Kursras och stärkt kassa motiverar ljusare syn på Gabather

I höstas analyserade Börsplus forskningsbolaget Gabather och landade i ett säljråd. Sedan dess har börsvärdet halverats trots att kassan har stärkts genom en nyemission. Förväntningarna har alltså kommit ner och det finns skäl att vara mer positiv till Gabather. Vi tar bort säljrådet på aktien men noterar att finansieringen fortfarande är ett osäkert kort.

När vi i september i höstas analyserade Gabather (kurs 13,85 kronor den 26/3) kom vi fram till att aktien var en dyr lottsedel och vi avrådde från köp. Börsvärdet var då 165 Mkr. Analysen kan läsas här. (Gabather har nyligen genomfört en omvänd split 1:4 så aktiekursen går inte att känna igen från vår senaste analys.) Nu ett halvår och en företrädesemission senare är börsvärdet cirka 80 Mkr samtidigt som nettokassan ökat från 20 till cirka 35 Mkr.

Gabather vill utveckla läkemedel mot sjukdomar med ursprung i det centrala nervsystemet som t ex schizofreni, bipolär sjukdom och depression med småmolekylära substanser som påverkar GABAA-receptorn med en ny verkningsmekanism. Lyckas det blir läkemedlet först i sin klass och saknar därmed konkurrenter. Den totala marknaden för Gabathers segment är värd 14 miljarder dollar med storsäljare som Lillys Zyprexa och AstraZenecas Seroquel.

Huvudkandidaten som Gabather ska ta in i klinik är substansen GT-002 som visat indikation på antipsykotisk verkan i djurmodeller för schizofreni. GT-002 förväntas ha antipsykotisk verkan utan sedativa biverkningar. Ett möjligt lyckopiller som man inte blir trött av.

I november genomfördes en företrädesemission som var tänkt att ge 33 Mkr. Utfallet blev en besvikelse. Emissionen tecknades till 80 procent med viss hjälp av garanter och inbringade cirka 26 Mkr före kostnader. Garantin var från ”botten” vilket innebär att garanterna ställde upp på att fylla emissionen till 80 procent om intresset var svagt. I emissionen ingick även teckningsoptioner som kan ge bolaget ytterligare upp till cirka 19 Mkr. Teckningsoptionerna är också noterade på Aktietorget och har två lösenperioder, oktober 2018 och januari 2019. Teckningskursen är 32 kronor. Tanken är emissionslikviden ska finansiera de två fas I-studierna som ska genomföras i år och att teckningsoptionen ska finansiera effektstudien som är planerad till 2019 samt ytterligare preklinisk forskning.

Gabather Mars 2018
VD: Bert Junno
Styrelseordförande: Sven Mathisen
Antal anställda: 7
Nyckelpersoners ägande: Cirka 5 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 13,50 kr
Antal aktier ink. utspädn: 5,8 miljoner
Börsvärde: 78 Mkr
Nettokassa: 36 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -15 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Gabather

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Vd Bert Junno och styrelseordförande Sven Mathiesen deltog i den senaste nyemissionen. Ledning och styrelses ägande har ändå minskat från cirka 7 till 5 procent. Det är ett för litet ägande för att vara ett plus i kanten.

2. Track record nyckelpersoner

Gabather har flera bra namn i bolaget. Vd Bert Junno har erfarenheter från noterade WNT Research, Aptahem och Cyxone. Forskningschef Mogens Nielsen har publicerat 180 vetenskapliga artiklar. Styrelseordförande Sven Mathiesen var under 12 år vd för Bioinvent.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

En viktig anledning till att vi var negativt inställda till Gabather i höstas förutom värderingen var att Gabather trots många försök inte lyckades komma förbi de toxikologiska studierna. Det har man fortfarande inte. Det blir första steget innan Gabather kan ansöka om att genomföra kliniska studier på människa. Substansen som ska användas i studien är klar och producerad enligt GMP-standard. Det som återstår är formulering. Den första kliniska studien ska genomföras på friska frivilliga med en dos. Den andra kliniska studien genomförs också på friska frivilliga men med flera doser som tilltar i styrka. Syftet med studierna är att undersöka säkerhet och tolerans. Eventuella biverkningar ska identifieras. Efter dessa två studier är vi en bit in i 2019 och en klinisk fas IIa-studie på patienter med schizofreni ska genomföras. Det blir en mindre studie. Förhoppningen är att den studien visar att GT-002 har effekt. Det ska få de större läkemedelsbolagen att höja på ögonbrynen och ingå partneravtal med Gabather inför en större fas II-studie eller förvärva projektet.

Flera patent inom området har löpt ut och flera är på väg att löpa ut. Det öppnar upp för konkurrens från generika för befintliga läkemedel och därmed blir Gabather mer intressant som förvärvskandidat om bolaget når framgång. Gabather har ett gott patentskydd.

Förutom GT-002 har Gabather fem andra substanser som testats i olika psykos- och ångestmodeller med lovande resultat utan sedativa biverkningar.

Gabather har cirka 36 Mkr i kassan. Teckningsoptionen kan ge bolaget 19 Mkr men då måste aktien mer än dubblas. När teckningsoptionen går till lösen har förmodligen bara den första av de kliniska fas I-studierna rapporterats. Om det ger aktien tillräckligt mycket skjuts för att säkerställa att optionen tecknas fullt ut är svårt att sia om. Gör den inte det är hålet i kassan stort. Förhoppningsvis har bolaget redan börjat skissa på nya finansieringsalternativ.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Framgångsrika tox-studier och ansökan om kliniska studier inom kort
  • Avsluta de kliniska studierna framgångsrikt under 2018/2019
  • Säkerställa kapital för att genomföra en mindre fas IIa-studie 2019
  • Positiva resultat från fas IIa-studien som leder till ett samarbetsavtal eller uppköp

Avklarade toxikologiska studier står fortfarande högst på agendan. Efter det fas I studier. Dessa studier tar 2018 och en del av 2019 i anspråk. Efter förhoppningsvis en framgångsrik fas IIa-studie under 2019 måste en större partner ta över finansieringen av nästa fas II-studie.

Gabather Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe Prekliniska studier Framgångsrika kliniska studier med visad effekt
Kommande värdedrivare (i) Kliniska studier Licensaffär
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -15 Mkr neg
Börsvärde, Mkr (iii) 78 Mkr 500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) ca 500%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Affärer på läkemedelskandidater i fas II kan vara värda flera 100 miljoner dollar. Speciellt om marknaden är stor och läkemedelskandidaten har en ny verkningsmekanism. I den förra analysen exemplifierade vi med Sanionas samarbetsavtal med Boehringer Ingelheim 2016 om att utveckla en behandling för schizofreni. Saniona är experter på jonkanaler och bolagets kandidat AN470 påverkar precis som Gabathers substanser GABA-receptorer. Avtalet gav Saniona en förskottsbetalning på cirka 50 Mkr samt ytterligare potentiellt cirka 800 Mkr i milstolpsbetalningar och royalties på försäljningen.

Kommer Gabather närmare målet är uppsidan stor.

Pessimistiskt scenario

Säkerhetsstudierna är fortfarande inte helt avklarade och utgör ett osäkerhetsmoment. Innan myndigheterna är nöjda kan ansökan om kliniska studier i människa inte bli aktuellt. Det finns fortsatt risk för förseningar.

Fas IIa-studien kräver rekrytering av patienter med schizofreni. Det är inte helt enkelt bl a för att diagnosen måste vara säkerställd. Det finns inget objektivt test för schizofreni och det finns flera andra tillstånd som kan ge samma symtom t ex drogmissbruk.

Finansieringen av de planerade studierna är osäker eftersom det finns ett hål i kassan. De 19 Mkr som teckningsoptionen är tänkt att ge är också osäkra eftersom aktiekursen måste stiga rejält fram till lösen.

Börsplus slutsats

Värderingen har kommit ner ordentligt sedan i höstas men Gabather står inför betydande utmaningar, inte minst avseende finansiering. Sannolikheten för framgång kan inte beskrivas som hög, men lyckas bolaget visa att GT-002 är säkert och har effekt mot schizofreni finns det också en rejäl belöning som hägrar. Vi tar bort säljrekommendationen och förhåller oss tills vidare neutrala till aktien.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.