Kinda Brave gör IPO och jagar förläggare

Börsaktuella Kinda Brave är ett spelutvecklingsbolag med en studio ledd av personer som lyckats bra med ett spel tidigare, ”Unravel”. Nu är de aktuella med en ny titel i samma kategori. Men det saknas ännu förläggare och en hel del pengar innan det kan bli verklighet.
Kinda Brave gör IPO och jagar förläggare - Kinda Brave Distant Bloom
Kinda Brave består av de fyra spelstudiorna Windup, Dinomite, EmberTrail och Gnomad samt förläggarverksamheten Bytesize. Bolagets inriktning är PC- och konsolspel.
Kinda Brave Maj 2024
VD: Christian Kronegård
Styrelseordförande: Johan Willdeck
Antal anställda: 38
Nyckelpersoners ägande: Cirka 29%
Lista: First North
Teckningskurs: 5 kr/aktie
Antal aktier efter IPO: 19,0 miljoner
Börsvärde: 95 Mkr
Nettokassa efter IPO: 1,6 Mkr
Resultatnivå, årstakt: -16 Mkr

Spelutvecklingsbolaget Kinda Brave (teckningskurs 5 kr) bildades 2022 under namnet Secret Hub.

Sedan dess har fyra inkråmsförvärv gjorts för totalt 1,3 Mkr.

Kinda Brave gör en IPO på First North med väntad handelsstart 3 juni. 35 Mkr ska hämtas in i en unitemission till en bolagsvärdering (pre-money) på 60 Mkr.

Teckningskursen är 15 kr. För det får man tre aktier samt en teckningsoption vardera av serie TO1 och TO2.

87% av erbjudandet är säkrat via teckningsåtaganden, varav drygt hälften avser kvittning av lån.

Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Kinda Brave
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 23 Mkr
Antal anställda 38
Teckningskurs per aktie 5,00 kr
Rådgivare Eminova
Storlek på erbjudande 35 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 95 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (10,9% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 87%
Investerare som ska teckna i IPO Jinderman & Partners, Cloud Ventures Sweden, Borell Invest och Konsult, Maxify Investment Sweden, Allscope, m.fl. (87% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Fem flaggor
Sista teckningsdag 2024-05-22
Beräknad första handelsdag 2024-06-03 (12 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Fem flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 456 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar fem flaggor i Kinda Brave.

# Kort finansiell historik
Bra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden.

Kinda Brave grundades 2022 och har således inte särskilt lång finansiell historik att visa upp.

# Märkliga avtal
Ofta redovisas viktiga avtal i IPO-prospektet. Ibland framstår avtal som obegripliga, märkliga eller med oklar koppling till affärsverksamheten.

I februari 2024 tog Kinda Brave upp ett lån på 5,3 Mkr av Bizcap och Quantum Leben. Som säkerhet för lånet har fem aktieägare i Kinda Brave “ingått ett solidariskt borgensåtagande såsom för egen skuld” gentemot borgenärerna. Dessa aktieägare får 10% ersättning för åtagandet.

För själva lånet betalar Kinda Brave 5% uppläggningsavgift samt 2% månatlig ränta till Bizcap och Quantum Leben. Det hela är krångligt och mycket dyrt.

# Svaga finanser
Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det smärtsamt tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar inom ett år.

Kinda Brave har i dagsläget en hög förlusttakt i verksamheten. Bolaget räknar med att de pengar som tas in i IPO ska täcka finansieringsbehoven minst tolv månader framåt.

Kinda Brave framhåller samtidigt att förvärv är en viktig del i strategin och att ytterligare kapital därför kan behöva anskaffas.

# Bristfällig information
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.

Det finns ingen information om ledning och styrelses avslutade uppdrag eller uppställning av aktiekapitalets utveckling.

Kinda Brave gjorde en nyemission om 218 497 aktier i januari 2024 men hur stort belopp som togs in och till vilken aktiekurs går inte att se.

# CV med plumpar
För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Kinda Braves kommersiella chef Alexander Benitez har varit ledamot i en rad bolag som gått i konkurs senaste åren.

Den operativa chefen David Pennelle var VD för Ember Trail AB, ett bolag som gick i konkurs sommaren 2023 och vars inkråm Kinda Brave sedermera förvärvade.

AFFÄRSVÄRLDENS SYN PÅ KINDA BRAVE

Det här är ett bolag med relativt små intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. INCITAMENT NYCKELPERSONER

Kinda Brave leds av VD Christian Kronegård sedan ett par månader. Han äger 1,7% av aktierna post-IPO. CFO Billy Degerfeldt gjorde också nyligen entré. Han delar sin tid mellan Kinda Brave och Redgert Comms där han är konsult. Degerfeldt saknar ägande i Kinda Brave.

Insiders ägande post-IPO Värde (Mkr) Andel
Delia Zadius (ledamot) via Lazad Invest 10,8 11,4%
Jakob Marklund 3,3 3,5%
Roland Arnkvist (ledamot) 3,1 3,3%
Henrik Söder 2,8 3,0%
Martin Sahlin 2,7 2,8%
Christian Kronegård (VD) 1,6 1,7%
Alexander Benitez (CCO) 1,4 1,5%
Johan Willdeck (ordförande) 1,3 1,4%
Sammanlagt 27,1 28,5%

Martin Salin, Henrik Söder och Jakob Marklund som driver dotterbolaget Windup Games är också centrala figurer i bolaget. De äger sammanlagt 9,3% av aktierna post-IPO. Största insiderposten innehar Delia Zadius via ett investeringsbolag hon driver med Matti Larsson.

Ingen insider finns bland teckningsåtagarna i IPO-emissionen. Utspädningen är nära 37%.

Största ägare post-IPO Värde (Mkr) Andel
Jinderman & Partners 12,2 24,3%
Delia Zadius (ledamot) 10,8 11,4%
UM Invest (Leif Danielsson) 4,7 4,9%
Cloud Ventures Sweden 4,2 4,4%
Borell Invest och Konsult (Joakim Borell) 3,3 3,5%

Största ägaren Jinderman & Partners investerar i startup-bolag och hjälper små bolag med riskkapital i exempelvis företrädesemissioner.

Jinderman har en lyckosam gaming-exit i bagaget i form av Malmö-studion Sharkmob som 2019 såldes till Tencent för en okänd summa. Jinderman tecknar 31% av IPO-emissionen genom kvittning av lån.

Bakom Cloud Ventures som tecknar 7% av emissionen (ej kvittning) står Cherrys tidigare VD Anders Holmgren och Kristoffer Lindström (före detta gaminganalytiker på Redeye).

2. TRACK RECORD NYCKELPERSONER

VD Christian Kronegård har ett förflutet som VD för det First North-noterade investmentbolaget NanoCap Group. Han har även haft ett antal ledande positioner i företag där NanoCap har ägarintressen. Exempelvis i Pixelfox (tidigare Partytajm), där Kronegård avgick som VD i november 2023. De företag Kronegård hittills haft hand om har överlag inte gått något vidare.

Billy Degerfeldt var CFO för Scout Gaming 2017-2021 och har överlag relevant erfarenhet. Risken finns såklart att Degerfeldts andra uppdrag stjäl fokus. På Linkedin har han markerat Redgert Comms-tjänsten som “heltid”, medan det är “deltid” som gäller för Kinda Brave-tjänsten.

Sahlin, Söder och Marklund har jobbat runt 20 år ihop och lanserat ett dussintal spel. Martin Sahlin skapade det populära äventyrsspelet Unravel, som Electronic Arts gav ut 2016 och vars uppföljare kom ut 2018. De två spelen hade vid slutet av 2022 sålts i imponerande 7,5 miljoner exemplar, enligt EA. Spelstudion som utvecklade Unravel 2 var en viktig del av Stillfront i det bolagets unga dagar.

Kort sagt hänger Kinda Brave-caset på huruvida Windup-trions Unravel-liknande spelprojekt når framgångar (mer om det senare).

3. TROVÄRDIGHET FÖR PRODUKT OCH STRATEGI

Kinda Brave består av de fyra spelstudiorna Windup, Dinomite, EmberTrail och Gnomad samt förläggarverksamheten Bytesize. Bolagets inriktning är PC- och konsolspel.

I Q1 2024 lanserade Kinda Brave spelen Go Fight Fantastic (Dinomite) och Distant Bloom (EmberTrail). Actionspelet Grimps! (Gnomad) ska mjuklanseras i tredje kvartalet med planer på full lansering i Q1 2025. Spelen befinner sig i genren äventyr/action. Överlag föredrar Kinda Brave sociala så kallade co-op-spel där flera spelare samarbetar.

Den stora grejen i Kinda Brave är dock inte dessa spel, utan ett oannonserat spelprojekt från Windup som leds av Unravel-kreatören Martin Sahlin. Spelet kommer att påminna om Unravel, där en figur gjord av ett stycke garn är ute på äventyr i de norrländska skogarna. Att spelet är anpassat för co-op är ingen vild gissning då Kinda Brave lyfter fram denna spelform och Unravel 2 hade co-op-läge.

Planen är att knyta till sig en förläggare och lansera spelet i Q1 2026. För närvarande pågår diskussioner med ett antal aktörer. Kinda Brave ser tidpunkten för den europeiska branschmässan Gamescom i slutet av augusti som en slags naturlig deadline för att presentera en förläggare. Kan Windup signera avtal med en stark förläggare bör chanserna att attrahera Unravel-spelare vara hyfsade.

BEHÖVER SÄLJA 450 000 EX FÖR BREAK-EVEN

Kinda Brave kalkylerar med att spelet behöver sälja i 450 000 exemplar för att projektet ska nå break-even, med hänsyn tagen till förläggarens del av kakan. Bolaget räknar samtidigt med att projektet vid lansering kommer ha kostat totalt 80 Mkr.

Att träffa förlagsavtal och erhålla milstensbetalningar (förutbetalda royalties) kommer att vara en viktig del av Kinda Braves finansiering framöver. Troligen kommer ett avtal struktureras så att förläggaren efter lansering vill tjäna tillbaka sin investering innan intäktsdelning på försäljningen börjar ske. Det vanligaste är att intäkterna sedan delas 50/50.

Övriga speltitlar Kinda Brave lanserar de kommande 1-2 åren ser Afv mest som lottsedlar. Vi tror inte man ska vänta sig några mirakel här, utan det är i Windup-projektet i princip hela värdet i Kinda Brave ligger.

Teckningsoptioner i IPO-unit Inlösen Teckningskurs Likvid (max)
TO1 (tecknar 1 ny aktie) Oktober 2024 5,50 kr 12,8 Mkr
TO2 (tecknar 1 ny aktie) Mars 2025 6,25 kr 14,6 Mkr

Kinda Brave har kniven på strupen finansiellt inför noteringen och nästan halva emissionslikviden går till att kvitta skulder.

Blir emissionen fulltecknad kommer Kinda Brave ha en nettokassa på 2 Mkr, med en bruttoskuld på 12,8 Mkr.

  • 6 Mkr avser lån från Almi med amorteringsstart i november 2024.
  • 5,3 Mkr är ett lån som togs upp i februari 2024 från Bizcap och Quantum Leben på ofördelaktiga villkor. Lånet ska betalas tillbaka vid årsskiftet men ledningen arbetar på att kunna lösa lånet innan dess.
  • 1,5 Mkr avser ett konvertibelt lån från Stiftelsen Norrlandsfonden. Förfall i september 2028.

REFLEKTIONER

  • En investering i Kinda Brave är till stor del en investering i Windups oannonserade spelprojekt.
  • De som utvecklar spelet har bra track record, vilket dragit till sig flera hyfsade namn i ägarlistan.

4. NÖDVÄNDIGA ANTAGANDEN I OPTIMISTISKT SCENARIO

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Affärsvärldens optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa. Vi har här helt zoomat in på Windups spelprojekt.

  • Förlagsavtal som ger Kinda Brave finansiellt andrum.
  • Lansering sker utan större förseningar.
  • Försäljningen tar rejäl fart.
Optimistiskt scenario Kinda Brave Idag Tänkbart 2027
Avklarad milstolpe Dialoger med förläggare 1 miljon sålda exemplar
Kommande värdedrivare (i) Förlagsavtal Försäljningsmomentum, utveckling av uppföljare
Värderingsmodell (ii) e.m. EV/Ebit 4x
Resultatnivå, årstakt Cirka -16 Mkr Cirka 75 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 90 Mkr 325 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 261%

TABELLFÖRKLARING OPTIMISTISKT SCENARIO

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Affärsvärldens huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Affärsvärlden enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Affärsvärldens (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Affärsvärldens optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

En eventuell lansering av Windup-spelet ligger några år fram i tiden och mycket måste falla på plats innan det kan bli en succé. Vårt optimistiska scenario skissar löst på hur det skulle kunna arta sig om planerna går hyggligt bra.

Scenariot går ut på att spelet lanseras 2026 och tas emot väl. Vi skissar på 1 miljon sålda exemplar 2027 till snittpriset 30 dollar. Efter avdrag för bland annat förläggarens och distributörens andel bör det i så fall bli cirka 100 Mkr kvar till Kinda Brave.

Kinda Brave lär 2027 i allt väsentligt fortsatt vara en “one trick pony”, med begränsad livslängd för sin storsäljare. Det gör att vi använder en multipel på blott 4x resultatet, vilket i princip reflekterar detta spels resultatbidrag över sin förväntade livstid på runt tre år.

PESSIMISTISKT SCENARIO

Caset är i stor utsträckning binärt. Vi sätter ingen siffra på sannolikheten att Windup-projektet lyckas, men risken att så inte blir fallet är betydande.

Skulle Kinda Brave inte lyckas få till ett vettigt förlagsavtal blir bolagets finansiering troligen en huvudvärk för ägarna. Det finns många exempel på små havererade gamingbolag och att Kinda Brave skulle bli ännu ett sådant vore inte förvånande.

AFFÄRSVÄRLDENS SLUTSATS

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Vi får en blandad bild av bolagsbygget Kinda Brave. Det finns lovande inslag i bolaget, främst att nyckelpersoner lyckats bra tidigare med Unravel-spelet. Vägen till succé för Windups spelprojekt är dock allt annat än utstakad.

Noteringen framstår som något defensiv och framstressad, med stor andel skulder som ska kvittas. Därtill har ledningen alldeles nyligen startat på bolaget.

Allt sammantaget landar vi i rekommendationen att inte teckna Kinda Brave.

SÅ SER AFFÄRSVÄRLDEN PÅ FÖRHOPPNINGSBOLAG

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  1. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  2. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  3. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser