora förvärvade bolagen har god lönsamhet. Det är positivt. Framöver väntar vi oss en blandning av både större förvärv (över 150 Mkr i omsättning) och mindre förvärv (50 – 100 Mkr).

Förvärv 2021/22
Verksamhet Namn Omsättning (Mkr) Ebita Ebita-marginal Division
Säkerhetsprodukter för tak och fasad. CW Lundberg 185 33 18% TecSec
Dörrar, luckor och förvaringsenheter till den marina industrin Libra 175 28 16% International
Antenner för den marina marknaden AC Antennas 21,6 na na International

 

Förvärvsscenario

Serieförvärvare som Indutrade, Lifco och Addtech är dyra vid en första anblick. Drygt 30x får investera betala för 2022 års rörelsevinst. Vår tolkning av detta är att börsen räknar med att detta är bolag som kommer att fortsätta växa med förvärv under många år. Deras inriktning och affärsmodell gör förvärv till en del av den dagliga driften, kan man säga. Men den framtida förvärvstillväxten syns inte i några prognoser, varför aktierna ser väldigt dyra ut här och nu.

I denna analys, och i ett antal tidigare (två exempel till höger), synar Afv några serieförvärvare utifrån antagandet att de fortsätter lyckas växa med nya förvärv ungefär som de gjort hittills. Vi räknar alltså in framtida förvärv i våra prognoser och lyfter även blicken till 2026. Hur ser aktierna ut då?

Ett sådant förvärvsscenario kräver en rad viktiga antaganden. Bland annat hur många företag som bolaget klarar av att förvärva, vilken multipel de får betala samt hur pass stabil verksamheten är. Läs mer om modellen och de antaganden vi använder nedan.

MODELLFÖRKLARING

  • Afv:s scenario visar hur Lagercrantz kan utvecklas om förvärvsstrategin fortsätter utföras med god framgång till 2026. Ett viktigt antagande är att bolaget lyckas prestera en viss tillväxttakt genom att göra nya förvärv. Se raden ”Förvärvstillväxt” ovan.
  • För Lagercrantz antar vi att bolaget kan växa 10% per år, genom förvärv. Det är en bedömning baserad på historik, inriktning, prisnivåer på förvärv, balansräkning med mera.
  • Vi antar att förvärven finansieras av återinvesterad vinst (Ebita minus investeringar, räntor, skatt & utdelning) och lån som ökar nettoskulden. Skuldsättningen når 2x Ebita 2026E i scenariot.
  • Utöver förvärv finns ett antagande om 3% organisk tillväxt.
  • En rimlig långsiktig värderingsmultipel är Affärsvärldens uppskattning för ett scenario med god framgång (20x Ebita). Ett mer optimistiskt scenario använder 25x Ebita och ett mindre optimistiskt tillämpar 15x Ebit. De bägge senare kan studeras i reglaget nedan.

I scenariot ovan visar vi hur Lagercrantz kan tänkas utvecklas, och värderas, om ledningen lyckas utföra sin förvärvsstrategi med god framgång under kommande år, fram till 2026. Det antas att de kommer hitta förvärv som adderar över 4 miljarder i omsättning, att lönsamheten håller i sig och att aktien behåller en skapligt hög värdering långsiktigt. Mer om tankarna bakom finns i följande krönika.

Är det rimligt att tro att bolaget kan tänkas utvecklas så pass bra?

  • Förvärvskapacitet: Lagercrantz skruvar upp förvärvstakten till att motsvara 5-8 bolag per år istället för tidigare 4-6 bolag. Det är positivt att bolaget siktar på att öka tillväxten. Med en bruttolista på över 200 bolag och en gedigen förvärvshistorik bör ledningen klara av denna takt.
  • Finansiell kapacitet: Nettoskulden landar på 2x i slutet på analysperioden. Med en fortsatt god lönsamhet ser vi inte balansräkningen som en begränsande faktor.
  • Multiplar: Runt 6-7x betalar Lagercrantz för sina förvärv, enligt Afv:s estimat. Det är billigt och ett tydligt multipelarbitrage är i spel. Enligt ledningen har förvärvsmultiplarna enbart ökat något och utgör inget hinder för att fortsätta förvärvsresan.
  • Underliggande stabilitet: Under finanskrisen 2008 minskade rörelseresultatet med drygt 36% och omsättningen med runt 20%. Idag är koncernen större och mer diversifierad. Bolaget bör stå bättre rustat inför tider av kris. Det går dock inte att komma ifrån att det finns cykliska inslag i verksamheten.
  • Nyckelpersoner: VD Jörgen Wigh har styrt skutan sedan 2005 och har lyckats öka marginalerna från tunna 5% till dagens 16%. Det är ett imponerande resa och beror till stor del på införande av en decentraliserad operativ struktur samt fokus på egna produkter, vilket har ökar värdeskapandet i koncernen. Det är en imponerande resa. Utöver koncernens ledning är det även viktigt att hitta rätt kompetens till dotterbolagen. Än så länge ser bolaget ut att ha klarat detta bra. Det är dock fortsatt en utmaning framöver.

Slutsats

Lagercrantz har gått från klarhet till klarhet under sin tid på börsen. Vi räknar på en fortsatt positiv utveckling i scenariot med god framgång och att bolaget når sitt miljardmål. Då landar uppsidan på drygt 30 % eller 6% per år. Det räcker inte hela vägen för att aktien ska vara köpvärd. Vi landar i ett neutralt råd.

Förklaring scenarier

Denna analys är säregen i att den mynnar ut i tre mer eller mindre optimistiska scenarier.

  1. God framgång – Förvärv och vinster fortsätter trilla in ungefär enligt bolagets målsättningar och börsen handlar detta runt 20x rörelseresultatet.
  2. Stor framgång – Allt blir ännu lite bättre och börsen värderar succén till 25x rörelseresultatet.
  3. Viss framgång – Fortsatta förvärv men i lite makligare takt än väntat och med lite lägre lönsamhet och en framtida vinstmultipel som ”bara” är runt 15x rörelseresultatet.

Varför inget pessimistiskt scenario? Jo av det enkla skälet att om en serieförvärvare som handlas runt P/E 50 får rejäla problem så behöver man inga beräkningar för att dra slutsatsen att aktien kommer fullständigt kollapsa.

Tio största ägare i Lagercrantz Värde (Mkr) Kapital Röster
Anders Börjesson & Tisenhult-Gruppen 1 261 5,6% 28,8%
SEB Fonder 3 308 14,6% 10,3%
Swedbank Robur Fonder 2 843 12,6% 8,8%
Fidelity Investments (FMR) 1 441 6,4% 4,5%
Lannebo Fonder 988 4,4% 3,1%
ODIN Fonder 955 4,2% 3,0%
Jörgen Wigh 262 1,2% 2,9%
Handelsbanken Fonder 821 3,6% 2,6%
Didner & Gerge Fonder 633 2,8% 2,0%
Per Säve 445 2,0% 1,9%
Källa: Holdings

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold