K-Fastigheter: Ett nytt Selin-bolag till börsen

Ett nytt fastighetsbolag är på väg till börsen. K-Fastigheter bygger hyresbostäder för egen förvaltning och i ägarlistan finns fastighetskungen Erik Selin. Sista dag att teckna aktier är nu på onsdag 27 november.
K-Fastigheter: Ett nytt Selin-bolag till börsen - K-Fastigheter
K-Fastigheter startades 2010 av Jacob Karlsson som 24-årig ekonom och självlärd snickare. Huvudkontoret finns i Hässleholm och bolaget sysselsätter idag 70 anställda varav 31 byggnadsarbetare och 18 inom förvaltning och fastighetsskötsel.

K-Fastigheter (efter nyemission)

Teckningskurs: 105 kr Antal aktier: 32,8 m
Börsvärde: 3 440 Mkr Belåningsgrad fastigheter: 42%
P/E-tal (EPRA): 48,4 Substanspremie (EPRA): +52%
VD: Jacob Karlsson Ordförande: Erik Selin

K-Fastigheter (teckningskurs 105 kr) utvecklar och bygger hyresbostäder som ägs och förvaltas i egen regi. Bolaget grundades 2010 av Jacob Karlsson som också är VD. Stor ägare sedan 2011 är fastighetsmannen Erik Selin som även är styrelseordförande i bolaget.

En stomme i verksamheten är de tre egenutvecklade koncepthus (Låghus, Lamellhus och Punkthus) som kan kombineras på diverse sätt för att bygga olika hus men på ett standardiserat och kostnadseffektivt sätt.

K-Fastigheter förvaltar idag ett färdigtställt bestånd om totalt 1 562 bostäder. Ytterligare 678 är under pågående byggnation och i projektportföljen finns även 1 095 bostäder under utveckling.

Totalt är fastighetsportföljen värd 3,2 miljarder kronor och geografiskt koncentrerad till Skåne och då särskilt Helsingborg (36 procent), Kristianstad (23) och Hässleholm (19).

Nu ska bolaget börsnoteras. I samband med det tar K-Fastigheter in närmre 800 Mkr i nytt kapital. Befintliga ägare i Jacob Karlsson och Erik Selin säljer inga aktier och har åtagit sig att inte göra så under kommande tre år heller.

IPO-GUIDE K-Fastigheter
Lista Nasdaq Mid
Omsättning rullande tolv månader 166 Mkr
Antal anställda 70
Teckningskurs 105,00 kr
Rådgivare Carnegie, Danske Bank
Storlek på erbjudande 788 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 3 440 Mkr
Emissionskostnad Cirka 42 Mkr (5,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 54%
Investerare som ska teckna i IPO Andra AP-fonden, Fjärde AP-fonden, Capital Resesarch och Management Company, Celox, Länsförsäkringar, m.fl. (54% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2019-11-27
Beräknad första handelsdag 2019-11-29
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 206 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,2 för småbolag och 4,4 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar inga flaggor i K-Fastigheter.

I prospektet finns en föredömlig uppställning av hur kalkylen tenderar se ut. I snitt har bolaget köpt mark för omkring 2 tkr/kvm som bebyggts till en kostnad om knappt 19 tkr/kvm. Idag värderas de färdiga fastigheterna till omkring 30 tkr/kvm vilket ger en värdeökning på över 40 procent.

Låghus Punkthus Lamellhus
Antal byggda bostäder 625 st 91 st 560 st
Genomsnittlig investering i mark/byggrätt 1,5 tkr/kvm 1,9 tkr/kvm 2,8 tkr/kvm
Genomsnittlig kostnad för produktion 16,6 tkr/kvm 22,9 tkr/kvm 20,8 tkr/kvm
Total investering = 18,1 tkr/kvm = 24,8 tkr/kvm = 23,6 tkr/kvm
Genomsnittlig hyra 1,5 tkr/kvm 1,6 tkr/kvm 1,9 tkr/kvm
Genomsnittligt driftsöverskott 1,3 tkr/kvm 1,4 tkr/kvm 1,6 tkr/kvm
Genomsnittligt direktavkastningskrav 4,9% 4,5% 4,6%
Nuvarande värde = 27,2 tkr/kvm = 30,7 tkr/kvm = 35,0 tkr/kvm

Delvis jämförs äpplen och päron då historiska ingångspriser på mark och produktion jämförs mot dagens fastighetsvärden. Men att bolaget kan nyinvestera till närmre 7,0 procents direktavkastning är klart värdeskapande givet att marknaden tycks nöja sig med omkring 4,5 procents direktavkastning. Det indikerar att någon sorts konkurrensfördel tycks vara i spel.

Egen produktion av vissa konstruktionselement är en möjlig förklaring. Balkonger, trappor och icke-bärande ytterväggar (utfackningsväggar) tillverkas idag vid egen anläggning i Osby. Bolaget investerar dessutom i ytterligare en anläggning i Hässleholm som ska fördubbla produktionskapaciteten av utfackningsväggar.

På så sätt påminner K-Fastigheter kanske mest om fastighetsbolaget K2A som vi analyserade vid börsnoteringen i somras. Bägge utvecklar hyresbostäder som byggs delvis i egen regi och förvaltas i egna böcker. I bägge fall är det skickliga operatörer med stort ägande i det egna bolaget som ligger bakom. K2A fokuserar dock primärt på mindre studentbostäder.

Antal bostäder i förvaltning Antal bostäder i byggnation Antal bostäder i utveckling Belåningsgrad Substansvärde per stamaktie Substanspremie
K-Fastigheter 1 562 st 678 st 1 095 st 42% 69,00 kr +52%
K2A 2 086 st 498 st 3 496 st 63% 60,50 kr +103%

Bägge bolag har det ambitiösa målet att växa substansvärdet per stamaktie med minst 20 procent per år i genomsnitt. Planen för K-Fastigheter är att antalet byggstarter ska öka från omkring 600 i år till 1 000 år 2023. Vid utgången av 2023 ska bolaget förvalta minst 5 000 lägenheter i Norden.

Vid börsnoteringen och tillhörande nyemission kommer nytt kapital in som gör att belåningsgraden blir låg kring 42 procent. Det bör alltså finnas utrymme att fortsätta växa framöver. Även om bolaget visar vinst i förvaltningen slukar byggnationen av nya bostäder förstås mycket kapital. I beståndet finns även närmre 500 lägenheter av äldre karaktär som kan renoveras på lönsamt sätt.

K-Fastigheters renoveringsprogram (K-Fast 2.0)

K-Fastigheter förvaltar totalt 451 bostäder av äldre karaktär som förvärvats med avsikt att uppgraderas till nybyggnadsstandard. I nuläget har 38 av dessa renoverats.

Renovering görs i samband med vakans (likt Akelius, Victoria Park, Hembla, etc) där ytskikt, kök, badrum, ledningar, stammar och tekniska installationer uppgraderas. Kostnaden för renovering ligger omkring 3 700 kr/kvm men medför att hyran kan höjas med ungefär 300 kr/kvm och år. Det innebär en direktavkastning på drygt 8 procent.

K-Fastigheter har idag kapacitet att renovera 8 lägenheter men genomför till följd av låg avflyttning i nuläget ungefär 4 per månad. Bolaget borde alltså kunna dubblera beståndet av gamla lägenheter utan att öka renoveringskapaciteten.

Börsplus slutsats

Allt som Erik Selin tar i blir knappast till guld. Ett exempel är Balders investering i nischbanken Collector. Ett annat är noteringen av fastighetsbolaget Brinova där börsens förväntningar initialt var höga och den som köpte aktier första handelsdagen har först nu, tre år senare, fått tillbaka pengarna.

I K-Fastigheter kan man apropå dåliga affärer notera att bolaget tidigare slutit ramavtal med och dessutom investerat i det krisande börsföretaget Zenergy som tillverkar brandsäkra husmoduler. Vi dömde ut den aktien i maj 2018 men K-Fastigheter var delägare till och med inledningen av 2019. Ramavtalet där Zenergy skulle leverera moduler till 750 lägenheter åt K-Fastigheter (motsvarande 700 Mkr) avbröts så sent som i förra månaden.

Överlag ger ändå K-Fastigheter ett imponerande intryck. Bolaget tycks ha en konkurrenskraftig produktion som gjort det möjligt att växa på lönsamt vis i hög takt. Aktien säljs in klart billigare än K2A – om än dyrt sett till substansvärde (52 procents premie) och intjäningsförmåga (P/E 48) här och nu. Höga P/E-tal är dock regeln för bostadsfastighetsbolag.

Den största risken tror vi ligger i att bostadsmarknaden återhämtar sig. Det låter kanske lite omvänt, men produktion av hyresrätter kommer ju med begränsade intäkter eftersom hyresnivåerna är reglerade. På en stark bostadsmarknad med höga bostadsrättspriser kommer en bostadsrättsutvecklare nästan alltid kunna betala mer för mark än en hyresrättsutvecklare som K-Fastigheter.

Så länge marknaden för nyproduktion av bostadsrätter är svag är chansen god att K-Fastigheter kan placera likviderna från emissionen i ny mark som möjliggör fortsatt tillväxt under kommande år. Rådet blir att teckna aktien – sista dag att göra så är nu på onsdag den 27 november.

K-Fastigheters fem största ägare (efter nyemission) Innehav Andel
Jacob Karlsson 1 313 Mkr 38,2%
Erik Selin 1 313 Mkr 38,2%
Andra AP-fonden 90 Mkr 2,6%
Capital Resesarch och Management Company 75 Mkr 2,2%
Celox 40 Mkr 1,2%
Källa: Börsplus IPO-guide
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold