Analys Igrene
Igrene: Svammel om djupgas
Igrene | |
Börskurs: 0,48 kr | Antal aktier: 50,8 m |
Börsvärde: 24 miljoner | Nettokassa: 4 miljoner |
VD: Maths Budh | Ordförande: Karl-Åke Johansson |
Igrene (0,48 kr) är ett prospekteringsbolag som vill utvinna metangas i Siljansringen i Dalarna. Premissen för Igrenes verksamhet bygger på en kontroversiell teori om att det finns stora mängder gas som har ett abiotiskt ursprung, så kallad djupgas som alltså inte är fossil.
Bolaget har tidigare genomfört ett par provborrningar men fältverksamheten ligger idag i träda då regeringen Andersson 2022 förbjöd prospektering och utvinning av fossila bränslen som naturgas.
Det pågår nu en statlig utredning som utreder vilka de inhemska tillgångarna på kol, olja och naturgas är, och vilka förutsättningar som skulle krävas för att nyttja dessa vid fredstida kris eller höjd beredskap. Utredningen ska slutrapporteras i oktober. Igrene hoppas att utredaren ska föreslå att förbudet mot utvinning av naturgas avskaffas.
Bolaget saknar tydlig huvudägare och ägarlistan domineras av småsparare och privatinvesterare. Före detta moderata arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin är sedan januari styrelseledamot i bolaget.
Nyligen fick bolaget 100 000 kr i bidrag från Region Dalarna för att studera naturliga metanutsläpp i regionen.
Bolaget har aldrig haft någon extern omsättning och i senaste räkenskapsåret var förlusten 3 Mkr. Bolaget har en anställd.
BAKGRUND I DALA DJUPGAS
Det som idag är Igrene startades i början av 1980-talet av Vattenfall. Det fanns vid tidpunkten en stark folkopinion mot kärnkraft och Vattenfall letade därför efter alternativa energikällor som skulle kunna användas för att förse Sverige med energi. Detta var även ganska kort efter att man gjort stora fynd av olja och gas i Norge. Vattenfall hittade då den kontroversiella österrikisk-amerikanske astrofysikern Thomas Gold som bland annat fört fram en teori om att människan härstammar från rymdvarelser. Han hade en teori om att olja och gas inte som det allmänna forskningsläget hävdar kommer från nedbrutet organiskt material utan från jordens inre.
En del av Golds teori om olja och gas från jordens inre var att jordbävningar eller förkastningar som skapats av exempelvis av meteoritnedslag skapar möjligheter för gasen att stiga mot ytan. Han ville därför testa sin teori genom att leta efter gas från jordens inre (kallat djupgas) i den krater från ett meteoritnedslag som heter Siljansringen.
Vattenfall startade Dala Djupgas AB tillsammans med andra investerare och letade sedan efter djupgas baserat på Golds teorier.
Dala Djupgas aktie handlades under perioden flitigt av småsparare genom mäklare för onoterade aktier. Efter ett misslyckat borrhål 1989 ville Vattenfall dra sig ur projektet och sålde sina aktier i Dala Djupgas till en grupp investerare ledda av Sven Olof Johansson. 1991 noterades aktien på O-listan.
Efter att alla borrningar slutat i fiasko var förtroendet för gasprospekteringen helt borta. Då valde Dala Djupgas 1993 att köpa läkemedelsbolaget Hebi av Fermenta-skojaren Refaat El-Sayed. Börsen kastade kort efter samgåendet ut Dala Hebi då El-Sayed hade näringsförbud.
NYSTARTEN IGRENE
2002 startades AB Igrene av de lokala entreprenörerna Mats Budh, Sören Hedberg och Paul Storm. Bolaget beskriver grundarnas bakgrund så här:
- Mats Budh – Akademisk examen inom ekonomi och juridik. Har jobbat med affärs- och verksamhetsutveckling i hela sitt liv. Många år hos Mora Kommun som ekonomi- o planeringschef, Skistar, VD för Vasaloppet mellan 1992 och 2006.
- Sören Hedberg – Markentreprenör med eget bolag, uppfinnare, nyfiken och mångintelligent.
- Paul Storm – Lärare i ekonomi med intresse för aktiehandel. Skapade Orsa Djupgas AB.
Enligt Budh är bakgrunden till att trion grundade Igrene en maskin de uppfunnit som enligt utsaga skulle kunna generera elektricitet av vatten vid så låga temperaturer som 25 grader celsius. Namnet Igrene är energi baklänges.
Budh uppger att fynd av gas i samband med att de borrade brunnar för geotermisk värme ledde till att man helt bytte spår och istället satsade på att ta vid där Dala Djupgas slutade och satsa på idén om djupgas i Siljansringen. Vår tolkning är att maskinen inte fungerade och att verksamheten därför behövde en ny inriktning.
Grundarna hade ingen geologisk skolning men hittade bland annat professor Vladimir Kutcherov vid Moskvas Universitet för Olja och Gas, GRSU att samarbeta med. Kutcherov är en flitig anhängare av Golds teorier om djupgas. Ryska geologer hjälpte sedan Igrene med diverse geologiskt analysarbete. Att Igrene jobbade med just ryska geologer är ingen slump. Teorier om abiotiskt ursprung av olja och gas och därmed förekomster av djupgas var populära i geologiska kretsar i Sovjetunionen. En inte allt för långsökt gissning är att det även var svårt att hitta geologer i Sverige eller Norge som kunde tänka sig att befatta sig med Golds teorier.
EN MÄSTARE PÅ NYEMISSIONER
2014 noterades bolaget på Spotlight. Sedan dess har bolaget dragit in upp mot 100 Mkr till projektet i en mängd olika företrädesemissioner.
Den senaste emissionen genomfördes i december 2022. Emissionen tecknades till 46% och bidrog med 6,9 Mkr i likvid före emissionskostnader.
DE LYCKADE BORRNINGARNA
Efter att ha borrat ett 20-tal undersökningshål utfördes tre produktionshål mellan 2015 och 2017 där det påfanns metangas.
Vid ett produktionstest vid ett av dessa borrhål under våren 2016 skickade bolaget ut ett pressmeddelande om att testet hade fått avbrytas då det funnits risk för en så kallad blow out, alltså att gastrycket från brunnen hade varit så högt att gasen kunde sprutat ut okontrollerat genom borrhålet. Aktien rusade 260% på beskedet.
Räddningstjänsten var mindre nöjda över nyheten om att det förelegat risk för blow out då bolaget inte informerat om att det förelegat risk för en stor explosion.
HAR IGRENE HITTAT DJUPGAS?
Igrene själva är säkra på att det är så kallad djupgas de har hittat. Abiotisk gas som alltså kommer från jordens inre.
På rak fråga om vad bolaget har för belägg för att gasfynden handlar om djupgas och inte biologisk eller fossil gas svarar bolaget med att maila tre rapporter. Man hänvisar till specifika stycken i rapporterna. Den äldsta av rapporterna är från 1992 och handlar om de små mängder gas som hittats på stort djup inne i Siljansringen av Dala Djupgas och är skriven av svenska geologer. Rapportens slutsats är att fyndet handlar om abiotisk gas, djupgas.
De två andra rapporterna från 2012 och 2019 handlar om de gasförekomster som Igrene undersökt på grundare lågt djup ute i ringzonen med sediment. I dessa framgår det i klartext att det handlar om främst gas som bildats av mikroorganismer men även en liten del termogen/fossil gas. Spår av djupgas kan inte skönjas, och om den finns så är den en mindre fraktion. Så vitt Afv förstår visar rapporterna snarast på motsatsen till vad bolaget anser om djupgas.
LIKA MYCKET GAS SOM I NORSKA NORDSJÖN?
2012 berättade VD Mats Budh för SVT att mängden gas i Siljansringen sannolikt motsvarar all gas i norska Nordsjön.
I november 2016 gick Budh ut i en intervju med Dalarnas Tidningar och berättade om att gasfyndet var på flera miljarder kubikmeter. Aktien rusade. Efter stark kritik gick bolaget ut med ett pressmeddelande med budskapet att Budhs uttalande var hans personliga uppfattning och att detta ännu inte gick att belägga.
På frågan under en presentation hos Aktiespararna (23:20) år 2019 om hur mycket gas Igrene har hittat svarar VD Mats Budh: “Det har vi inte tagit reda på men vi har ju gjort beräkningar naturligtvis… När man utför de här beräkningarna på ett rutat papper blir det så mycket nollor att pappret inte räcker till”.
Igrene har aldrig klassificerat sitt gasfynds storlek enligt någon branschstandard vilket hade gett bolaget rätten att uttala sig om fyndets storlek. På direkt fråga från Afv gav bolaget ett diffust svar om att det just i det här fallet inte var möjligt att klassificera fyndets storlek enligt någon standard då fyndet är djupgas.
VÄTGASSPÅRET
Igrenes ledning kom via Karl-Axel Waplan, tidigare är känd som VD för konkursade Northland Resources, i kontakt med ett kanadensiska Proton Technology som forskar på tekniker för att konvertera metangas till vätgas nere i brunnarna. Ett filter ska sedan göra att endast vätgasen kan lämna brunnarna medan koldioxiden blir kvar i marken. Processen ska inte heller vara särskilt elkrävande. Bolaget berättar om detta i ett antal annonser. 2021 tecknade Igrene avtal med Proton och dess svenska licensinnehavare All Natural Swedish Energy AB om att få använda tekniken. Licensinnehavaren All Natural Swedish Energy har ingen omsättning och mindre än 0,5 Mkr i tillgångar. VD för All Natural är Karl-Axel Waplan. För avtalet med All Natural Swedish Energy betalade Igrene en miljon nytryckta egna aktier vid tidpunkten värda 1,2 Mkr.
Karl-Axel Waplan satt tidigare i Igrenes styrelse och All Nautral var en stor aktieägare i Igrene. När All Natural år 2016 i konkurrens med Igrene ansökte om undersökningstillstånd i Siljansringen uppmanade Budh All Naturals dåvarande representant i Igrenes styrelse Lennart Pihl att avgå. Ett annat märkligt sammanträffande är att en av Igrenes grundare Sören Hedberg som lämnade sitt engagemang i Igrene 2016 satt i All Naturals styrelse när avtalet med Igrene träffades.
Proton Technologys teknik bygger på en idé om att pumpa ned syrgas i tömda oljefält och att syret där reagerar med oljan och frigör vätgas. Ett filter förhindrar sedan andra gaser än vätgas från att lämna brunnen. För några år sedan rapporterades det en del om att Proton höll på med ett pilotprojekt i Saskatechewan, Kanada. Sedan 2021 har det varit helt tyst om Proton.
Igrene bedömer att även om bolaget skulle utvinna enbart vätgas ur brunnarna så räcker inte det för att kringgå förbudet mot utvinning av naturgas.
SLUTSATS
Den sista november hade Igrene 3,5 Mkr kvar i kassan. Det motsvarar lite grovt räknat förra räkenskapsårets negativa kassaflöde från den löpande verksamheten. En stor (jämfört mot börsvärdet) nyemission kommer sannolikt att bli nödvändig det kommande året.
Innan publicering fick Igrene möjlighet att läsa ett utkast av den här texten. De svarade då att projektet inte står och faller med att gasfyndet ska vara just djupgas.
Om det är en konventionell fyndighet borde storleken uppskattas enligt gängse metoder. Det har bolaget inte gjort med hänvisning till att sådana metoder inte fungerar avseende djupgas. Bolaget framstår tvärt mot vad företrädare säger helt uppbyggt kring denna teori.
Det går inte att investera i ett bolag som bygger verksamheten på sådant uppenbart svammel.
Tio största ägare i Igrene | Värde (Mkr) | Andel |
Avanza Pension | 0,9 | 4,5% |
Nordnet Pensionsförsäkring | 0,7 | 3,6% |
Nordea Liv & Pension | 0,6 | 2,9% |
Ragnar Krefting | 0,3 | 1,7% |
Gåwert Wååg | 0,3 | 1,4% |
Deab Dala Energiutveckling AB | 0,3 | 1,3% |
Björn Sollerbrant | 0,2 | 1,1% |
Mats Verner Wallin | 0,2 | 1,1% |
All Natural Swedish Energy (Anse) | 0,2 | 1,0% |
Mikael Aronowitsch | 0,2 | 1,0% |
Insiders | Värde (Mkr) | Andel |
Mats Budh | 0,2 | 1,0% |
Karl Åke Johansson | 0,0 | 0,1% |
Källa: Holdings | Totalt insynsägande: | 1,1% |
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser