IPO-guide till Zutec

Kanske är det den generösa värderingen av Fortnox som lockar när det andra utländska mjukvarubolaget på kort tid nu söker notering i Sverige. Bolaget ifråga heter Zutec Holding, är från Irland och erbjuder programvara för stora byggprojekt. Börsplus ser lite av lockelsen men också att bolaget är väldigt litet och inte prissatt med någon större rabatt.
IPO-guide till Zutec - 87cb4c62-4b6b-4e8e-ba9a-181c43c8f5f0fitcroph450q80upscaletruew800s1feff818522b1d45ac00b9048fe4078c7a136100

SvD Börsplus siktar på att ha Sveriges bästa och mesta bevakning av börsnoteringar.

Flödet av nya bolag är dock så skiftande att vi inte kan göra fullskaliga analyser av dem alla. För utvalda IPO-er publicerar Börsplus därför ett förenklat analysformat som kommer i två delar.

1. Prospektet granskas enligt Börsplus ramverk ”IPO-guiden”. Fokus är att granska själva noteringen och villkoren för den snarare än själva bolaget. Förutom basfakta som man vill veta om varje börsnotering så söker vi aktivt efter det vi valt att kalla för ”varningsflaggor”. (En varningsflagga är inte en stoppskylt. Även IPO-er med varningsflaggor är ofta värda att teckna.) IPO-guidens granskning syftar till att du som investerare ska slippa ödsla tid på att leta efter basfakta eller slamkrypare i prospektet. Istället kan du lägga fokus på att fundera på själva bolaget och verksamheten.

2. Börsplus reflektioner och magkänsla för börsnoteringen. Det handlar om några korta eller längre reflektioner efter en översiktlig titt på bolaget och värderingen.

Zutec i korthet

Zutec är ett irländskt företag som söker notering på First North och 50 Mkr i nytt kapital. Verksamheten handlar om att sälja mjukvarustöd för att lagra och dela information kring stora byggprojekt. Produkten har sålts sedan 1999 och användes bland annat i bygget av Wembley. I nuläget har Zutec 65 kunder vars licensavgifter och konsultarvoden genererade cirka 25 Mkr under det senaste året. Bolaget går med vinst. Mer information finns på hemsidan.

IPO-GUIDE Zutec
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 24 Mkr
Antal anställda 31
Teckningskurs 24,00 kr
Rådgivare Remium
Storlek på erbjudande 50 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 170 Mkr
Emissionskostnad Cirka 8 Mkr (15,8% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 80%
Investerare som ska teckna i IPO Humle, Ålandsbanken, O.Molse, LMK, J.Miöen, m.fl. (80% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2018-03-05
Beräknad första handelsdag 2018-03-15 (10 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt Zutec

Det här påminner en del om noteringen av 24SevenOffice i julas. Ett utländskt bolag (här irländskt) söker svensk notering på smålista och lockar med samma sak som gjort Fortnox till småspararfavorit (SaaS-modell). Största ankarinvesteraren är till och med densamma i Zutec som i 24SevenOffice, nämligen Humle Fonder.

Det är svårt att inte se den här typen av noteringar långt från hemmabasen som något spekulativa. Noteringskostnaderna blir extra höga vid gränsöverskridande introduktioner och rimligen vägs det endast upp av att svenska placerare betalar mer än vad som går att få på andra håll. Vi får det till att nya ägare betalar runt 7,5 gånger återkommande mjukvaruintäkter för Zutec. Det är lite högre än prislappen var på 24SevenOffice (4x) men inte i klass med Fortnox (10x).

Det är ingen tydlig rabatt som man nog vill ha för att investera i ett så pass litet bolag som Zutec. Informationen är inte heller jättetydlig då det bolag som noteras är en nyskapelse med innehåll från flera andra bolag. Hur mycket Zutec växer för egen maskin och behöver investera i sina produkter framgår inte klart även om indikationer på hög tillväxt finns för den största enheten.

Bolaget säljer ingen konsumentprodukt och för en lekman är det svårt att sia kring verkshöjden eller hur lösningen skiljer sig från (för oss) mer kända lokala alternativ som Addnode-bolaget Interaxo. Zutec har sedan 1999 varit involverat i flera mycket stora och komplexa byggprojekt, med budgetar över 100 miljarder kronor, vilket ändå är en kvalitetsstämpel.

En egenhet är att prissättningen sker som procentandel på projektbudgeten. Intäkterna baseras på byggprojekt och prissättningen är att Zutec tar en procent på budgeten. Detta faktureras enligt SaaS-modell månadsvis. 95 procent av kunderna behåller också mjukvaran för att lagra information i driftsfasen men gissningsvis är intäkterna då mycket lägre. Det är alltså inte fråga om att man bygger upp en tickande intäktsmässa utan när projekt färdigställs så klingar intäkterna av betydligt. Det bör göra Zutec mer konjunkturkänsligt och i värsta fall storkundberoende än mjukvarubolag som får betalat per användare vilket är en mer gängse modell.

Börsplus magkänsla. Zutec framstår som seriöst bolag med hyggliga framtidsutsikter. Insiders äger nästan hälften av aktierna och säljer inget vid noteringen, vilket är ett plus. Men bolaget är rätt litet för att varit aktivt i snart 20 år. Börsplus säger varken bu eller bä om detta.

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en varningsflagga i Zutec:

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i desperat penningknipa, att det varit extrem oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Se upp om insiders betalar extra höga ”säljarprovisioner” till rådgivare vars uppgift är att locka in godtrogna investerare. Börsplus hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Zutec betalar cirka 8 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 16 procent av erbjudandet. Vi har kontaktat bolaget som pekar på att huvudorsaken till de höga kostnaderna är att man noteras utanför hemlandet Irland. En notering över landsgränserna innebär att man måste anpassa sig efter flera länders regelverk, vilket kostar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group