Invisio: Tillväxthoppet lever

Tillväxten har mattats av för det danska headset-bolaget men potentialen är nog minst lika stor som förr.
Invisio: Tillväxthoppet lever - 05cd5066-d804-45fb-98cf-ca292b292408fitcroph450q80upscaletruew800s758c658714e491d284572b32e7803a0b7a762010

Invisio Communications (60 kr) utvecklar och säljer kommunikationssystem med hörselskydd som framför allt används av NATO-soldater i länder som USA, England och Kanada.

Systemen kostar runt 10 000 kr per användare vilket är en bra investering jämfört med de samhällskostnader som hörselskador medför. Ett reklamfilmklipp från USA om fördelarna kan ses här:

Invisio, som huvudsakligen är ett danskt bolag, är ledande inom nischen. Intäkterna ligger kring 350 Mkr och Invisio har växt med mycket fin lönsamhet efter genombrottet runt 2012. Marginalen har snittat på knappt 22 procent sedan 2014.

Invisio
Börskurs: 60,00 kr
Antal aktier (miljoner): 44,1
Börsvärde: 2 646 Mkr
Nettokassa: 135 Mkr
SvD Börsplus huvudscenario
2017 2018E 2019E 2020E
Omsättning 366 384 461 553
– Tillväxt 10,8% 5,0% 20,0% 20,0%
Rörelseresultat 79 77 115 155
– Rörelsemarginal 21,5% 20,0% 25,0% 28,0%
Resultat efter skatt 62 60 90 120
Vinst per aktie 1,42 1,36 2,04 2,73
Utdelning per aktie 0,60 0,70 1,00 1,50
Direktavkastning 1,0% 1,2% 1,7% 2,5%
Avkastning på eget kapital 27% 21% 27% 30%
Operativt kapital/omsättning 33% 30% 28% 25%
Nettoskuld/EBIT -1,4 -1,9 -1,7 -1,7
P/E 42,2 44,1 29,4 22,0
EV/EBIT 32,0 32,7 21,8 16,2
EV/Sales 6,9 6,5 5,5 4,5

På senare år har dock aktien inte varit lika pigg som förr. I år är kursen ned med 23 procent. Detta speglar att både tillväxt och lönsamhet försvagats rätt markant efter 2016 som är det hittills bästa året för Invisio på dessa bägge fronter.  Det speglar i sin tur några mindre trevliga inslag hos Invisio som bolag och deras marknad:

  • Beroende av få stora kunder som Försvarsdepartementet i England eller US Army.
  • Oförutsägbara order på grund av stora upphandlingar och långa säljcykler.
  • 100 procent utrustningsförsäljning som genererar låga återkommande intäkter.
  • Väsentligen ett enproduktbolag.

Går man in lite djupare i siffrorna så anar vi att lönsamheten inte heller är ett stort orosmoln. Marginalen har fallit från 27 procent  2016 till runt 20 procent på rullande 12 månader. Men då har Invisio tagit en engångskostnad på 12 Mkr för att komma ur ett avtal som hindrade direktförsäljning i USA. Dessutom gör bolaget en stor satsning på att bredda sitt produkterbjudande.

Tillsammans förklarar detta en hel del av marginaltappet, om än inte riktigt hela detta.

Båda dessa drag andas rejält självförtroende och bygger ett starkare bolag på sikt. Kortsiktigt belastas dock vinsten av högre kostnader, även om direktförsäljningen som sker i USA under 2018 sker till högre bruttomarginaler än tidigare.

Invisios nya Intercom-produkt

Förra året drog bolaget igång sitt hittills största utvecklingsprojekt. Detta avser produkten Intercom. Exakta belopp har Invisio inte uttalat sig om men ökningen av kostnader och utgifter för FoU 2017-2018 ser ut att ligga på 40-50 Mkr varav merparten troligen avser Intercom.

Intercom-produkten sköter soldaternas kommunikation inne i fordon. Normalt sett sitter den här typen av utrustning fast monterad i fordonet och prisnivån på nuvarande produkter ligger på 50 000-100 000 euro.

Invisio utvecklar för en lägre prispunkt och det fina med deras Intercom är att soldater som använder bolagets headset på fältet kan fortsätta med det om de hoppar in i fordonet – vilket tydligen är problematiskt med dagens lösningar.

Invisio utvecklar Intercom tillsammans med icke-namngivna kunder och räknar med att få de första mindre beställningarna kring årsskiftet. Bolaget anser att marknadspotentialen för Intercom är lika stor som för de befintliga kommunikationssystemen Invisio säljer, alltså runt 5 miljarder kronor årligen.

Intrycket är att ”problemet” är intäkterna som under 2017 (+5%) och hittills 2018 (-3%) inte alls växt som förr. Målet är att ligga på 20 procent i snitt över tid, för övrigt. Är de klena tillväxttalen bara naturliga variationer för ett utrustningsbolag på en marknad med få och stora kunder? Eller något annat?

Svårt att säga. Militärmarknaden är ganska hemlig av sig. Men de indikationer vi kan finna tyder inte på att något alarmerande är i görningen.

  • Inga tecken på förlorad konkurrenskraft. Vi ser inte att Racal eller andra konkurrenter tar marknadsandelar. En uppmuntrande datapunkt är att danska försvaret nyligen ingick ett nytt 4-årsavtal med Invisio efter att använt deras headset sedan 2012. Det tyder på fortsatt god konkurrensförmåga. Låt vara att vi talar om Invisios hemmamarknad där ett tappat kontrakt skulle vara extra nesligt.
  • Andra intresserar sig för nischen. I januari i år annonserade danska GN Store Nord att man avser ge sig in i Invisios nisch med ett erbjudande. Att GN, med ett börsvärde på 60 miljarder, intresserar sig för nischen indikerar såklart att den är expansiv. GN talar om att man ser en marknad värd 3 miljarder kronor per år framför sig.
  • Penetrationen av tekniken verkar öka. Nu i september kom en ny upphandling ut för upp till 65 000 marinkårssoldater i USA. Det innebär att nya trupper ska utrustas. Invisio rapporterar också om ökad efterfrågan från polismyndigheter. Visserligen en mindre marknad men det tyder på att användningen av tekniken tilltar.

Detta skulle tyda på att det vi ser i Invisio är en tillfällig svacka.

Ska man vara rädd för GN Store Nord? Nej, vi tror inte det. Invisio har skaffat sig ett viktigt försprång genom sina order att försörja nyckelkunder som US Army och brittiska försvaret med produkter över 4-6 år. 10 000-tals soldater utbildas i och vänjer sig vid Invisios system. I framtiden kan det kopplas ihop med fordonsburen kommunikation.

Detta tror vi bäddar för att Invisio ligger bra till när dessa kunder ska köpa nytt och att bolaget långsiktigt har en betydande del av nischen. Möjligen kan ett teknikskifte till trådlöst ändra spelreglerna men det ligger långt fram.

Är aktien värd att köpa? Den är inte billig även om tillväxten lyfter upp mot Invisios 20-procentsmål som vi skissar in i normalscenariot. Men vi tror att värderingen kan bli mycket hög i ett sådant scenario – givet den marknadsmöjlighet på 5 miljarder kronor årligen som Invisio ser.

Det beräkningen är för övrigt baserad på att det finns 2 miljoner soldater aktiva i länder med fokus på bästa utrustning (av totalt cirka 50 miljoner), att ett system kostar 10 000 kr/soldat och håller i fyra år.

Med en multipel på EV/Ebit 20 finns intressant uppsida.

Å andra sidan ska man utan omsvep erkänna att risken är hög liksom nedsidan om bolaget inte lyckas förvalta det försprång man har på marknaden. Men för lite mer risktoleranta placerare blir rådet att köpa aktien.

Så fungerar Invisios kommunikationslösning

Invisios lösning inkluderar ett headset med så kallad benledningsmikrofon, en kontrollenhet som processar allt ljud som går till och från headsetet samt kablar och annan kringutrustning.

Själva benledingsmikrofonen sitter på ett headset som stoppas in i hörselgången. När personen talar eller viskar så fortplantas ljudet via käkbenet till benledningsmikrofonen som ligger dikt an mot hörselgången och detekterar det benledda ljudet. Headsetet i sig stänger ute ljud från omgivningen likt en öronpropp. Utanpå headsetet sitter en mikrofon som detekterar vanligt luftlett ljud från omgivningen.

På den inre delen av headsetet som sitter inuti hörselgången sitter en liten högtalare som skickar ljudvågor mot trumhinnan. Headsetet är anslutet med kabel till en kontrollenhet och det är i den som avancerad signalbehandling sker så att inkommande ljud från omgivningen samt signaler från radio och annan tillkopplad utrustning optimeras. Dessutom reduceras skadliga impulsljud från omgivningen så att högtalaren i headsetet aldrig producerar ljud över en viss nivå och på så vis uppnås ett aktivt skydd mot akustiska chocker.

Kontrollenheten utgörs av en liten dosa som exempelvis kan fästas i uniformen. Till kontrollenheten kan kopplas en mängd externa enheter, till exempel radioutrustning, datorer, smartphones eller minsökarutrustning. I många fall skräddarsys kontrollenheten så att den optimeras i förhållande till kundens övriga utrustning.

Bolagets största ägare Andel av kapital & röster
Patinex AG 17,28%
Lage Jonason 13,97%
Handelsbanken Fonder 7,99%
Swedbank Robur Fonder 7,99%
Erik Åfors 4,71%
Fjärde AP-fonden 4,12%
Avanza Pension 2,13%
Allianz Global Investors 2,09%
C WorldWide Asset Management 2,05%
SEB Fonder 1,63%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från VECKANS FÖRETAG