HomeMaid: Corona-städning

Städbolaget hade ett svagt 2019 med pressat resultat vilket också gjorde avtryck i aktiekursen. Nu väntar ett år präglat av Corona. Homemaid lär inte vara immunt mot problem.
HomeMaid: Corona-städning - Homemaid
Homemaid
Börskurs: 4,50 kr Antal aktier: 18,2 m
Börsvärde: 82 Mkr Nettokassa: 8 Mkr
VD: Stefan Högkvist Styrelseordförande: Mats Claesson

Homemaid (4,50 kr) erbjuder hushållsnära tjänster såsom städning, omsorg och fönsterputsning. Homemaid startades 1997 och finns idag på 18 orter med egna kontor.

Städtjänsterna utförs till både privatpersoner, företag och offentligverksamhet. Det kan röra sig om att en av Homemaids anställda kommer hem och gör en storstädning en gång i veckan för att underlätta livet hos en småbarnsfamilj. Det kan också vara städning i offentliga lokaler eller i kontorslokaler.

Börsplus huvudscenario 2019 2020E 2021E 2022E
Omsättning 251 213 230 249
 – Tillväxt +8,0% -15,0% +8,0% +8,0%
Rörelseresultat -1 -2 5 12
 – Rörelsemarginal -0,2% -1,0% 2,0% 5,0%
Resultat efter skatt -3 -2 4 9
Vinst per aktie -0,18 -0,09 0,19 0,52
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,30 0,50
Direktavkastning 0,0% 0,0% 6,7% 11,1%
Avkastning på eget kapital -17% -13% 26% 55%
Operativt kapital/omsättning -6% -7% -6% -6%
Nettoskuld/EBIT neg neg -1,9 -1,1
P/E neg neg 23,7 8,7
EV/EBIT neg neg 16,2 6,0
EV/Sales 0,3 0,3 0,3 0,3
Kommentar: Nettokassan redovisas exklusive leasing. Inklusive leasing uppgår nettokassan till om 4,1Mkr.

Skatterabatten i form av Rut- och Rotavdragen på hushållsnära tjänster och snickarjobb som svenska hushåll erbjudits sedan 2007 har haft stor effekt för Homemaid. Majoriteten av Homemaids tjänster omfattas av detta avdrag.

Flera förändringar har gjorts under perioden sedan införandet av Rut- och Rotavdragen. 2016 sänktes avdragsrätten markant till 25 000 kr per person vilket fick stor negativ påverkan för Homemaid. Detta för att under andra hälften av 2019 ökas igen till 50 000 kr per person.

Homemaid har historiskt visat på en fin tillväxt. Under 2017 knoppades högmarginaldelen Veteranpoolen av från Homemaid och noterades som ett separat börsbolag. Detta syns också tydligt i grafen. Kvar blev städverksamheten som historiskt haft lägre lönsamhet.

Om vi ställer Homemaids tillväxt i relation till tillväxten för RUT-marknaden ser det inte lika bra ut. Från 2015 till 2019 har RUT-marknaden vuxit med cirka 11 procent årligen enligt grunddata från Skatteverket. Alltså betydligt mer än Homemaid som vuxit med cirka 7 procent årligen under samma period.

Verksamheten som Homemaid driver kräver i stort sett inget kapital. Det är positivt. Inträdesbarriärerna på marknaden är å andra sidan låga.

Marknaden som helhet är fragmenterad med många mindre aktörer som inte direkt utgör ett hot mot Homemaid, men som prispressar. Homemaids större storlek ger ökad legitimitet och trygghet för kunden. Det skapar också möjligheter för bolaget att växa genom att förvärva mindre aktörer. Bolaget har en relativt stark balansräkning med en nettokassa på 8 Mkr och en historik av mindre förvärv. De mindre aktörerna som Homemaid konkurrerar mot har däremot möjligheten att vara mer ”flexibla” gällande arbetsmiljöregler vilket inte en stor aktör som Homemaid kan tumma på.

Under 2019 växte Homemaid med 8 procent men den negativa rörelsemarginalen (Ebit) om 0,2 procent var en besvikelse. Största delen av detta var på grund av engångsnedskrivning av goodwill. Justerat för av- och nedskrivningar av goodwill var rörelsemarginalen (Ebita) knappt 4 procent vilket är betydligt bättre.

En viktig fråga är hur lönsamheten kommer stå sig i bolaget. Här lär det utökade Rot- och Rutavdraget ge en hjälpande hand. Men å andra sidan väntas Corona ge en stor negativ effekt på kort sikt.

Hur stor påverkan Corona kommer få på Homemaid är en central fråga. Informationen som bolaget själva ger är att de kommer ”se över” den förslagna utdelningen och flytta fram bolagsstämman. Läs pressmeddelande här.

Utöver detta kan man också läsa mer information om hur bolaget hanterar Corona-situationen här på hemsidan. Där hänvisar bolaget till Folkhälsomyndigheten och säger att det är viktigt att bibehålla städrutiner för att minska smittspridning. De skriver också “Många av våra företagskunder ber om utökad städning just nu för att minimera risk för smittspridning på jobbet”. Bilden som Homemaid målar upp är ganska positiv. Vi är däremot mer skeptiska.

Huvudscenario

Att Corona kommer slå hårt mot bolagets tjänster är troligt på kort sikt. Oro för smittspridning kanske gör kunderna mindre villiga att släppa in folk i deras hem. Utöver detta tänker vi oss att nedstängningen av offentliga lokaler också kommer påverka negativt. En annan möjlig effekt här skulle kunna vara att hushållen i sämre tider drar in på utgifterna i form av städhjälp då framtidsutsikterna mörknar.

På sikt när situationen normaliseras bedömer vi att marknaden fortsätter växa för Rut- och Rotavdrag. Hushållsnära tjänster har ständigt ökat i popularitet och vi ser ingen anledning för att denna trend inte skulle fortsätta. Detta lär skapa goda förutsättningar på sikt för Homemaid.

  • Tillväxt: Under närmaste året väntar vi oss att bolaget får sig en smäll till följd av Corona men efter det har vi en positiv syn. Vi tror att bolaget kommer kunna växa 8 procent årligen under normalår. Ungefär i linje med det historiska snittet.
  • Lönsamhet: Lönsamheten kommer troligen ta stryk under 2020. Vår uppfattning är att vid en nedgång i efterfrågan kommer Homemaid snabbt kunna anpassa personalstyrkan som är den största kostnadsposten. Efter 2020 räknar vi med en stegvis förbättring och normalisering av resultatet till 2022. Vi räknar här med en rörelsemarginal på 5 procent.
  • Värdering: Homemaid har historiskt handlats kring 7 gånger rörelsevinsten under ett normalår. Vi använder oss av en liknande multipel om 7 gånger rörelsevinsten. Den tillsynes låga multipeln grundar sig på att verksamheten har låga inträdesbarriärer och hög politisk risk i och med Rut- och Rotavdrag.

Uppsidan i vårt huvudscenario blir cirka 30 procent givet en multipel på 7 gånger rörelsevinsten.

  • Optimistiskt scenario: Här blir påverkan av Corona låg samtidigt som vi ser ett fortsatt uppsving i efterfrågan till följd av Rut- och Rotförändringarna.
  • Pessimistiskt scenario: I det Pessimistiska scenariot blir påverkan från Corona stor och långdragen. Människors möjlighet att röra sig fritt begränsas mycket vilket gör det svårt för Homemaid att utföra sitt arbete hos kunderna.

Börsplus slutsats

Homemaid är ett i stort sett skuldfritt tjänstebolag som kan och har delat ut merparten av vinsten varje år. Bolaget kommer troligen slopa sin utdelning i år men lyfter vi blicken så kan direktavkastningen återigen bli höga 7 – 8 procent. Detta är inte helt tokigt då TINA fortfarande är i spel men samtidigt finns riskerna med låga inträdesbarriärer och den politiska osäkerheten.

Corona skapar också stor oro.  Risk finns det leder till en konjunkturella nedgång som får mer långsiktig påverkan på bolaget. Även om aktien ser riktigt billig ut på några års sikt håller vi oss på sidlinjen med ett neutralt råd på Homemaid.

Tio största ägare i Homemaid Värde (Mkr) Kapital Röster
Håkan Blomdahl 13 16,5% 11,1%
Ekstrand Corporate Advisors AB 12 15,6% 10,5%
House of Service Investment Sverige AB 11 14,0% 42,4%
Avanza Pension 7 8,3% 5,6%
Fredrik Grevelius 3 3,7% 2,5%
Nordnet Pensionsförsäkring 2 3,0% 2,0%
MDM Invest AB 2 2,9% 2,0%
Eva-Karin Sjödin Dahl 1 1,8% 1,2%
Sven Lidén 1 1,5% 1,0%
Johan Grevelius 1 1,3% 0,9%
Källa: Holdings

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF