Kontorskris smittar Coor?

Många av börsbolagens halvårsrapporter är svårtolkade eftersom det inte framgår hur mycket statsstöd lyft de ofta mycket fina vinstsiffrorna. Coor är ett exempel.
Kontorskris smittar Coor? -
Debatten om kontorsdöden är överdriven enligt en rapport från Newsec.
Coor Service Management
Börskurs: 70,00 kr Antal aktier: 95,8 m
Börsvärde: 6 707 miljoner Nettoskuld: 1 621 miljoner
VD: AnnaCarin Grandin Ordförande: Mats Granryd

Så sent som i juni hade Afv en analys av servicebolaget Coor (70 kr). Bolaget sköter städning, fastighetsskötsel, catering och likande hos kunder i Norden och är typiskt sett en mycket stabil maskin.

Vi gillade aktien tack vare måttfull värdering och långsiktigt bra tillväxtutsikter trots att Covid-19-krisen sannolikt skulle bli en utmaning. Aktien är upp 15% sedan dess. Här kommenterar vi några utvecklingar som varit.

Affärsvärldens huvudscenario 2020E 2021E 2022E
Omsättning 9 650 10 133 10 639
 – Tillväxt -6% 5% 5%
Rörelseresultat 386 471 585
 – Rörelsemarginal 4,0% 4,7% 5,5%
Resultat efter skatt 260 331 424
Vinst per aktie 2,72 3,45 4,42
Utdelning per aktie 0,00 4,00 4,50
Direktavkastning 0,0% 5,7% 6,4%
Operativt kapital/omsättning 5% 5% 5%
Nettoskuld/EBIT 3,5 2,2 1,7
P/E 25,8 20,3 15,8
EV/EBIT 20,9 16,4 13,2
EV/Sales 0,8 0,8 0,7
Kommentar: Alla resultatmått exkluderar förvärvsavskrivningar och jämförelsestörande poster

Resultatet

Kvartalsresultatet var 141 Mkr (Ebita) vilket var marginellt bättre än samma kvartal 2019. Detta samtidigt som den organiska tillväxten var minus 12 procent eller cirka 275 Mkr i termer av tappad volym.

Detta låter ju inte klokt men en förklaring är såklart de permitteringar som Coor gjort där staten kliver in och tillfälligt betalar löner till friställd personal. Hos Coor var 2 300 anställda berörda i slutet av mars. Den siffran hade minskat till 1 500 per sista juni. Bolaget anger dock inte i kronor och ören vilken effekt statliga stöd haft på vinsten. Vi skulle gissa att det rör sig om 40-70 Mkr.

Coor Q2 2002 Q2 2019
Omsättning 2265 2556
Ebita (just) 141 140
Marginal 6,2% 5,5%
 – varav SVE 120 119
 – varav NO 25 41
 – varav DAN 29 17
 – varav FIN 5 1
Kommentar: Ebita-resultat för länder summerar ej till koncernens pga här ej angivna koncernkostnader

Resultatet var väsentligt bättre än det vi skissat på. Alla små farhågor om att krisen skulle kräva en nyemission eller liknande tilltag kan vi helt avskriva. Men risken är också att Q3 blir ett utmanande kvartal när möjligheterna till permitteringar blir något mindre gynnsamma.Det är de rörliga intäkterna för extratjänster som uteblivit för Coor. Värst drabbat är tjänsteområdet Catering. Samtidigt finns sidoeffekter av krisen som ger ökade intäkter, till exempel i Danmark där efterfrågan på extra städning varit hög.

Kontorspest (?)

Detta att kontor skulle bli nästa krisbransch om hemarbete blir vanligare är en idé som fått visst fäste i prissättningen av de större fastighetsägarna. Fagebe är ned 30% i år och Klövern närmare 40%, till exempel. Det är inte helt långsökt att servicebolag drabbas av liknade farhågor.

Ett tecken i tiden är att branschkollegan ISS i sin halvårsrapport lyfter fram att en majoritet av de lokaler de sköter inte är vanliga kontor utan specialiserade lokaler för tillverkning, sjukvård etc. De senare står för 50-60% av den danske jättens intäkter och ses alltså som mindre utsatta för en eventuell disruption från hemarbete.

Vi har inte uppgifter på hur stor kontorsexponering som Coor har men antar att den är högst betydande.

Inför hösten har svenska Folkhälsomyndigheten upprepat rådet att ”så många som möjligt även under hösten arbetar hemifrån”. Coor har 51% av sina intäkter från Sverige så detta kan potentiellt sett vara dåliga nyheter om arbetsgivare börjar planera för långsiktigt minskat lokalbehov när hemarbete blir en del av den normala verksamheten.

Vi noterar dock att motsvarande myndigheter i de andra större Coor-länderna inte är inne på den här linjen. Varken i Norge eller Danmark lyfts hemarbete fram som tillrådligt. Istället betonas arbetsgivarens ansvar att hålla extra hög hygien och städning.

Detta är särskilt tydligt i Danmark där ”städa noga” är ett av fem generalråd som ges både allmänhet och arbetsgivare. Detta låter ju som goda nyheter för Coor och mycket riktigt såg vi under Q2 att Danmark hade klart bäst operativ utveckling med endast -1% i tillväxt och ökad marginal.

Bilden är med andra ord tudelad.

Aktien

Risken är att Coors värderingsmultiplar faller något om farhågor om minskad kontorsanvändning börjar materialisera sig. Aktien är redan premievärderad jämfört med de globala servicebolagen som ISS och någon stödjande utdelning är svår att se under hösten.

Med i stort sett oförändrade antaganden i vårt huvudscenario är avkastningspotential 20% numera.  Det är lite klent givet risker och att Coor kanske visat sig från den bästa möjliga sidan för en tid framöver. Vi sänker rådet till neutral.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser