Kyligt på börsen men portföljen höll värmen i februari

PORTFÖLJEN: Februari har varit en skakig börsmånad med rejäla nedgångar följt av mindre uppgångar, vinstvarning och en del rapportbesvikelser. Börsplus portfölj har tidigare visat sig ha en god utveckling när börsen går ner och denna gång var inget undantag. Medan index backat kring en procent har portföljen avancerat två procent. Nu går vi in i utdelningssäsongen och ser hur länge kylan håller i sig i Europa och på börsen.
Kyligt på börsen men portföljen höll värmen i februari - ce3b430c-7eda-46f6-9e27-6f9cc4059fa1fitcroph450q80upscaletruew800s7e3fa32461fd7ac6a1ddd016fea561ea934ab983

I slutet av varje månad följer vi upp hur det går för Börsplus portfölj som hela tiden finns att se på Shareville eller via länken ovan, under bilden. Februari blev en bra månad för Börsplus portfölj som utvecklades tre procent bättre än index.

Vi köpte aktier i BIMobject efter en riktig kanonrapport med 177 procents tillväxt. Tillväxtskuttet är av engångskaraktär men visar på att bolaget har nöjda kunder som vill betala för sig. Dessutom via prenumerationsintäkter med cirka 100 procent bruttomarginal. Efter rapporten har aktien fortsatt utvecklats starkt vilket gav ett fint bidrag till portföljen under februari.

Spelbolaget Mag Interactive plockade vi in i portföljen i början av månaden efter att kursen föll på en svag debutrapport i januari. Kursen har därefter återhämtat sig något från det allra mest utbombade läget.

Bahnhof kom med rekordomsättning på strax över en miljard kronor, marginalen stiger och privatsidan ökar. Det gladde vårt Börsplushjärta som också (i vanlig ordning) fick ett gott skratt under genomläsningen av vd ordet (s. 10 och 11).

De aktier som bidrog mest till att lyfta portföljen var:

  • BIMobject (köpt 15/2-18, +26,1%)
  • Mag Interactive (köpt 5/2-18, +17,4%)
  • Bahnhof (+9,6%)

Månadens sänken agerade följande papper:

  • Cinnober (-25,9%)
  • Ework (-6,9%)
  • Axis (-2,1%)

Bokslutet från Cinnober var ingen höjdare, aktien föll kraftigt. Men ett kursras i storleksordningen 30 procent känns överdrivet och därför fyllde vi på med en post. Det som skaver är senaste månadernas tunga insiderförsäljningar i kombination med det oväntat svaga bokslutet. Men med förutsättningar för både tillväxt och bättre resultat under 2018 tror vi fortsatt på aktien.

Konsultmäklaren Ework har varit vårt bästa innehav efter en uppgång på 70 procent. Det finns dock en fara i att högkonjunkturen ställer till det för bolaget på kort sikt, eftersom det på en överhettad marknad finns risk att konsulter inte i samma mån tar hjälp av konsultmäklare. Då posten ökat i värde och utgjorde en stor andel av portföljen såg vi anledning att ta hem lite vinst. På lång sikt spelar dock sådana konjunkturfenomen en underordnad roll och vi är trygga med att ha kvar Ework i portföljen.

Axis bokslut i slutet på januari var av blandad förtjusning men med EV/Sales på 2,2 för innevarande år känns priset lågt för ett tillväxtbolag med unik position i intressant nisch. Givet situationen på ägarsidan ser vi våra tjugosju aktier som en udda men intressant placering i det defensiva facket.

Sammansatt blev februari en händelserik månad för portföljen. Vi fick en del nya familjemedlemmar: Mag Interactive, Collector Bank, Nokia, BIMobject och Cinnober. Samtidigt fick Proact, Resurs Bank, Byggpartner och Insplanet lämna.

Nu är rapportsäsongen slut och vi går in i utdelningssäsongen. Samtidigt ser vi att börsnoteringarna börjar tåga in efter årsskiftets uppehåll. Efter minst sagt utdragna spekulationer meddelade musikstreamingbolaget Spotify att de ansöker om direktnotering på New York-börsen, NYSE. Värderingen ligger på 190 miljarder kronor vilket gör noteringen till en av de största svenska någonsin. Valet av lista är också en prestigeförlust för Nasdaq OMX som nog gärna hade sett en dubbelnotering i USA och Sverige.

Däremot verkar svenska börsen ha stor attraktionskraft från andra inhemska och även utländska bolag. Det kommer vi fortsätta se i vår – och Börsplus kommer bevaka noteringsdjungeln med utökad kraft med våra nya IPO-utskick.

Om aktieportföljen

Aktieportföljen startades den 30 december 2015 med 100 000 kronor som ligger på en depå hos Nordnet.
Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera SvD:s aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Curasight