IPO-guide till Entella och Infrea

Entella: En IT-konsult i miniformat som söker notering på Aktietorget. Det finns nästan lika många frågetecken som antalet anställda.—Infrea: Ännu ett förvärvsbolag som vill köpa upp konjunkturstabila och välskötta småbolag. Modellen lockar med multipelarbitage och stabila kassaflöden som ger både värdetillväxt och utdelning om det vill sig väl. Visst kan det bli så. Men först hade vi önskat en rejäl rabatt.

SvD Börsplus siktar på att ha Sveriges bästa och mesta bevakning av börsnoteringar.

Flödet av nya bolag är dock så skiftande att vi inte kan göra fullskaliga analyser av dem alla. För utvalda IPO-er publicerar Börsplus därför ett förenklat analysformat som kommer i två delar.

1. Prospektet granskas enligt Börsplus ramverk ”IPO-guiden”. Fokus är att granska själva noteringen och villkoren för den snarare än själva bolaget. Förutom basfakta som man vill veta om varje börsnotering så söker vi aktivt efter det vi valt att kalla för ”varningsflaggor”. (En varningsflagga är inte en stoppskylt. Även IPO-er med varningsflaggor är ofta värda att teckna.) IPO-guidens granskning syftar till att du som investerare ska slippa ödsla tid på att leta efter basfakta eller slamkrypare i prospektet. Istället kan du lägga fokus på att fundera på själva bolaget och verksamheten.

2. Börsplus reflektioner och magkänsla för börsnoteringen. Det handlar om några korta eller längre reflektioner efter en översiktlig titt på bolaget och värderingen.

IPO-guide till Entella

Bolaget i korthet

Entella är en liten IT-konsult med kontor i Sverige och Indien. Av bolagets 60 anställda sitter 50 i Indien. I tjänsteutbudet ingår saker som webb- och apputveckling, utveckling av affärssystem och bemanning. Nu ska bolaget noteras på Aktietorget och tar i samband med det in 7 Mkr i syfte att rekrytera fler specialister. Mer information finns på bolagets hemsida.

IPO-GUIDE Entella
Lista Aktietorget
Omsättning rullande tolv månader 11 Mkr
Antal anställda 60
Teckningskurs 5,50 kr
Rådgivare Partner FK***
Storlek på erbjudande 7 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 36 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (11,4% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 100%
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter Jonas Litborn, NS Ventures, Peter Jakobsson, Tobias Ottosson, Mikael Rosenkrantz, m.fl. (100% i åtagande)
Varningsflaggor** Fem varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-04-11
Beräknad första handelsdag 2018-05-02 (21 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
*** Emissionsinstitut
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt Entella

Det finns gott om börsnoterade IT-konsultföretag och man kan fråga sig vad det finns för skäl att satsa på Entella.

Svaret är att det inte finns något som helst skäl till det.

Det finns flera frågetecken kring noteringen och investeraren får ingen ersättning för detta varken i form av ett lågt pris eller extra goda tillväxtutsikter.

Några noteringar:

  • Siffrorna. Även om Entellas bakgrund går tillbaka till 1986, samma år vd:n föddes för övrigt, så är den finansiella historiken begränsad. Koncernen är nybildad och pro forma blev det en rörelseförlust på 0,5 Mkr verksamhetsåret 2016/17. Årets första nio månader har varit klart bättre med en rörelsemarginal på 20 procent.
  • Kunderna. Det visar sig att ”flertalet” av bolagets 55 kunder ägs helt eller delvis av Entellas huvudägare NS Ventures. Detta är ofta relativt nya, icke lönsamma bolag som Transiro, Fastout och Videoburst. Bolagets förmåga att värva kunder på egna meriter är oklar och incitamenten hos huvudägaren är också oklara och inte nödvändigtvis fördelaktiga för Entella.
  • Ägaren. NS Ventures är huvudägare i Entella. Kan vara ”Sveriges minst seriösa teknikbolag”, enligt DI. Om kritiken är rättvis får vara osagt här men alla som har ögon ser att kursutvecklingen för det de tagit till börsen, som Transiro och Videoburst, inte gjort någon investerare rik. Det bådar inte gott för Entella.
  • Prislappen. Även om man räknar med att rörelsemarginalen håller sig i konsultvärldens elitserie (15 procent) samtidigt som intäkterna stiger till 20 Mkr så blir p/e-talet inte lägre än runt 10. Det finns billigare konsulter som bevisat mycket mer.

Börsplus magkänsla

Teckna ej denna notering.

Fem varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar fem varningsflaggor i Entella.

# Högt garantiåtagande

Efter cirka 100 undersökta IPO-er ser Börsplus ett starkt empiriskt samband mellan ett högt garantiåtagande och svag kursutveckling. Det låter tryggt med garanter men förmodligen är det ofta ett tecken på svaghet eller desperation. Om IPO:n misslyckas blir säljtrycket stort eftersom garanterna oftast säljer ut.

Entella är täckt av garantiåtaganden till 100 procent. Av dessa är 47 procent vederlagsfria.

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget så är det en varningsflagga. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” med bolaget om aktieköparna och dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Entella är inget klockrent exempel på ett förhoppningsbolag men att vd inte ingår lock-up är oroande. Fjärde största ägaren har bara avtalat lock-up om tre månader.

# Udda val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

Entella visar ingen tydlig rådgivare. Partner FK bistår som emissionsinstitut.

# Oseriöst intryck från prospekt

Ett prospekt som andas hastverk eller vårdslös “haussighet” ger inget bra intryck. Stavfel och sifferslarv i ett prospekt leder till misstanken att bolaget också slarvar i de dagliga affärerna.

Entella har några stavfel i prospektet och antalet aktier som ägs av insiderpersoner har inte justerats för split i avsnittet om ledningen.

# Täta personkopplingar

Om nyckelpersoner har nära personliga relationer eller affärskopplingar via andra bolag så ökar risken att det inte enbart är professionella hänsyn som styr besluten.

Entella har flera avtal med bolag som har kopplingar till storägaren NS Venturas.

IPO-guide till Infrea

Bolaget i korthet

Stockholmsbaserade Infrea grundades 2012 och förvärvar och utvecklar företag inom industri och infrastruktur. Man har tre portföljbolag som tillsammans omsätter nästan 650 Mkr pro forma. Bolaget söker nu notering på First North och 24 Mkr i kapital. Avsikten är att göra 2-4 förvärv per år, utveckla befintliga innehav och inom två år börja ge utdelning. Mer information finns på bolagets hemsida.

IPO-GUIDE Infrea
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 646 Mkr
Antal anställda 2
Teckningskurs 22,00 kr
Rådgivare Mangold FK
Storlek på erbjudande 24 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 354 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (14,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2018-04-12
Beräknad första handelsdag 2018-04-20 (8 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt Infrea

Tanken bakom Infrea är knappast unik. Nyttja det låga ränteläget för att köpa upp mindre bolag, med 30-300 Mkr i intäkter. Generationsskiften eller situationer där en sund rörelse hamnat i tillfälliga svårigheter är av extra intresse och bäddar för billiga priser. Bolagen drivs sedan i en decentraliserad struktur. Kassaflödet investeras i nya förvärv och blir, på sikt, utdelning.

Infreas tvist på det hela är att köpa bolag på infrastrukturområdet och inom industriservice. Det liknar nog mest det Sdiptech försöker sig på – vilket kanske stämmer till viss eftertanke mot bakgrund av deras kursutveckling.

Infrea-koncern har tre större innehav:

  • BST. Installationer, rådgivning, service med mera av sprinklers och brandskydd i Mellansverige. Ett 100-tal anställda. God lönsamhet med marginaler över 15 procent. Större spelare, som Instalco, börjar intressera sig för nischen. Infrea äger 52 procent av BST som utgör det största värdet i gruppen.
  • Asfaltsgruppen. Lägger asfalt i Östergötland. Verkar tjäna 5-8 procent av omsättningen. Förhoppningen är att expandera geografiskt. Stora konkurrenter, som NCC. Infrea äger 75 procent.
  • Cleanpipe. Runt 100 slamsugar-bilar som jobbar med att fixa avlopp, besikta stammar med mera. Är till skillnad från övriga bolag en kapitaltung rörelse och i turn-around-fas med otillräcklig lönsamhet. Infrea äger 100 procent.

Ledningen vill bygga ut detta med förvärv och växa 20 procent per år. En avyttring har gjorts till bra vinst men huvudspåret är att köpa för att äga. Hur bra man är på att hitta nya förvärv återstår att se. Rimligen är konkurrensen ganska stor nu. Skuldsättningen, 65 Mkr efter noteringen, kan utökas något men styrelsen tänker sig att också aktier kan användas som betalningsmedel i uppköp.

Allt som allt ger Infrea ett seriöst intryck även om mycket är av färskt datum, som strategin och ledningen. Vi tycker ändå att, till exempel, vd:ns bakgrund från Bravida, Assemblin och Certego känns relevant och bra. Huvudägare är Erik Lindeberg, sjökapten, som om vi förstår det rätt kommer från en framgångsrik entreprenörsfamilj. I styrelsen hittar vi sedan 2014 Betssons vd Pontus Lindwall.

Men för att teckna vill man gärna ha en hygglig rabatt och där övertygar inte Infrea. Nedan en liten räkneövning baserat på vinstförmågan under 2017.

Affärsområde (bolag) Intäkter, Mkr Ebitda, Mkr* Ägarandel Ebitda netto, Mkr** Kommentar
Asfaltsgruppen 190 14 75% 11 Verkar i Östergötland. Normallönsamt.
BST 264 42 52% 22 Höglönsam installatör. Viss earnout kvar.
Cleanpipe 190 12 100% 12 Kapitaltung rörelse. Olönsam på ebit-nivå
Ebitda, Konceren 44 Vinstförmåga, justerat för ägarandelar
Rimlig EV/Ebitda-multipel 9x Rabatt mot Sdiptech (9,5x), Bravida (11,6x)
Bolagsvärde 399 Värde aktier+nettoskuld
Nettoskuld 65 Skuld efter notering
Aktievärde 334 Värde alla aktier
Värde/Aktie 21 kr Teckningskurs: 22 kr
* Rörelseresultat före avskrivningar 2017
**Justerat för Infreas ägarandel

När Börsplus skissar på saken blir alltså värdet lite under det som säljarna vill få ut nu vid noteringen. Kanske är vi för skeptiska. Kanske är lönsamheten inom Cleanpipe extremt pressad just nu och en källa till värdeökning framöver? Kanske har Infrea avtal om att köpa in minoritetsaktierna billigt, men det framgår inte av prospektet i så fall.

Det är svårt att se att man får tillräcklig rabatt för att köpa detta. Man behöver slå till med multiplar som ligger snäppet över Bravidas för att få det. Så generösa ska vi inte vara.

Börsplus magkänsla

Infrea ger ett seriöst intryck och är värt att följa framöver. Man betalar dock fullt pris för vad koncernen presterar här och nu. Vi anser att det är för tidigt att också betala för framtida värdeskapande, även om Infrea har okej historik.

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.”

Börsplus hittar en varningsflagga i Infrea.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i desperat penningknipa, att det varit extrem oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Se upp om insiders betalar extra höga ”säljarprovisioner” till rådgivare vars uppgift är att locka in godtrogna investerare. Börsplus hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Infrea betalar cirka 4 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 14 procent av erbjudandet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.