Kontigo Care: Sänker promillen, höjer marginalerna

Kontigo har utvecklat en digital plattform för beroendevård. Bolaget har idag avtal med över 60% av Sveriges kommuner för att leverera sina tjänster. Är detta nästa stora genombrott inom hälsoteknik – eller börjar tillväxtresan nå sin topp?
Kontigo Care: Sänker promillen, höjer marginalerna - Kontigo Care
Kontigo Care
Börskurs: 2,66 kr Antal aktier: 24,5 m
Börsvärde: 65 Mkr Nettokassa: 19 Mkr (inkl. emission i nov 2024.)
VD: Ulrika Giers Ordförande: Ove Johansson

Kontigo Care (2,66 kr) är verksamma inom beroendevård. De har skapat en digital plattform som heter Previct för behandling av bland annat alkohol- och drogberoende. Med mobilteknik och olika sensorer kan Previct övervaka patienter i realtid samt ge stöd.

Bolaget grundades 2013 och har sitt huvudkontor i Uppsala. Omsättningen senaste 12 månaderna ligger på 30 Mkr. Försäljningen sker främst till kommuner, som ansvarar för socialtjänstens insatser i Sverige. Idag har Kontigo avtal med 177 kommuner (61% av landets kommuner som täcker en majoritet av befolkningen) om att leverera bolagets tjänster. I princip samtliga intäkter är återkommande via licensavgifter från abonnemang.

Storägaren ShapeQ

ShapeQ är ett tyskt investmentbolag startat 2020 som investerar i mindre tillväxtföretag i Europa. Några exempel på bolagets svenska innehav är: Kontigo Care, Redsense Medical, Acuvi, Stille och Envirologic.

Största ägare är det tyska investmentbolaget ShapeQ med 28% av aktierna. Näst största ägare är hälsovårdsentreprenören Alexander Stendahl. Han äger 9% av aktierna och är även styrelseledamot (mer om honom senare). Styrelseordförande Ove Johansson äger en aktiepost på 0,4 Mkr (0,5%) medan VD Ulrika Giers äger en post på 0,1 Mkr (0,1%).

Affärsvärldens huvudscenario 2023 2024E 2025E 2026E
Omsättning 29 30 33 35
 – Tillväxt 1,8% 5,0% 7,0% 7,0%
Rörelseresultat 1 2 3 4
 – Rörelsemarginal 1,7% 5,0% 8,0% 12,0%
Resultat efter skatt 0 1 3 4
Vinst per aktie 0,01 0,03 0,07 0,11
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital 1% 3% 6% 9%
Kapitalbindning -17% -46% -50% -30%
Nettoskuld/Ebit -7,8 -13,7 -9,9 -5,8
P/E 345,5 88,7 38,0 24,2
EV/Ebit 131,4 43,6 25,5 15,9
EV/Sales 2,3 2,2 2,0 1,9

 

Avancerad teknik ska bota beroende

Kontigo erbjuder tjänsten Previct för att hjälpa till vid beroenden. Previct innehåller några olika program som med hjälp av digital teknik försöker skapa en effektiv behandling. Hela processen kan kort sammanfattas i fem steg:

  1. Användaren får en mobilapp och en trådlös alkoholmätare för dagliga nykterhetstester och beteendedata.
  2. Appen samlar in information om nykterhet, mående och vanor och skickar datan till vårdgivaren i realtid.
  3. AI-program analyserar datan för att upptäcka mönster som kan tyda på risk för återfall.
  4. Systemet varnar användaren och vårdgivaren vid förhöjd återfallsrisk.
  5. Användaren får personliga uppgifter och stöd via appen för att skapa positiva vanor och bryta negativa mönster.

Hälsoplattformen Previct

Previct är Kontigos huvudprodukt. I plattformen kan kunderna (kommunernas socialtjänst) abonnera på digitala beroendevårdstjänster. Abonnemangen kan sträcka sig i 3, 6 eller 12 månader och ger licens för en patient-användare. Plattformen innehåller idag följande licenser:

Previct Alcohol är en mobilapp med en trådlös alkoholmätare. Den övervakar nykterhet och ger behandlare realtidsdata.
Previct Drugs använder AI för att detektera droganvändning. Tekniken bygger på ögonskanning via mobilen.
Previct Mind stödjer behandling av psykisk ohälsa i hemmiljö. Behandlare får insikter om patientens tillstånd mellan besök.
Previct Family involverar familjemedlemmar i behandlingen. Närstående kan delta och få stöd, särskilt när barn är inblandade.
Previct Gamble hjälper personer att hantera spelberoende. Appen erbjuder dagliga uppgifter och behandlare kan följa framstegen.
Previct Work är ett verktyg för arbetsgivare. Det stödjer anställda med beroendeproblem utan att störa arbetslivet.

AI-tekniken har lyfts fram som en del av lösningen sedan 2017, det vill säga innan AI blev viralt.

Previct har visat positiva resultat inom beroendevården. En sexårig studie av patientdata visade exempelvis att användningen av “Previct Alcohol” minskar risken för korta återfall med 9%. För längre återfall (mer än tre dagar) var siffran 18%.

Nya EU-regleringar påverkar hälsovårdsbranschen

MDD (Medical Device Directive) var EU:s tidigare regelverk för medicintekniska produkter. Det ersattes av MDR (Medical Device Regulation) i maj 2021. I praktiken innebar det strängare krav på säkerhet och dokumentation för medicintekniska produkter.

För Kontigo orsakade övergången till MDR en del extra kostnader. Under 2023 rapporterade bolaget engångskostnader på 2,4 Mkr kopplade till övergången. Jämförelsevis blev rörelseresultatet 0,5 Mkr under fjolåret. Bolaget har flaggat för att MDR-projektet inte kommer påverka resultatet kommande år.

Ekonomiska fördelar med digital beroendevård

Placering på behandlingshem är kostsamt. Kostnaden beror på vårdbehov och kan variera från några hundra till flera tusen kronor per dag. Kontigos abonnemang är betydligt billigare, med ett genomsnittspris på knappt 3000 kronor per månad.

Kontigo ska inte ses som ett alternativ till tvångsvård. Men deras lösningar kan användas förebyggande. Kommunerna kan på så sätt minska risken för att behöva använda dyrare och mer drastiska åtgärder.

Bolaget har infört ett nytt prissättningssystem under året. Det ger större flexibilitet när det gäller prissättningen av abonnemangsmodeller. Genomsnittliga månadspriset per licens har ökat under 2024 med drygt 200 kr per licens (se grafiken till höger).

I Sverige är bolagets tjänst relativt unik. Inga större konkurrenter finns inom nischen.

Digitaliserad beroendevård – från pilotprojekt till etablerad standard

Idag används Previct-plattformen av en majoritet av Sveriges kommuner. Antalet kommunavtal har ökat stadigt sedan lanseringen. Bolaget har aldrig haft ett kvartal där antalet avtal har minskat.

Senaste året har tillväxten dock börjat avta. Antalet licenser har inte ökat senaste åren. Även antalet kommunavtal ser i dagsläget ut att plana ut under kommande år (se grafiken nedan). En förklaring är att kommunerna skär ned på kostnaderna. Det kan även tyda på att marknaden är nära att bli mättad.

Några viktiga händelser under åren är:

2017: Bolaget lanserade sin e-Hälsoplattform Previct.
2018: Samarbetet utökades till 90 kommuner i Sverige.
2019: Kontigo genomförde kliniska studier för att utvärdera effektiviteten av sina digitala verktyg inom beroendevården. Studien visade en mätbar effekt när det kommer till att förutspå återfall.
2020: Bolaget expanderade sin produktportfölj genom att introducera nya funktioner i Previct-plattformen.
2021: Kontigo anpassade sina produkter för att uppfylla de nya kraven enligt EU:s Medical Device Regulation (MDR).
2022: Under 2022 uppnådde Kontigo för första gången ett positivt helårsresultat på 2,9 Mkr.
2023: Kontigo inledde kliniska studier vid Leiden universitetssjukhus i Nederländerna samt Region Uppsalas sprutbytesprogram för att utveckla “Previct Drugs”.
2024: Kontigo Care inledde ett samarbete med TBS Nederland, en organisation av rättsmedicinska TBS-kliniker i Nederländerna, för att implementera sina digitala lösningar inom beroendevården.

Ett stabilt inflöde av nya kommunkunder har drivit tillväxten, genom nya avtal och fler licenser. Snittillväxten har varit 17% per år de senaste fem åren. På senare tid har tillväxten bromsat in. På rullande 12 månader ligger tillväxten på 5%. Månadsvisa återkommande intäkter (MRR) har historiskt utgjort mer än 90% av nettoomsättningen. Bolaget har nått stabil lönsamhet efter att tidigare ha haft stora förluster.

Investeringar i utveckling och expansion

Kassaflödet är däremot inte lika bra på grund av relativt omfattande investeringar i produktutveckling. Det rör sig främst om en applikation för smartphonebaserad monitorering av drognykterhet. Genom ögonscanning kan drogpåverkan från opiater, amfetaminer, benzodiazepin samt THC (högre koncentrationer) upptäckas.

Under 2023 investerade bolaget 16,7 Mkr i produktutveckling med mera. Bolaget aktiverar utgifter för produktutveckling som en tillgång i balansräkningen. Efter produktlansering skrivs detta av över 10 år. Under 2023 var aktiveringarna 15 Mkr och avskrivningar 2,7 Mkr. Totalt har balansposten aktiverad produktutveckling ökat från 19 Mkr i slutet av 2022 till 36 Mkr per Q3 2024.

Detta är bakgrunden till att bolaget trots svarta resultatsiffror inte har positivt fritt kassaflöde. Kassaflödet var -10,7 Mkr efter investeringar 2023 och -4,0 Mkr Q1-Q3 2024. Investeringarna har dock gett resultat genom att en CE-märkt produkt för drogövervakning lanserades 2 april i år. En pilotstudie pågår med utvalda kunder för att utvärdera produkten i verklig miljö, där tidiga erfarenheter varit lovande.

Den senaste emissionen tecknades i sin helhet av Alexander Stendahl – en entreprenör inom hälsovård. Stendahl var tidigare VD för medicinteknikbolaget InfoSolutions. InfoSolutions var mycket framgångsrika under Covid-pandemin när de gick från några 10-tals miljoner i omsättning till 1,9 miljarder kr (år 2022) tack vare sina mobila teststationer. Stendahl har även valts in i Kontigo Cares styrelse.

Produktutvecklingen har främst finansierats med riktade nyemissioner till olika investerare. Främst huvudägaren ShapeQ. Sedan oktober 2023 har bolaget tagit in 30 Mkr, se tabellen nedan, vilket medfört en utspädning på 48%. Senaste emissionen gjordes så sent som i november och denna gång primärt för att öka tempot i satsningen utanför Sverige.

Tidpunkt för emission Miljoner emitterade aktier Teckningskurs Kapital, Mkr Utspädning Investerare Kapital går till
2023-10-13 3,6 2,50 kr 9,2 15% ShapeQ samt 15 andra investerare. Slutföra produktutveckling och lanseringsplan för bolagets drogapplikation.
2024-03-12 4,5 2,30 kr 10,5 14% ShapeQ Vidareutveckling av drogapplikationens möjligheter till ännu finkänsligare detektering av bl. a. cannabis.
2024-11-15 3,2 3,25 kr 10,4 9% Alexander Stendahl Primärt påskynda affärsutvecklingen och marknadsbearbetningen utanför Sverige.

Internationell tillväxt är något bolaget har försökt med i mindre skala. Redan under 2018 hade bolaget pilotprojekt i Finland. Intäkterna utanför Sverige har dock varit små, ca 1,2 Mkr 2023 eller 6% av de totala intäkterna. I år har bolaget skrivit ett avtal med finska Mehiläinen, en privat vårdgivare med drygt 37 000 anställda.

Prognos och Värdering

Företaget har alltså en uppdaterad produkt som också innefattar drogövervakning samt en rejält påfylld kassa för en utlandssatsning. Samtidigt är grundaffären i form av licensavrop från svenska kommuner svag – kanske på grund av konjunktur men kanske på grund av mognad – och tillväxten endast runt 5% (R12M).

Det man kan hoppas på är att investeringarna börjar ge effekt i ökad tillväxt. Kan tillväxten komma upp i historiska nivåer kring 20% blir utväxlingen troligen god på sista raden eftersom bruttomarginalen är hela 85%, enligt bolaget.

Kontigo har tidigare talat om en långsiktig potential på 10–50 licenser per kommun. Nuvarande genomsnitt är cirka 5 licenser per kommun. Når bolaget 200 kommuner med 20 licenser per kommun och ett snittpris på 3 000 kronor per månad, så skulle intäkterna bli 144 Mkr per år. Detta scenario ligger långt fram i tiden och vårt optimistiska scenario skissar en utveckling i början av den resan. Det visar ändå på en hög potentiell avkastning.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2025E EV/Ebit 2025E EV/Sales 2025E Ebit-marginal 2025E % Årlig tillväxt 2025E-2026E %
Kontigo (Afv) 9 53,2 33,9 2,0 8,0 7,0
Upsales -24 23 18,0 3,3 18,4 12,4
Carasent 107 63 47,4 3,3 7,0 30,4
Lime 17 37,1 28,4 6,1 21,6 13,6
Enea 91 15,5 15,3 2,5 16,1 7,1
Genomsnitt 40 34,7 27,3 3,4 14,2 14,1
Källa: Affärsvärlden / Factset

Vårt huvudscenario är mer präglat av nuläget. Vi räknar med 5% tillväxt för helåret 2024 och 7% per år resten av prognosperioden. Kommunernas ansträngda ekonomi har haft en inverkan på efterfrågan. Men verksamheten är skalbar. Vi prognostiserar en ökning av rörelsemarginalen från 4% i år till 12% år 2026. Det innebär att rörelseresultatet förväntas öka med 3 Mkr i takt med att omsättningen stiger med 5 Mkr.

Bolaget har tidigare värderats till 4x omsättningen i snitt. Idag är värderingen knappt hälften av det. Detta är lägre än snittet för bolagen i peer-tabellen. Värderingen i förhållande till omsättningen är mer i linje med andra mindre SaaS-bolag som QBNK (1,6x) och Litium (1,9x). Relativt rörelseresultatet är värderingen ganska hög och påminner om väletablerade SaaS-bolag.

Med en generös framåtblickande värdering på 25x rörelseresultatet finns det en uppsida på ungefär 30%.

Slutsats

Så agerar insiders

Som nämnt har Alexander Stendahl i år förvärvat aktier motsvarande 9% av kapitalet via en riktad emission. Även börsprofilen Olle Qvarnström (känd som Snåljåpen) har köpt aktier för 1,3 Mkr under året, dock innan han blev invald i styrelsen.

Kontigo har gjort en imponerande resa sedan 2017. Bolagets kärnprodukt har gått från prototyp till att användas av en majoritet av Sveriges kommuner.

Bolaget har en hälsosam balansräkning, en skalbar affärsmodell och återkommande intäkter vilket ger förutsättningar för bra utveckling på lång sikt. Kontigos nuvarande svaga tillväxt är dock ett frågetecken. Man kan även se planerna på ökad utlandssatsning som ett tecken på mognad i hemmamarknaden.

För den som är långsiktig och intresserad av mindre tillväxtbolag kan Kontigo Care vara en aktuell investering. Vi landar i ett neutralt råd i avvaktan på lite tydligare tecken på att nysatsningarna betalar sig.

Tio största ägare i Kontigo Care Värde (Mkr) Andel
ShapeQ GmbH 23,9 28,0%
Alexander Stendahl 8,5 9,1%
Discover Capital GmbH 7,2 8,4%
Christer Jönsson 6,9 8,1%
Mårten Karlsson 5,6 6,6%
Nordnet Pensionsförsäkring 4,6 5,4%
Avanza Pension 4,6 5,4%
Patrik Albinsson 1,4 1,7%
Susanne Olausson 1,3 1,6%
Olle Qvarnström 1,3 1,6%
Fem största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Ove Johansson 0,4 0,5%
Markku Hämäläinen 0,4 0,5%
Maria Winkvist 0,2 0,3%
Jan E. Larsson 0,1 0,2%
Anja Peters Ohlsson 0,1 0,1%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF