Job Solution: Rekryterar kapital inför IPO

Rekryteringsbolaget Job Solution tar in 15 Mkr inför notering på First North. Bolaget har hög lönsamhet och vill växa vidare genom förvärv. Är aktien värd att teckna?
Job Solution: Rekryterar kapital inför IPO - JobSolution
Job Solution är ett rekryteringsbolag som hjälper uppdragsgivarna att få in rätt intervjukandidater. På bilden syns arbetande styrelseordförande Carl Renman. Foto: Job Solution
Job Solution
Teckningskurs: 30,00 Antal aktier: 3,6 m
Börsvärde: 109 miljoner Nettokassa: 19 miljoner
VD: Viktor Rönn Ordförande: Carl Renman

Job Solution (teckningskurs 30 kr) är ett rekryteringsbolag som hjälper sina uppdragsgivare (arbetsgivaren), att ta fram potentiella kandidater att rekrytera.

Fokus är på högteknologiska branscher där konkurrensen om arbetskraft är hög. Exempelvis ingenjörer inom samhällsbyggnad, infrastruktur och industri. Job Solution har idag en kandidatbank bestående av cirka 30 000 personer.

Intäktsmodellen består av att Job Solution tar betalt i förskott från företagen beroende på hur många intervjuer uppdragsgivare önskar. Job Solution har ingen personal som närvarar under anställningsintervjuerna utan det sköter uppdragsgivaren själv. Konkret slussar Job Solution potentiella kandidater till den tilltänka arbetsgivaren.

Affärsvärldens huvudscenario 2022E 2023E 2024E
Omsättning 30 35 38
 – Tillväxt +16% +15% +10%
Rörelseresultat 9 10 11
 – Rörelsemarginal 30,0% 30,0% 30,0%
Resultat efter skatt 7 8 9
Vinst per aktie 1,89 2,17 2,39
Utdelning per aktie 0,95 1,00 1,10
Direktavkastning 3,2% 3,3% 3,7%
Operativt kapital/omsättning -27% -27% -27%
Nettoskuld/EBIT -3,0 -3,1 -3,4
P/E 15,9 13,8 12,6
EV/EBIT 9,1 7,4 6,2
EV/Sales 2,7 2,2 1,9

Senaste tre åren har bolaget vuxit med 29% per år i snitt. Job Solution grundades år 2015 av bland annat Viktor Rönn som är VD. Rönn är största ägare med 31% av aktierna efter IPO. Styrelseordförande Carl Renman är näst största ägare med 30% av aktierna efter IPO.

Huvudkontoret ligger i Sundbyberg och bolaget har även kontor i Oslo med sex anställda. Totalt har Job Solution 30 anställda.

Bakgrunden till noteringen är att öka bolagets synlighet samt öka möjligheterna till förvärv genom en noterad aktie, som kan användas som betalningsvaluta vid eventuella förvärv. Hittills har Job Solution enbart vuxit organiskt.

Emission på 15 Mkr

Erbjudandet i samband med noteringen uppgår till 15 Mkr och avser i sin helhet nyemitterade aktier. 12,25 Mkr motsvarande 82% av erbjudandet är på förhand säkrat av teckningsåtagare. Däribland VD Viktor Rönn (5 Mkr) samt ordförande Renman (5 Mkr) samt Lennart Ågren via Svea Bank (2 Mkr). Institutionella investerare och allmänheten har företräde framför teckningsåtagarna vid tilldelning. Teckningsåtagarna är därför närmast att betrakta som teckningsgaranter.

Efter emissionskostnader (-1,7 Mkr) tillförs Job Solution 13,3 Mkr. 65% av emissionslikviden skall användas till förvärv. 35% skall användas till organiska tillväxtsatsningar genom etablering av nya kontor, nyrekryteringar och marknadsföring.

Under februari i år delade Job Solution ut 5 Mkr i utdelning. Att bolaget ett par månader senare väljer att ta in 15 Mkr känns lite märkligt. Samtliga befintliga ägare har ingått lock up-avtal avseende 100% av innehavet under 12 månader efter IPO.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Job Solution
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 26 Mkr
Antal anställda 30
Teckningskurs 30,00 kr
Rådgivare Eminova
Storlek på erbjudande 15 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 109 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (11,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 82%
Investerare som ska teckna i IPO Carl Renman (genom CR Asset Management AB), Viktor Rönn (genom LIRÖ Invest AB), Svea Bank, Jonas Bertilsson (genom AB Rugosa Invest), Per Katz, m.fl. (82% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2022-05-03
Beräknad första handelsdag 2022-05-17 (14 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 431 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,7 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Job Solution

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Job Solution betalar cirka 1,7 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 11,3 procent av erbjudandet.

# Lång väntetid

Att teckna IPO-er innebär extra risker och risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är längre än 10 dagar så hissar Affärsvärlden varningsflagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Job Solution-aktien börjas handla 14 dagar efter sista anmälningsdag.

# Kort finansiell historik

Bra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden.

Job Solution har bedrivit verksamhet sedan 2015 men presenterar i samband med aktuell IPO bara finansiell information för de sista två åren. IPO-guiden hissar en flagga.

Job Solution har ökat omsättningen från drygt 1 Mkr vid starten år 2015 till knappt 26 Mkr 2021. Senaste tre åren har rörelsemarginalen pendlat mellan 26-34%. Job Solutions har inga konkreta finansiella mål avseende omsättningstillväxt och rörelsemarginal.

Bolagets målsättning är att dela ut minst 50% av vinsten efter skatt. Job Solution har ambition att växa vidare både organiskt och via förvärv. I första hand är tanken att expandera till länder som Danmark, Finland och Tyskland. Historiskt sett har bolaget inte gjort några förvärv och är därmed oprövade på förvärvsfronten.

Job Solutions affärsidé är kort och gott att förenkla rekryteringsprocessen för bolag som jobbar inom högteknologiska branscher, där konkurrensen om arbetskraft är hög. Job Solution upplever inte att kundernas utmaning är att hålla i intervjuer med respektive kandidat. Utmaningen brukar istället vara att hitta och få rätt kandidat tillräckligt intresserad för att komma till intervjun.

Vidare menar Job Solution att det inte är ett rekryteringsbolag som konkurrerar med uppdragsgivarnas interna HR-avdelning utan Job Solution ser sig som ett komplement och en extra kollega som kan bistå bolaget under processen.

Så går processen med Job Solution till

  1. Uppdrag inleds – när Job Solution och uppdragsgivaren har kommit överens om profil och pris.
  2. Förstudie – Initialt scannar Job Solution av deras nätverk.
  3. Kandidatpresentation – Job Solution presenterar de kandidater som matchar uppdragsgivarens kravprofil och som är intresserade av att träffa den tilltänka arbetsgivaren.
  4. Intervjuer – Job Solution bokar in intervjuerna åt uppdragsgivaren. Det är uppdragsgivaren själv som håller i respektive intervju.
  5. Second Opinion & Referenstagning – Job Solution gör en second opinion hos kandidaterna och utvärderar sedan projektet tillsammans med uppdragsgivaren.

Bolaget får in kunder dels genom traditionell införsäljning då de erbjuder sina tjänster. Dels genom att kunderna kontaktar Job Solution och behöver hjälp med rekrytering.

Job Solution har ett flertal avtal med kunderna som sträcker sig över längre tid och som betalas på abonnemangsbasis. 70% av bolagets intäkter kommer från återkommande kunder medan resterande 30% härrör nya kunder.

Bolaget arbetar med en fast prismodell. Priset beror på hur många medarbetare uppdragsgivarna vill anställda och vilken typ av kravprofil de letar efter, så varierar priset. I snitt anställer Job Solutions kunder en av fyra kandidater som de träffar.

En studie från konkurrenten Manpower Group visade att hela 75% av svenska arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens. Detta trots pandemin och historiskt hög arbetslöshet.

I Sverige finns nästan 8000 bolag som sysslar med bemanning och arbetsförmedling. Många av dessa är inte några konkurrenter till Job Solution men det är tydligt att det finns många aktörer inom området som helhet.

Det finns flera stora bolag inom bemanning. Antal bolag som omsätter över 100 Mkr och enbart sysslar med rekrytering är få. De flesta konkurrerande bolagen som är specialiserade på rekrytering har under 10 anställda.

Bolag Omsättning 2020 Anställda
Worko 19 Mkr 36
TB-Group 12 Mkr 24
Larensius & Partners 10 Mkr 24
Talent Venture Group 7 Mkr 9
Hunter & Tailor 4 Mkr 14
Select Executive Search 2 Mkr 2

Andra större konkurrenter är bolag som Academic Work, Randstad, Adecco, Manpower, Poolia och Jobzone.

Det är generellt ett ungt gäng som driver Job Solution. VD Viktor Rönn är född 1994 medan ordförande Carl Renman är född 1993. Samtliga personer i ledningsgruppen är födda på 1990-talet.

I styrelsen sitter Jonas Bertilsson som tidigare varit VD och ledamot i börsnoterade NetJobs Group. Bertilsson har även arbetat med förvärv på Addnode Group och sitter för tillfället i styrelsen i Moba Networks. Jonas Bertilsson äger 72 000 aktier i Job Solution.

Tredje största ägare är Svea Bank (tidigare Svea Ekonomi) som ägs av Lennart Ågren. Svea Bank är största ägare i medicinteknikbolaget C-Rad samt sjunde största ägare i Betsson.

Ifjol växte Job Solution 71% och intäkterna landade på 25,8 Mkr. Lönsamheten är god och rörelsemarginalen uppgick till 33,8% (26,6). För uppdragsgivarna handlar det stora värdet om att få in rätt kandidater som kan stanna på deras bolag långsiktigt. Så länge Job Solution kan finna rätt typ av kandidater så är värdeskapandet högt och de kan därmed ta ut ett konkurrenskraftigt pris.

Några siffror för utvecklingen under årets första kvartal (Q1 2022) presenteras inte i prospektet. Vi skissar på 16% tillväxt i år och därefter 10-15% tillväxt. Detta är exklusive förvärv.

Vi räknar med en rörelsemarginal på 30% under prognoshorisonten, vilket är i linje med genomsnittsmarginalen senaste tre åren. Rekryterings- och bemanningsbolagen brukar generellt värderas till låga vinstmultiplar. Använder vi en multipel på 7 gånger rörelsevinsten finns 15% uppsida på sikt.

Möjligen kan Job Solution värderas högre än så. Större globala spelare som Manpower och Adecco värderas till omkring 6-7 gånger rörelsevinsten jämförelsevis.

Förvärv av ett liknande bolag

Börskollegan Dedicare som sysslar med uthyrning av sjuksköterskor och läkare gjorde nyligen ett förvärv av bolaget H&P Search & Interim AB. H&P rekryterar och hyr ut konsulter inom Life Science-området. Fokus är på den nordiska marknaden inom läkemedel, bioteknik, medicinteknik och relaterade verksamheter.

H&P 2018 2019 2020 2021
Omsättning 17,4 Mkr 25,9 Mkr 31,8 Mkr 54,8 Mkr
Tillväxt 49% 49% 23% 72%
Rörelseresultat 3,7 Mkr 5,9 Mkr 6,5 Mkr 10,7 Mkr
Ebit-marginal 21,2% 23,0% 20,4% 19,5%

H&P grundades 2015 och har uppvisat stark tillväxt senaste åren med en rörelsemarginal kring 20%. År 2021 uppgick omsättningen till 55 Mkr med Ebit på 10,7 Mkr. Dedicare betalade initialt 27,6 Mkr motsvarande en multipel på 0,5 gånger omsättningen eller låga 2,6 gånger rörelsevinsten.

Därutöver kan en tilläggsköpeskilling tillkomma som baseras på resultatutvecklingen under 2022-2024. Hur stor den potentiella tilläggsköpeskillingen kan bli framgår inte. Den till syntes låga initiala köpeskillingen är alltså inte representativ. Givet att tilläggsköpeskillingen inte är mer är dubbelt så stor som den initiala så sker förvärvet till attraktiva multiplar.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2023E EV/Ebit 2023E EV/Sales 2023E Ebit-marginal 2023E % Årlig tillväxt 2022-2024E %
Job Solution Ej noterad 13,8 7,4 2,2 30,0 12,5
Poolia 80,3 12,7 9,0 0,4 4,2 4,2
Ogunsen 67,4 13,1 9,1 1,0 10,7 5,7
Manpower -22,9 9,4 7,1 0,3 3,6 3,2
Adecco -38,6 8,2 5,9 0,3 4,6 3,5
Randstad -14,6 10,1 7,9 0,4 4,8 4,5
Genomsnitt 14,3 11,2 7,7 0,7 9,7 5,6
Källa: Affärsvärlden / Factset

Job Solution har uppvisat fin tillväxt senaste åren. Lönsamheten är god. Frågan är om marginalerna är uthålliga på sikt. Ledningen äger mycket aktier vilket är positivt.

En annan risk är att Job Solution är oprövade på förvärvsfronten. Likviditeten i aktien riskerar att bli klen med tanke på den låga free floaten. Väntetiden från sista teckningsdag till första handelsdag är 14 dagar vilket också är en kortsiktig risk, framför allt när börsklimatet är volatilt.

Rådet blir neutral. Det finns som sagt betydligt större bolag som värderas likvärdigt och som har en längre historik.

Ägare Innehav Andel
Viktor Rönn, privat och genom bolag 33.7 Mkr 31%
Carl Renman, privat och genom bolag 33 Mkr 30.4%
Svea Bank 18 Mkr 16.6%
Charles Käll 3.6 Mkr 3.3%
Jonas Bertilsson via Rugosa Invest 2.2 Mkr 2%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET