Inflationsspöket pressar Akelius D

Direktavkastningen på 6,7% är snudd på högst bland alla fastighetsbolag som noterat aktier med fast utdelning. Inflationsspöket skrämmer kanske, men Afv ser inte att Akelius-ägare skulle behöva vara extra rädda.
Inflationsspöket pressar Akelius D - Akelius Berlin
Akelius är ett av Sveriges största fastighetsbolag. Bolaget äger närmre 45 000 hyresbostäder i städer som Stockholm, Malmö, Berlin, Hamburg, Toronto, Montreal, New York och Washington D.C.

Fastighetsbolaget Akelius har bostadsfastigheter i storstäder i Skandinavien, Europa och Nordamerika.

Bolagets D-aktie (EUR 1,50) är noterad på First North. Aktien lämnar en kvartalsvis, fast utdelning och är populär bland många utdelningsinvesterare. Aktien finns även i både vår Afv- och utdelningsportfölj. Akelius D hade ett dystert 2020 liksom preferens- och D-aktier som grupp. Aktien är ned 13% under det senaste året och det är inklusive utdelningar.

AKELIUS D (EUR)
Börskurs preferensaktie: 1,50 euro Direktavkastning: 6,7%
Inlösendatum: evig * Kupongtäckningsgrad: 3,5x **
Börsvärde (stamaktier): saknas Belåningsgrad: 39% ***
VD: Ralf Spann Ordförande: Anders Lindskog
VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år: 0,10 euro Avstämningsdagar: 5 feb/maj/aug/nov
Inlösenkurs: e.m. Likvidationsbelopp: 1,75 euro
Straffränta: 0% Övrigt: Stamaktie med preferensliknande utdelningsstruktur.
* Affärsvärldens bedömning. Om det till nuvarande marknadspriser saknas incitament för stamaktieägarna att lösa in preferensaktien klassar Affärsvärlden löptiden som evig.
** Bolagets vinst före skatt i relation till total preferens- och D-aktieutdelning.
*** Nettoskuld plus preferenskapital dividerat med bokförda tillgångar.
Källa: Affärsvärldens Pref-guide / Bolaget

Direktavkastningen till dagens kurs är knappt 6,7%. Det är attraktivt i en nollräntemiljö och så verkar även insiders tycka. I december noterade vi att finansdirektören Leiv Synnes köpt D-aktier för drygt 0,5 Mkr. Ett betydligt större köp på drygt 108 Mkr har gjorts i januari av ett bolag kontrollerat av en stiftelse avsedd för Roger Akelius barn och barnbarn.

SÅ VÄRDERAS FASTIGHETSBOLAGENS UTDELNINGSAKTIER

Bolag Sektor Direktavkastning
SBB D Fastigheter 6,7%
Akelius D (EUR) Fastigheter 6,7%
Corem Pref Fastigheter 6,3%
Sagax D Fastigheter 6,3%
Fastpartner D Fastigheter 6,3%
NP3 Pref Fastigheter 6,3%
Klövern Pref Fastigheter 6,3%
Heimstaden Pref Fastigheter 5,8%
Amasten Pref Fastigheter 5,8%
Fastpartner Pref Fastigheter 5,7%
Sagax Pref Fastigheter 5,7%
Svenska Nyttobostäder Pref Fastigheter 5,3%
SBB Pref Fastigheter 4,9%

Direktavkastningen för de fastighetsförvaltande bolagens preferens- och D-aktier ligger i genomsnitt på 6%. Givet Akelius stabila framtoning med bostadsfastigheter i centrala lägen i storstäder som Berlin, Stockholm och Washington tycker vi att Akelius snarare förtjänar att handlas till premium jämfört med sektorn och inte med rabatt som idag.

Om vi försiktigt räknar med att direktavkastningen sjunker till snittet för sektorn, 6,0%, så ska aktien stiga från dagens 1,50 till 1,67 euro jämte utdelningar längs vägen.

Intjäningsförmågan på knappt 80 miljoner euro täcker utdelningarna på D-aktierna 3,5 gånger. En hyresreglering i Berlin förväntas minska Akelius hyresintäkter med 23 miljoner euro under 2021. Trots det förväntar sig Akelius högre hyresintäkter 2021 jämfört med 2020. Det beror på att man drar ned på renoveringstakten nu när möjligheterna till hyreshöjningar kringskärs. Bolaget väntar sig att vakansen halveras till slutet av 2022.

Som investerare i D-aktier ska man komma ihåg att man står hjälplös om bolaget inte kan betala utdelningen. Det finns ingen straffränta. Man har inte heller förtur (preferens) till vare sig utdelning eller tillgångar i händelse av likvidation.

En faktor som komplicerar aktien och som eventuellt är en nackdel är att aktien är noterad i euro. Möjligen kan det vara ett sätt att hedga semesterkassan inför sommarens Europasemester men överlag borde det vara negativt för svenska investerare då det medför valutarisk och växlingsavgifter.

Samtidigt höjs röster för att inflationen är på väg tillbaka i och med centralbankers pengatryckande och ökad efterfrågan efter pandemin. Det vore inte bra. Riksbankens senaste penningpolitiska rapport visar på något högre inflationsförväntningar. Speciellt nu i början av året då inflationen (KPIF) väntas nå över 2%. Högre inflationsförväntningar är dock inget som märkts av i Akelius upplåning. Under 2020 emitterade Akelius ej säkerställda obligationer för 1000 MEUR. Den genomsnittliga kupongen och löptiden var 1% respektive åtta år. Nu i februari emitterade Akelius en nioårig ej säkerställd obligation på 600 MEUR med ränta på 0,75%.

Bolagets hybridobligationer, vars långa löptid gör dem mest jämförbara med D-aktien, har sett kursfall den senaste tiden. Men inte alls lika mycket som aktien och prisskillnaden mellan instrumenten har ökat kraftigt efter Covid-19-krisen. Afv ställer sig frågande till varför D-aktien förtjänar extra hård bestraffning.

Slutsats

Rådet blir köp. Akelius är ett väldiversifierat och stabilt fastighetsbolag. Bolagets D-aktie ger en direktavkastning över genomsnittet bland fastighetsbolagen. Framtida prisinflation är svårt att sia om och den som på allvar fruktar att inflationen gör comeback undviker aktier som Akelius. Men givet den tillgångsprisinflation som varit på aktier och andra tillgångsslag anser vi att Akelius D-aktie erbjuder en attraktiv direktavkastning till dagens kurs. Därtill tillkommer potentialen att aktien omvärderas och handlas i linje med eller till premium relativt sektorn.

De största ägarna av Akelius D Värde (MEUR)
Avanza Pension 24,9
ICA-handlarnas Förbund 16,5
Giannis Beta Ltd 15,8
Akelius Apartments Ltd 14,7
Swedbank Robur Fonder 14,4
Agenta Investment Management 12,7
Espiria Kapitalförvaltning 11,0
PriorNilsson Fonder 9,6
Swedbank Försäkring 7,3
Nordnet Pensionsförsäkring 7,3
Källa: Holdings

Disclaimer – båda skribenterna äger aktier

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.