Kapitalinjektion köper tid för Pharmacolog

Pharmacolog stärker som väntat finanserna med en företrädesemission. Kapitalet köper bolaget tid och med lite tur kan ett marknadsgenombrott stå för dörren. Aktien framstår som intressant om man kan komma in nära teckningskursen 5 kronor. Detta blir nog inte bolagets sista nyemission men i början av nästa år kan det ha hänt mycket i Pharmacolog.

I augusti skrev Börsplus en längre analys på Pharmacolog (börskurs 6,30 kronor 11/10) med slutsatsen att bolaget behöver stärka finanserna. Nu genomförs som väntat en företrädesemission som tillför bolaget 17 Mkr efter kostnader. Villkoren är tuffa. Utspädningen för befintliga aktieägare är 50 procent.

Verksamheten idag

Pharmacolog erbjuder lösningar för säker och effektiv medicinering med intravenösa läkemedel genom produkten DrugLog som säkerställer att beredningarna har rätt innehåll i form av substans och koncentration. Idag jobbar Pharmacolog främst på två segment. Dels sjukhusapotek vid preparering av cellgifter och dels på barnvårdsavdelningar. En utvärdering av DrugLog under pågående kirurgi pågår och kan bli ett nytt segment. Ytterligare två projekt har initierats med samarbetspartners inom antibiotikakontroll och barnsjukvård.

Pharmacolog har försäljning igång men marknaden är omogen. Bolaget arbetar med distributörer i Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Sverige och övriga Norden bearbetas med egna säljinsatser. Frankrike är den mest mogna marknaden med bolagets tydligaste konkurrenter. Försäljningen ökade under andra kvartalet från noll till 0,35 Mkr. Främsta anledningen är en systemförsäljning (till Frankrike) men också beställningar av förbrukningsartiklar till tidigare sålda eller utplacerade system. Pharmacolog har tre kundkontrakt och tre betalande testinstallationer.

Börsplus syn på Pharmacolog

———

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger strax under 20 procent av Pharmacolog efter genomförd nyemission. Vd Mats Högberg, styrelseordförande Erik Hedlund och ena grundaren Hans Dahlin åtar sig att teckna i emissionen.

2. Track record nyckelpersoner

Generellt positivt intryck. Högst profil bland nyckelpersonerna har Erik Hedlund (känd från C-RAD och Raysearch) som tillträdde som styrelseordförande under det första kvartalet. Vår förhoppning är att Pharmacolog tillförs ytterligare kompetens det kommande året.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Se tidigare analys av Pharmacolog för en längre diskussion om detta men allmänt ser vi det som att Pharmacolog har ett seriöst och bra upplägg som efter omständigheterna (förhoppningsbolag) har relativt goda odds att lyckas.

Några punkter om läget nu och i närtid:

  • Kapitalet från nyemissionen ska användas till att förstärka marknadsföring, försäljning och partnerdiskussioner. En partner är mer angelägen att jobba med en motpart som är finansiellt stabil så det är logiskt. Pengar ska också fördelas på utvecklingsprojekten inom antibiotikakontroll och barnsjukvård.
  • Nyligen meddelade Pharmacolog att en avsiktsförklaring ingåtts med en större internationell medicinteknikkoncern. Detta ej namngivna företag kan eventuellt bli en strategisk partner där Pharmacologs teknologi kommer att ingå i ett nytt sammanhang, kanske som en komponent i ett större system.
  • Beroende på hur detta samarbete kommer att se ut kan det vara en viktig värdedrivare för bolaget. Är det en namnkunnig motpart innebär det en bra validering av Pharmacolog. När avsiktsförklaringen eventuellt övergår i ett avtal är oklart. Det lutar mot före årsskiftet.
  • Före årsskiftet bör vi också få en uppfattning om hur utvärderingen av DrugLog inom kirurgi (beredningar kontrolleras under pågående operation) som sker vid universitetssjukhuset i franska Lille har gått. Det är också en möjlig värdedrivare.
  • Pharmacolog driver ett projekt tillsammans med Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet för att ta fram system och metoder för att dosera rätt i samband med antibiotikabehandling med mätning under pågående behandling. Detta är kritiskt vid exempelvis blodförgiftning, sepsis. Sätt att undvika överdosering av antibiotika är en het samhällsfråga.
  • Ytterligare ett projekt genomförs tillsammans med Astrid Lindgrens barnsjukhus och Karolinska universitetssjukhuset och handlar om att att ta fram ett nytt system som ska användas för att stödja vårdpersonalen vid iordningställande av läkemedelsberedningar. Den kliniska prövningsfasen bör vara klar i Q1 2018.

Pharmacologs övergripande strategi är uppenbart att skjuta brett. Bolaget hade förmodligen valt att beskriva det som att smida medan järnet är varmt.

4.Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Den pågående nyemissionen blir framgångsrik
  • Försäljningsframgångar främst för DrugLog
  • Fortsatt produktutveckling och forskningsprojekt som leder till affärer
  • Någon eller några av punkterna under föregående rubrik faller ut positivt.

Nettokassan är negativ så ett rejält kapitaltillskott krävs både för att utveckla bolaget och som rörelsekapital. Försäljningsframgångar skulle stärka tron på ett marknadsgenombrott. Framgångar i en eller flera av de projekt som bolaget driver med samarbetspartners skulle vara positivt och öka Pharmacologs trovärdighet. Det är viktigt att forskning och projekt verkligen leder till affärer.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario.

Pharmacolog Idag Tänkbart 2020
Värdedrivare (i) Försäljning. Ökat genomslag för DrugLog och nya projekt. Försäljning. Produktutveckling. På väg in i USA
Uppnådd nivå Värdedrivare Systemförsäljning. Omsättning 25 MSEK
Värderingsmodell (ii) e.m P/S cirka 10x
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr Breakeven
Börsvärde, Mkr (iii) 51 Mkr (efter nyemission vid dagens börskurs) 250 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 380% (ex framtida nyemissioner)

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

I vår tidigare analys spekulerade vi i att Pharmacolog i ett optimistiskt scenario skulle kunna sälja för 20-30 Mkr år 2020. Det skulle motsvara en uppskattad marknadsandel för DrugLog i Europa på 4 procent med utgångspunkt i hur försäljningen ser ut i Frankrike som är den mest mogna marknaden. Det gissar vi innebära att aktiemarknaden prissätter bolaget till 200-300 Mkr.

Vår utgångspunkt då var att det skulle kräva ytterligare finansiering om cirka 25 Mkr. Om den pågående nyemissionen fulltecknas är en stor del av pengarna på plats så vi ser ingen anledning att ändra vårt optimistiska scenario. Skulle framgångar nås inom framför allt antibiotika-projektet kan potentialen betraktas som ännu större. Det skulle öka kapitalbehovet men definitivt ha ett betydande värde som sannolikt kan attrahera mjuka pengar (vilket inte leder till utspädning) i form av bidrag nationellt eller från EU.

Många viktiga värdedrivare kan falla på plats för Pharmacolog runt årsskiftet. Studierna inom barnsjukvård och antibiotikakontroll borde vara klara. Vi borde även ha besked om avsiktsförklaringen med den internationella medicinteknikkoncernen leder till avtal och studierna vid universitetssjukhuset i Lille är sannolikt också klara då.

Pessimistiskt scenario

Ett kortsiktigt riskmoment som inte ska underskattas är att emissionen inte blir fulltecknad. Då träder garanterna in och Pharmacolog får minst 83 procent av det sökta beloppet motsvarande drygt 16 Mkr. Det lär inte räcka så långt samtidigt som aktien drabbas av ett extra säljtryck.

På medel- och lång sikt är riskerna som vanligt med utvecklingsbolag skyhöga. Man ska alltid räkna med att aktien kan falla 90 procent.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Efter lösen av lån och emissionskostnader blir det bara runt 14 Mkr om nuvarande nyemission blir fulltecknad. Vi tror inte att det räcker hela vägen.

I vår tidigare analys uppskattade vi att behovet var cirka 25 Mkr. Nu har Pharmacolog breddat verksamheten ytterligare vilket för med sig ett ännu större kapitalbehov. Risker som vi pekat på tidigare är fortfarande aktuella:

  • Distributörer låter alltid som en god idé men det är många bolag som sett sina produkter inte få det fokus man hoppats på.
  • Vården är som bekant konservativ och nya produkter ses på med skepsis.
  • Även produkter som vården vill ha kräver mycket tid och resurser i anspråk. Att integrera DrugLog i vården påverkar arbetsprocessen för personalen vilket innebär ett motstånd som måste övervinnas dels genom kontinuerlig anpassning av metoden och dels genom utbildning av sjukvårdspersonalen.

På pluskontot ska sägas att det Pharmacolog har möjlighet att realisera flera värdeskapande steg den närmaste tiden. Det kommande halvåret eller mer kommer inte aktiemarknaden att oroa sig för finanserna och sannolikt kan positiva nyheter ge avtryck i aktiekursen.

Det gör att vi lutar åt ett att den risksökande mikrobolagsinvesteraren kan göra ett spekulativt köp i Pharmacolog. Framåt våren kan mycket ha hänt i bolaget.

En viktig brasklapp är att försöka komma in så nära emissionskursen 5 kronor som möjligt. Antingen via teckningsrätter (kostar i skrivande stund 80 öre styck men slutar snart handlas), eller teckning utan företräde (med sannolikt låg tilldelning) eller genom att köpa befintliga aktier.

Mer om nyemissionen

Teckningsperioden pågår mellan den 27/9 och 13/10. Handel med teckningsrätter pågår till den 11 oktober.

En teckningsrätt berättigar till teckning av en aktie. Priset per aktie i nyemissionen är 5 kronor vilket ger en postmoney-värdering på 39 Mkr. Ofta kommer man in som billigast genom att köpa teckningsrätter och delta i emissionen istället för att köpa aktien direkt. Den som köper teckningsrätter måste många gånger meddela sin bank att hen vill utnyttja rätterna. Det finns också möjlighet att delta utan företrädesrätt. Då är man inte garanterad aktier utan får bara tilldelning om emissionen inte blir fulltecknad. Erik Penser Bank agerar finansiell rådgivare i nyemissionen.

Befintliga ägare har ingått teckningsförbindelser motsvarande 17 procent av emissionen. Därutöver har Pharmacolog garanter för motsvarande 66 procent av emissionen. Sammantaget är 83 procent av emissionen säkerställd. Garanternas ersättning är 8 procent av garanterat belopp.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.