Klövern Pref: Genomsnittlig avkastning till hög risk

Klövern är ett av de högst belånade fastighetsbolagen och vd Rutger Arnhult känd för sitt höga risktagande. Vårt huvudscenario är att preferensaktien kommer ge utdelning under överskådlig framtid – men det finns bättre alternativ med likartad avkastning.
Klövern Pref: Genomsnittlig avkastning till hög risk - 993f2268-d814-4ca1-839a-d70ece19b222fitcroph450q80upscaletruew800sbc53589be256d80298ad568298e252bba375e82a

Rutger Arnhults kontorsfastighetsbolag Klövern äger fastigheter till ett värde om totalt 53 miljarder kronor. Framför allt i Stockholmsregionen (53 procent av värdet), längs väst- (20 procent) och östkusten (18 procent) och på senare tid även utomlands i Köpenhamn och New York (9 procent).

Klöverns preferensaktie (341,50 kr) är den näst största preferensaktien (efter Akelius) med ett totalt börsvärde på 5,6 miljarder. Den emitterades 2012, har betalt utdelning ända sedan dess och finns noterad på Stockholmsbörsen.

(Denna krönika ger mer bakgrund om preferensaktier i allmänhet)

KLÖVERN PREF
Börskurs preferensaktie 341,50 kr
Inlösendatum eller evig? * evig
Direktavkastning 5,9%
Kupongtäckningsgrad ** 4,2x
Belåningsgrad (marknadsvärden) *** 79%
Belåningsgrad (bokförda värden) **** 69%
VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år 20,00 kr
Avstämningsdagar mar/jun/sep/dec
Likvidationsvärde per preferensaktie 400,00 kr
Lägsta inlösenkurs per preferensaktie 500,00 kr
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning 8%
Källa: SvD Börsplus / Bolaget
* Börsplus bedömning. Om det i bolagsordningen till nuvarande marknadspriser saknas incitament för stamaktieägarna att lösa in preferensaktien så klassar Börsplus löptiden som evig.
** Bolagets vinst före skatt i relation till preferensutdelningen.
*** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med hela bolagsvärdet (EV).
**** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med bokförda tillgångar.

Preferensaktien ger en fast utdelning på 20 kronor per aktie och år vilket innebär en direktavkastning om 5,9 procent. Enligt vårt analysverktyg Börsplus Pref-guide placerar det Klövern i mitten av de noterade fastighetspreffarna som ger mellan 5,4 och 6,4 procents direktavkastning (se även tabell i slutet av artikeln).

2015 höjde bolaget inlösenkursen rejält från 350 till 500 kronor. Vissa kan tolka det som att aktien kring 340 kronor nu är ”billig” i förhållande till inlösenkursen. Eller att det finns en stor avkastningspotential om bolaget faktiskt väljer att lösa in aktierna. Men det är inte rätt sätt att tänka kring Klöverns preferensaktie – den kommer sannolikt aldrig vara värd 500 kronor och Klövern kommer aldrig genom inlösenförfarande betala 500 kronor för den (utan i så fall hellre återköpa aktier över börsen till lägre pris).

Snarare är tolkningen av den höga inlösenkursen att preferensaktien ska betraktas som ”evig”. Det vill säga att huvudscenariot är att den aldrig kommer bli inlöst. Med fast utdelning i kronor och ören och evig löptid innebär det i sin tur att Klövern Pref är känsligt för ränteförändringar. Stiger marknadsräntorna med 1 procent kan denna preferensaktie falla drygt 15 procent.

Klöverns balansräkning

Som preferensaktieägare vill man att balansräkningen ska innehålla mycket eget stamaktiekapital, låg skuldsättning och få preferensaktier.

Läget i Klövern är nästan det rakt motsatta. Av de totala tillgångarna är nästan 70 procent finansierat med skuld (inkluderat preferensaktierna). Det gör Klövern till ett av de allra högst skuldsatta fastighetsbolagen på börsen.

Klöverns intjäningsförmåga

Tabellen speglar intjäningsförmågan givet tillgänglig information om Klöverns fastighetsbestånd per 31 december 2018. Siffrorna exkluderar värdeförändringar på fastigheter och derivat.

Exkluderat värdeförändringar tjänar Klövern knappt 1,4 miljarder kronor före skatt. Av det ska 329 Mkr delas ut till preferensaktieägarna vilket ger en kupongtäckningsgrad kring 4. Det är hyggligt men de flesta andra fastighetsbolag visar bättre nyckeltal än så.

Den höga skuldsättningen gör dessutom bolaget och därmed preferensaktien ännu känsligare för stigande räntor. Om mer pengar skulle behövas till räntebetalningar minskar säkerhetsmarginalen för preferensägarna. Det gäller förstås samtliga bolag men kanske särskilt högbelånade fastighetsbolag.

Slutsats

Fastighetsproffset Rutger Arnhult som största ägare och vd kommer med för- och nackdelar. Han är pigg på att ta risk vilket knappast är en bra egenskap när det gäller preferensaktier där man snarare föredrar stabilitet och säkerhet.

Å andra sidan kan vi inte påminna oss om några allvarligare övertramp riktade mot just preferensaktieägare, som åtminstone tidigare utgjort en viktig finansieringskälla för bolaget. Att Arnhult själv äger preferensaktier för över 200 Mkr är ett plus i kanten men ingen garanti eftersom han också äger stamaktier för betydligt större belopp (1,7 miljarder).

Vår utgångspunkt är att Klövern kommer fortsätta betala utdelning på preferensaktien under överskådlig framtid. Men kombinationen stora lån och mycket preferensaktier med evig löptid innebär hög risk och räntekänslighet.

Till ungefär samma direktavkastning kring 6 procent skulle vi i stället föredra aktier som Akelius Pref, Sagax D eller SBB D. Det finns bättre alternativ alltså.

Fastighetspreffarna på börsen

Preferensaktie Avkastning 3m Löptid Direktavkastning
Victoria Park Pref 4% jan 2021? 6,4%
SBB D Nynoterad evig 6,4%
K2A Pref 8% evig 6,3%
Amasten Pref 8% evig 6,1%
NP3 Pref 6% evig 5,9%
Corem Pref 15% evig 5,9%
Klövern Pref 11% evig 5,9%
Sagax D 6% evig 5,8%
Akelius Pref 7% juni 2019? 5,8%
SBB Pref 12% evig? 5,7%
Fastpartner Pref -2% evig? 5,6%
Sagax Pref 6% evig? 5,5%
Heimstaden Pref 13% juni 2025? 5,4%
Hemfosa Pref 10% evig? 5,4%

Klöverns 10 största ägare

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group