Investor rätt för investmentbolagsfantasten

Investmentbolagsrabatten är allvarligt hotad och existerar numer främst i Investor och en handfull andra, betydligt mer obskyra börsbolag. I ett relativt perspektiv talar det för aktien.
Jacob Wallenberg.
Investors ordförande Jacob Wallenberg.
Investor
Börskurs: 713,00 kr Antal aktier: 765,8 m
Börsvärde: 546 024 Mkr Substansrabatt: 14%
VD: Johan Forssell Ordförande: Jacob Wallenberg

Stockholmsbörsens dominerande investmentbolagsgigant. Anno 1916, skapat av Wallenbergarna som ett sätt att äga aktier i industribolag när ny reglering gjorde det svårare för familjens bank SEB att göra detta.

Med nettotillgångar på maffiga 635 miljarder kronor slår Investor idag samtliga övriga börsnoterade investmentbolag på fingrarna – tillsammans. Och med nästan 100 miljarder kronors marginal.

Noterat, onoterat och EQT

Portföljen utgörs av totalt 14 noterade innehav (se grafik nedan) med namn som Atlas Copco, ABB, AstraZeneca med flera. Den noterade delen utgör tre fjärdedelar av koncernens substansvärde.

Den onoterade delen heter Patricia Industries och där finns ett dussintal olika investeringar som står för ytterligare 22% av Investors totala substansvärde. Medicinteknikbolaget Mölnlycke är klart störst, följt av börsoperatören Nasdaq och rullstolsbolaget Permobil.

I gränslandet mellan den noterade och onoterade världen finns EQT. Dels äger Investor aktier för 50 miljarder i den numer börsnoterade riskkapitalfirman. Dels har investmentbolaget investerat ytterligare dryga 20 miljarder direkt i EQT:s fonder.

Fina men dyra innehav

I grafiken ovan syns Investors noterade portfölj där färgen på staplarna visar Affärsvärldens aktuella råd för respektive aktie. Vi har vid någon tidpunkt skrivit om nästan samtliga Investors innehav men har i nuläget levande råd för drygt 60% av portföljen. Visserligen inga säljråd – men inte heller särskilt många köpråd.

Det viktade P/E-talet för portföljen som helhet ligger på 27 gånger årets förväntade vinst. Många verkstadsaktier har blivit riktigt dyra och även EQT drar upp snittet då den aktien gett snart fem gånger pengarna sedan noteringen för ett och ett halvt år sedan. Förväntningarna är höga på många håll.

I den onoterade delen Patricia Industries är Mölnlycke det klart största innehavet med knappt 13% av investmentbolagets totala nettotillgångar. Investors egna värderering på innehavet är 80 miljarder kronor. Det motsvarar 16,5 gånger 2020 års coronadopade Ebita eller 20,0 gånger 2019 års Ebita. Fint bolag men saftig värdering givet den mediokra tillväxten som Mölnlycke har.

Makt ger fördelar

Tio största ägare i Investor Värde (Mkr) Kapital Röster
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 109 116 20,0% 43,0%
Alecta Pensionsförsäkring 25 963 4,8% 2,7%
AMF Pension & Fonder 23 970 4,4% 8,8%
SEB-Stiftelsen 12 504 2,3% 4,9%
SEB Fonder 11 955 2,2% 0,6%
BlackRock 10 916 2,0% 0,5%
Marianne & Marcus Wallenbergs Stiftelse 10 538 1,9% 4,1%
Vanguard 10 215 1,9% 1,0%
Swedbank Robur Fonder 10 132 1,9% 0,7%
Norges Bank 9 795 1,8% 0,5%
Källa: Holdings

Wallenbergfamiljen är inte ägare som prioriterar avkastning i första hand. Investor beskriver sig som en långsiktig ägare och det är svårt att bestrida med tanke på att flera av innehaven har rötter ur 1900-talets första hälft.

Det värdeskapande arbete som sker bedrivs alltså inte i första hand på portföljnivå utan på bolagsnivå. Familjen Wallenbergs kontaktnät överträffas av få andra och nog måste det ge någon fördel för portföljbolagen att ägarna sitter med vid alla viktiga maktbord? Den faktorn är säkert på marginalen bidragande till att flera av innehaven är bolag i absolut världsklass, även globalt sett.

Och även om aktiviteten i den noterade portföljen är låg tenderar Investor få bra betalt för sina kontrollposter när man väl säljer. Något som innebär väsentliga möjligheter till överavkastning i det långa loppet.

Ett område där Investor skruvat upp tempot senaste åren är den onoterade verksamheten inom Patricia Industries. Här är omsättningshastigheten betydligt högre och bolaget har gjort något förvärv årligen i snitt. Trots detta, samt det faktum att verksamheten drar nästan tre gånger mer i administrationskostnader än Investors övriga affärsområden, så har bidraget från den här delen varit blygsamt relativt övriga. Totalt sett är Investors årliga förvaltningskostnader på 0,1% av substansvärdet dock inget att bråka om.

Investmentbolagsrabatten är hotad

Substans-värdering idag Femårs-snitt Diff idag vs femårssnitt (%-enheter)
Lundbergs -1% +3% -4%
Öresund +5% +7% -2%
Traction -5% -5% 0%
Investor -14% -19% +5%
Industrivärden -4% -11% +7%
Creades +24% +11% +13%
Svolder +14% -4% +18%
Kinnevik +9% -15% +24%
Latour +40% +13% +27%
Bure +36% -3% +39%
Källa: ibindex.se

I tabellen bredvid visar kolumnen längst till höger hur många procentenheter högre substansvärderingen är idag jämfört med femårssnittet för respektive bolag. Lundbergs och Öresund värderas exempelvis något lägre idag medan Investor och Industrivärden är något dyrare än snittet.

Traditionen har varit att de stora investmentbolagen handlas till rabatt på börsen, ofta 10 till 30% för aktier som Investor, Industrivärden och Kinnevik. Den trenden har nu ställts på ända och värderingarna har periodvis varit totaltokiga i aktier som Latour, Bure, Creades och även Svolder. Investor är just nu det enda investmentbolaget som handlas till väsentlig rabatt.

Slutsats

Vi är inte överdrivet imponerande av Investors portfölj som sådan. Men totalavkastningen på 19% årligen (vs 9% för OMXS30-bolagen) senaste decenniet talar sitt tydliga språk. Det är ingen överavkastning man bör räkna som hållbar på sikt. Men här finns uppenbart ett recept för att skapa värde och att köpa detta paket till rabatt bör vara en hygglig affär.

Nu är rabatten visserligen lägre än historiskt – men alltjämt högre än för de flesta andra vettiga investmentbolag. För den som gillar investmentbolag är aktien värd att köpa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser